Espoon yhteislyseon henkilökunnan Erasmus+ liikkuvuudet veivät keväällä Espanjaan, Irlantiin, Tanskaan ja Hollantiin

9.6.2022 7.15Päivitetty: 15.6.2022 5.21
CLIL-koulutukseen osallistuneet hymyilevät kameralle ryhmäkuvassa ja pitelevät todistuksiaan.
Kansainvälinen opettajaryhmä sai todistuksensa CLIL-koulutuksesta Irlannissa, mukana EYL:n Lauri Hellsten, Marjo Inkala ja Anna Puhakka.Kuva: Anna Puhakka

Seitsemän eri aineiden opettajaa ja kolme opinto-ohjaajaa Espoon yhteislyseosta pääsivät vihdoin keväällä 2022 toteuttamaan Erasmus+ Opi, vaikuta ja innosta (OVI) -hankkeen mahdollistamat liikkuvuudet ympäri Eurooppaa. Hankkeen tarkoituksena oli antaa opettajille eväitä innostavien poikkitieteellisten opintokokonaisuuksien suunnittelemiseen ja toteuttamiseen, lisätä kielitaitoa sekä hankkia lukiolle uusia eurooppalaisia kontakteja, joiden kanssa tehdä kansainvälisiä projekteja.

Hollanti

EYL:n opinto-ohjaajat Outi Kupiainen, Sonja Oikari ja Antti Väistö kävivät toukokuun lopussa tutustumassa Alankomaiden koulutusmahdollisuuksiin. Vierailukohteita olivat mm. Amsterdams Lyceum, Amsterdamin yliopisto ja Rotterdamin Erasmus-yliopisto. Lisäksi he haastattelivat Rotterdamin ammattikorkeakoulussa opiskelevaa suomalaista opiskelijaa ja tutustuivat Rotterdamin merimieskirkon suomalaisten hyvinvointia tukeviin palveluihin.

Matkan parasta antia oli saada ensikäden tietoa hollantilaisesta koulutusjärjestelmästä niin ohjaajien kuin opiskelijoiden näkökulmasta. EYL:ssä on paljon kansainvälisyydestä kiinnostuneita opiskelijoita ja opojen valmiudet ohjata heitä jatko-opintoihin ulkomaille paranivat matkan myötä. Amsterdams Lyceumin opettajien kanssa keskusteltiin alustavasti yhteistyön jatkamisesta ja heidät toivotettiin lämpimästi tervetulleiksi vierailulle Espoon yhteislyseoon.

“Saimme kunnian tutustua historiaa huokuvaan Amsterdams Lyceumiin”, totesi Sonja Oikari tyytyväisenä.Kuva: Sonja Oikari

Irlanti

Kuvataiteen opettaja Nina Luoma, fysiikan ja matematiikan opettaja Lauri Hellsten ja englannin opettajat Anna Puhakka ja Marjo Inkala kävivät kouluttautumassa Dublinissa, Irlannissa CLIL Focus on Ireland-kurssilla. CLIL tulee sanoista Content and Language Integrated Learning, ja se sopikin EYL:än opettajille kuin nenä päähän, sillä lukiolla on joka vuosi kursseja, jotka yhdistävät kielen opiskelun johonkin toiseen aineeseen.

Kurssin veti irlantilainen Helen Callanan, jolla oli pitkä opettaja- ja opettajankouluttajakokemus takanaan. Osallistuvia opettajia oli Espanjasta, Ruotsista, Slovakiasta, Belgiasta, Itävallasta ja Suomesta. Kurssilla opittiin lisää tutuista jutuista kuten eri ajattelun tasojen aktivoinnista ja vertaisoppimisesta, sekä uusia asioita kuten visuaalisen vihjeen asteittainen paljastaminen opiskelijoiden ajattelun käynnistämiseksi.   

Pääsimme vierailemaan kurssin aikana myös Irlannin National Gallery -taidemuseossa, EPIC -maastamuuttomuseossa, Trinity College-yliopistolla, lammasfarmilla Wicklowssa ja Cliffs of Moher-rantakallioilla, jotka ovat Irlannin symbolisesti merkittävin luontokohde. Vierailujen aikana opimme lisää Irlannin historiasta, yhteiskunnasta ja kulttuurista sekä mielenkiintoisia faktoja kuten sen, että moninkertaisesti enemmän irlantilaistaustaisia ihmisiä asuu ulkomailla kuin Irlannissa. Opimme myös muutamia sanoja iirin kielellä.

Yksi matkan parhaista anneista oli ehdottomasti muunmaalaisten opettajien tapaaminen, käytäntöjen vertailu ja verkostoituminen. Ehkä tulevaisuudessa voimme rakentaa uuden kansainvälisen projektin jonkun uuden kontaktimme kanssa! Verkostoitumisen lisäksi tutustuimme paikalliseen kulttuuriin, kävimme esimerkiksi kirjallisuusfestareilla kuuntelemassa irlantilaista lavarunoutta, Oscar Wilde -kävelykierroksella ja elokuvissa katsomassa iirinkielisen elokuvan An Cailín Ciúin (The Quiet Girl).

"To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all." - Oscar WildeKuva: Anna Puhakka

Tanska

Ruotsin opettaja Jaana Schulman ja uskonnon/psykologian opettaja Satu Leinonen viettivät viikon job shadowing -jakson Tanskassa Odense Tekniske Gymnasium ammattikoulussa. Erasmus+ ja kaunis Odense antoivat paljon. Motivoituneita ja taitavia opiskelijoita oli hieno seurata projektiensa parissa, vaikka koulu olikin täysin erilainen kuin EYL. Kielitaito koheni paljon, vaikka aivot olivatkin välillä solmussa tanskan kielestä. ja saimme ideoita EYL:n Terapi på svenska -kurssin toteutukseen. Oppituntien seuraamisen lisäksi tutustuimme  opettajien täydennyskoulutukseen, oppimateriaalikeskukseen ja upeaan, kesään heränneeseen luontoon. Toivottavasti yhteistyö Odense Tekniske Gymnasiumin kanssa jatkuu!

Jaana Schulman ihastelee tanskalaisopiskelijan työtä.Kuva: Satu Leinonen

Espanja

Uskonnon, psykologian ja elämänkatsomustiedon opettaja Annele Rantavuori osallistui viikon mittaiselle Erasmus+-kurssille "Emotional Intelligence" Malagassa ja sai takataskuun monta uutta toiminnallista ideaa elävöittää opetusta. Kurssilla sai taas tuntumaa opiskelijan näkökulmaan, kun sai olla kurssilaisena mukana. Kurssilla opiskelimme sisältöä ja menetelmiä tekemällä itse harjoituksia ja saimme olla paljon myös ulkona, puistoissa ja rannalla - auringon paisteessa.

Kurssilaiset olivat eri puolilta Eurooppaa, Portugalista, Slovakiasta, Tsekeistä, Virosta ja Latviasta. Opettajat olivat kaikilta eri koulutasoilta esikoulusta toiselle asteelle ja olipa mukana myös yksi koulupsykologi. Sisältöjen lisäksi oli todella kiinnostavaa kuulla eri maiden koulujärjestelmistä. 

Uskonnon opettajalle ajankohta oli aivan täydellinen, sillä pääsin pitkin viikkoa seuraamaan jopa hotellin ikkunasta Malagan upeita Semana Santa -kulkueita, koota harjoiteltiin pääsiäistä varten. Kulkueissa kymmenet ihmiset kantoivat patsaita ja soittajat soittivat kävellen kulkueessa, rummun tahdittamana. 

Viimeisenä päivänä saimme tehtäväksi kiittää kolmea tahoa. Minä kiitin itseäni rohkeudesta lähteä matkaan, kurssitovereitani hauskasta ja turvallisesta seurasta ja kurssia monista uusista ideoista elävöittää opetusta.

Annele Espanjan auringossa.Kuva: Annele Rantavuori
  • EYL
Leppävaara