Naturstigar
I Esbo finns allt som allt 26 naturstigar, av vilka staden underhåller nio. Stadens naturstigar finns på olika håll i Esbo och de ger en bra bild av naturens mångsidighet och mångfald i Esbo.
Naturstigarna har märkts ut i terrängen med målfärg och skyltar. På naturstigarna utförs inte vinterunderhåll och där finns inte sopkärl. Naturen och andra som rör sig i naturen tackar för att du tar bort ditt skräp från naturen till lämpliga sopkärl.
Längs med stigen finns informationstavlor som presenterar områdets natur och särdrag. Information om andra friluftsleder hittar du på sidan Motionsbanor och friluftsleder.
Det är inte tillåtet att göra upp eld eller tälta vid naturstigarna. Information om var det är tillåtet att tälta hittar du på sidan Tältning och friluftsliv. Bekanta dig också med Forststyrelsens Etikett i friluftslivet(extern länk).
Bilder och information om naturstigar och andra naturobjekt i Esbo har samlats i en bok och på sidan om naturobjekt (på finska).
Du hittar också naturstigar i Esbo i Esbos karttjänst(extern länk).
Esbo stads naturstigar
Naturstigen på Bergö slingrar sig genom Bergö-Ramsös naturskyddsområde, som består av variationsrik och vacker natur i Esbo skärgård. På området finns gamla bergsskogar och grandominerade moskogar. Dessutom finns det en del mossar i bergssvackorna samt karga skogskärr. För att komma till naturstigen passerar man Ramsösunds naturskyddsområde, och från till exempel Bergövägen kan man beundra bland annat det fantastiska klibbalkärret. Mellan Bergö och Ramsö har det en gång i tiden funnits ett sund, som i och med landhöjningen avsmalnade och växte igen. Växtlighetens indelning i olika zoner från hav till land syns tydligt vid Ramsösunds naturskyddsområde, som består av strandarter från både salt- och sötvatten.
Den cirka 2,5 km långa naturstigen slingrar sig cirka 1,1 km på den östra sidan om Bergövägen, och på den västra sidan fortsätter stigen 1,4 km. Längs naturstigen finns några informationstavlor som presenterar områdets natur. På västra sidan om Bergövägen finns Bergö fågeltorn. Därifrån kan du beundra både havsutsikten och fåglarna i skärgården. Naturstigen är ställvis svårframkomlig på grund av stora höjdskillnader.
Vid korsningen mellan Bergövägen och Sommarövägen finns några parkeringsplatser. Längs Bergövägen finns en större parkeringsplats.
Längd: 2,5 km
Svårighetsgrad: ställvis svårframkomlig
Underhållsansvarig: Bergövägen 8, 02380 Esbo
Den närmaste busshållplatsen är Bergö. Därifrån är det cirka 300 meter längs med Bergövägen till parkeringsplatsen och naturstigens startpunkt.
Bekanta dig med Bergö-Ramsö och Ramsösunds naturskyddsområden och naturobjekt i närområdet: naturobjekt i Esboviken (på finska).
Runt Finnos fågelvåtmark går en naturstig som erbjuder utmärkta möjligheter att bekanta sig med det mångsidiga och rikliga fågelbeståndet. I Finno kan man även observera fåglar på nära håll utan teleskop eller kikare. Vid stigen finns två fågeltorn samt tavlor om växter och fåglar i området.
Längd: 1,6 km
Svårighetsgrad: lätt (inte tillgänglig)
Startpunkt: Sälörsvägen 3, 02270 Esbo
Finnos naturstig på Servicekartan: https://palvelukartta.hel.fi/sv/unit/53831(extern länk)
Bekanta dig med Finnos naturstig och Finnovikens fågelvåtmarker: naturobjekt i Mattby-Olars (på finska

Naturstigen i Hanikka leder genom landskapet intill havet i Sökö. Områdets natur är mångsidig och består av alltifrån dungar av klibbal och bergstall till grandominerad blandskog.
Stigen går genom varierande terräng längs spångar, genom skog och över bergskrön. Du kan börja var som helst längs med stigen eller bara gå en del av den. Stigen går ställvis på klipphällar, på fuktigare ställen finns det spångar. Goda vilo- och matplatser längs stigen är bergens krön och strandklipporna.
Stigen har märkts ut i terrängen med skyltar, och lämpar sig bäst för dem som har bra kondition och är vana att röra sig till fots. Längs stigen finns 14 informationstavlor som berättar om bland annat Kaitvikens rikliga fågelbestånd, gravrösen från bronsåldern, märken efter istiden samt skogs- och kustlandskapet. Från fågeltornet kan man skåda sjöfåglar i Kaitviken.
Längd: 5 km
Svårighetsgrad: medelsvår
Startpunkt: Mataskärsvägen 1, 02380 Esbo
Man kommer till stigen från Svinösund samt bland annat från Sökö och Sökö sund. Med buss kommer man till stigen från busshållplatserna vid Svinösund, Sököberget, Vattuäng, Nedergårdsgränden och Nederbrinken. Det finns en parkeringsplats i början av Mataskärsvägen samt vid motionsslingan i Hanikka.
Naturstigen i Hanikka på Servicekartan: https://palvelukartta.hel.fi/sv/unit/53830(extern länk)
Du kan bekanta dig med naturstigen i Hanikka och naturobjekt i närområdet: Naturobjekt i Esboviken (på finska). Längs naturstigen i Hanikka (objekt 4.17) ser du bland annat Kaitviken (4.18), flyttblocket i Hanikka (4.19), Metajärv (4.20) och Sökö fornstrand (4.21). I närheten finns också ett rapakiviblock (4.22) och en tall (4.23).
Nedladdningsbara bilagor
Innehållet kan inte visas
På naturstigen i Karabacka får besökare bekanta sig med Trastmossens mest betydelsefulla naturobjekt, såsom Karabackas hassellund. Naturstigen i Karabacka har utförts i samarbete med skolan Raastalan koulu. På stigens informationstavlor finns QR-koder. Med hjälp av dem kan du bekanta dig med texter, bilder och ljudlandskap som eleverna i skolan har gjort. Naturstigen lever och formar sig efter årstiderna och elevernas intressen.
Stigen är cirka 1,2 km lång och den har märkts ut i terrängen med gulmålade märken. Stigen är inte tillgänglig, men en del av den följer en lätt framkomlig friluftsväg.
Längd: 1,2 km
Svårighetsgrad: lätt (inte tillgänglig)
Startpunkt: Trastmossavägen 6, 02620 Esbo
Man kommer till naturstigen från friluftslederna vid Trastmossavägen och Karabackavägen. De närmaste busshållplatserna är Trastbacken och Karabackagränden.
Läs mer om naturstigen i Karabacka, hassellunden och naturobjekt i närområdet: naturobjekt i Alberga (på finska).
Oitans naturstig slingrar sig genom naturskyddsområdet i Oitåns bäckdal. Terrängen är i huvudsak granskog. Strandskogen och klibbalskärret vid Bodom träsk skapar variation längs stigen. Längs stigen finns informationstavlor som berättar om områdets natur. Största delen av naturstigen består av lättframkomlig skogsstig. I bergssluttningen i slutändan av stigen finns det trappor som gör det lättare att gå. Naturstigen börjar vid den gamla huvudbyggnaden vid Oitans gård.
Längd: 1,5 km
Svårighetsgrad: lätt (inte tillgänglig)
Startpunkt: Oitans friluftscenter, Gunnarsvägen 33–39, 02740 Esbo
Oitans naturstig på Servicekartan: https://palvelukartta.hel.fi/sv/unit/53826(extern länk)
Läs mer om Oitans naturstig och naturobjekt i närområdet: naturobjekt i Bodom (på finska). Naturstigen (objekt 10.2) slingrar sig främst genom naturskyddsområdet vid Oitåns bäckdal (10.1) och i närheten finns bland annat Klibbalskärret i Bodom (10.3) och Oitans rundhäll (10.4).

Landskapet på Pentala växlar från idylliska gårdar till skog och fin sandstrand. Naturstigen på Pentala är den enda naturstigen i det havsnära Esbo, och presenterar Esbos unika skärgårdsnatur. Stigen börjar vid Pentala skärgårdsmuseum och går via Diksands sandstrand tillbaka till museet. Stigen har markerats på träden med gul målfärg.
Längd: 2,3 km
Svårighetsgrad: lätt (inte tillgänglig)
Startpunkt: Gårdsområdet vid Pentala skärgårdsmuseum, Pentala 44, 02380 Esbo
Sommartid kan du ta skärgårdsbåten till Pentala. Det finns 10 bryggplatser för privatbåtar vid Skärgårdsmuseets brygga.
Naturstigen på Pentala på Servicekartan: https://palvelukartta.hel.fi/sv/unit/57427(extern länk)
Läs mer om naturstigen på Pentala och naturobjekt i närområdet: naturobjekt i Dalsvik (på finska). Naturstigen på Pentala (objekt 5.2) går genom Pentalas naturskyddsområde (5.1) och leder besökaren förbi fornåkrar (5.7) och Pentalaträsket (5.5) till Diksands sandstrand (5.3).

Stora Sorlams naturstig slingrar sig i huvudsak på ett naturskyddsområde i varierande skogsterräng. Området kännetecknas av branta berg med djupa bäckdalar mellan dem och ställvis gammal barrskog. Längs stigen kan du kika in i Stora Sorlams jättegrytor och i Jättens grotta. Längs stigen finns också andra intressanta geologiska objekt.
Om du vill kan du förlänga slingan med två kilometer genom att följa även runt Laihalampi.
Längd: 5 km
Svårighetsgrad: medelsvår
Startpunkt: Nouxvägen 30, 02820 Esbo eller Noux friluftsstuga, Nouxgränden 2, 02820 Esbo.
Den närmaste busshållplatsen är Broängskanten. Från Hackjärvsvägens och Brobackagårdens busshållplatser är det cirka 500–600 meter till naturstigens södra ända.
Naturstigen vid Stora Sorlam på Servicekartan: https://palvelukartta.hel.fi/sv/unit/53829(extern länk)
Bekanta dig med Stora Sorlams naturstig och naturobjekt i närområdet: naturobjekt i Noux (på finska). Naturstigen (objekt 13.46) slingrar sig i huvudsak på Hakjärvs naturskyddsområde (13.45) och längs med stigen finns bland annat Laajalampis hassellund (13.47), Stora Sorlams jättegrytor (13.48), Jättens grotta (13.49), Hackjärvsmossens träsk (13.50), Brobackas moräntröskel (13.51) och Brobackas rapakiviblock (13.52).
Hackspettsrundan slingrar sig i skogsterräng som är typisk för Esbo centralpark, där miljön varierar från karga berg till frodiga sänkor. Längs stigen finns också två vårdbiotoper. Dessutom ligger Centralparkens två jättegrytor i närheten av stigen. Stigen som går till jättegrytorna är utmärkt med en skylt.
Det är enkelt att gå bara en del av naturstigen, eftersom den på flera ställen korsar andra friluftsleder. Naturstigen har skyltning och längs stigen finns fem informationstavlor, som gör det lätt att bekanta sig med Centralparkens mångsidiga natur. Naturstigen följer gamla skogsstigar och är ställvis svårframkomlig. Längs fuktigare partier av stigen finns spångar som underlättar vandringen. På klipporna vid stigen hittar du många bra rastplatser där du kan äta din matsäck.
Längd: 3 km, av vilken man kan välja att gå bara en del.
Svårighetsgrad: ställvis svårframkomlig
Startpunkt: Nederbacksvägen 3, 02760 Esbo
Från parkeringsplatsen och de närmaste busshållplatserna (Skvatterbäcken och Grimberget) är det cirka 700 meter till naturstigens startpunkt.
Hackspettsrundan på Servicekartan: https://palvelukartta.hel.fi/sv/unit/53827(extern länk)
Läs mer om Hackspettsrundan och naturobjekt i närområdet: naturobjekt i Centralparken (på finska). Längs Hackspettsrundan (objekt 3.3) ser du bland annat Ritvas skog (3.1), Centralparkens naturskyddsområde (3.2), Centralparkens jättegrytor (3.4), Mössenkärrs naturskyddsområde (3.5) och Rönnängen (3.6).
Nedladdningsbara bilagor
Tremanskärrs naturstig erbjuder mycket att se och uppleva. Kännetecknande för området är bergsskogarna med sina kärrdalar, en högmosse i naturtillstånd och skogstjärnen i Kurkijärvi. Stigen som går genom Tremanskärrs högmosse är 1,2 kilometer lång och stigen runt Kurkijärvi är 1,5 kilometer lång. Naturstigen är sammanlagt cirka 2,5 kilometer lång.
Naturstigen går till stora delar genom ett naturskyddsområde. Informationstavlorna presenterar naturen i norra Esbo och Tremanskärrs högmosse. Längs med naturstigen finns bänkar där man kan vila sig och äta sin matsäck. Genom mossen går stigen på spångar och nära Kurkijärvi finns det trappor. Rutten går i huvudsak längs stigar och är ställvis svårframkomlig. Spångarna kan vara hala, i synnerhet vid fuktig väderlek.
Längd: 2,5 km, av vilken man kan välja att gå bara en del.
Svårighetsgrad: ställvis svårframkomlig
Startpunkt: Vichtisvägen 65, 02970 Esbo
Den närmaste busshållplatsen är Kalajärvi. Man kommer till naturstigen via Kalajärvi motionsslinga. Från motionsslingans parkeringsplats är det cirka 1,5 kilometer till naturstigens startpunkt.
Tremanskärrs naturstig på Servicekartan: https://palvelukartta.hel.fi/sv/unit/53834(extern länk)
Bekanta dig med naturskyddsområdena i Tremanskärr och Kurkijärvi skog samt naturobjekt i närområdet: naturobjekt i Kalajärvi (på finska).
Nedladdningsbara bilagor
Naturstigen slingrar sig genom den gamla herrgårdsparken och visar upp herrgårdens trädgårdskultur från gångna tider och lummiga lundar. Längs stigen finns över 30 inhemska och utländska träd- och buskarter, som har märkts ut med namnskyltar.
På naturskyddsområdet finns två cirka 1 kilometer långa stigar. Stigarna är lätta att gå, också med barnvagn.
Längd: 2 km
Svårighetsgrad: lätt (inte tillgänglig)
Startpunkt: Kungsvägen 43, 02940 Esbo
Träskända är lätt att nå med kollektivtrafik. Hållplatserna vid Träskända gård, Träskändakorset, Auroraporten, Hejnässtigen och Ekhagsvägen ligger en kort promenad från naturstigen.
Träskändaparkens naturstig på Servicekartan: https://palvelukartta.hel.fi/sv/unit/53823(extern länk)
Bekanta dig med Träskändaparkens naturstig och naturobjekt i närområdet: naturobjekt i Dalsvik (på finska). Träskändaparkens naturstig (objekt 9.19) går genom Träskända naturskyddsområde (9.18) och längs stigen finns bland annat Träskändas 300 år gamla ek (9.20) och en av Finlands högsta skogslindar (9.21). I närheten finns också en lund med ädla lövträd (9.17).

I området kring Villa Elfvik finns flera naturstigar som ger besökare i alla åldrar information om områdets natur och historia. Läs mer om naturstigar i närheten av Villa Elfvik.
Längs naturstigen Ut i naturen finns det sju informationstavlor som presenterar den gamla villans historia, områdets natur och Bredvikens naturskyddsområde. När det inte finns snö kan du ta dig fram på den cirka 700 meter långa rutten med barnvagn, eller med rullstol med hjälp av en assistent. Den lägre avsatsen i Bredviks fågeltorn är tillgänglig. Det finns material med uppgifter som handlar om stigen för barn i olika åldrar. Du kan också bekanta dig med stigens trädslag med hjälp av ett häfte om trädarterna på stigen (på finska). På vintern kan barnen ta med materialet I harens spår när de besöker stigen.
Vid Naturens hus Villa Elfvik börjar flera andra korta naturstigar som går genom näromgivningen. Barnens naturstig Kalle Kråkas naturstig dyker in i den gamla skogens skuggor. Stigar som riktar sig till vuxna är Bylandskapets historia och Historisk flora. Flygekorren är Esbos kommundjur. Genom mobilnaturstigen Liito-oravan matkassa kan både barn och vuxna bekanta sig med flygekorrens liv.
Startpunkt: Naturens hus Villa Elfviks gårdsplan, Elfviksvägen 4
Det är lätt att ta sig till Villa Elfvik med buss. Från Kronogborgshagens busshållplats vid Ring I är det cirka 750 meter till Naturens hus Villa Elfvik. På Elfviksvägens parkeringsplats finns också en stadscykelstation.
Naturstigen Ut i naturen på Servicekartan: https://palvelukartta.hel.fi/sv/unit/53822(extern länk)
Läs mer om Villa Elfviks naturstigar, Bredvikens naturskyddsområde och naturobjekt i närområdet: naturobjekt i Hagalund (på finska).
Övriga naturstigar i Esbo
Naturstigen slingrar sig genom den lundartade Fiskarsbacken, som bildar ett 25 hektar stort område mitt i Esbovikens naturskyddsområde. Halvvägs längs med stigen finns Fiskarsbackens fågeltorn, där man kan beundra Esbovikens våtmark och dess mångsidiga fågelbestånd.
Esbovikens naturskyddsområde omfattar Fiskarsbackens lund- och ängsområden samt en del av strandvassen. Området ingår i det nationella lundskyddsprogrammet, och Esbovikens strandäng klassificeras som en vårdbiotop. Utöver naturstigen finns det även ett omfattande nätverk av stigar på området, med vilka man lätt kan göra sin utfärd längre.
Längd: 1 km
Svårighetsgrad: lätt (inte tillgänglig)
Underhållsansvarig: Forststyrelsen (Forststyrelsens responstjänst: https://www.metsa.fi/sv/respons/(extern länk))
Startpunkt: Glasdalsvägen 15, 02780 Esbo
Fiskarsbackens naturstig på Servicekartan: https://palvelukartta.hel.fi/sv/unit/53633(extern länk)
Läs mer om Esbovikens naturskyddsområde och strandängen: naturobjekt i Köklax (på finska).
Innehållet kan inte visas
Pro Esbo å rf har planerat och byggt en cirka två kilometer lång naturstig längs Glimsån. Stigen går från Träskända park till Glims gårdsmuseum. Stigen går till största delen längs med den skogsklädda flodstranden. Vid Ingas går stigen en liten bit längs en sandväg, och då man kommer till Åbovägen går stigen över på asfalt. Man kan ta sig över floden med hjälp av broar vid Ingas och Jorvforsen.
Naturstigen har inte märkts ut i terrängen och det har inte heller byggts några broar eller spångar på stigen. På våren kan floden svämma över och en del av stigen kan vara täckt av vatten.
Det finns inga informationsskyltar längs stigen, men besökare kan bekanta sig med naturen vid floden och vattendragen i guiden om Glimsån (nedan). I guiden presenteras 14 naturobjekt och kultursevärdheter som finns längs stigen. Guiden innehåller dessutom en karta över området. Guiden har utarbetats av föreningen Pro Esbo å.
Längd: 2 km
Svårighetsgrad: medelsvår
Underhållsansvarig: Pro Esbo å rf
Startpunkt:
Från Träskända gård: Kungsvägen 43, 02940 Esbo
Från Glims gårdsmuseum: Glimsvägen 1, 02740 Esbo
Läs mer om Glimsåns naturstig och naturobjekt i närområdet: naturobjekt i Dalsvik (på finska). Naturstigen (objekt 9.22) börjar vid Träskända naturskyddsområde (9.18) och går genom naturskyddsområdena vid Jaktskogens lundbäckdal (9.23), Ingasskogen (9.24) och Kvarnbyåns lundbäckdal (9.25). Det finns även andra intressanta naturobjekt kring Träskända gård, och det går lätt att koppla ihop Glimsåns stig med naturstigen i Träskändaparken.
Föreningen Skydda Hannusträsk i Esbo rf underhåller en naturstig mellan Hannusträsket och Västerleden. Längs stigen finns grandominerad moskog, tallskog, små kärr i svackor och ett gran- och lövkärr vid stranden av Hannusträsket. I närheten av naturstigen finns också olika geologiska objekt. Längs stigen finns tavlor som berättar om områdets natur. Stigen följer de gamla nätverken av stigar, men den är ställvis svårframkomlig och vid regnväder mycket våt. Naturstigen har märkts ut med olika färger enligt svårighetsgrad och därtill med ett naturstigsband.
Längd: 3,5 km
Svårighetsgrad: ställvis svårframkomlig
Underhållsansvarig: Föreningen Skydda Hannusträsk i Esbo rf
Startpunkt:
Från Ivisnäs: Hannusstranden 14, 02260 Esbo
Från Hannusträsket: Hansvägen 32, 02360 Esbo (inga parkeringsplatser)
Den närmaste busshållplatsen är Ivisnäs. Man kan även nå stigen genom att promenera en liten bit från Skolbackens eller Esboviksknutens busshållplatser.
Du kan bekanta dig med Hannusskogens naturstig och naturobjekt i närområdet: naturobjekt i Esboviken (på finska).
Naturstigen ligger vid Luks friluftsområde och erbjuder information om skogsnaturen i området, om hur den sköts och skyddas samt om lokalhistoria. Stigen är markerad i terrängen med kottsymboler och man kan välja mellan en 6 kilometer eller 9 kilometer lång naturstig. Stigen går längs friluftsleder och är lätt framkomlig med undantag av några branta backar. Det finns flera grilltak och tältplatser på området.
På Luks friluftsområde finns många små tjärnar och myrar, som skapar variation i naturen. Skogarna består mångsidigt av allt från karga klippor till små lundar. I de nordöstra och nordvästra delarna av Luk finns vidsträckta urskogar som bevaras i naturtillstånd.
Läs mer på Helsingfors stads webbplats: https://www.hel.fi/helsinki/sv/boende-och-miljo/natur/naturutflykter/naturstigar/naturstigarna-i-luk-och-salmi(extern länk)
Längd: 6–9 km beroende på den valda stigen
Svårighetsgrad: lätt (inte tillgänglig)
Underhållsansvarig: Helsingfors stad
Startpunkt: Luks parkeringsplats, Lukvägen 33, 02970 Helsingfors
Du kan också läsa mer om Luks friluftsområde och naturobjekt i närområdet: naturobjekt i Vällskog (på finska).
Maahisrunden är en två kilometer lång rundslinga som är lämplig både för barnvagnar samt rullstolsburna personer med assistent. Stigen går längs med Solvallas idrottsplan, fortsätter in i skogen och leder vidare genom en tallskog på berget till utsiktsplatån. Där kan du njuta av den fantastiska utsikten över Noux Långträsk. Det finns också en rastplats intill stigen.
Maahisrunden börjar vid Finlands naturcentrum Haltias gård, i södra ändan av Solvallas idrottsplan.
Läs mer på Haltias webbplats: https://haltia.com/maahisen-kierros/(extern länk) (på finska)
Längd: 2 km
Svårighetsgrad: krävande rullstolsled
Underhållsansvarig: Forststyrelsen (Forststyrelsens responstjänst: www.metsa.fi/palaute/(extern länk))
Startpunkt: Finlands naturcentrum Haltia, Nouxvägen 84, 02820 Esbo
Nejonögestigen är en två kilometer lång rundslinga. Längs med stigen finns informationstavlor som berättar om restaureringen av naturen i Noux nationalpark. Stigen är markerad med kottsymboler. I början och slutet av stigen finns en brant backe, men i övrigt är stigen rätt så jämn att gå. På stigen finns också spångar och trappor.
Stigen börjar vid Haukkalampis parkeringsplats.
Läs mer på Forststyrelsens webbplats: https://www.utinaturen.fi/noux/ruttbeskrivningar#Nejonoga(extern länk)
Längd: 2 km
Svårighetsgrad: medelsvår
Underhållsansvarig: Forststyrelsen (Forststyrelsen (Forststyrelsens responstjänst: https://www.metsa.fi/sv/respons/(extern länk))
Startpunkt: Haukkalampi parkeringsplats, Haukkalampivägen 32, 02820 Esbo
Du kan bekanta dig med Nejonögestigen och naturobjekt i närområdet: naturobjekt i Noux (på finska).
Längs med Nejonögestigen (objekt 13.8) finns bland annat Purola äng (13.9), Nouxändans meandrar (13.10), Kvarnbäckens fors (13.11) och forsen vid Haukkalampi bäck.
Olars hälsonaturstig är en naturstig i Kockbyskogen i Esbo centralpark, längs vilken det finns flera naturelement som positivt påverkar hälsan. Stigen är cirka 2,5 kilometer lång och innehåller åtta kontrollpunkter med tre olika kontrolluppgifter. Informationstavlornas uppgifter leder besökaren till att iaktta, lära sig om och uppleva naturens många hälsoeffekter. Uppgifterna ökar det mentala och fysiska välbefinnandet. Uppgifterna hjälper dem som söker naturens hälsoeffekter att bryta sig loss från vardagen och bli känsligare för psykiska och fysiska känslor.
Man kan följa stigen åt båda hållen, det spelar ingen roll i vilken ordning man läser skyltarna. Informationstavlornas uppgifter finns på tre språk. Det går bra att bara gå en del av hälsonaturstigen, eftersom den på flera ställen korsar andra friluftsleder. Naturstigen är ställvis svårframkomlig på grund av rötter, spångar, trappor och höjdskillnader. I Esbos karttjänst kartat.espoo.fi/ims/sv(extern länk) finns 360-graders bilder från hälsonaturstigens informationstavlor.
Längd: 2,5 km, av vilken man kan välja att gå bara en del.
Svårighetsgrad: ställvis svårframkomlig
Underhållsansvarig: Olari-seura och Esbo stadsteknikcentral
Startpunkt: Granbackagränden 2, 02210 Esbo (parkeringsplats)
Från parkeringsplatsen vid korsningen mellan Oppibackavägen och Olarsgatan är det ungefär 100 meter till naturstigens startpunkt. Den närmaste busshållplatsen är Nederporten. Man kan även nå stigen från Oppibackakorsets busshållplats.
Läs mer om Olars hälsonaturstig och naturobjekt i närområdet: naturobjekt i Centralparken (på finska).
Nedladdningsbara bilagor
Innehållet kan inte visas
Soldotterstigen är en cirka 1,4 kilometer lång naturstig i miljön runt Finlands naturcentrum Haltia. Stigen är markerad i terrängen med kottsymboler, och är ställvis svårframkomlig. Längs stigen finns stora höjdskillnader och branta lutningar. Informationstavlorna på stigen presenterar Noux nationalparks natur på ett intressant sätt.
Längs stigen finns rastplatsen Aarnituli, där du kan göra upp eld. Du kan boka rastplatsen via Haltias informationsdisk. Skolor och daghem kan boka platsen gratis.
Längd: 1,4 km
Svårighetsgrad: ställvis svårframkomlig
Underhållsansvarig: Forststyrelsen (Forststyrelsens responstjänst: https://www.metsa.fi/sv/respons/(extern länk))
Startpunkt: Finlands naturcentrum Haltia, Nouxvägen 84, 02820 Esbo