Tillstånd, anmälningar och registrering inom miljötillsynen
Aktörerna är enligt miljöskyddslagarna skyldiga att göra anmälningar, registrera sin verksamhet eller ansöka om tillstånd. En del av tillstånden, anmälningarna och registreringarna samt därtill hörande åtgärder är avgiftsbelagda.
Nedladdningsbara bilagor
Ansök om tillstånd
Exempelvis betong- och tegelavfall kan deponeras i marken för att ersätta naturmaterial i enlighet med 12 § i Esbo stads miljöskyddsföreskrifter. Anmälan om deponeringen av avfall ska göras till Esbo stads miljö- och byggnadstillsynscentral (ymparisto@espoo.fi) senast 30 dygn innan arbetet inleds. Om avfallet deponeras yrkesmässigt eller i en anläggning (i regel över 500 ton) tillämpas olika förfaranden. Det vanligaste av dessa är en anmälan enligt statsrådets förordning om återvinning av vissa avfall i markbyggnad 843/2017 till NTM-centralen i Nyland.
Gör en anmälan:
Nedladdningsbara bilagor
Miljötillstånd behövs inte för kortvarig verksamhet av försöksnatur, utan det räcker med en skriftlig anmälan om detta till tillståndsmyndigheten. Verksamhet av försöksnatur kan vara till exempel försök med nya ersättande kemikalier eller bränslen eller återvinning av avfall som råvara. Verksamhet av försöksnatur kan till exempel hänföra sig till beredningen av en miljöskyddsinvestering eller till försök med tekniskt genomförande.
Anmälan lämnas till den tillståndsmyndighet som beslutar om miljötillståndet för verksamheten (regionförvaltningsverket eller den kommunala miljövårdsmyndigheten). Anmälan ska göras senast 30 dygn innan verksamheten inleds.
Läs anvisningarna och gör en anmälan(extern länk) (på miljöförvaltningens webbplats)
Det är förbjudet att sprida stallgödsel från början av november till slutet av mars. Undantag är möjligt om åkern inte bär efter en exceptionellt regnig höst. Undantagstiden löper fram till 30.11. Undantaget ska anmälas till Esbo stads miljö- och byggnadstillsynscentral senast 30.10 (ymparisto@espoo.fi).
Läs anvisningarna och gör en anmälan(extern länk) (på miljöförvaltningens webbplats)
Anmälan om lagring av stallgödsel och organiska gödselprodukter i gödselstack ska göras av mottagaren. Anmälan om lagring av stallgödsel i gödselstack i exceptionella situationer och om eftermognad av kompost ska göras av den verksamhetsidkare på vars gård stallgödsel uppstår. Anmälan om lagring av stallgödsel i stackar ska lämnas senast 14 dygn innan stackningen inleds till Esbo stads miljö- och byggnadstillsynscentral (ymparisto@espoo.fi).
Läs anvisningarna och gör en anmälan(extern länk) (på miljöförvaltningens webbplats)
För kommersiell marktäkt krävs ett tillstånd för marktäkt. Marktäktslagen gäller täkt av sten, grus, sand, lera och mull för transport från området eller lagring eller förädling på platsen. Om det också behövs miljötillstånd för verksamheten, söks tillstånd på en blankett och som beslut meddelas ett kombinerat marktäkts- och miljötillstånd.
Det behövs inget tillstånd för marktäkt för eget sedvanligt bruk till husbehov för boende eller för jord- och skogsbruk. Om marktäkten för husbehov överskrider 500 m3 fast mått ska platsen och omfattningen meddelas till Esbo stads miljö- och byggnadstillsynscentral (ymparisto@espoo.fi).
Läs anvisningarna, ansök om tillstånd eller gör en anmälan(extern länk) (på miljöförvaltningens webbplats)
Många tillfälliga arbeten och evenemang som orsakar särskilt störande buller eller vibrationer kräver en bulleranmälan enligt 118 § i miljöskyddslagen. Bland annat krossning, brytning, pålningsarbeten och motorsporttävlingar förutsätter i allmänhet en bulleranmälan. Även andra byggnads- eller rivningsarbeten, utomhuskonserter, stora publikevenemang, flyguppvisningar eller fyrverkerier kan kräva en bulleranmälan. I 25 § i Esbo stads miljöskyddsföreskrifter specificeras närmare om vilka arbeten en bulleranmälan åtminstone ska göras.
Bulleranmälan ska göras senast 30 dygn innan verksamheten inleds till den kommunala miljövårdsmyndigheten (ymparisto@espoo.fi). Verksamheten får inte inledas förrän myndigheten har fattat ett beslut som tillåter verksamheten eller 30 dygn har förflutit från anmälan. I det beslut som fattas om anmälan meddelas behövliga föreskrifter för att förebygga olägenheter som verksamheten orsakar.
Den som utför tillfälligt arbete som orsakar särskilt störande buller eller vibrationer ska i förväg alltid meddela invånare, vård- och läroanstalter och övriga objekt inom bullrets verkningsområde som kan ta skada eller störas av arbetet.
Gör en anmälan:
Nedladdningsbara bilagor
Verksamheter som orsakar små miljöskador ska registreras. Registreringen ersätter miljötillståndsförfarandet. De verksamheter som ska registreras är de flesta av följande verksamheter:
- energiproducerande anläggningar med en bränsleeffekt under 50 MW,
- distributionsstationer för flytande bränslen,
- asfaltstationer,
- kemiska tvätterier,
- verksamhet där organiska lösningsmedel används samt
- fasta betongstationer och fabriker för betongprodukter.
Registreringsanmälan ska göras till myndigheten senast 30 dagar innan verksamheten inleds, om det är fråga om en energiproducerande anläggning som är mindre än 50 MW och 60 dagar innan verksamheten inleds, om det är fråga om annan verksamhet som ska registreras. Den registreringspliktiga verksamheten ska uppfylla kraven i förordningen för verksamheten i fråga. Verksamheten kan inledas när den har registrerats.
Läs anvisningarna och gör en anmälan(extern länk) (på miljöförvaltningens webbplats)
För hantering av förorenad mark kan det krävas ett miljötillstånd. Rening av förorenad mark eller avlägsnande av förorenad marksubstans för behandling någon annanstans kan i vissa situationer inledas genom anmälan. Anmälan ska göras minst 45 dagar innan reningen inleds till NTM-centralen i Nyland
Läs anvisningarna och gör en anmälan(extern länk) (på miljöförvaltningens webbplats)
Du kan ansöka om undantag från tidsfristen för iståndsättning av fastighetsspecifik avloppsvattensystem. Undantag behöver sökas endast om systemet inte uppfyller kraven i miljöskyddslagen och dessutom är beläget på mindre än 100 meters avstånd från ett vattendrag eller i ett viktigt grundvattenområde. På andra områden behöver avloppsvattensystemet inte iståndsättas innan en vattentoalett byggs eller en ombyggnad görs. På sidan om avloppsvatten finns mer information om bland annat hurdana system som uppfyller kraven inom vilket område.
(endast på finska)
Om en hamn inte behöver miljötillstånd för sin verksamhet, ska en hamn med minst 50 båtplatser eller platser för vinteruppläggning göra en anmälan till datasystemet för miljövårdsinformation. Ny hamnverksamhet ska anmälas i god tid innan verksamheten inleds. Anmälan ska omfatta en avfallshanteringsplan.
Hamnens ansvariga ska se över och uppdatera sin avfallshanteringsplan till den behöriga tillsynsmyndigheten, om avfallets art eller mängd eller avfallshanteringen förändras avsevärt. Om det inte är nödvändigt att göra ändringar i avfallshanteringsplanen, ska hamninnehavaren minst vart tredje år underrätta tillsynsmyndigheten om att avfallshanteringsplanen fortfarande är i kraft.
Läs anvisningarna och gör en anmälan(extern länk) (på miljöförvaltningens webbplats)
En fastighet som är belägen inom ett vattentjänstverkets verksamhetsområde ska med stöd av lagen om vattentjänster anslutas till verkets vattenledning och avlopp. Målet är att skydda miljön och människors hälsa. Befrielse från skyldigheten att ansluta sig kan sökas. Villkor för beviljande av tillstånd är bland annat att anslutningen skulle vara oskälig, att det finns tillräckligt med hushållsvatten av god kvalitet och att avloppsvattnet behandlas ändamålsenligt. Befrielse beviljas för viss tid.
Läs mer, bekanta dig med anvisningarna och gör en ansökan
Staden bygger allmänna dagvattensystem för att dagvattnet ska kunna hanteras ett sätt som inte orsakar skada. En fastighet som är belägen inom verksamhetsområdet för vattentjänstverkets dagvattenavlopp ska med stöd av lagen om vattentjänster anslutas till dagvattenavloppet. Du kan söka befrielse från skyldigheten att ansluta fastigheten. Villkor för beviljande av tillstånd är bland annat att anslutningen skulle vara oskälig och dagvatten annars kan avlägsnas på ändamålsenligt sätt.
Läs mer, bekanta dig med anvisningarna och gör en ansökan (endast på finska)
Det allmänna anmälningsförfarandet enligt miljöskyddslagen gäller vissa verksamheter som har små miljökonsekvenser. I miljöskyddslagen föreskrivs vilken verksamhet det allmänna anmälningsförfarandet ska tillämpas på.
I det allmänna anmälningsförfarandet meddelar myndigheten ett överklagbart beslut på basis av en anmälan som verksamhetsutövaren lämnat in. Anmälan ska lämnas in till den behöriga myndigheten senast 120 dagar innan verksamheten planeras inledas.
Läs anvisningarna och gör en anmälan(extern länk) (på miljöförvaltningens webbplats)
Verksamhet som kan förorena miljön kräver miljötillstånd. Sådana verksamheter är till exempel skogs-, metall- och kemiindustrin, energiproduktionen, stora djurstall och fiskodling.
I miljötillståndet kan det utfärdas bestämmelser om bland annat verksamhetens omfattning, utsläpp och minskning av dem. Förutsättningar för beviljandet av tillståndet är bland annat att verksamheten inte orsakar hälsorisker, betydande förorening eller miljöfara.
Läs anvisningarna och ansök om tillstånd(extern länk) (på miljöförvaltningens webbplats)
Om du ansöker om miljötillstånd, vattenhushållningstillstånd eller marktäktstillstånd och även andra miljötillstånd kopplas till ditt projekt, kan du begära att tillståndsförfarandena samordnas.
Vid renovering av fasader och andra yttre sten- och metallkonstruktioner ska anmälan göras till Esbo stads miljö- och byggnadstillsynscentral (ymparisto@espoo.fi) senast 14 dagar innan arbetet inleds. Smärre rengöring, renovering eller reparation av fasader eller andra konstruktioner utomhus behöver inte anmälas.
Gör en anmälan:
Nedladdningsbara bilagor
En cistern för olja eller andra kemikalier ska rengöras och lyftas ur jorden då den tagits ur bruk. Cisterner som på lämpligt sätt har rengjorts och fyllts med sand eller annat acceptabelt ämne före 1.3.2005 behöver inte lyftas. Miljöskyddsmyndigheten kan i enskilda fall bevilja undantag om det är tekniskt mycket svårt att lyfta cisternen eller om en lyftning skadar annan egendom. Ansökan skickas till Esbo stads registratur (kirjaamo@espoo.fi).
Sök om tillstånd: