Kansainvälisyys
Espoon yhteislyseosta siivet maailmalle!
Aktiivinen kansainvälinen toiminta pyrkii tekemään EYL:n opiskelijoista kielitaitoisia ja vastuuntuntoisia maailmankansalaisia, jotka pärjäävät erilaisissa tilanteissa maailmalla, haluavat vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin ja suhtautuvat vieraisiin kulttuureihin suvaitsevaisesti. Lukiomme on virallinen YK-koulu, jossa tehdään vuosittain poikkeuksellisen paljon matkoja ulkomaille. Opiskelijat sekä opettajat ovat seikkailleet aina Antarktikselta Zimbabween asti! Voit lukea aiheesta lisää blogissamme Maailmankansalaiset.wordpress.com(ulkoinen linkki) tai tutustua tarkemmin Espoon yhteislyseon kansainvälistymisstrategiaan täällä(ulkoinen linkki).
EYL:stä maailmankansalaiseksi
Tiesitkö, että EYL on YK-koulu? Näiden opintojen kautta tutustut Yhdistyneiden kansakuntien toimintaan tutkimalla kestävän kehityksen tavoitteita ja osallistumalla YK-kokoussimulaatioon englanniksi. Opintojen aikana tehdään tiiviisti yhteistyötä Suomen YK-liiton ja Suomen YK-nuorten kanssa, katsotaan dokumenttielokuvia ja järjestetään vierasluentoja sekä vierailuja (mm. eduskunta ja erilaiset kansalaisjärjestöt). Pääset myös suunnittelemaan YK-päiviä lukiossamme ja ideoimaan kummilapsitoimintaa sekä hyväntekeväisyystempauksia. Opintojakson lopuksi suoritetaan Maailmankansalaisen kypsyyskoe(ulkoinen linkki), johon kuuluu laaja yksin tai pareittain tehtävä projektityö YK:n teemoista ja josta saa erillisen Suomen YK-liiton myöntämän diplomin. Osallistuneiden joukosta valikoidaan ansioituneimmat opiskelijat, jotka saavat kunnian osallistua EYL:n delegaationa vuosittain New Yorkissa pidettävään malli-YK-konferenssiin (NHSMUN(ulkoinen linkki)).
Haaveiletko tulevaisuudesta kansainvälisten tehtävien parissa? Englannin ja yhteiskuntaopin yhteistyökurssi tarjoaa mahdollisuuden oppia kansainvälistä yhteistyötä ja vaikuttamista autenttisessa ympäristössä. Valittu ryhmä opiskelijoita matkustaa noin viikoksi New Yorkiin helmi-maaliskuussa, missä delegaatio osallistuu kansainväliseen malli-YK-konferenssiin (NHSMUN(ulkoinen linkki)) ja vierailee mm. Yhdistyneiden kansakuntien pääkonttorissa, Suomen konsulaatissa ja YK:n edustustossa. Konferenssiin osallistumisesta saa diplomin ja kokemuksesta on paljon hyötyä tulevaisuuden jatko-opintoja suunnitellessa ja uravalintoja tehdessä. Suosituksena on ensin käydä YH Global Citizenship and the UN, missä pääsee tutustumaan Yhdistyneiden kansakuntien toimintaan ja osallistumaan YK-kokouksien simulaatioihin englanniksi ja suomeksi.
EYL:n delegaatio on palkittu jo monena vuonna työstään malli-YK- konferenssissa: 2016 Outstanding Achievement by a Foreign Language Delegation ja 2019 Award of Merit sekä Research and Preparation Award of Excellence, 2020 Best Video Award.
EYL:n pitkän fysiikan opiskelijoiden CERN-tiedeopiskeluprojekti toteutetaan joka toinen vuosi yhteistyössä muiden lukioiden kanssa (FY10). Projektin aikana perehdytään modernin fysiikan tutkimuskohteisiin ja ajankohtaisiin löytöihin sekä vieraillaan fysiikan tutkimuslaitoksissa Suomessa. Tiedeopiskeluprojekti huipentuu viikon mittaiseen tiedeleiriin Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuslaitos CERN:in(ulkoinen linkki), joka sijaitsee Sveitsin Genevessä.

EU on myöntänyt EYL:lle useampaan otteeseen Erasmus+ rahoitusta opettajien ja opiskelijoiden liikkuvuuksiin Euroopassa.
- 2021-23 EYL osallistuu Robo-Lab and Augmented Reality for Edu-Innovation- R.A.R.E Erasmus-hankkeeseen, jossa perehdytään robotiikan ja lisätyn todellisuuden hyödyntämiseen opetuksessa ja opiskelussa. Hankkeessa on mukana Espanja, Romania, Turkki, Irlanti, Norja, Alankomaat ja Tsekki.
- 2022-23 K1 -hanke: Not Yet - What I Don't Know Yet I can Learn Tomorrow If I Believe Learning to Be Possible vie opettajat ja opiskelijat Islantiin, Norjaan ja Eestiin.
- 2019-22 Opi, vaikuta ja innosta (OVI) -hankkeen avulla kehitämme teemaopintokurssitarjontaa kansainvälisempään ja yhteiskuntavaikuttavampaan suuntaan hakemalla inspiraatiota eri lukioista ympäri Eurooppaa

EYL:n ystävälukioon Shanghaissa Kiinassa, Gaoqiao High School, on järjestetty vierailuja keväisin vuodesta 2016 lähtien(ulkoinen linkki). Opiskelijavaihdossa pääset tutustumaan kiinalaiseen kulttuuriin ja historiaan viikon mittaisen matkan aikana Shanghaissa. Majoitut oman vaihtoparisi perheen luona. Isäntälukioon tutustumisen lisäksi päivisin käydään upeilla nähtävyyksillä ja vieraillaan esimerkiksi museoissa yhdessä kiinalaisten opiskelijoiden kanssa. Virallisen ohjelman ulkopuolella vietät aikaa vaihtoparisi, isäntäperheesi ja muiden osallistujien kanssa. Majoitat vastaavasti myös shanghailaisen opiskelijan luoksesi viikoksi ja tutustutat hänet suomalaiseen elämään. Matka, isännöiminen ja näihin valmistautuminen vahvistavat englannin kielen osaamista ja antavat valmiuksia kartuttaa maailmankansalaisen taitoja. Kurssi sisältää myös kirjallisia ja suullisia töitä englanniksi.

Historiamatka Berliiniin, Saksaan
Espoon yhteislyseo järjestää mahdollisuuksien mukaan vuosittain historiamatkan Berliiniin:
A Osana historianopintoja yhteistyössä Leppävaaran lukion kanssa
Hakemusten perusteella kymmenkunta opiskelijaa valitaan molemmista lukiosta. Opiskelijat kokoontuvat muutamia kertoja yhteen ennen matkaa syventämään tietojaan Saksan 1900-luvun historiasta. Jokainen opiskelija valmistelee esitelmän natsi-Saksaan, kylmään sotaan tai kylmän sodan jälkeiseen aikaan liittyvästä aiheesta. Matkaa edeltävissä kokoontumisissa katsotaan myös Berliinin historiaan liittyvä elokuva tai dokumentti. Lisäksi opiskelijat saavat luettavakseen opettajien kokoaman lukupaketin Berliinin historiasta. Berliinissä vierailemme mielenkiintoisissa museoissa ja historiallisilla tapahtumapaikoilla. Aikaisempina vuosina olemme vierailleet mm. Sachsenhausenin keskitysleirillä, DDR-museossa, Stasi-vankilassa, toisen maailmansodan aikaisissa pommisuojissa ja Checkpoint Charlien Muurimuseossa. Lisäksi olemme tehneet pitkän kävelykierroksen, jolla olemme käyneet muun muassa Itä-Berliinin Alexanderplatzilla, Holokausin muistomerkillä, kirjarovioiden polttopaikalla ja Hitlerin bunkkerin päälle rakennetulla parkkipaikalla. Iltaohjelmastakin yritämme tehdä mahdollisimman mielenkiintoista: menneinä vuosina olemme käyneet esimerkiksi katsomassa Bundesliga-jalkapallo-ottelun Berliinin Olympiastadionilla ja katsomassa Death of Stalin -elokuvan ulkoilmaelokuvateatterissa.
B History in English
A student exchange between EYL and Goethe Gymnasium Berlin-Wilmersdorf(ulkoinen linkki) as part of the HI08 History in English course. The themes are human rights and freedom struggles, often with a focus on the Second World War. The Finnish students stay for a week in host families in Berlin and German students likewise spend a week in Espoo with their host families. Excursions and group projects are a part of the course. You will get two study points and a diploma for successfully completing the exhange.
Taidetta Ranskassa
Opinto- ja kulttuurimatkalla tutustut Pariisin tärkeimpiin nähtävyyksiin ja museoihin (esim. Louvre, Musée d’Orsay, Musée du Quai Branly) ja käytät ranskan kieltä esimerkiksi ravintoloissa ja metroasemilla. Opintomatkaan kuuluu ennakkotehtävä, jossa perehdytään muutamaan merkittävään, ennalta valittuun taideteokseen. Teokset esitellään muulle ryhmälle museoissa paikan päällä. Lisäksi jossain nähtävyyskohteessa luonnostellaan omia piirroksia.
Kulttuurimatka Tukholmaan
Toukokuinen kulttuurimatka on lukion kakkosvuositason A-ruotsin lukijoille tai B-ruotsin pakolliset opintojaksot suorittaneille opiskelijoille suunnattu projekti, jossa opiskelijat tutustuvat ruotsalaiseen ja ruotsinsuomalaiseen kulttuuriin ja kulttuuri-ilmiöihin. Museokäyntien (mm. Tekniska museet) lisäksi käymme teatterissa ja osallistumme Konst i Tunnelbanan-kierrokselle. Matkan tarkoitus on edistää ja syventää opiskelijoiden ruotsinkielen taitoja, tutustuttaa heidät erilaisiin kulttuuri-ilmiöihin sekä innostaa ja motivoida heitä ruotsinkielen opinnoissaan. Tarkoitus on päästä kosketuksiin “elävän” riikinruotsin ja kulttuurin kanssa. Matkan pohjavaatimuksena on, että opintojaksot BA02-05 on hyväksytysti suoritettu.
Espanjaa Segoviassa
Leirikouluvaihdossa pääset tutustumaan espanjalaiseen kulttuuriin ja historiaan viikon mittaisen leirikoulun aikana Segoviassa. Majoitut oman vaihtoparisi perheen luona ja opit espanjaa aidossa ympäristössä. Päivisin käydään upeilla nähtävyyksillä ja vieraillaan esimerkiksi museoissa lähinnä muiden suomalaisten opiskelijoiden kesken, ja virallisen ohjelman ulkopuolella vietät aikaa vaihtoparisi, perheen ja muiden osallistujien kanssa. Majoitat vastaavasti myös espanjalaisen opiskelijan luoksesi viikoksi ja tutustutat hänet suomalaiseen elämään. Opinnot sisältävät myös kirjallisia ja suullisia töitä espanjaksi tai englanniksi.