Ympäristövalvonnan luvat, ilmoitukset ja rekisteröinti
Toimijat ovat ympäristönsuojelulainsäädännön perusteella velvollisia tekemään ilmoituksia, rekisteröimään toimintansa tai hakemaan lupia. Osa luvista, ilmoituksista ja rekisteröinneistä sekä niihin liittyvistä toimenpiteistä ovat maksullisia.
Hae lupaa
Jätehuoltosuunnitelma vaaditaan Espoossa ulkoilmatapahtumilta, joihin ennakoidaan osallistuvan yli 500 henkeä samanaikaisesti. Tapahtumanjärjestäjän tulee toimittaa jätehuoltosuunnitelma Espoon kaupungin ympäristönsuojeluun viimeistään 30 vuorokautta ennen tapahtumaa. Tarjoamme tapahtumanjärjestäjille neuvontaa jätehuollon suunnittelussa.
Tapahtumanjärjestäjä vastaa jätehuollon asianmukaisesta järjestämisestä myös kävijämäärältään pienemmissä tapahtumissa, joilta jätehuoltosuunnitelmaa ei vaadita. Yleisötilaisuus on suunniteltava siten, että syntyvän jätteen määrä on mahdollisimman vähäinen.
Lataa alta tapahtuman jätehuoltosuunnitelma ja palauta se sähköpostilla: ymparisto@espoo.fi.
Ladattavat tiedostot
Esimerkiksi betoni- ja tiilijätettä voidaan sijoittaa maaperään korvaamaan luonnonaineksia Espoon kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 12 §:n mukaisesti. Ilmoitus jätesijoituksesta on tehtävä Espoon ympäristö- ja rakennusvalvontakeskukselle (ymparisto@espoo.fi) vähintään 30 vuorokautta ennen työn aloittamista. Jos jätteen sijoittaminen on ammattimaista tai laitosmaista (määrä pääsääntöisesti yli 500 tonnia), sovelletaan eri menettelyjä. Näistä yleisin on valtioneuvoston asetuksen 843/2017 (ns. MARA-asetus) mukainen ilmoitus Uudenmaan ELY-keskukselle.
Lataa lomake alta ja palauta ilmoitus Espooseen tai siihen kuntaan, jossa hyödyntäminen tapahtuu.
Ladattavat tiedostot
Koeluonteiseen lyhytaikaiseen toimintaan ei tarvita ympäristölupaa, vaan siitä riittää kirjallinen ilmoitus lupaviranomaiselle. Koeluonteista toimintaa voi olla esimerkiksi uusien korvaavien kemikaalien tai polttoaineiden kokeilu tai jätteiden hyödyntäminen raaka-aineena. Koeluonteinen toiminta voi liittyä esimerkiksi ympäristönsuojeluinvestoinnin valmisteluun tai teknisen toteutuksen kokeiluun.
Ilmoitus toimitetaan sille lupaviranomaiselle, joka ratkaisisi toimintaa koskevan ympäristöluvan (aluehallintovirasto tai kunnan ympäristönsuojeluviranomainen). Ilmoitus tulee tehdä viimeistään 30 vuorokautta ennen toiminnan aloittamista.
Tutustu ohjeisiin ja tee ilmoitus(ulkoinen linkki) (ympäristöhallinnon sivuille)
Lannan levittäminen pellolle on kiellettyä marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Lannan levityksen kieltoajasta poikkeaminen on mahdollista, jos poikkeuksellisen märän syksyn vuoksi pellot eivät kanna koneita. Takaraja lannan levitykselle poikkeustilanteessa on 30.11. Poikkeamisesta on ilmoitettava 30.10. mennessä Espoon ympäristö- ja rakennusvalvontakeskukselle (ymparisto@espoo.fi).
Tutustu ohjeisiin ja tee ilmoitus(ulkoinen linkki) (ympäristöhallinnon sivuille)
Ilmoituksen lannan ja orgaanisten lannoitevalmisteiden varastoinnista aumassa tekee niiden vastaanottaja. Ilmoituksen lannan varastoinnista aumassa poikkeustilanteessa ja kompostin jälkikypsytyksestä tekee se toiminnanharjoittaja, jonka eläintilalla lanta syntyy. Aumausilmoitus on jätettävä viimeistään 14 vuorokautta ennen aumavarastoinnin aloittamista Espoon ympäristö- ja rakennusvalvontakeskukselle (ymparisto@espoo.fi).
Tutustu ohjeisiin ja tee ilmoitus(ulkoinen linkki) (ympäristöhallinnon sivuille)
Kaupallisessa tarkoituksessa suoritettua maa-ainesten ottamista varten tarvitaan maa-aineslupa. Maa-aineslakia sovelletaan kiven, soran, hiekan, saven ja mullan ottamiseen pois kuljetettavaksi tai paikalla varastoitavaksi tai jalostettavaksi. Mikäli toimintaan tarvitaan myös ympäristölupa, lupia haetaan yhdellä lomakkeella ja päätökseksi annetaan yhdistetty maa-aines- ja ympäristölupa.
Maa-aineslain mukaista lupaa ei tarvita, jos maa-aineksia otetaan omaa tavanomaiseen kotitarvekäyttöön, joka liittyy asumiseen tai maa- ja metsätalouteen. Mikäli kotitarveoton määrä on kuitenkin enemmän kuin 500 kiintokuutiometriä, tulee ottajan ilmoittaa Espoon ympäristö- ja rakennusvalvontakeskukselle (ymparisto@espoo.fi) ottamispaikan sijainti ja laajuus.
Tutustu ohjeisiin, hae lupaa tai tee ilmoitus(ulkoinen linkki) (ympäristöhallinnon sivuille)
Monista tilapäisistä erityisen häiritsevää melua tai tärinää aiheuttavista töistä ja tapahtumista on tehtävä ympäristönsuojelulain 118 §:n mukainen meluilmoitus. Mm. murskaus, louhinta-, paalutustyöt sekä moottoriurheilukilpailut edellyttävät usein meluilmoituksen tekemistä. Myös muut rakennus- tai purkutyöt, ulkoilmakonsertit, suuret yleisötapahtumat, lento- tai ilotulitusnäytökset saattavat edellyttää meluilmoitusta. Espoon kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 25 §:ssä on eritelty tarkemmin, mistä töistä tulee ainakin tehdä meluilmoitus.
Meluilmoitus on tehtävä viimeistään 30 vrk ennen toiminnan aloittamista kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle (ymparisto@espoo.fi). Toimintaa ei saa aloittaa ennen kuin viranomainen on tehnyt toiminnan sallivan päätöksen tai ilmoituksesta on kulunut 30 vuorokautta. Ilmoituksesta tehtävässä päätöksessä annetaan tarpeelliset määräykset toiminnasta aiheutuvien haittojen ehkäisemiseksi.
Erityisen häiritsevää melua tai tärinää aiheuttavasta tilapäisestä toiminnasta on aina etukäteen tiedotettava melun tai tärinän vaikutuspiirissä oleville asukkaille, hoito- ja oppilaitoksille sekä muille sellaisille kohteille, joille saattaa aiheutua haittaa tai häiriötä.
Lataa alta meluilmoitus ja palauta se sähköpostilla tai postitse.
Ladattavat tiedostot
Toiminnan rekisteröinti korvaa ympäristölupamenettelyn vähäisiä ympäristöhaittoja aiheuttavien toimintojen osalta. Rekisteröitäviä toimintoja ovat suurin osa seuraavista toiminnoista:
- polttoaineteholtaan alle 50 MW:n energiantuotantolaitokset,
- nestemäisten polttoaineiden jakeluasemat,
- asfalttiasemat,
- kemialliset pesulat,
- orgaanisia liuottimia käyttävät toiminnat sekä
- kiinteät betoniasemat ja betonituotetehtaat.
Rekisteröinti-ilmoitus on tehtävä viranomaiselle viimeistään 30 päivää ennen toiminnan aloittamista, jos kyseessä on alle 50 MW:n energiantuotantolaitos, ja 60 päivää ennen toiminnan aloittamista, jos kyseessä on muu rekisteröitävä toiminta. Rekisteröitävän toiminnan on noudatettava toimialakohtaisessa asetuksessa säädettyjä vaatimuksia. Toiminta voidaan aloittaa, kun se on rekisteröity.
Tutustu ohjeisiin ja tee ilmoitus(ulkoinen linkki) (ympäristöhallinnon sivuille)
Pilaantuneiden maa-ainesten käsittelyyn voidaan vaatia ympäristölupa. Pilaantuneen maaperän puhdistamiseen tai pilaantuneen maa-aineksen poistamiseen muualla käsiteltäväksi voidaan tietyissä tilanteissa ryhtyä ilmoituksella. Ilmoitus tulee tehdä viimeistään 45 vuorokautta ennen puhdistamisen aloittamista Uudenmaan ELY-keskukselle.
Tutustu ohjeisiin ja tee ilmoitus(ulkoinen linkki) (ympäristöhallinnon sivuille)
Voit hakea poikkeusta kiinteistökohtaisen jätevesijärjestelmän kunnostamisen määräajasta. Poikkeusta on tarpeen hakea vain, jos järjestelmä ei täytä ympäristönsuojelulain vaatimuksia ja lisäksi rakennus sijaitsee alle 100 m etäisyydellä vesistöstä tai tärkeällä pohjavesialueella. Muilla alueilla jätevesijärjestelmää ei tarvitse kunnostaa ennen kuin rakennetaan vesikäymälä tai tehdään peruskorjaustasoinen remontti. Jätevesisivulla on lisätietoa mm. siitä, millaiset järjestelmät täyttävät vaatimukset milläkin alueella.
Mikäli satama ei tarvitse toimintaansa varten ympäristölupaa, on sataman, jossa on vähintään 50 vene- tai telakoitumispaikkaa, tehtävä ilmoitus ympäristönsuojelun tietojärjestelmään. Uudesta satamatoiminnasta ilmoitus on tehtävä hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista. Ilmoitus sisältää jätehuoltosuunnitelman.
Sataman on tarkistettava ja päivitettävä jätehuoltosuunnitelmansa asianomaiselle valvontaviranomaiselle, jos jätteiden laatu, määrä tai jätehuolto muuttuu merkittävästi. Mikäli jätehuoltosuunnitelmaan ei ole tarpeen tehdä muutoksia, on sataman pitäjän ilmoitettava valvontaviranomaiselle vähintään kolmen vuoden välein, että jätehuoltosuunnitelma on edelleen voimassa.
Tutustu ohjeisiin ja tee ilmoitus(ulkoinen linkki) (ympäristöhallinnon sivuille)
Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella sijaitseva kiinteistö on vesihuoltolain nojalla liitettävä laitoksen vesijohtoon ja jätevesiviemäriin. Tavoitteena on suojella ympäristöä ja ihmisten terveyttä. Liittämisestä voi hakea vapautusta. Sen myöntämisen ehtona on mm., että liittäminen muodostuu kohtuuttomaksi, käytössä on riittävästi laadukasta talousvettä ja jätevedet käsitellään asianmukaisesti. Vapautus myönnetään määräaikaisena.
Lue lisää, tutustu ohjeisiin ja tee hakemus
Kaupunki rakentaa yleisiä hulevesijärjestelmiä, jotta hulevedet voidaan hallita haitattomasti. Vesihuoltolaitoksen hulevesiviemärin toiminta-alueella sijaitseva kiinteistö on vesihuoltolain nojalla liitettävä hulevesiviemäriin. Liittämisestä voi hakea vapautusta. Sen myöntämisen ehtona on mm., että liittäminen muodostuu kohtuuttomaksi ja hulevedet voidaan poistaa muutoin asianmukaisesti.
Ympäristönsuojelulain mukainen yleinen ilmoitusmenettely koskee tiettyjä, vähäisiä ympäristövaikutuksia aiheuttavia toimintoja. Ympäristönsuojelulaissa säädetään, mihin toimintaan yleistä ilmoitusmenettelyä sovelletaan.
Yleisessä ilmoitusmenettelyssä viranomainen antaa valituskelpoisen päätöksen toiminnanharjoittajan jättämän ilmoituksen perusteella. Ilmoitus on jätettävä toimivaltaiselle viranomaiselle viimeistään 120 päivää ennen toiminnan suunniteltua aloittamista.
Tutustu ohjeisiin ja tee ilmoitus(ulkoinen linkki) (ympäristöhallinnon sivuille)
Ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavaan toimintaan on oltava ympäristölupa. Tällaisia toimintoja ovat esimerkiksi metsä-, metalli- ja kemianteollisuus, energiantuotanto, suuret eläinsuojat ja kalankasvatus.
Ympäristöluvassa voidaan antaa määräyksiä mm. toiminnan laajuudesta, päästöistä ja niiden vähentämisestä. Luvan myöntämisen edellytyksenä on muun muassa, että toiminnasta ei saa aiheutua terveyshaittaa tai merkittävää ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa.
Tutustu ohjeisiin ja hae lupaa(ulkoinen linkki) (ympäristöhallinnon sivuille)
Jos haet ympäristö-, vesitalous- tai maa-aineslupaa ja hankkeeseesi kytkeytyy myös muita ympäristöllisiä lupia, voit pyytää lupamenettelyjen yhteensovittamista.
Rakennusten julkisivujen ja muiden ulkoisten kivi- ja metallirakenteiden kunnostustyötä tekevän on tehtävä Espoon ympäristö- ja rakennusvalvontakeskukselle (ymparisto@espoo.fi) ilmoitus vähintään 14 vuorokautta ennen työn aloittamista. Ilmoitusta ei tarvitse tehdä rakennusten ulkoseinien ja muiden ulkona olevien rakenteiden vähäisestä puhdistuksesta, kunnostuksesta tai paikkauskorjauksesta.
Lataa alta ilmoitus. Ilmoitus palautetaan joko sähköpostilla tai postitse.
Ladattavat tiedostot
Käytöstä poistettu maanalainen öljy- tai muu kemikaalisäiliö on puhdistutettava ja nostettava. Säiliötä ei tarvitse nostaa, mikäli se on ennen 1.3.2005 asianmukaisesti puhdistettu ja täytetty hiekalla tai muulla hyväksyttävällä aineella. Ympäristönsuojeluviranomainen voi yksittäistapauksessa myöntää poikkeuksen nostovelvollisuudesta, mikäli poistaminen on teknisesti hyvin vaikeaa tai siitä aiheutuu vahinkoa muulle omaisuudelle.
Lataa alta ilmoitus. Hakemus lähetetään Espoon kaupungin kirjaamoon (kirjaamo@espoo.fi).