Haja-asutuksen jätevedet

Haja-asutusalueella sijaitsevan kiinteistön jätevedet kannattaa ja tulee käsitellä asianmukaisesti. Sen ansiosta kaivovesi pysyy puhtaana, lähijärvi ei rehevöidy ja sen virkistyskäyttömahdollisuudet paranevat. Jätevesijärjestelmille on puhdistusvaatimuksia ja aikataulu, jolloin ne on täytettävä eri alueilla. Talousjätevesien puhdistamiseen on tarjolla monenlaisia tekniikoita niin hyvin varustetulle asuinrakennukselle kuin vaatimattomalle mökillekin.

Kiinteistön omistajalla tulee olla kiinteistönsä jätevesijärjestelmästä selvitys sekä käyttö- ja huolto-ohje(ulkoinen linkki). Säilytä selvitys ja ohje kiinteistöllä ja esitä pyydettäessä valvontaviranomaiselle. Selvitys on tehty uusilla rakennuksilla rakennusluvan yhteydessä. Selvityksenä toimii myös sivun lopussa oleva tai vastaava täytetty lomake. 

Tarkkaile ja huolla jätevesijärjestelmääsi säännöllisesti, niin se puhdistaa jäteveden tehokkaasti ja on pitkäikäisempi. Selkeitä ja yksinkertaisia ohjeita tähän löytyy Suomen vesiensuojeluyhdistysten Jätevesiopas-sivustolta(ulkoinen linkki)