Året för cirkulär ekonomi 2022

2.3.2023 10.46Uppdaterad: 2.3.2023 12.42
Bild av två av sidorna i rapporten på finska.

Hur implementerade vi cirkularitet i Esbo 2022? I år rapporterar vi för första gången om framstegen inom cirkulär ekonomi med en årssammanställning som omfattar hela stadens åtgärder.

I slutet av 2020 undertecknade vi den europeiska förbindelsen till cirkulär ekonomi, Circular Cities Declaration, vars tio mål främjar stadens cirkulära ekonomi. Förbindelsen till cirkulär ekonomi stöder vårt mål att vara kolneutralt 2030 och att uppnå FN:s globala mål för hållbar utveckling som en föregångare. Som en del av förbindelsen uppfyller vi tio mål för cirkulär ekonomi och rapporterar om våra framsteg. Vi gjorde en årlig sammanställning av åtgärderna för Året för cirkulär ekonomi 2022. Sammanställningen baserar sig på de tio målen för åtagandet. I den årliga sammanställningen har man samlat information om hur målen framskred i Esbo år 2022.

Vadå cirkulär ekonomi?

Grundidén med cirkulär ekonomi är effektiv användning av resurser. Naturresurser används sparsamt, produkter och material hålls i cirkulation så länge som möjligt samt mängden svinn och avfall från produktion och konsumtion minimeras. Till exempel delning, reparering, återbruk och återanvändning av material är den cirkulära ekonomins sätt att förlänga produkternas och materialens livslängd. 

Esbo stads årssammanställning för cirkulär ekonomi och delningsekonomi 2022

Du kan bekanta dig med den årliga sammanställningen via länken nedan. Vi tar också gärna del av dina tankar om den årliga sammanställningen. Via vår responsenkät(extern länk, öppnas i ett nytt fönster) kan du lämna respons och berätta om dina utvecklingsidéer för att främja cirkulär ekonomi i Esbo. Rapporteringen om cirkulär ekonomi för år 2022 genomfördes för första gången som en årssammanställning. Vi för vidare följande års rapportering och presentationssätt utifrån den respons vi fått.

Du kan läsa mer om cirkulär ekonomi och hållbar utveckling i Esbo.

  • Hållbar utveckling