Luontopolut
Luontopoluilla eri puolilla kaupunkia saat hyvän kuvan Espoon monipuolisesta luonnosta. Polut ovat merkitty maastoon maalimerkeillä ja luontopolkuviitoilla. Luontopolut eivät ole talvikunnossapidettäviä eikä niillä ole jätehuoltoa. Luonto ja muut retkeilijät kiittävät, kun tuot jätteesi pois luonnosta asianmukaisiin jätteenkeräyspisteisiin.
Luontopolkujen varrelta löydät opastauluja, jotka esittelevät alueen luontoa ja sen erityispiirteitä. Tietoa muista ulkoilureiteistä löydät Kävely- ja ulkoilureitit –sivulta.
Luontopoluilla avotulen teko ja leiriytyminen on kielletty. Sallitut telttailualueet löydät Telttailu ja leiriytyminen -sivulta. Luontopolkuja ei ole tarkoitettu maastopyöräilyyn. Tutustu ennen retkeä myös Metsähallituksen Retkietikettiin(ulkoinen linkki).
Kuvia ja tietoa Espoon luontopoluista ja muista luontokohteista on koottu Kotinurkilta kallioille — Espoon luontokohteet -sivustolle ja kirjaan. Espoossa sijaitsevat luontopolut löydät myös Espoon karttapalvelusta(ulkoinen linkki).
Espoon kaupungin luontopolut
Bergön luontopolku mutkittelee Bergö-Ramsön luonnonsuojelualueella, joka muodostaa monimuotoisen ja maisemallisesti kauniin luontokokonaisuuden Espoon saaristossa. Alueella on vanhoja kalliometsiä sekä näiden välisiä vanhoja kuusivaltaisia kangasmetsiä. Lisäksi alueella on jonkin verran rämevaltaisia kalliosoita ja karuja korpisoistumia. Luontopolulle kuljetaan Ramsösundin luonnonsuojelualueen ohi, ja esimerkiksi Bergöntieltä pääset ihailemaan muun muassa upeaa tervaleppäluhtaa. Bergön ja Ramsön välissä on aikoinaan ollut salmi, joka on kuroutunut umpeen maankohoamisen seurauksena. Kasvillisuuden vyöhykkeisyys mereltä maalle näkyy hyvin Ramsösundin luonnonsuojelualueella, jonka kasvilajistoon kuuluu niin suolaisen kuin makean veden rantalajeja.
Noin 2,5 km pituinen luontopolku kiertää Bergöntien itäpuolella noin 1,1 km pituisen lenkin ja länsipuolella 1,4 km pituisen reitin. Luontopolun varrelta löytyy muutamia opastauluja, jotka esittelevät alueen luontoa. Bergöntien länsipuolella on Bergön lintutorni, josta pääsee ihailemaan sekä merimaisemia että saariston lintuja. Luontopolku on paikoin vaikeakulkuinen jyrkkien korkeuserojen vuoksi.
Bergöntien ja Suvisaarentien risteyksessä on muutamia parkkipaikkoja. Bergöntien varrelta löytyy suurempi pysäköintialue.
Pituus: 2,5 km
Vaativuus: paikoin vaikeakulkuinen
Alkupiste: Bergöntie 8, 02380 Espoo
Lähin bussipysäkki on Bergö, josta on Bergöntietä pitkin matkaa pysäköintialueelle ja luontopolun alkuun noin 300 metriä.
Tutustu Bergö-Ramsön ja Ramsösundin luonnonsuojelualueisiin ja lähialueen luontokohteisiin myös Espoonlahden luontokohteet –sivulla.
Finnoon lintukosteikon ympäri kiertää luontopolku, joka tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tutustua alueen monipuoliseen ja runsaaseen kosteikkolinnustoon. Finnoossa lintuja pääsee katsomaan läheltä myös ilman kaukoputkea tai kiikareita. Reitin varrella on kaksi lintutornia ja alueen kasveista ja eläimistä kertovia opastauluja.
Pituus: 1,6 km
Vaativuus: helppo (ei esteetön)
Alkupiste: Hyljeluodontie 3, 02270 Espoo
Finnoon luontopolku Palvelukartalla: https://palvelukartta.hel.fi/fi/unit/53831(ulkoinen linkki)
Tutustu Finnoon luontopolkuun ja Finnovikenin lintukosteikkoon myös Matinkylä-Olarin luontokohteet –sivulla.

Hanikan luontopolku vie kulkijan Soukan seudun merenläheisiin maisemiin. Alueen luonto on moni-ilmeistä aina tervalepikoista kalliomänniköihin ja kuusivaltaisiin sekametsiin.
Reitti kulkee vaihtelevissa maastoissa pitkospuilla, metsissä ja kallionlailla. Polku sopii aloitettavaksi mistä kohdasta vain, ja siitä voi hyvin kulkea vain osankin. Polku kulkee paikoin kalliopinnalla, kosteimmissa paikoissa on pitkospuut. Hyviä levähdys- ja eväspaikkoja ovat reitin varrelta löytyvät kallionlaet ja rantakalliot.
Polku soveltuu parhaiten hyväkuntoisille ja -jalkaisille, ja se on merkitty viitoituksella. Polun varren 14 opastaulua kertovat mm. Kaitalahden runsaasta linnustosta, pronssikautisista hautaröykkiöistä, jääkauden jäljistä sekä metsä- ja rantamaisemista. Lintutornista pääsee tarkkailemaan Kaitalahden vesilintuja.
Pituus: 5 km
Vaativuus: keskivaikea
Alkupiste: Matasaarentie 1, 02380 Espoo
Suinonsalmen lisäksi reitille pääsee myös muun muassa Soukasta ja Soukansalmesta. Bussilla reitille pääsee Suinonsalmen, Soukankallioiden, Vesiniityn, Alakartanonkujan ja Alatörmän pysäkeiltä. Matasaarentien alkupäässä sijaitsevan parkkipaikan lisäksi parkkitilaa löytyy Hanikan kuntoradan parkkipaikalta.
Hanikan luontopolku Palvelukartalla: https://palvelukartta.hel.fi/fi/unit/53830(ulkoinen linkki)
Tutustu Hanikan luontopolkuun ja lähialueen luontokohteisiin myös Espoonlahden luontokohteet –sivulla. Hanikan luontopolun (kohde 4.17) varrella näet mm. Kaitalahden (4.18), Hanikan siirtolohkareen (4.19), Mätäjärven (4.20) ja Soukan muinaisrannan (4.21). Lähistöltä löytyvät myös Hanikan rapakivilohkareet (4.22) ja Hanikan mänty (4.23).
Lue lisää Hanikan luontopolun esitteestä (suomeksi ja ruotsiksi):
Ladattavat tiedostot
Sisältöä ei voida näyttää
Karakallion luontopolku tutustuttaa kävijänsä Rastaalanmetsän merkittävimpiin luontokohteisiin, muun muassa Karakallion pähkinäpensaslehtoon. Karakallion luontopolku on toteutettu yhteistyössä Rastaalan koulun kanssa. Luontopolun opastauluissa on QR-koodi, jonka avulla voit tutustua koulun oppilaiden tuottamiin teksteihin, kuviin ja äänimaisemaan. Luontopolku elää ja muokkaantuu vuodenaikojen ja oppilaiden kiinnostuksen kohteiden mukaan.
Luontopolun pituus on noin 1,2 km ja se on merkitty maastoon keltaisilla maalimerkeillä. Luontopolku ei ole esteetön, mutta osa polusta seuraa helppokulkuista ulkoilutietä.
Pituus: 1,2 km
Vaativuus: helppo (ei esteetön)
Alkupiste: Rastaalantie 6, 02620 Espoo
Luontopolulle pääsee Rastaalantieltä tai Karakalliontieltä lähteviltä ulkoilureiteiltä. Lähimmät bussipysäkit ovat Rastasmäki ja Karakallionkuja.
Tutustu Karakallion luontopolkuun, pähkinäpensaslehtoon ja muihin lähialueen luontokohteisiin myös Leppävaaran luontokohteet –sivulla.
Oittaan luontopolku polveilee Oittaan purolaaksossa luonnonsuojelualueella. Maasto on pääosin kuusikkoa, ja Bodominjärven rantametsä ja tervaleppäkorpi tuovat reittiin vaihtelua. Polun varrella on alueen luonnosta kertovia opastauluja. Polku on pääosin suhteellisen helppokulkuista metsäpolkua. Loppupään kalliorinteeseen on rakennettu portaat kulkua helpottamaan. Luontopolku lähtee Oittaan kartanon päärakennuksen kupeesta.
Pituus: 1,5 km
Vaativuus: helppo (ei esteetön)
Alkupiste: Oittaan ulkoilukeskus, Kunnarlantie 33–39, 02740 Espoo
Oittaan luontopolku Palvelukartalla: https://palvelukartta.hel.fi/fi/unit/53826(ulkoinen linkki)
Tutustu Oittaan luontopolkuun ja lähialueen luontokohteisiin myös Bodomin luontokohteet –sivulla. Luontopolku (kohde 10.2) kiertelee pääasiassa Oittaan purolaakson luonnonsuojelualueella (10.1), ja lähistöltä löytyy myös mm. Bodomin tervaleppäkorpi (10.3) ja Oittaan silokallio (10.4).

Pentalan saaressa maisemat vaihtelevat idyllisistä saaristolaispihoista metsäisiin alueisiin ja hienoon hiekkarantaan. Merellisen Espoon ainoa luontopolku esittelee Espoon ainutlaatuista saaristoluontoa. Reitti alkaa Pentalan talomuseon pihapiiristä ja kiertää Diksandin hiekkarannan kautta takaisin museolle. Luontopolku on merkitty puihin keltaisilla merkeillä.
Pituus: 2,3 km
Vaativuus: helppo (ei esteetön)
Alkupiste: Pentalan talomuseon pihapiiri, Pentala 44, 02380 Espoo.
Kesäisin Pentalan saareen kulkevat saaristoveneet. Omille veneille on Saaristomuseon laiturissa 10 laituripaikkaa.
Pentalan luontopolku Palvelukartalla: https://palvelukartta.hel.fi/fi/unit/57427(ulkoinen linkki)
Tutustu Pentalan luontopolkuun ja lähialueen luontokohteisiin myös Saariston luontokohteet –sivulla. Pentalan luontopolku (kohde 5.2) kulkee Pentalan luonnonsuojelualueella (5.1.) ja johdattaa kulkijan Pentalan entisten peltojen (5.7) ja Pentalanjärven (5.5) ohi Diksandin hiekkarannalle (5.3).

Sorlammen luontopolku kiertelee vaihtelevassa metsämaastossa pääosin luonnonsuojelualueella. Alueelle ovat luonteenomaisia jyrkät kalliot, niiden väliset purolaaksot ja paikoin aarnimainen havumetsä. Polun varrella pääsee kurkistamaan Sorlammen hiidenkirnuihin ja Hiidenpesän luolaan. Polun varrelle osuu myös muita mielenkiintoisia geologisia kohteita.
Sorlammen kierrosta voi halutessaan pidentää kahdella kilometrillä kiertämällä reitin varrella myös Laihalammen kierroksen.
Pituus: 5 km
Vaativuus: keskivaikea
Alkupiste: Nuuksiontie 30, 02820 Espoo tai Nuuksion Ulkoilumaja, Nuuksionkuja 2, 02820 Espoo
Lähin bussipysäkki on Siltaniitynlaita. Hakjärventien ja Brobackanpihan bussipysäkeiltä on matkaa luontopolun eteläpäähän noin 500–600 metriä.
Sorlammen luontopolku Palvelukartalla: https://palvelukartta.hel.fi/fi/unit/53829(ulkoinen linkki)
Tutustu Sorlammen luontopolkuun ja lähialueen luontokohteisiin myös Nuuksion luontokohteet –sivulla. Luontopolku (kohde 13.46) kiertelee pääasiassa Hakjärven luonnonsuojelualueella (13.45), ja reitin varrelle jäävät mm. Lajalammen pähkinäpensaslehto (13.47), Sorlammen hiidenkirnut (13.48), Hiidenpesän luola (13.49), Hackjärvsmossenin suo (13.50), Brobackan moreenikynnys (13.51) ja Brobackan rapakivilohkare (13.52).
Tikankierroksen luontopolku kiertelee Espoon Keskuspuistolle ominaisissa metsämaastoissa, joissa maisemat vaihtuvat karuista kallioista reheväkasvuisiin painanteisiin. Reitin varrelle jää kaksi perinnemaisemaniittyä. Myös Keskuspuiston kaksi hiidenkirnua ovat lähellä luontopolkua. Hiidenkirnuille johtava polku on merkitty viitalla.
Luontopolku risteää useassa paikassa ulkoilureittien kanssa, joten siitä voi hyvin kulkea vain osan. Luontopolku on viitoitettu ja sen varrella on viisi opastaulua, joiden avulla Keskuspuiston monipuoliseen luontoon on helppo tutustua. Luontopolun reitti seuraa vanhoja metsäpolkuja ja on paikoin vaikeakulkuinen. Polulla on kosteammissa paikoissa pitkospuita kulkua helpottamassa. Hyviä eväs- ja levähdyspaikkoja löytyy luontopolun varrella olevilta kallioilta.
Pituus: 3 km, josta voi kulkea vain osan.
Vaativuus: paikoin vaikeakulkuinen
Alkupiste: Alamäentie 3, 02760 Espoo
Parkkipaikalta ja lähimmiltä bussipysäkeiltä (Soliseva tai Riimukallio) on luontopolun alkuun matkaa noin 700 metriä.
Tikankierros Palvelukartalla: https://palvelukartta.hel.fi/fi/unit/53827(ulkoinen linkki)
Tutustu Tikankierrokseen ja lähialueen luontokohteisiin myös Keskuspuiston luontokohteet –sivulla. Tikankierroksen (kohde 3.3) varrella näet mm. Ritvan metsän (3.1), Keskuspuiston luonnonsuojelualueen (3.2), Keskuspuiston hiidenkirnut (3.4), Mössenkärrin luonnonsuojelualueen (3.5) ja Rönnängenin niityn (3.6).
Lue lisää Tikankierroksen esitteestä:
Ladattavat tiedostot
Tremanskärrin luontopolku tarjoaa monenlaista nähtävää ja koettavaa. Alueen ominaispiirteitä ovat sen kallioiset metsät korpilaaksoineen, luonnontilainen keidassuo ja Kurkijärven metsälampi. Keidassuon läpi kulkevalla reitillä on pituutta 1,2 km ja Kurkijärven kierroksella 1,5 km. Yhteensä luontopolun pituus on noin 2,5 kilometriä.
Luontopolku kulkee suurelta osin luonnonsuojelualueella. Opastaulut esittelevät Pohjois-Espoon luontoa ja Tremanskärrin keidassuota. Polun varrella olevat penkit ovat hyviä eväs- ja levähdyspaikkoja. Suo-osuuksilla on pitkospuut, ja Kurkijärven lähellä portaat. Reitti kulkee pääosin polkuja pitkin ja on paikoin haasteellinen. Pitkospuut voivat olla liukkaita varsinkin kostealla kelillä.
Pituus: 2,5 km, josta voi kulkea vain osan.
Vaativuus: paikoin vaikeakulkuinen
Alkupiste: Vihdintie 65, 02970 Espoo
Lähin bussipysäkki on Kalajärvi. Luontopolulle siirrytään kuntorataa pitkin. Kalajärven kuntoradan parkkipaikalta on matkaa luontopolun alkuun noin 1,5 kilometriä.
Tremanskärrin luontopolku Palvelukartalla: https://palvelukartta.hel.fi/fi/unit/53834(ulkoinen linkki)
Tutustu Tremanskärrin luontopolkuun, Tremanskärrin ja Kurkijärven metsän luonnonsuojelualueisiin ja lähialueen luontokohteisiin myös Kalajärven luontokohteet –sivulla.
Lue lisää Tremanskärrin luontopolun esitteestä:
Ladattavat tiedostot
Luontopolku kiertelee vanhassa kartanopuistossa ja esittelee entisajan hienostokartanon puutarhakulttuuria ja rehevää lehtoluontoa. Polun varrelta löytyy yli 30 koti- ja ulkomaista puu- ja pensaslajia, jotka on varustettu nimikilvillä.
Luonnonsuojelualueella kiertää kaksi noin kilometrin pituista reittiä. Polut ovat helppokuntoisia ja soveltuvat myös lastenvaunuille.
Pituus: 2 km
Vaativuus: helppo (ei esteetön)
Alkupiste: Kuninkaantie 43, 02940 Espoo
Träskända on helposti saavutettavissa julkisilla kulkuvälineillä. Kävelymatka luontopolulle on lyhyt niin Träskändan kartanon, Träskändanristin, Auroranportin, Heiniemenpolun kuin Tammihaantienkin pysäkeiltä.
Träskändan luontopolku Palvelukartalla: https://palvelukartta.hel.fi/fi/unit/53823(ulkoinen linkki)
Tutustu Träskändan luontopolkuun ja lähialueen luontokohteisiin myös Laaksolahden luontokohteet –sivulla. Träskändan kierros (kohde 9.19) kulkee Träskändan luonnonsuojelualueella (9.18), ja reitin varrelle jäävät muun muassa yli 300-vuotias Träskändan tammi (9.20) ja yksi Suomen korkeimmista metsälehmuksista (9.21). Lähistöltä löytyy myös Träskändan jalopuumetsikkö (9.17).

Villa Elfvikin ympäristössä on useita luontopolkuja, jotka tarjoavat tietoa alueen luonnosta ja historiasta kaiken ikäisille kulkijoille. Lue lisää Luontopolut Villa Elfvikin ympäristössä -sivulta.
Luonnon helmassa -luontopolun seitsemän opastaulua esittelevät vanhan huvilan historiaa, alueen luontoa ja Laajalahden luonnonsuojelualuetta. Noin 700 metrin mittaisen reitin voi sulan maan aikaan kiertää lastenvaunuilla tai avustetusti pyörätuolilla. Laajalahden lintutornin alempi taso on esteetön. Luontopolulle on tehty tehtävämateriaalia eri ikäisille lapsille. Reitin voi kiertää myös tutustuen puulajeihin Puulajipolku-vihkosen avulla. Talviaikaan polun voi kiertää lapsille tarkoitetun Jäniksen jäljillä - materiaalin kanssa.
Villa Elfvikin luontotalolta lähtee muitakin lyhyitä luontopolkuja lähiympäristöön. Lapsille suunnattu Väinö Variksen -luontopolku sukeltaa vanhan metsän siimekseen. Aikuisille suunnattuja polkuja ovat alueen menneisyydestä kertova Kylämaiseman historia -luontopolku ja Historiakasvio-polku. Noin kilometrin mittainen Liito-oravan matkassa –mobiililuontopolku tutustuttaa niin aikuiset kuin lapsetkin Espoon nimikkoeläimen elämään.
Alkupiste: Villa Elfvikin luontotalon pihapiiri, Elfvikintie 4
Villa Elfvikiin pääsee helposti bussilla. Kehä I:n varrella Kurkijoentien bussipysäkiltä on Villa Elfvikin luontotalolle matkaa noin 750 metriä. Elfvikintien varrelta löytyvällä parkkipaikalla on myös kaupunkipyöräasema.
Luonnon helmassa -luontopolku Palvelukartalla: https://palvelukartta.hel.fi/fi/unit/53822(ulkoinen linkki)
Tutustu Villa Elfvikin luontopolkuihin, Laajalahden luonnonsuojelualueeseen ja lähialueen luontokohteisiin myös Tapiolan luontokohteet –sivulla.
Muita luontopolkuja Espoossa
Luontopolku mutkittelee lehtomaisella Fiskarsinmäellä, joka muodostaa 25 hehtaarin laajuisen Espoonlahden luonnonsuojelualueen ytimen. Reitin puolivälissä on Fiskarsinmäen lintutorni, josta pääsee ihailemaan Espoonlahden monipuolista kosteikkolinnustoa.
Espoonlahden luonnonsuojelualue käsittää Fiskarsinmäellä lehto- ja niittyalueet ja osan rantaruovikosta. Alue on osa valtakunnallista lehtojensuojeluohjelmaa, ja Espoonlahden rantaniitty on luokiteltu perinneympäristöksi. Alueella on luontopolun lisäksi laaja polkuverkosto, jonka avulla retkeen saa helposti lisää pituutta.
Pituus: 1 km
Vaativuus: helppo (ei esteetön)
Ylläpitäjä: Metsähallitus (Metsähallituksen palautepalvelu: www.metsa.fi/palaute/(ulkoinen linkki))
Alkupiste: Lasilaaksontie 15, 02780 Espoo
Fiskarsinmäen luontopolku Palvelukartalla: https://palvelukartta.hel.fi/fi/unit/53633(ulkoinen linkki)
Tutustu Espoonlahden luonnonsuojelualueeseen ja rantaniittyyn myös Kauklahden luontokohteet –sivulla.
Sisältöä ei voida näyttää
Pro Espoonjoki ry:n suunnittelema ja toteuttama Glimsinjoen jokikävelyreitti kulkee noin 2 kilometrin matkan Träskändän puistosta Glimsin talomuseolle. Reitti kulkee suurimmaksi osaksi jokivarren metsäistä polkua pitkin, Ingaksessa lyhyen matkan hiekkatietä pitkin ja Turuntielle tultaessa asfaltillakin. Joen yli pääsee Ingaksen ja Jorvinkosken siltoja pitkin.
Jokikävelyreittiä ei ole merkitty maastoon eikä siellä ole silta- tai pitkospuurakenteita. Kevättulvien aikaan osa polusta saattaa olla veden peitossa.
Reitin varrella ei ole opastauluja, mutta jokivarsimetsien luontoon ja virtavesiin on mahdollista tutustua Glimsinjoen oppaan avulla (alla). Oppaassa on esitelty 14 luontokohdetta ja kulttuurinähtävyyttä, jotka osuvat reitin varrelle. Lisäksi oppaasta löytyy alueen kartta. Oppaan on laatinut Pro Espoonjoki -yhdistys.
Pituus: 2 km
Vaativuus: keskivaikea
Ylläpitäjä: Pro Espoonjoki ry
Alkupiste:
Träskändan kartanolta: Kuninkaantie 43, 02940 Espoo
Glimsin talomuseolta: Glimsintie 1, 02740 Espoo
Tutustu Glimsinjoen luontopolkuun ja lähialueen luontokohteisiin myös Laaksolahden luontokohteet –sivulla. Luontopolku (kohde 9.22) alkaa Träskändan luonnonsuojelualueelta (9.18) ja kulkee Jahtimetsän lehtopurolaakson (9.23), Ingaksenmetsän (9.24) ja Kvarnbyånin lehtopurolaakson (9.25) luonnonsuojelualueiden läpi. Träskändan kartanon ympäristössä on myös muita kiinnostavia luontokohteita, ja Glimsinjoen reitti on helppo yhdistää Träskändan luontopolkuun.
Ladattavat tiedostot
Espoon Hannusjärven Suojelu ry ylläpitää luontopolkua Hannusjärven ja Länsiväylän välissä. Reitin varrella on kuusivaltaista kangasmetsää, karummilla kohdilla männikköä, painanteissa suolaikkuja ja Hannusjärven rannalla korpialue. Luontopolun lähistöllä on myös erilaisia geologisia kohteita. Polun varrella on alueen luonnosta kertovia opastauluja. Reitti kulkee vanhoja polkuverkostoja pitkin, mutta on paikoin vaikeakulkuinen ja sadesäällä hyvin märkä. Luontopolku on merkitty vaikeusasteen mukaan eri väreillä ja lisäksi luontopolkunauhalla.
Pituus: 3,5 km
Vaativuus: paikoin vaikeakulkuinen
Ylläpitäjä: Espoon Hannusjärven Suojelu ry
Alkupiste:
Iivisniemestä: Hannusranta 14, 02260 Espoo
Hannusjärveltä: Hannuntie 32, 02360 Espoo (ei parkkipaikkoja)
Lähin bussipysäkki on Iivisniemi. Lisäksi reitille pääsee hieman kävelemällä Koulumäen ja Espoonlahdensolmun bussipysäkeiltä.
Tutustu Hannusmetsän luontopolkuun ja lähialueen luontokohteisiin myös Espoonlahden luontokohteet –sivulla.
Korennon kierros on esteetön luontopolku, joka sijaitsee Lakistossa. Luontopolulle pääsee helposti bussilla tai omalla autolla, mutta polun molemmissa päissä on myös saattopaikka ja runsaasti ilmaista parkkitilaa. Luontopolun pituus on 610 metriä yhteen suuntaan ja se on suurimmaksi osaksi esteetön, osan matkaa vaativa esteetön. Vaativat esteettömät osuudet on mahdollista myös kokonaan välttää. Reitti on koko matkalta kovapintaista kivituhkaa ja noin 2 metriä leveää. Polun taukopaikalla on puolikota, kaksi tulentekopaikkaa ja kaksi pöytäryhmää. Joen läheisyydessä on näköalatasanne, jossa on penkkejä, ja myös polun varrella on levähdyspaikkoja.
Luontopolku kulkee kauniissa metsämaisemassa, jossa on kallioalueita ja Lakistonjoki, jota luontopolku seurailee. Korennon kierros on saanut nimensä alueella viihtyvien sudenkorentojen mukaan - eri lajeja on tunnistettu jopa 22. Luontopolku täydentää Lakiston alueen esteettömiä virkistyspalveluja, sillä alueella on ennestään esteetön frisbeepark ja esteetön leikkipuisto.
Pituus: 610 metriä yhteen suuntaan, yhteensä n. 1,2 km
Vaativuus: esteetön, osan matkaa vaativa esteetön
Ylläpitäjä: Diakonissalaitos
Alkupiste: esteettömän reitin alkupiste Alajyrkäntie, 02980 Espoo, vaativan esteettömän polun alku Rinnekodintie 6, 02980 Espoo
Lue lisää Diakonissalaitoksen sivuilta: www.hdl.fi/esteeton-luontopolku/(ulkoinen linkki)
Luontopolun ylläpidosta vastaa Diakonissalaitos. Polun rakentamista ovat rahoittaneet myös Rinnekodit, Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Hyvinvoiva Espoo -ohjelma, Espoon liikunnan ja urheilun tulosyksikkö, Metsä Group, Rinnetuki ry, Lions Club Espoo Pohjoinen ja Partioaitta.


Luukin ulkoilualueella sijaitseva luontopolku tarjoaa tietoa alueen metsäluonnosta, sen hoidosta ja suojelusta sekä alueen paikallishistoriasta. Reitti on merkitty maastoon käpymerkein ja valittavana on kaksi polkuvaihtoehtoa, 6 tai 9 kilometrin mittaiset luontopolut. Reitti kulkee ulkoilupolkuja pitkin ja se on muutamia jyrkkiä mäkiä lukuun ottamatta helppokulkuinen. Alueella on useita keittokatoksia ja telttailupaikkoja.
Luukkaan ulkoilualueen luontoon tuovat vaihtelua useat pienet lammet ja suot. Metsät ovat monipuolisia karuista kallioista pienalaisiin lehtoihin. Luukkaan koillis- ja luoteisosissa sijaitsevat laajat luonnontilaisina säilytettävät aarnialueet.
Pituus: 6–9 km riippuen valitusta reitistä
Vaativuus: helppo (ei esteetön)
Ylläpitäjä: Helsingin kaupunki
Alkupiste: Luukin pysäköintialue, Luukintie 33, 02970 Helsinki
Lue lisää Helsingin kaupungin sivuilta: https://www.hel.fi/helsinki/fi/asuminen-ja-ymparisto/luonto-ja-viheralueet/luontoretket/polut/luukkaan-ja-salmen-luontopolut(ulkoinen linkki)
Tutustu Luukin luonnonsuojelualueeseen ja lähialueen luontokohteisiin myös Velskolan luontokohteet –sivulla.
Maahisenkierros on 2 km pituinen rengasreitti, joka soveltuu myös lastenvaunujen kanssa sekä pyörätuolilla avustajan kanssa kuljettavaksi. Kierros kulkee Solvallan urheilukentän laitaa, nousee sen jälkeen metsään ja johdattaa kulkijan edelleen kalliomännikköön ja näköalatasanteelle, josta avautuu upeat näkymät yli Nuuksion Pitkäjärven. Reitin varrella on myös taukopaikka.
Maahisenkierros lähtee Suomen luontokeskus Haltian pihapiiristä Solvallan urheilukentän eteläpäästä.
Lue lisää Haltian sivuilta: https://haltia.com/maahisen-kierros/(ulkoinen linkki)
Pituus: 2 km
Vaativuus: vaativa pyörätuolireitti
Ylläpitäjä: Metsähallitus (Metsähallituksen palautepalvelu: www.metsa.fi/palaute/(ulkoinen linkki))
Alkupiste: Suomen luontokeskus Haltia, Nuuksiontie 84, 02820 Espoo
Nahkiaispolku on 2 kilometrin pituinen rengasreitti, jonka varrelta löytyvät opastaulut kertovat metsäluonnon ennallistamisesta Nuuksion kansallispuistossa. Reitti on merkitty käpymerkein. Reitin alussa ja lopussa on jyrkkä mäki, mutta muuten reitti on melko tasaista. Reitillä on myös pitkospuita ja portaita.
Reitti lähtee Haukkalammen pysäköintialueelta.
Pituus: 2 km
Vaativuus: keskivaikea
Ylläpitäjä: Metsähallitus (Metsähallituksen palautepalvelu: www.metsa.fi/palaute/(ulkoinen linkki))
Alkupiste: Haukkalammen pysäköintialue, Haukkalammentie 32, 02820 Espoo
Lue lisää Metsähallituksen sivuilta: https://www.luontoon.fi/nuuksio/reitit/reittikuvaukset#nahkiaispolku(ulkoinen linkki)
Tutustu Nahkiaispolkuun ja lähialueen luontokohteisiin myös Nuuksion luontokohteet –sivulla. Nahkiaispolun (kohde 13.8) varrelta löytyvät muun muassa Purolan niitty (13.9), Nuuksionpään meanderit (13.10), Myllypuron koski (13.11) ja Haukkalammenpuron koski (13.12).
Olarin terveysluontopolku on Espoon Keskuspuiston Kokinmetsässä sijaitseva luontopolku, jonka varrella löytyy useita terveyteen positiivisesti vaikuttavia luonnonelementtejä. Noin 2,5 kilometriä pitkän polun varrella on kahdeksan rastipistettä, joissa kussakin on kolme erillistä rastitehtävää. Opastaulujen harjoitteet johdattavat kulkijan havainnoimaan, oppimaan ja kokemaan luonnon monia terveysvaikutuksia aina mielen hyvinvoinnista fyysisen olotilan kohentumiseen. Luontopolun harjoitteet auttavat irtautumaan arjesta ja herkistymään mielen ja kehon tuntemuksille.
Terveysluontopolkua voi kiertää molempiin suuntiin, eikä rasteja tarvitse kiertää järjestyksessä. Opastaulujen tehtävät ovat kolmella kielellä. Terveysluontopolku risteää useassa kohdin ulkoilureittien kanssa, joten siitä on helppo kulkea vain osia. Luontopolku on paikoin vaikeakulkuinen, ja sen varrella on juurakkoisia kohtia, pitkospuita, portaita ja korkeusvaihtelua. 360-asteen valokuvat terveysluontopolun opastauluilta löytyvät Espoon karttapalvelusta: kartat.espoo.fi(ulkoinen linkki).
Pituus: 2,5 km, josta voi kulkea vain osan.
Vaativuus: paikoin vaikeakulkuinen
Ylläpitäjä: Olari-seura ja Espoon kaupunkitekniikan keskus
Alkupiste: Kuusikallionkuja 2, 02210 Espoo (parkkipaikka)
Ylismäentien ja Olarinkadun välisessä risteyksessä sijaitsevalta parkkipaikalta on luontopolun alkuun matkaa noin 100 metriä. Lähin bussipysäkki on Alaportti, ja reitille pääsee myös Ylismäenristin bussipysäkiltä.
Tutustu Olarin terveysluontopolkuun ja lähialueen luontokohteisiin myös Keskuspuiston luontokohteet –sivulla.
Lue lisää Olarin terveysluontopolun esitteestä:
Ladattavat tiedostot
Sisältöä ei voida näyttää
Päivättärenpolku on noin 1,4 kilometrin mittainen luontopolku, joka kiertää Suomen luontokeskus Haltian ympäristössä. Luontopolku on merkitty maastoon käpymerkein ja se on paikoin vaikeakulkuinen. Reitillä on paljon korkeuseroja ja jyrkkiä nousuja. Luontopolun opastaulut esittelevät kiinnostavalla tavalla Nuuksion kansallispuiston luontoa.
Polun varrella sijaitsee Aarnitulen varaustulipaikka, jonka voi varata käyttöönsä Haltian infosta. Tulipaikan varaaminen on kouluille ja päiväkodeille maksuton.
Pituus: 1,4 km
Vaativuus: paikoin vaikeakulkuinen
Ylläpitäjä: Metsähallitus (Metsähallituksen palautepalvelu: www.metsa.fi/palaute/(ulkoinen linkki))
Alkupiste: Suomen luontokeskus Haltia, Nuuksiontie 84, 02820 Espoo