Luontokohteita Espoossa

Espoossa on suureksi kaupungiksi vielä poikkeuksellisen paljon monimuotoista ja arvokasta luontoa. Pohjois-Espoon ja Keskuspuiston laajoja metsäalueita elävöittävät jylhät avokalliot, rehevät lehtolaikut ja pienimuotoiset suot. Merellinen rannikko ja saaristo luonnehtivat puolestaan Etelä-Espoon maisemaa.

Arvokkaita luontokohteita, kuten luonnonsuojelualueita, luonnonmuistomerkkejä ja kiinnostavia geologisia kohteita ja löytyy kaikkialta Espoosta. Lähde seikkailemaan ja tutustu Espoon erikoisuuksiin! Lisää espoolaisia retkikohteita löydät Retkelle luontoon –sivulta.

Tremanskärrin luontopolku.Kuva: Jussi Helimäki

Espoon keskus: Espoon keskuksessa kannattaa tutustua erityisesti Gumbölenjoen ja Glomsinjoen varrelta löytyviin luontokohteisiin: Gumbölen kalatiehen ja Myllykoskeen, Glomsinjoen Myllykoskeen ja Lommilan meandereihin. Kannusillanmäki on erityisen hyvä perhospaikka, josta on tavattu yli 700 perhoslajia.

Kauklahti: Gumbölenjoen kiinnostavat luontokohteet jatkuvat myös Kauklahdessa, josta löytyvät muun muassa Gumbölenjoen upea vaahterametsikkö, koski sekä juoluat eli makkarajärvet. Espoonlahden luonnonsuojelualueen Fiskarsinmäellä on myös luontopolku ja lintutorni.

Keskuspuisto: Espoon keskuspuisto on tärkeä ulkoilu- ja virkistyspaikka. Tikankierroksen luontopolkua pitkin pääset helposti esimerkiksi Keskuspuiston hiidenkirnuille, Mössenkärrin luonnonsuojelualueelle ja Rönnängenin niitylle.

Espoonlahti: Alueen erikoisuutena on muun muassa Bergön-Ramsön luonnonsuojelualueella sijaitseva violetti simpukkamaa. Hyvä retkikohde on myös Hanikan luontopolku, jonka varrelle jäävät muun muassa linnustollisesti arvokas Kaitalahti ja Soukan muinaisranta.

Saaristo: Pentalan Diksandin hiekkaranta on Espoon saariston hienoin luonnontilainen hiekkaranta, Rövarenilla puolestaan näkee useita upeita geologisesti arvokkaita kohteita. Hienoja luontokohteita on myös muun muassa Gåsgrundilla ja Stora Herröllä, joihin on kesäisin saaristoveneyhteys.

Matinkylä-Olari: Friisinkallio on monimuotoinen ja luonnonarvoiltaan edustava kohde, jolla on myös geologisia arvoja. Finnoon jätevesiallas on linnustollisesti arvokas, ja allasta kiertävältä luontopolulta lintuja voi tarkkailla jopa ilman kiikareita.

Tapiola: Laajalahden luonnonsuojelualue kuuluu Natura 2000 –verkostoon, sillä lahti on linnustoltaan erittäin arvokas. Luonnonsuojelualueen laidalla sijaitseva Villa Elfvikin luontotalo toimii kaupungin ympäristövalistuskeskuksena.

Leppävaara: Monikonpuro on yksi Espoon kauneimmista virtavesistä. Puro on myös ekologisesti monipuolinen, ja uhanalainen meritaimen nousee siihen kutemaan. Kilon komea tammikujanne muistuttaa vielä entisajan kartanokulttuurista.

Laaksolahti: Träskändan luonnonsuojelualue on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen ympäristö ja yksi Espoon vanhimpia suojelukohteita. Träskändan luontopolku kiertelee vanhassa kartanopuistossa. Myös Glimsinjoen jokikävelyreitin varrella on useita näkemisen arvoisia luontokohteita.

Bodom: Matalajärvi on yksi Espoon Natura 2000 –kohteista. Linnustollisesti arvokkaan järven rannalla on myös lintutorni. Entisellä maatalousalueella on useita vanhoja perinneympäristöjä ja hakamaita.

Kalajärvi: Tremanskärrin luonnonsuojelualue on hyvin monipuolinen ja arvokas suoalue. Kurkijärven metsän luonnonsuojelualueella on puolestaan arvokkaita luonnontilaisina säilyneitä metsiä, joista on tavattu useita uhanalaisia lajeja. Tremanskärrin luontopolku kiertää molempien luonnonsuojelualueiden upeimpien luontokohteiden ja maisemien kautta.

Velskola: Luukin ulkoilualueelta löytyy arvokkaan luonnon lisäksi myös kiinnostavia geologisia kohteita, kuten Luukin muinaisranta, Hauklammen jyrkänne ja Käärlammen siirtolohkare. Velskolassa voit kiivetä myös Espoon korkeimmalle kohdalle!

Nuuksio: Nuuksion kansallispuiston lisäksi näkemisen arvoisia kohteita on muun muassa Sorlammella, jonka ympäri kiertävän luontopolun varrelta löytyvät muun muassa Hiidenpesän luola, hiidenkirnut ja Hackjärvsmossenin arvokas suo.

Kotinurkilta kallioille – Espoon luontokohteet -kirja

Espoon kaupunkitekniikan keskuksen ja ympäristönsuojelun palvelualueen julkaisema Kotinurkilta kallioille – Espoon luontokohteet -teos (2021) esittelee yhteensä yli 300 näkemisen arvoista luontokohdetta eri puolilla Espoota. Kirjan upeat valokuvat ja havainnolliset kartat opastavat tutustumismatkalle espoolaisten korttelikallioille, pitkospuille ja saaristoon. Kirjan ovat toimittaneet Katrin Aia ja Jussi Helimäki.

Kotinurkilta kallioille –kirjan hinta on 20 euroa, ja se on ostettavissa muun muassa Suomen luontokeskus Haltian(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan) tai Espoon modernin taiteen museo EMMAn museomyymälän(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan) verkkokaupasta. Kirja on saatavilla myös Villa Elfvikin luontotalolta.

Espoon luontokohteet Citynomadi-sovelluksessa

Kaikki Kotinurkilta kallioille –kirjan kohteet löytyvät myös karttapohjaisesta Citynomadi –sovelluksesta. Sovellus auttaa kiinnostavien retkikohteiden löytämisessä ja esittelee mobiililaitteille soveltuvassa muodossa kirjan luontokohteet vielä retkelläkin. Espoon luontokohteet löytyvät myös Citynomadin selainversiosta(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan), joka toimii myös tietokoneella.

Sovellus ja sen käyttäminen on maksutonta, mutta operaattori veloittaa datasiirrosta liittymäkohtaisen hinnan. Luontokohteet voi myös ladata, jonka jälkeen kohdekuvaukset saa näkyviin ilman internetiä. Sovellus ei vaadi kirjautumista.

Lataa Citynomadi-sovellus mobiililaitteesi sovelluskaupasta tai osoitteesta app.citynomadi.com(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan). Sovellus on saatavilla sekä Android- että iOS -mobiililaitteisiin.

Koko Espoo