Naturstigar i närheten av Villa Elfvik
Naturens hus Villa Elfvik och dess närområden är trevliga utflyktsmål året om. Naturstigarna berättar om områdets natur och historia för besökare i alla åldrar.
När du går längs Bredvikens strand ska du hålla dig på stigen. Samla inte växter och stör inte djuren. Det är förbjudet att göra upp eld på området och hundarna ska hållas kopplade.
Naturstigar
Naturstigen Ut i naturen är 700 meter lång och den är tillgänglig också med rullstol och barnvagn när det inte finns snö. Stigen går från Villa Elfvik genom en gammal skog till stranden och tillbaka till huset.
Vid stigen finns sju tavlor som berättar om områdets historia och natur och om Bredvikens naturskyddsområde. Längst ner finns en del för mindre barn. På strandängen betar kor på sommaren. Uppgiftshäften för barn fås från Naturens hus.
Du kan läsa om Bredvikens fåglar i båtskjulet på stranden under husets öppettider. Stigen leder vidare till ett fågeltorn vars nedre plan också är tillgängligt med rullstol. Du kan äta din matsäck på stenbryggan eller vid borden bredvid fågeltornet.
I lusthuset vid stigen finns planeten Uranus, som är en del av Astronomiska föreningen Ursas modell av solsystemet.
Nedladdningsbara bilagor
Villa Elfviks trädartsstig visar upp träd och buskar som växer i husets omgivning och längs den 700 meter långa naturstigen Ut i naturen. Stigen är tillgänglig också med rullstol och barnvagn när det inte finns snö.
I ett häfte om trädartsstigen presenteras 19 träd- och buskarter på finska. Tecknade bilder visar hur träden och buskarna ser ut på sommaren och på vintern. I häftet berättas också om hurdan betydelse rötträd har för skogen och om trädens livscykel.
I häftet har varje art ett finskt namn, ett vetenskapligt namn och ett svenskt namn. På namnskyltarna i terrängen står också de engelska namnen.
Du kan låna häftet på Naturens hus Villa Elfvik.
Nedladdningsbara bilagor
På vinterstigen lär du känna harens liv. Med hjälp av berättelser och lekar får du leva dig in i harens nattliga äventyr. Du får bland annat veta varför haren äter sin egen spillning, hur den vilseleder räven och varför den sover bort dagarna.
Stigen är avsedd för barn under åtta år i sällskap av en vuxen. Det finns ett guidehäfte som berättar om stigen. Du får låna guidehäftet på Villa Elfvik. Stigens längd är cirka 700 meter. Vissa uppgifter längs stigen kan utföras bara när det finns snö. På Villa Elfvik kan du låna en korg med redskap som du behöver på stigen och ett laminerat häfte. Boka korgen i förväg.
Nedladdningsbara bilagor
Naturstigen Bylandskapets historia är en upplevelseresa på 700 år i Elfviks landskaps historia. Resan börjar från en medeltida bytomt och fortsätter via en potatisgård från 1800-talet och en adelsvilla från 1900-talet till nutiden.
Stigens totala längd är 1,3 kilometer. Du kan vandra genom historien med hjälp av ett guidehäfte som du kan låna i Naturens hus. En del av objekten har märkts ut i terrängen med nummerskyltar.
Nedladdningsbara bilagor
På Kalle Kråkas naturstig i omgivningen kring Villa Elfvik lär du känna Kalle Kråka och hans liv. Med hjälp av berättelser, lekar och olika uppgifter får du veta hur kråkorna lever och samtidigt får du bekanta dig med naturskyddsområdet. Stigen är omkring 800 meter lång.
Stigen är avsedd för barn under åtta år i sällskap av en vuxen. Det finns ett guidehäfte som berättar om stigen. Du kan läsa häftet på förhand. Häftet innehåller berättelser, lekar och uppgifter för kontrollerna, och en karta. På Villa Elfvik får du låna en korg med redskap som du behöver på stigen och ett laminerat häfte. Boka korgen i förväg.
Nedladdningsbara bilagor
Från Villa Elfvik kan du gå längs en strandstig till Otnäs. Först går du vid vassen längs spångar och i slutet av stigen finns en cykelväg. Stigens längd är cirka tre kilometer.
Under sommaren betar kor på ängarna intill. Halvvägs på stigen finns en utsiktsplatå i kanten av betesmarken. I Otnäs finns Marens fågeltorn, där du kan se på fåglarna i Bredviken bekvämt i medljus.
I Otnäs kan du fortsätta längs Strandpromenaden runt Otnäs eller gå till metrostationen eller bussarna vid Aalto-universitetet. Information om trafikförbindelserna hittar du på webbplatsen utinaturen.fi
Läs före utflykten
När du rör dig i naturen, kom ihåg att naturen är djurens och växternas hem.
Ha ett öppet sinne och var mottaglig för intryck i naturen.
Du ser och hör mer och känner fler dofter när du rör dig lugnt och tyst.
När du rör dig lugnt skrämmer du inte skogens invånare.
Gå längs stigar så tar naturen inte skada.
Riv inte växter, lavar och mossa. De är naturens invånare på samma sätt som fåglar och ekorrar.
Behandla insekter försiktigt så att de inte lider av att du undersöker dem.
Skräpa inte i naturen. På Naturens hus kan du sortera ditt avfall.
Naturen är den bästa platsen för lekar och äventyr.
Du är alltid välkommen i naturen!
Planerar du en utflykt till Naturens hus Villa Elfvik med din grupp? Kontakta vår kundtjänst.
Naturens hus ligger nära havet, så det kan vara överraskande svalt i luften. Undvik att röra dig i skogen när det blåser hårt, då träd kan falla omkull.
Minneslista för naturvänner
Läs gärna Minneslistan för naturvänner tillsammans med barnen före besöket. Listan påminner oss om att ha respekt för och skydda naturen. Anvisningarna är nyttiga när du rör dig i Bredvikens naturskyddsområde och också på andra håll i naturen.
Matsäck
Den bästa stunden på utflykten är ofta att äta matsäck. Stadiga smörgåsar, frukt och rotfrukter passar bra att ha med. Ta med dig dryck i en flaska som du kan fylla på nytt. Du kan låna kärl från Naturens hus, men kom gärna överens om det med oss på förhand. I området finns bord att äta vid. På vardagar kan du också äta medhavd mat i kaféet. Kaféet har öppet samtidigt som Naturens hus veckoslut och helgdagar som infaller på vardagar. För stora grupper lönar det sig att beställa servering på förhand.
Skräpfri utflykt
Skräpa inte ner under utflykten. För bort allt ditt skräp (länken skräpfritt friluftsliv öppnas på sidan utinaturen.fi). Du kan också sortera ditt skräp på Naturens hus.
Inne i Naturens hus
På utställningen Leve Esbo får du använda alla sinnen. Lyssna på fågelsång, smek en rävpäls och kika in i luckor. Du kan själv undersöka naturens små under med ett mikroskop. I Grävlingsskogen på övervåningen leker vi utan skor för att mattorna inte ska bli smutsiga. Du kan lämna skorna i övre ändan av trappan. På övriga ställen i huset kan du behålla skorna på.
Bredvikens naturskyddsområde är ett av södra Finlands bästa fågelvatten och också internationellt värdefullt. Området är skyddat för att trygga häcknings- och rastplatser för fåglarna. Forststyrelsen ansvarar för naturskyddsområdet.