Kulturstigen
Förskolan
Kulturstigens innehåll för förskolan
Det här innehållet kan ni använda så ofta ni vill:
KAMU- Fem museer på olika platser i Esbo
KAMU Esbo stadsmuseum är museet för Esbos historia! Genom att engagera flera sinnen och erbjuda olika infallsvinklar ger våra pedagogiska tjänster en mångsidig inblick i hur människorna levde förr. Vårt utbud stöder undervisningen i en rad olika ämnen och kan anpassas enligt era behov. Till KAMUs museifamilj hör Esbo stadsmuseum i i utställningscentret WeeGee, Glims gårdsmuseum, Villamuseet Villa Rullud, Lagstads skolmuseum och Pentala skärgårdsmuseum. I våra museer finns någonting för studerande i alla åldrar. Här får de se, röra och prova på.
Alla våra tjänster för skol- och daghemsgrupper hittar du på adressen Lär dig på museet | KAMU i WeeGee och om guidningar för förskolegrupper kan ni läsa om på sidan Guidningar för daghems- och förskolegrupper
Utställningscentret Weegee
Mauri Kunnas -guidning: Följ med på en guidning i Mauri Kunnas sagor och berättelsers tecken. Under guidningen får ni stifta bekantskap med bekanta figurer från Mauri Kunnas sagor och bekanta er med hur proccessen att skriva en bok ser ut. Dessutom funderar vi tillsammans vad allt litteraturen ger våra liv. Guidningen innehåller också en del där eleverna själva får skapa sina egna sagor genom fri lek i den interaktiva delen av utställningen. Totalt 20 barn ryms med på guidningen. Längd 1 h.
Guidningen erbjuds från och med den 1.2.2023 på vardagsmorgnar tis-fre kl 9-10 och kl. 10:15-11.15.
Boka en guidning via Webropol-formuläret(extern länk). Mer information från weegee.kulps@espoo.fi.
Finlands Naturcentrum Haltia
Haltia erbjuder tre olika guidningar för förskolan: Aktivitet och berättelser i guidningen Teddys äventyr (inne i Haltia), naturguidningen Konst ur naturen (utomhus, kan även genomföras på förskolans gård eller närskog) och naturguidningen Folke flygekorres naturstig (utomhus vid Haltia).
Läs mer på sidan Finlands Naturcentrum Haltia guidningar för förskolan(extern länk)
Esbos moderna konstmuseum – EMMA: Konsten är för mig
EMMAs guidning Konsten är för mig tar konsten närmare förskolan egen värld och gör att museer och museibesök blir till en naturligare del av barnen vardag. Guidningen består av en förhandsuppgift, en museirunda och en fortsättningsuppgift.
Guidningen sker på plats i Weegee, Filtarvägen 5, Hagalund eller på distans via Teams/Zoom
Läs mer på EMMA:s Kulps sidor(extern länk) och på sidan EMMAS distansundervisningsmaterial(extern länk).
Vanda ordkonstskolas ordkonstverkstäder (på finska)
Ordkonstskolan ordnar under läsåret 2022-2023 verkstaden Nokkela Noita för förskolan (75 min). Genomförs på finska i egna förskolan eller på distans via teams.
Läs mer på Vanda ordkonstskolas Kulpssidor(extern länk)
Gallen-Kallela museet
Museiguidning i gården Tarvaspää om konstnären Akseli Gallen-Kallela och hans konst. Därtill bekantar oss även med den aktuella utställningen på museet (längd ca 45 min).
Mobilspelet Akselin askelissa (på finska) används i museets omgivningar och berättar historier om Tarvaspää området och konstnärens familjeliv. Fungerar med en Android-telefon och det behövs data uppkoppling för att ladda ner appen (längd ca 60 min)
Akselin aarteet junior är ett brädspel på finska i storformat där man bekantar sig med Akseli Gallen-Kallelas arbetet och konst. Genom fråge-, rörelse- och händelskort ger sig spelarna ut på äventyr i Akselis fotspår. (längd 60-90 min)
Läs mer på sidan Gallen-kallelas innehåll för skolor och daghem
Helinä Rautavaaras museum
Magiska kuddar
Under guidningen tar de magiska kuddarna deltagarna runt i museet. Genom lek, uppgifter och berättelser får du lära dig om olika religioner.
Guidningen kan fås på svenska.
Mer information finns på Helina Rautavaaras museums hemsida(extern länk).
Lekmuseet
Guidningen Leksaker förr och nu (på finska)
Aikamatka lapsuuteen tar eleverna med på ett utforskande av barndomen. Under guidningen får deltagarna reflektera över hur leksaker och lekar har förändrats över tid och vilka lekar som fanns förr och som även finns idag. I guidningen ingår en gratis lekstund i Lekmuseets funktionella utställning. Maxantal för guidningen är 15 barn och två guidningar kan hållas samtidigt. Längd 60 minuter.
Besöket Leksaker förr och nu (på finska)
Aikamatka lapsuuteen tar eleverna med på ett utforskande av barndomen. I besöket ingår en guidning, en verkstad, en uppgift och en lekstund i Lekmuseets funktionella utställning. I verkstaden får barnen göra leksaksbilar. Maxantal för guidningen är 15 barn och två guidningar kan hållas samtidigt. I verkstaden kan 30 barn delta samtidigt. Längd 90 minuter.
Guidningen Digileikki (på finska)
I Digileikki-guidningen får du dyka in i spel- och spelvärlden. I besöket ingår en guidning, en uppgift och en lekstund i Lekmuseets funktionella utställning. Maxantal för guidningen är 15 barn och 15 barn kan delta i verkstaden under tiden. Längd 60 minuter.
Besöket Digileikki (på finska)
I Digileikki-guidningen får du dyka in i spel- och spelvärlden. I rundgången får du dyka in i spel- och spelvärlden. I besöket ingår en guidning, en verkstad, en uppgift och en lekstund i Lekmuseets funktionella utställning. I verkstaden får deltagarna planera och tillsammans bygga upp en spelvärld. Maxantal för guidningen är 15 barn och 15 barn kan delta i verkstaden under tiden. Längd 90 minuter.
Leikkituokio (på finska)
Under lekstunden lär sig deltagarna om båda gamla och nya gemensamma lekar. Deltagarna får b.la. bekanta sig med till exempel Hura-hura bröllop och Fruktkompott. Under stunden får även deltagarna leka i Lekmuseets funktionella utställning. Längd 60 minuter.
Guidningen Tarinoiden taikaa (på finska)
I guidningen Tarinoiden taikaa får du dyka in i berättelser och sagor. Under rundgången träffar du bekanta sagofigurer och lär dig om folksagor. I besöket ingår en lekstund i Lekmuseets funktionella utställning. Maxantal för guidningen är 15 barn och två guidningar kan hållas samtidigt. Längd 60 minuter.
Besöket Tarinoiden taikaa (på finska)
Under besöket Tarinoiden taikaa får du dyka in i berättelser och sagor. På turnén möter du välbekanta sagofigurer och lär dig om folksagor. I guiden ingår en gratis lekstund i Lekmuseets funktionsutställning. I verkstaden får deltagarna tillverka troll av naturmaterial.
Maxantal för guidningen är 15 barn och två guider kan hållas samtidigt. I verkstaden kan högst 30 barn delta samtidigt. Längd 60 minuter.
Mer information finns på Lekmuseets KULPS-sida.(extern länk)
Återvinningscentralen
Utomhuslek med tema cirkulär ekonomi (på finska)
45 minuters lektion på daghemmets gård (på finska) om vad cirkulärekonomi är. Genom lekar och uppgifter om återvinning får ni lära er om cirkulärekonomi. Den beskrivs så här på finska: Millaisia tekoja kuuluu kiertotalouteen? Se selviää tällä tunnilla, jolla leikitään mm. lajitteluaiheista maa-meri-laiva-leikkiä, nokkeluutta vaativaa matikkapeliä sekä kiertotaloustekoja kertaavaa värileikkiä. Otamme oppilaiden ikäryhmän huomioon eli eri luokka-asteiden tunnit ovat erilaisia.
Läs mer och och boka besök på sidan Kierättyskeskus/Återvinningscentralen(extern länk)
Musik- och dansskolan Estrada
Bekanta dig med Sello-verkstad (på finska) Sello är inte bara ett köpcentrum utan också ett instrument. Bekanta dig med vilken intrumentet och köpcentrets historia.
Kompositionsutfärd/Låtverkstad (på finska) En 90 minuter lång verkstad som ökar barn och ungas kreativitet och uppmuntrar till att komponera och skriva.
Presentation av instrument (på finska)
I verkstaden bekantar du dig med ett eller flera instrument.
Kongifter och bokningar: Kim Kronman +358 40 7475738 (mån-tors kl. 10-15) eller toimisto@estrada.fi.
Läs mer på Musik- och dansskolan Estradas hemsida(extern länk)
Teatteri Hevosenkenkä
Dramalek: Ett äventyr från sagoskogen till Saturnus (på finska).
En rolig verkstad med dramalek och improvisationsövningar som stärker gruppdynamiken. Även lärare är med välkomna med! Verkstadens längd: 30 min.
Bokningar och mer information: 4391 220 (vardagar 9.00-16.00) eller per mejl till adressen hevosenkenka@hevosenkenka.fi(extern länk).
Musikinstitutet Juvenalia
Musikcirkus (på finska)
Hur spelar man trombon? Kan man spela violin stående på ett ben? I KULPS-konsertern för förskola och årskurs 1 leker vi med olika ljus och instrument. Bekanta dig med musikinstitutet på distans genom musikcirkusvideo, längd: 30 minuter.
Strömmande musiklek (på finska)
Musiklek med b.la. sång, lek, sagustunder. Videomaterialets längd: 15-30 minuter. Sidan är lösenordsskyddad.
Läs mer på Juvenalias hemsida(extern länk).
Det här innehållet kan ni ta del av en gång per läsår:
Unga teatern
Den 35 maj - spelas på svenska fram till den 21 mars
Cirkus-teaterföreställningen Den 35 maj handlar om pojken Konrad som är bra på matematik, men saknar fantasi. Han får uppgiften att skriva en uppsats om Söderhavet. Tur nog är det torsdagen den 35 maj, och Konrad ska spendera eftermiddagen hos sin farbror Agapetus Hoffmann. Då kan vad som helst hända. Erich Kästners ”Den 35 maj” är en modern klassiker från 1931. Den tyske författaren och teaterkritikern är mest känd för sina fantasifulla och pacifistiskt manifesterande barnböcker. Pjästexten är en nydramatisering av Annina Enckell. Cirkuskonstnären Jenni Kallo står för regin i en modern och tidlös cirkus-teaterföreställning.
Bokningar: 09-86208200, info@ungateatern.fi
Läs mer på Unga teaterns hemsida(extern länk)
Teatteri Hevosenkenkä (vissa föreställningar ges på svenska)
Teatteri Hevosenkenkäs föreställningar hör till kategorin En gång per läsår. KULPS-bokningar till teaterns föreställningen kan göras av skolor för förskolan, årskurs 1-3 och smågrupper. Bokningarna görs direkt till Teatteri Hevosenkenkä per e-post hevosenkenka@hevosenkenka.fi eller per telefon +358 9 4391220 vardagar mellan kl. 8-16. När du bokar uppge: skolans namn, klassens namn (t.ex. 1B), lärarens namn e-post och telefonnummer samt antal elever och lärare. Vi behöver varje klass info skilt.
Våren 2023 föreställningar på hemma-scenen (på finska)
Hotelli Home ja Hiipivä Hepuli(extern länk)
Mimmi Lehmä ja Varis(extern länk)
Kuninkaantyttären siivet(extern länk)
Herra Hakkarainen seikkailee(extern länk)
Föreställningar som går att beställa till egna förskolan (vissa av dem även på svenska)
Hotelli Home ja Hiipivä Hepuli(extern länk)
Viiru ja Pesonen(extern länk)
Mimmi Lehmä ja Varis(extern länk) / Mamma Mu och Kråkan(extern länk)
Kummituskekkerit(extern länk) / Spökstök(extern länk)
Pippuridino(extern länk) / Dunderdino(extern länk)
Improtyöpaja(extern länk)
Satuhahmot ihan pihalla(extern länk)
Koirakampaamo Villa Koiranen(extern länk)
Läs mer på Teatteri Hevosenkenkäs sidor(extern länk)
Esbo bildkonstskola
Ordnar under våren verkstaden Voimaeläin med temat miljöfostran och Mangaverkstad. Observera att verkstaden är på finska.
Esbo bildkonstskolas KULPS-sidor(extern länk)
Arkitekturskolan Arkki
Melukylä-verkstad (på finska)
Under verkstaden får deltagarna bekanta sig med regionplanering. Under verkstaden får alla bygga ett eget hus som en del av en gemensam by och fundera på hur en bra omgivning kan se ut.
Mer information på Arkkis Kulps-sidor(extern länk).
Skolbio
Kino Tapiola ordnar filmvisningar för skolor. Ni väljer en lämplig film och tidpunkt för gruppen. Gruppen behöver bestå av minst 50 elever. De utländska filmerna textas på finska och svenska. Vill ni att de inhemska filmerna ska textas på svenska eller att de animerade filmerna är dubbade till svenska? Vänligen meddela då detta i samband med bokningen.
Läs här om Skolbio(extern länk) och här om Kino Tapiolas filmvisningar(extern länk)
Mer information: Hannele Marjavaara, hannele@kinotapiola.fi(extern länk) eller per telefon +358 45 1144945
GLIMS & GLOMS - turnéteater (på finska)
Raxu Taskunen: Föreställningen kan beställas till skolor och daghem. Raxu Taskunen är en dockteatermusikal, där en artist tolkar alla karaktärer i berättelsen. I teatern ser vi världen ur Raxu Taksunens perspktiv. Han är alltid hungrig, ivrig men samtidigt väldigt lat. För föreställningen behövs ett utrymme på 3x2 meter.
Bokningar: melinda@glomsgloms.fi
Mer information: https://glimsgloms.fi/esitys/raxu-taskunen-nukketeatteriesitys/(extern länk)
Årskurs 1-2
Kulturstigens innehåll för årskurs 1-2
Det här innehållet kan ni använda så ofta ni vill:
Fem museer på olika platser i Esbo
KAMU Esbo stadsmuseum är museet för Esbos historia! Genom att engagera flera sinnen och erbjuda olika infallsvinklar ger våra pedagogiska tjänster en mångsidig inblick i hur människorna levde förr. Vårt utbud stöder undervisningen i en rad olika ämnen och kan anpassas enligt era behov. Till KAMUs museifamilj hör Esbo stadsmuseum i utställningscentret WeeGee, Glims gårdsmuseum, Villamuseet Villa Rullud, Lagstads skolmuseum och Pentala skärgårdsmuseum. I våra museer finns någonting för studerande i alla åldrar. Här får de se, röra och prova på. Alla våra tjänster för skol- och daghemsgrupper hittar du på adressen Lär dig på museet | KAMU i WeeGee och guidningar för skolklasser kan ni läsa mer om på denna sidan Guidningar för åk 1-6
Uställningscentret Weegee
Mauri Kunnas -guidning: Följ med på en guidning i Mauri Kunnas sagor och berättelsers tecken. Under guidningen får ni stifta bekantskap med bekanta figurer från Mauri Kunnas sagor och bekanta er med hur proccessen att skriva en bok ser ut. Dessutom funderar vi tillsammans vad allt litteraturen ger våra liv. Guidningen innehåller också en del där eleverna själva får skapa sina egna sagor genom fri lek i den interaktiva delen av utställningen. Totalt 20 barn ryms med på guidningen. Längd 1 h.
Guidningen erbjuds från och med den 1.2.2023 på vardagsmorgnar tis-fre kl 9-10 och kl. 10:15-11.15.
Boka en guidning via Webropol-formuläret(extern länk). Mer information från weegee.kulps@espoo.fi.
Gallen-Kallela museet
Museiguidning i gården Tarvaspää om konstnären Akseli Gallen-Kallela och hans konst. Därtill bekantar oss även med den aktuella utställningen på museet (längd ca 45 min).
Mobilspelet Akselin askelissa (på finska) används i museets omgivningar och berättar historier om Tarvaspää området och konstnärens familjeliv. Fungerar med en Android-telefon och det behövs data uppkoppling för att ladda ner appen (längd ca 60 min)
Akselin aarteet junior är ett brädspel på finska i storformat där man bekantar sig med Akseli Gallen-Kallelas arbetet och konst. Genom fråge-, rörelse- och händelsekort ger sig spelarna ut på äventyr i Akselis fotspår. (längd 60-90 min)
Läs mer på sidan Gallen-Kallela museets innehåll för skolor och daghem (extern länk)
Finlands Naturcentrum Haltia
Guidningen Vår skog! (utomhus) Målsättningen för guidningen Vår skog! är att göra iakttagelser om naturens mångfald, väcka naturkänslan och upptäcka vårt eget förhållande till naturen. Guidningen består av aktiviteter och upplevelser och följer Soldottersstigen (1,4 km). Den går även att göra i skolans närskog.
Djurens olympiska spel för årskurs 1-2
Djuren olympiska spel är en 90 minuter lång naturresa i Noux ledd av en guide. Välkommen med på ett roligt äventyr där målet är att stöda grundmotoriken och röra sig i naturen!
Läs mer på sidan Finlands Naturcentrum Haltia guidningar för lågklasser(extern länk)
Esbos moderna konstmuseum – EMMA: Konsten är för mig
EMMAs guidning Konsten är för mig tar konsten närmare skolans egen värld och gör att museer och museibesök blir till en naturligare del av elevernas vardag. Guidningen består av en förhandsuppgift, en museirunda och en fortsättningsuppgift.
Guidningen sker på plats i Weegee, Filtarvägen 5, Hagalund eller på distans via Teams/Zoom Läs mer på EMMA:s kulps sidor(extern länk) och på sidan EMMA:s distansundervisningsmaterial(extern länk).
Vanda ordkonstskolas ordkonstverkstäder (på finska)
Ordkonstskolan ordnar under läsåret 2022-2023 verkstaden SANOJEN TAIKA? för årskurs 1-2 (90 minuter). Genomförs på finska i egna skolan eller på distans via teams. För årskurs 1 ordnas verkstaden Nokkela Noita.
Läs mer på Vanda Ordkonstskolas Kulpssidor (extern länk)
Lekmuseet
Guidningen Leksaker förr och nu (på finska)
Aikamatka lapsuuteen tar eleverna med på ett utforskande av barndomen. Under guidningen får deltagarna reflektera över hur leksaker och lekar har förändrats över tid och vilka lekar som fanns förr och som även finns idag. I guidningen ingår en gratis lekstund i Lekmuseets funktionella utställning. Maxantal för guidningen är 15 barn och två guidningar kan hållas samtidigt. Längd 60 minuter.
Besöket Leksaker förr och nu (på finska)
Aikamatka lapsuuteen tar eleverna med på ett utforskande av barndomen. I besöket ingår en guidning, en verkstad, en uppgift och en lekstund i Lekmuseets funktionella utställning. I verkstaden får barnen göra leksaksbilar. Maxantal för guidningen är 15 barn och två guidningar kan hållas samtidigt. I verkstaden kan 30 barn delta samtidigt. Längd: 90 minuter.
Guidningen Digileikki (på finska)
I Digileikki-guidningen får du dyka in i spel- och spelvärlden. I besöket ingår en guidning, en uppgift och en lekstund i Lekmuseets funktionella utställning.
Maxantal för guidningen är 15 barn och 15 barn kan delta i verkstaden under tiden. Längd 60 minuter.
Besöket Digileikki (på finska)
I Digileikki-guidningen får du dyka in i spel- och spelvärlden. I rundgången får du dyka in i spel- och spelvärlden. I besöket ingår en guidning, en verkstad, en uppgift och en lekstund i Lekmuseets funktionella utställning. I verkstaden får deltagarna planera och tillsammans bygga upp en spelvärld.
Maxantal för guidningen är 15 barn och 15 barn kan delta i verkstaden under tiden. Längd 60 minuter.
Leikkituokio (på finska)
Under lekstunden lär sig deltagarna om båda gamla och nya gemensamma lekar. Deltagarna får b.la. bekanta sig med till exempel Hura-hura bröllop och Fruktkompott. Under stunden får även deltagarna leka i Lekmuseets funktionella utställning. Längd 60 minuter.
Guidningen Tarinoiden taikaa (på finska)
I guidningen Tarinoiden taikaa får du dyka in i berättelser och sagor. Under rundgången träffar du bekanta sagofigurer och lär dig om folksagor. I besöket ingår en lekstund i Lekmuseets funktionella utställning. Maxantal för guidningen är 15 barn och två guidningar kan hållas samtidigt. Längd 60 minuter.
Besöket Tarinoiden taikaa (på finska)
Under besöket Tarinoiden taikaa får du dyka in i berättelser och sagor. På turnén möter du välbekanta sagofigurer och lär dig om folksagor. I guiden ingår en gratis lekstund i Lekmuseets funktionsutställning. I verkstaden får deltagarna tillverka troll av naturmaterial.
Maxantal för guidningen är 15 barn och två guider kan hållas samtidigt. I verkstaden kan högst 30 barn delta samtidigt. Längd 60 minuter.
Mer information finns på Lekmuseets KULPS-sida.(extern länk)
Återvinningscentralen - Kierrätyskeskus
Utomhuslek med tema cirkulärekonomi (på finska)
En 45 minuters lektion om vad cirkulärekonomi är. Genom lekar och uppgifter om återvinning får ni lära er om cirkulärekonomi. Den beskrivs så här på finska: Millaisia tekoja kuuluu kiertotalouteen? Se selviää tällä tunnilla, jolla leikitään mm. lajitteluaiheista maa-meri-laiva-leikkiä, nokkeluutta vaativaa matikkapeliä sekä kiertotaloustekoja kertaavaa värileikkiä. Otamme oppilaiden ikäryhmän huomioon eli eri luokka-asteiden tunnit ovat erilaisia.
Läs mer och och boka besök på sidan Kierättyskeskus/Återvinningscentralen(extern länk)
Musik- och dansskolan Estrada
Bekanta dig med Sello-verkstad (på finska). Sello är inte bara ett köpcentrum utan också ett instrument. Så här beskrivs verkstaden på finska: Millainen soitin se on ja minkälaista musiikkia sellolla voi soittaa? Työpajassa tutustutaan myös sellon historiaan ja jousisoitinperheen muihin soittimiin.
Kompositionsutfärd/Låtverkstad (på finska). En 90 minuter lång verkstad som ökar barn och ungas kreativitet och uppmuntrar till att komponera och skriva.
Presentation av instrument (på finska)
I verkstaden bekantar du dig med ett eller flera instrument. Så här beskrivs verksatden på finska: Soitinvalikoima voi vaihdella opetuskertojen mukaan ja luokka voi tilata esittelyitä useammista eri soittimista. Nämä voivat olla joko akustisia soittimia tai bändisoimia.
Kongifter och bokningar: Kim Kronman +358 40 7475738 (mån-tors kl. 10-15) eller toimisto@estrada.fi.
Läs mer på Musik- och dansskolan Estradas hemsida(extern länk)
Teatteri Hevosenkenkä (på finska)
Dramalek för årskurs 1: Ett äventyr från sagoskogen till Saturnus (på finska)
En rolig verkstad med dramalek och improvisationsövningar som stärker gruppdynamiken. Även lärare är med välkomna med! Verkstadens längd: 30 min.
Bokningar och mer information: 4391 220 (vardagar 9.00-16.00) eller per mejl till adressen hevosenkenka@hevosenkenka.f(extern länk)i.
Musikinstitutet Juvenalia (på finska)
Musikcirkus för årskurs 1 (på finska)
Hur spelar man trombon? Kan man spela violin stående på ett ben? I KULPS-konserten för förskolan och årskurs 1 leker vi med olika ljus och instrument. Bekanta dig med musikinstitutet på distans genom musikcirkusvideo, längd: 30 min.
Virtuell musiklek för årskurs 1 (på finska)
Musiklek med b.la. sång, lek, sagostunder. Videomaterialets längd: 15-30 min. Sidan är lösenordsskyddad.
Mer information på Juvenalias hemsida(extern länk).
Det här innehållet kan ni använda en gång per läsår:
Unga teatern
Den 35 maj - spelas på svenska fram till den 21 mars!
Cirkus-teaterföreställningen Den 35 maj handlar om pojken Konrad som är bra på matematik, men saknar fantasi. Han får uppgiften att skriva en uppsats om Söderhavet. Tur nog är det torsdagen den 35 maj, och Konrad ska spendera eftermiddagen hos sin farbror Agapetus Hoffmann. Då kan vad som helst hända.
Erich Kästners ”Den 35 maj” är en modern klassiker från 1931. Den tyske författaren och teaterkritikern är mest känd för sina fantasifulla och pacifistiskt manifesterande barnböcker. Pjästexten är en nydramatisering av Annina Enckell. Cirkuskonstnären Jenni Kallo står för regin i en modern och tidlös cirkus-teaterföreställning.
Bokningar: 09-86208200, info@ungateatern.fi
Läs mer på Unga teaterns hemsida(extern länk)
Esbo bildkonstskola -
bildkonstverkstäder på finska och Stop motion-verkstad på svenska
Bildkonstskolan erbjuder två favoriter i repris: Stop motion -animationsverkstad och Manga-verkstad, verkstaden Voimaeläin och skulpturverkstaden Seikkailujen saaristo. Verkstäderna är på finska men det lönar sig att dubbelkolla om de kan erbjudas på svenska. Stop motion-verkstaden är möjlig att få på svenska. Verkstäderna ordnas i WeeGee-huset eller utomhus.
Läs mer på Esbo bildkonstskolas kulps-sidor(extern länk)
Totem-teatern
Kulps-föreställning Pussauskoppi(extern länk) (på finska) och tillhörande verkstad kan beställas till den egna skolan. Föreställningen beskrivs så här på finska: Kaiku ja Usva asuvat kaukaisella tähdellä. He ovat juuri saaneet lähetyksen Maasta vuodelta 2000. Suurinta hämmästystä paketissa aiheuttaa suukon ääni. Kevyesti scifi-henkisessä esityksessä käsitellään rohkeasti, mutta humoristisesti tykkäämistä, rajoja, kehollisuutta ja seksuaalisuutta alakouluikäisen näkökulmasta. Ajankohtainen teema herättää pohtimaan myös inhimillisen moninaisuuden arvostamista.
Förfrågningar och bokningar görs per e-post till tuottaja@totemteatteri.com eller per telefon 050-547 0047.
Läs mer på Totemteaterns teatersida(extern länk)
Teatteri Hevosenkenkä (vissa föreställningar ges på svenska)
Teatteri Hevosenkenkäs föreställningar hör till kategorin En gång per läsår. KULPS-bokningar till teaterns föreställningen kan göras av skolor för förskolan, årskurs 1-3 och smågrupper. Bokningarna görs direkt till Teatteri Hevosenkenkä per e-post hevosenkenka@hevosenkenka.fi eller per telefon +358 9 4391220 vardagar mellan kl. 8-16. När du bokar uppge: skolans namn, klassens namn (t.ex. 1B), lärarens namn e-post och telefonnummer samt antal elever och lärare. Vi behöver varje klass info skilt.
Våren 2023 föreställningar på hemma-scenen (på finska)
Hotelli Home ja Hiipivä Hepuli(extern länk)
Mimmi Lehmä ja Varis(extern länk)
Kuninkaantyttären siivet(extern länk)
Herra Hakkarainen seikkailee(extern länk)
Föreställningar som går att beställa till egna förskolan (vissa av dem även på svenska)
Hotelli Home ja Hiipivä Hepuli(extern länk)
Viiru ja Pesonen(extern länk)
Mimmi Lehmä ja Varis(extern länk) / Mamma Mu och Kråkan(extern länk)
Kummituskekkerit(extern länk) / Spökstök(extern länk)
Pippuridino(extern länk) / Dunderdino(extern länk)
Improtyöpaja(extern länk)
Satuhahmot ihan pihalla(extern länk)
Koirakampaamo Villa Koiranen(extern länk)
Läs mer på Teatteri Hevosenkenkäs sidor(extern länk)
Barnkulturcentret Aurora
Teatteri ILMI Ö: Runokissa Roosa kadottaa riimin
Tidpunkt: ons 22.3. klo 9.30, längd 50 min
Plats: Lasten kulttuurikeskus Aurora
Interaktiv föreställlningen (på finska) om katten Rosa som tappat sitt rim.
Beskrivs så här på finska: Tarinallinen lastenesitys, joka rakentuu runouden ympärille. Runokissa Roosa tarvitsee apua löytääkseen kadottamansa riimin. Mutta mikä on riimi? Ja mikä on runo? Miten riimi liittyy runoon ja liittyykö se? Mitä kaikkea runo voi kertoa ja sanoa? Voiko kuka tahansa kirjoittaa runon? Esitys on interaktiivinen, lapset saavat myös itse kokeilla erityyppisten runojen kirjoittamista ja esittämistä Runokissan avustuksella.
Läs mer om barnkulturcentret Aurora
Hantverksskolan Robotti
Hanterverksskolan Robotti ordnar verkstaden Piirtorobotti är för årskurs 1-2 (på finska) och där bygger eleverna sin egen ritrobot. Eleverna får ta med sig hem roboten de gjort efter verkstaden. Genomförs i den egna skolan eller på Barnens Kulturcenter Aurora.
Läs mer på Hanterverkskolans Robottis Kulps-sidor(extern länk)
Esbos cirkus- och teaterskola Esko
Cirkusverkstad (på finska)
I cirkusverkstaden får ni testa på akrobatik, balansering och jonglering under ledning av cirkus-och teaterskolan Eskos cirkuslärare. Genomförs i Eskos cirkusalar (Kannusalen, Gamla Lagstadsvägen 5 eller Järvenperän koulu, Aurorabacken 1). Kan även genomföras i egna skolan. Material för att kunna jobba vidare efter verkstaden finns på Eskos egen youtube-kanal(extern länk).
Info och anmälan: Susanna Hintikka, susanna.hintikka@esko.fi eller per telefon: +358 9 8552859
Skolbio
Kino Tapiola ordnar filmvisningar för skolor. Du kan välja en lämplig film och tidpunkt för din grupp. Gruppen behöver bestå av minst 50 elever. De utländska filmerna textas på finska och svenska. Vill du att de inhemska filmerna textas på svenska eller att de animerade filmerna är dubbade på svenska? Vänligen meddela detta i samband med bokningen.
Läs mer om Skolbio(extern länk) och om Kino Tapiolas filmvisningar(extern länk)
Mer information: Hannele Marjavaara, hannele@kinotapiola.fi(extern länk) eller telefon +358 45 1144945
GLIMS & GLOMS - turnéteater (på finska)
Raxu Taksunen: Föreställningen kan beställas till skolor och daghem. Raxu Taskunen är en dockteatermusikal, där en artist tolkar alla karaktärer i berättelsen. I teatern ser vi världen ur Raxu Taksunens perspktiv. Han är alltid hungrig, ivrig men samtidigt väldigt lat. För föreställningen behövs ett utrymme på 3x2 meter.
Bokningar: heidi@glomsgloms.fi
Mer information: https://glimsgloms.fi/esitys/raxu-taskunen-nukketeatteriesitys/(extern länk)
Årskurs 3-4
Kulturstigens innehåll för årskurs 3-4
Det här innehållet kan ni använda så ofta ni vill:
KAMU - Fem museer på olika platser i Esbo
KAMU Esbo stadsmuseum är museet för Esbos historia! Genom att engagera flera sinnen och erbjuda olika infallsvinklar ger våra pedagogiska tjänster en mångsidig inblick i hur människorna levde förr. Vårt utbud stöder undervisningen i en rad olika ämnen och kan anpassas enligt era behov. Till KAMUs museifamilj hör Esbo stadsmuseum i utställningscentret WeeGee, Glims gårdsmuseum, Villamuseet Villa Rullud, Lagstads skolmuseum och Pentala skärgårdsmuseum. I våra museer finns någonting för studerande i alla åldrar. Här får ni se, röra och prova på. Alla våra tjänster för skol- och daghemsgrupper hittar du på adressen Lär dig på museet | KAMU i WeeGee och guidningar för skolklasser kan ni läsa mer om på denna sidan Guidningar för åk 1-6
Utställningscentret Weegee
Mauri Kunnas -guidning: I Följ med på en guidning i Mauri Kunnas sagor och berättelsers tecken. Under guidningen får ni stifta bekantskap med bekanta figurer från Mauri Kunnas sagor och bekanta er med hur proccessen att skriva en bok ser ut. Dessutom funderar vi tillsammans vad allt litteraturen ger våra liv. Guidningen innehåller också en del där eleverna själva får skapa sina egna sagor genom fri lek i den interaktiva delen av utställningen. Totalt 20 barn ryms med på guidningen. Längd 1 h.
Guidningen erbjuds från och med den 1.2.2023 på vardagsmorgnar tis-fre kl 9-10 och kl. 10:15-11.15.
Boka en guidning via Webropol-formuläret(extern länk). Mer information från weegee.kulps@espoo.fi.
Gallen-Kallela museet
Museiguidning i gården Tarvaspää om konstnären Akseli Gallen-Kallela och hans konst. Därtill bekantar oss även med den aktuella utställningen på museet (längd ca 45 min).
Mobilspelet Akselin askelissa (på finska) används i museets omgivningar och berättar historier om Tarvaspää området och konstnärens familjeliv. Fungerar med en Android-telefon och det behövs data uppkoppling för att ladda ner appen (längd ca 60 min)
Akselin aarteet junior är ett brädspel på finska i storformat där man bekantar sig med Akseli Gallen-Kallelas arbetet och konst. Genom fråge-, rörelse- och händelsekort ger sig spelarna ut på äventyr i Akselis fotspår. (längd 60-90 min)
Läs mer på sidan Gallen-Kallelas museet innehåll för skolor och daghem(extern länk).
Finlands Naturcentrum Haltia
Guidningen Vår skog! (utomhus)
Målsättningen för guidningen Vår skog! är att göra iakttagelser om naturens mångfald, väcka naturkänslan och upptäcka vårt eget förhållande till naturen. Guidningen består av aktiviteter och upplevelser och följer Soldottersstigen (1,4 km). Den går även att göra i skolans närskog.
Guidningen Djurens Arkitektur (inomhus i Haltia eller virtuellt)
Vad finns djupt inne i myrstacken? Vem har gjort luftkonditionering i sitt bo? Den här aktiverande guidningen leder eleverna in i arkitekturens värld genom djurens fascinerande arkitektoniska lösningar. Guidningen kan antingen genomföras inomhus i Haltia eller virtuellt. Vid den virtuella leder guiden aktiviteter på distans. Läraren får förhandsinstruktioner gällande distansguidningen i samband med bokningen.
Läs mer på sidan Finlands Naturcentrum Haltia guidningar för lågklasser(extern länk)
Esbos moderna konstmuseum – EMMA: Konsten är för mig
EMMAs guidning Konsten är för mig tar konsten närmare skolans egen värld och gör att museer och museibesök blir till en naturligare del av elevernas vardag. Guidningen består av en förhandsuppgift, en museirunda och en fortsättningsuppgift. Guidningen sker på plats i Weegee, Filtarvägen 5, Hagalund eller på distans via Teams/Zoom
Läs mer på EMMA:s kulps sidor(extern länk) och på sidan EMMA:s distansundervisningsmaterial(extern länk).
Lekmuseet
Guidningen Leksaker förr och nu (på finska)
Aikamatka lapsuuteen tar eleverna med på ett utforskande av barndomen. Under guidningen får deltagarna reflektera över hur leksaker och lekar har förändrats över tid och vilka lekar som fanns förr och som även finns idag. I guidningen ingår en gratis lekstund i Lekmuseets funktionella utställning.Maxantal för guidningen är 15 barn och två guidningar kan hållas samtidigt. Längd 60 minuter.
Besöket Leksaker förr och nu (på finska)
Aikamatka lapsuuteen tar eleverna med på ett utforskande av barndomen. I besöket ingår en guidning, en verkstad, en uppgift och en lekstund i Lekmuseets funktionella utställning. I verkstaden får barnen göra leksaksbilar.
Maxantal för guidningen är 15 barn och två guidningar kan hållas samtidigt. I verkstaden kan 30 barn delta samtidigt. Längd 90 minuter.
Guidningen Digileikki (på finska)
I Digileikki-guidningen får du dyka in i spel- och spelvärlden. I besöket ingår en guidning, en uppgift och en lekstund i Lekmuseets funktionella utställning.
Maxantal för guidningen är 15 barn och 15 barn kan delta i verkstaden under tiden.
Längd 60 minuter.
Besöket Digileikki (på finska)
I Digileikki-guidningen får du dyka in i spel- och spelvärlden. I rundgången får du dyka in i spel- och spelvärlden. I besöket ingår en guidning, en verkstad, en uppgift och en lekstund i Lekmuseets funktionella utställning. I verkstaden får deltagarna planera och tillsammans bygga upp en spelvärld. Maxantal för guidningen är 15 barn och 15 barn kan delta i verkstaden under tiden. Längd 90 minuter.
Leikkituokio (på finska)
Under lekstunden lär sig deltagarna om båda gamla och nya gemensamma lekar. Deltagarna får b.la. bekanta sig med till exempel Hurra-hurra bröllop och Fruktkompott. Under stunden får även deltagarna leka i Lekmuseets funktionella utställning. Längd 60 minuter.
Guidningen Tarinoiden taikaa (på finska)
I guidningen Tarinoiden taikaa får du dyka in i berättelser och sagor. Under rundgången träffar du bekanta sagofigurer och lär dig om folksagor. I besöket ingår en lekstund i Lekmuseets funktionella utställning. Maxantal för guidningen är 15 barn och två guidningar kan hållas samtidigt. Längd 60 minuter.
Läs mer om utbudet på Lekmuseets KULPS-sidor(extern länk).
Vanda ordkonstskolas ordkonstverkstäder (på finska)
Ordkonstskolan ordnar ordkonstverkstäder på finska under läsåret 2022-2023 för olika årskurser. För årskurs 3 SANOJEN TAIKA? (90 min) och LÖYTÖRETKI RUNOIHIN (90 min). För årskurs 4 LÖYTÖRETKI RUNOIHIN (90 min) och MUODONMUUTOS (90 min).Genomförs på finska i egna skolan eller på distans via teams.
Läs mer på Vanda Ordkonstskolas Kulpssido(extern länk)r(extern länk)
Återvinningscentralen
Utomhuslek med tema cirkulär ekonomi (på finska)
45 minuters lektion på daghemmets gård (på finska) om vad cirkulär ekonomi är. Genom lekar och uppgifter om återvinning får ni lära er om cirkulär ekonomi. Den beskrivs så här på finska: Millaisia tekoja kuuluu kiertotalouteen? Se selviää tällä tunnilla, jolla leikitään mm. lajitteluaiheista maa-meri-laiva-leikkiä, nokkeluutta vaativaa matikkapeliä sekä kiertotaloustekoja kertaavaa värileikkiä. Otamme oppilaiden ikäryhmän huomioon eli eri luokka-asteiden tunnit ovat erilaisia.
Distansbesök till Återvinningscentralen
Ett 45 minuters besök på distans till Återvinningscentralen som genomförs via videor och olika uppgifter. Beskrivs så här på finska: Etävierailulla tutustumme Nihtisillan Kierrätyskeskukseen videoiden ja tehtävien avulla. Vierailulla kurkistetaan kulisseihin ja katsotaan mitä vaiheita tavarat käyvät läpi ennen kuin ne päätyvät kierrätyskaupan hyllylle. Käsittelemme myös sitä, miksi tavaroiden uudelleenkäyttö on tärkeää ja mietitään, mitä jokainen oppilas voi itse kierrättää.
Läs mer och boka besök på sidan KULPS-besök till Kierättyskeskus/Återvinningscentralen(extern länk)
Musik- och dansskolan Estrada (på finska)
Bekanta dig med Sello-verkstad. Sello är inte bara ett köpcentrum utan också ett instrument. Så här beskrivs verkstaden på finska: Millainen soitin se on ja minkälaista musiikkia sellolla voi soittaa? Työpajassa tutustutaan myös sellon historiaan ja jousisoitinperheen muihin soittimiin.
Kompositionsutfärd/Låtverkstad En 90 minuter lång verkstad som ökar barn och ungas kreativitet och uppmuntrar till att komponera och skriva.
Presentation av instrument
I verkstaden bekantar du dig med ett eller flera instrument. Så här beskrivs verksatden på finska: Soitinvalikoima voi vaihdella opetuskertojen mukaan ja luokka voi tilata esittelyitä useammista eri soittimista. Nämä voivat olla joko akustisia soittimia tai bändisoittimia.
Kongifter och bokningar: Kim Kronman +358 40 7475738 (mån-tors kl. 10-15) eller toimisto@estrada.fi.
Läs mer på Musik- och dansskolan Estradas hemsida(extern länk)
För årskurs 4:
Teatteri Hevosenkenkä – Improvisationsteater på finska
Improvisationsteatern Roolihahmot ihan kujala (på finska) som genomförs på den egna gården. Teater beskrivs så här på finska: Lasten luokse leikkipoluille tuodussa interaktiivisessa teatteriesityksessä heittäydytään, leikitään eri tunteilla ja opetellaan kuuntelemaan tarkkaavaisesti toisia. Förfrågningar och bokning till +358 9 4391220 eller hevosenkenka@hevosenkenka.fi
Läs mer på Teatteri Hevosenkenkäs hemsidor(extern länk)
Espoon sirkus- ja teatterikoulu Esko
Improvisationsteater (på finska)
Genom teatern kan man undersöka fenomen och människors beteendemönster. Med hjälp av teatern kan man närma sig vilket ämne som helst. Improvisationsteater stärker elevens kreativa tänkande och samarbetsförmåga samt gemenskapen i gruppen. Verkstaden i improvisationsteater hålls i den egna skolan och Eskos teaterlärare håller lektionen. Material i anslutning till improvisationsteatern finns på Eskos Youtube-kanal(extern länk).
Anmälning: Susanna Hintikka, susanna.hintikka@esko.fi, +358 9 8552859.
Läs mer på Eskos hemsida(extern länk)
Det här innehållet kan ni använda en gång per läsår:
Unga teatern
Den 35 maj - spelas på svenska fram till den 21 mars 2023!
Cirkus-teaterföreställningen Den 35 maj handlar om pojken Konrad som är bra på matematik, men saknar fantasi. Han får uppgiften att skriva en uppsats om Söderhavet. Tur nog är det torsdagen den 35 maj, och Konrad ska spendera eftermiddagen hos sin farbror Agapetus Hoffmann. Då kan vad som helst hända. Erich Kästners ”Den 35 maj” är en modern klassiker från 1931. Den tyske författaren och teaterkritikern är mest känd för sina fantasifulla och pacifistiskt manifesterande barnböcker. Pjästexten är en nydramatisering av Annina Enckell. Cirkuskonstnären Jenni Kallo står för regin i en modern och tidlös cirkus-teaterföreställning.
Bokningar: 09-86208200, info@ungateatern.fi
Läs mer på Unga teaterns hemsida(extern länk).
Totem-teatern
Kulps-föreställning Pussauskoppi(extern länk) (på finska) och tillhörande verkstad kan beställas till den egna skolan. Föreställningen beskrivs så här på finska: Kaiku ja Usva asuvat kaukaisella tähdellä. He ovat juuri saaneet lähetyksen Maasta vuodelta 2000. Suurinta hämmästystä paketissa aiheuttaa suukon ääni. Kevyesti scifi-henkisessä esityksessä käsitellään rohkeasti, mutta humoristisesti tykkäämistä, rajoja, kehollisuutta ja seksuaalisuutta alakouluikäisen näkökulmasta. Ajankohtainen teema herättää pohtimaan myös inhimillisen moninaisuuden arvostamista.
Förfrågningar och bokningar gör per e-post till tuottaja@totemteatteri.com eller per telefon på 050-547 0047
Läs mer på Totemteaterns teatersida(extern länk)
Hantverksskolan Robotti (på finska)
Hanterverksskolan Robotti ordnar verkstaden Valobotti (på finska) för årskurs 3-4. I verkstaden får eleverna bekanta sig med el, kretskort, komponenter och verktyg för att bygga med el. I verkstaden byggs en robot som styrs med ljus; roboten börjar röra på sig när man lyser på den med en ficklampa. Eleverna får ta med sig roboten hem efter verkstaden. Genomförs i den egna skolan eller på Barnens Kulturcenter Aurora.
Läs mer på Hanterverkskolans Robottis Kulps-sidor(extern länk)
Barnkulturcentret Aurora
Teatteri ILMI Ö: Runokissa Roosa kadottaa riimin
Tidpunkt: ons 22.3. klo 9.30, längd 50 min
Plats: Lasten kulttuurikeskus Aurora
Interaktiv föreställlningen (på finska) om katten Rosa som tappat sitt rim.
Beskrivs så här på finska: Tarinallinen lastenesitys, joka rakentuu runouden ympärille. Runokissa Roosa tarvitsee apua löytääkseen kadottamansa riimin. Mutta mikä on riimi? Ja mikä on runo? Miten riimi liittyy runoon ja liittyykö se? Mitä kaikkea runo voi kertoa ja sanoa? Voiko kuka tahansa kirjoittaa runon? Esitys on interaktiivinen, lapset saavat myös itse kokeilla erityyppisten runojen kirjoittamista ja esittämistä Runokissan avustuksella.
Läs mer om barnkulturcentret Aurora
Esbo bildkonstskola - bildkonstverkstäder på finska och Stop motion-verkstad på svenska
Bildkonstskolan erbjuder favoriter i repris: Stop motion -animationsverkstad och Manga-verkstad samt utomhusverkstaden Hetken Hahmot. Nytt i utbudet är verkstaden Fotosynteesi där naturkunskap och animation blandas, formgivningsverkstaden Mukavaa Matkaa! och skulpturverkstaden Seikkailun saaristo. Verkstäderna är på finska men det lönar sig att dubbelkolla om de kan erbjudas på svenska. Stop motion-verkstaden är möjlig att få på svenska.
Genomförs i bildkonstskolans lokaler i Weegee-huset eller på den egna skolan.
Läs mer på Esbo bildkonstskolas Kulps-sidor(extern länk)
Esbos cirkus- och teaterskola Esko
Cirkusverkstad (på finska)
I cirkusverkstaden får ni testa på akrobatik, balansering och jonglering under ledning av cirkus-och teaterskolan Eskos cirkuslärare. Genomförs i Eskos cirkusalar (Kannusalen, Gamla Lagstadsvägen 5 eller Järvenperän koulu, Aurorabacken 1). Kan även genomföras i egna skolan. Material för att kunna jobba vidare efter verkstaden finns på Eskos egen youtube-kanal(extern länk).
Info och anmälan: Susanna Hintikka, susanna.hintikka@esko.fi eller telefon: +358 9 8552859
Skolbio
Kino Tapiola ordnar filmvisningar för skolor. Du kan välja en lämplig film och tidpunkt för din grupp. Gruppen behöver bestå av minst 50 elever. De utländska filmerna textas på finska och svenska. Vill du att de inhemska filmerna textas på svenska eller att de animerade filmerna är dubbade på svenska? Vänligen meddela detta i samband med bokningen.
Mer info om Skolbio(extern länk) och Kino Tapiolas filmvisningar(extern länk)
Mer information få också av Hannele Marjavaara, hannele@kinotapiola.fi(extern länk) eller telefon +358 45 1144945
Årskurs 3
Teatteri Hevosenkenkä (vissa föreställningar ges på svenska)
Teatteri Hevosenkenkäs föreställningar hör till kategorin En gång per läsår. KULPS-bokningar till teaterns föreställningen kan göras av skolor för förskolan, årskurs 1-3 och smågrupper. Bokningarna görs direkt till Teatteri Hevosenkenkä per e-post hevosenkenka@hevosenkenka.fi eller per telefon +358 9 4391220 vardagar mellan kl. 8-16. När du bokar uppge: skolans namn, klassens namn (t.ex. 1B), lärarens namn e-post och telefonnummer samt antal elever och lärare. Vi behöver varje klass info skilt.
Våren 2023 föreställningar på hemma-scenen (på finska)
Mimmi Lehmä ja Varis(extern länk)
Kuninkaantyttären siivet(extern länk)
Herra Hakkarainen seikkailee(extern länk)
Föreställningar som går att beställa till egna förskolan (vissa av dem även på svenska)
Viiru ja Pesonen(extern länk)
Mimmi Lehmä ja Varis(extern länk) / Mamma Mu och Kråkan(extern länk)
Kummituskekkerit(extern länk) / Spökstök(extern länk)
Pippuridino(extern länk) / Dunderdino(extern länk)
Improtyöpaja(extern länk)
Satuhahmot ihan pihalla(extern länk)
Koirakampaamo Villa Koiranen(extern länk)
Läs mer på Teatteri Hevosenkenkäs sidor(extern länk)
Esbo bildkonstskola - bildkonstverkstäder på finska och Stop motion-verkstad på svenska
Bildkonstskolan erbjuder två favoriter i repris: Stop motion -animationsverkstad och Manga-verkstad, verkstaden Voimaeläin och skulpturverkstaden Seikkailujen saaristo. Nytt för våren är verkstaden Pörriäiselle koti där man får bygga ett hotell för insekter av ekologiska material. Verkstäderna är på finska men det lönar sig att dubbelkolla om de kan erbjudas på svenska. Stop motion-verkstaden är möjlig att få på svenska.
Verkstäderna är på finska och ordnas i WeeGee-huset eller utomhus.
Läs mer på Esbo bildkonstskolas kulps-sidor(extern länk).
För årskurs 4
Arkkitehtikoulu Arkki
Arkitekturverkstäder (på finska)
Arkitehtikoulu Arkki erbjuder tre olika verkstäder för årskurs 4–6: Torni-verkstaden, pop-up koti-verkstaden och paperiarkkitehtuuria-verkstaden.
Läs mer på Arkkitehtikoulu Arkkis kulps-sidor.(extern länk)
Teatteri Hevosenkenkä (på finska)
Följande föreställning kan beställas till skolan:
Roolihahmot ihan kujalla - improvisationsteater
I den interaktiva teaterföreställningen får barnen lära sig leka med olika känslor och lära sig att noggrant lyssna på varandra.
Läs mer på Teatteri Hevosenkenkäs hemsida.(extern länk)
Årskurs 5-6
Kulturstigens innehåll för årskurs 5-6
Det här innehållet kan ni använda så ofta ni vill:
Fem museer på olika platser i Esbo
KAMU Esbo stadsmuseum är museet för Esbos historia! Genom att engagera flera sinnen och erbjuda olika infallsvinklar ger våra pedagogiska tjänster en mångsidig inblick i hur människorna levde förr. Vårt utbud stöder undervisningen i en rad olika ämnen och kan anpassas enligt era behov. Till KAMUs museifamilj hör KAMU i Utställningscentret WeeGee, Glims gårdsmuseum, Villamuseet Villa Rullud, Lagstads skolmuseum och Pentala skärgårdsmuseum. I våra museer finns någonting för studerande i alla åldrar. Här får de se, röra och prova på. Alla våra tjänster för skol- och daghemsgrupper hittar du på adressen Lär dig på museet | KAMU i WeeGee och guidningar för skolklasser kan ni läsa mer om på denna sidan Guidningar för åk 1-6
Gallen-Kallela museet
Museiguidning i gården Tarvaspää om konstnären Akseli Gallen-Kallela och hans konst. Därtill bekantar oss även med den aktuella utställningen på museet (längd ca 45 min).
Mobilspelet Akselin askelissa (på finska) används i museets omgivningar och berättar historier om Tarvaspää området och konstnärens familjeliv. Fungerar med en Android-telefon och det behövs data uppkoppling för att ladda ner appen (längd ca 60 min)
Akselin aarteet junior är ett brädspel på finska i storformat där man bekantar sig med Akseli Gallen-Kallelas arbetet och konst. Genom fråge-, rörelse- och händelsekort ger sig spelarna ut på äventyr i Akselis fotspår. (längd 60-90 min)
Läs mer på sidan Gallen-Kallela museets innehåll för skolor och daghem(extern länk)
Finlands Naturcentrum Haltia
Istidens spår
Varför ser Finlands natur ut som den gör? Hur anpassar sig djuren till vintern? Hurdana pärlor skyddas i den finska naturen? Denna inspirerande guidning i Haltias huvudutställning inleds med en istidsdemonstration, där alla får delta. Guidningen fortsätter genom vinternaturen och vidare till våra finaste naturområden Guiden ger olika små uppgifter på vägen.
Skutsin kallar! (utomhus vid Haltia eller i skolan närskog)
Under guidningen bekantar vi oss med skogsnaturens mångfald och hållbart mångbruk av skogen, konkretiserar växelverkan mellan organismer och deras livsmiljöer, samt funderar över vår eget förhållande till skogen. Guidningen uppmanar till aktivt deltagande, och följer Soldottersstigen (1,4 km). Man kan även boka Skutsin kallar -guidningar så att de genomförs i skolornas egna närskogar.
Läs mer på Finlands Naturcentrum Haltias sidor för skolor(extern länk)
Esbos moderna konstmuseum – EMMA: Konsten är för mig
EMMAs guidning Konsten är för mig tar konsten närmare skolans egen värld och gör att museer och museibesök blir till en naturligare del av elevernas vardag. Guidningen består av en förhandsuppgift, en museirunda och en fortsättningsuppgift.
Guidningen sker på plats i Weegee, Filtarvägen 5, Hagalund ELLER på distans via Teams/Zoom Läs mer på EMMA:s kulps sidor(extern länk) och på sidan med EMMA:s distansundervisningsmaterial(extern länk).
Lekmuseet
Guidningen Leksaker förr och nu (på finska)
Aikamatka lapsuuteen tar eleverna med på ett utforskande av barndomen. Under guidningen får deltagarna reflektera över hur leksaker och lekar har förändrats över tid och vilka lekar som fanns förr och som även finns idag. I guidningen ingår en gratis lekstund i Lekmuseets funktionella utställning. Maxantal för guidningen är 15 barn och två guidningar kan hållas samtidigt. Längd 60 minuter.
Besöket Leksaker förr och nu (på finska)
Aikamatka lapsuuteen tar eleverna med på ett utforskande av barndomen. I besöket ingår en guidning, en verkstad, en uppgift och en lekstund i Lekmuseets funktionella utställning. I verkstaden får barnen göra leksaksbilar. Maxantal för guidningen är 15 barn och två guidningar kan hållas samtidigt. I verkstaden kan 30 barn delta samtidigt. Längd 90 minuter.
Guidningen Digileikki (på finska)
I Digileikki-guidningen får du dyka in i spel- och spelvärlden. I besöket ingår en guidning, en uppgift och en lekstund i Lekmuseets funktionella utställning. Maxantal för guidningen är 15 barn och 15 barn kan delta i verkstaden under tiden. Längd 60 minuter.
Besöket Digileikki (på finska)
I Digileikki-guidningen får du dyka in i spel- och spelvärlden. I rundgången får du dyka in i spel- och spelvärlden. I besöket ingår en guidning, en verkstad, en uppgift och en lekstund i Lekmuseets funktionella utställning. I verkstaden får deltagarna planera och tillsammans bygga upp en spelvärld. Maxantal för guidningen är 15 barn och 15 barn kan delta i verkstaden under tiden. Längd 90 minuter.
Leikkituokio (på finska)
Under lekstunden lär sig deltagarna om båda gamla och nya gemensamma lekar. Deltagarna får b.la. bekanta sig med till exempel Hurra-hurra bröllop och Fruktkompott. Under stunden får även deltagarna leka i Lekmuseets funktionella utställning.
Längd 60 minuter.
Guidningen Tarinoiden taikaa (på finska)
I guidningen Tarinoiden taikaa får du dyka in i berättelser och sagor. Under rundgången träffar du bekanta sagofigurer och lär dig om folksagor. I besöket ingår en lekstund i Lekmuseets funktionella utställning. Maxantal för guidningen är 15 barn och två guidningar kan hållas samtidigt. Längd 60 minuter.
Läs mer på Lekmuseets KULPS-sidor(extern länk)
Teatteri Hevosenkenkä – Improvisationsteater på finska
Improvisationsteatern Roolihahmot ihan kujala (på finska) som genomförs på den egna gården. Teater beskrivs så här på finska: Lasten luokse leikkipoluille tuodussa interaktiivisessa teatteriesityksessä heittäydytään, leikitään eri tunteilla ja opetellaan kuuntelemaan tarkkaavaisesti toisia. Förfrågningar och bokning till +358 9 4391220 eller hevosenkenka@hevosenkenka.fi
Läs mer på Teatteri Hevosenkenkäs hemsidor(extern länk).
Vanda ordkonstskolas ordkonstverkstäder (på finska)
Ordkonstskolan ordnar ordkonstverkstäder på finska under läsåret 2022-2023 för olika årskurser. För årskurs 5-6 erbjuds LÖYTÖRETKI RUNOIHIN (90 minuter) eller MUODONMUUTOS (90 minuter) och MITÄ KUMMAA! (90 minuter). Genomförs på finska i egna skolan eller på distans via teams.
Läs mer på Vanda Ordkonstskolas Kulpssidor(extern länk)
Espoon sirkus- ja teatterikoulu Esko
Improvisationsteater (på finska)
Genom teatern kan man undersöka fenomen och människors beteendemönster. Med hjälp av teatern kan man närma sig vilket ämne som helst. Improvisationsteater stärker elevens kreativa tänkande och samarbetsförmåga samt gemenskapen i gruppen. Verkstaden i improvisationsteater hålls i den egna skolan och Eskos teaterlärare håller lektionen. Material i anslutning till improvisationsteatern finns på Eskos Youtube-kanal(extern länk)(extern länk).
Anmälning: Susanna Hintikka, susanna.hintikka@esko.fi, +358 9 8552859.
Eskos hemsida(extern länk)(extern länk)
Återvinningscentralen (på finska)
Distansbesök till Återvinningscentralen
Ett 45 minuters besök på distans till Återvinningscentralen som genomförs via videor och olika uppgifter. Beskrivs så här på finska: Etävierailulla tutustumme Nihtisillan Kierrätyskeskukseen videoiden ja tehtävien avulla. Vierailulla kurkistetaan kulisseihin ja katsotaan mitä vaiheita tavarat käyvät läpi ennen kuin ne päätyvät kierrätyskaupan hyllylle. Käsittelemme myös sitä, miksi tavaroiden uudelleenkäyttö on tärkeää ja mietitään, mitä jokainen oppilas voi itse kierrättää.
Den cirkulära ekonomins hjältar – fallet mobilen
45 minuters lektion ute på skolgården där man lär sig om cirkulär ekonomi genom att använda mobilen som exempel. Beskrivs så här på finska: Tunnilla selviää mitä raaka-aineita kännykkään tarvitaan sekä millaisia ympäristötekoja kännykän hankinnassa ja käytössä voi tehdä. Lopuksi luokan yhteistyöllä ratkeaa myös viisauden lähteen arvoitus.
Läs mer om och boka ett besök på Återvinningscentralens KULPS-sidor(extern länk).
Musik- och dansskolan Estrada (på finska)
Bekanta dig med Sello-verkstad. Sello är inte bara ett köpcentrum utan också ett instrument. Så här beskrivs verkstaden på finska: Millainen soitin se on ja minkälaista musiikkia sellolla voi soittaa? Työpajassa tutustutaan myös sellon historiaan ja jousisoitinperheen muihin soittimiin.
Kompositionsutfärd/Låtverkstad En 90 minuter lång verkstad som ökar barn och ungas kreativitet och uppmuntrar till att komponera och skriva.
Presentation av instrument
I verkstaden bekantar du dig med ett eller flera instrument. Så här beskrivs verkstaden på finska: Soitinvalikoima voi vaihdella opetuskertojen mukaan ja luokka voi tilata esittelyitä useammista eri soittimista. Nämä voivat olla joko akustisia soittimia tai bändisoittimia.
Mer info och bokningar till Kim Kronman per telefon +358 40 7475738 (mån-tors kl. 10-15) eller per mejl till adressen toimisto@estrada.fi(extern länk).
Läs mer på Musik- och dansskolan Estradas hemsida(extern länk)
För årskurs 5
Esbos cirkus- och teaterskola Esko
Jälki - verkstad för att förebygga mobbning Diskussionen inleds med videon Jälki som är skriven av sakkunniga från stöd- och rådgivningscentret Valopilkku och cirkus- och teaterelever från Esbos cirkus- och teaterskola Esko. Efter att eleverna har sett videon får de med hjälp av dramametoder diskutera vad var och en kan göra för att förhindra att mobbning inträffar eller för att stoppa den. Verkstadens längd är 90 min och kan hållas på finska, svenska eller engelska. Videon har även undertexter på flera språk.
Verkstaden beställs till den egna skolan. Anmälan: Susanna Hintikka, info@esko.fi eller +358 9 8552859. Läs mer om Esko på Esbos cirkus- och teaterskola Eskos hemsida(extern länk)
Från det här innehållet får ni välja en per läsår:
Skärgårdsmuseet Pentala /KAMU Esbo stadsmuseum
Här får ni lära både om livet som fiskare och om villalivet i skärgården i början på 1900-talet samt om människorna och naturens samspel där ute i skärgården. Dagen innehåller resa tur och retur med beställningsbåt från Sökös båthamn till Pentala, en interaktiv guidning i Skärgårdsmuseet och dess omgivningen, självständig naturutflykt under ledning av läraren på öns stigar samt tid för att äta medhavd matsäck. Heldagsutflykt mellan 9.30-14.00
Tidpunkt: Tisdag–fredag 23.5.–31.5 och måndag-fredag 1.9.–8.9.2023. Två klasser ryms på samma utflykt. Totalt finns det 12 utflyktsdagar man kan boka.
Bokning: Bokningen inleds onsdagen den 1.3.2023 kl 9.00 per telefon. +358 43 8252641. Det svaras på numret under mars-maj på tisdag-torsdag kl. 9–15.
Läs mer på KULPS-utfärdsdagarna för skolgrupper från Esbo
Unga teatern
Den 35 maj - spelas på svenska fram till den 21 mars 2023
Cirkus-teaterföreställningen Den 35 maj handlar om pojken Konrad som är bra på matematik, men saknar fantasi. Han får uppgiften att skriva en uppsats om Söderhavet. Tur nog är det torsdagen den 35 maj, och Konrad ska spendera eftermiddagen hos sin farbror Agapetus Hoffmann. Då kan vad som helst hända. Erich Kästners ”Den 35 maj” är en modern klassiker från 1931. Den tyske författaren och teaterkritikern är mest känd för sina fantasifulla och pacifistiskt manifesterande barnböcker. Pjästexten är en nydramatisering av Annina Enckell. Cirkuskonstnären Jenni Kallo står för regin i en modern och tidlös cirkus-teaterföreställning.
Bokningar: 09-86208200, info@ungateatern.fi
Läs mer på Unga teaterns hemsida(extern länk).
Hantverksskolan Robotti (på finska)
Hanterverksskolan Robotti ordnar verkstaden Valobotti (på finska) för årskurs 3-4. I verkstaden får eleverna bekanta sig med el, kretskort, komponenter och verktyg för att bygga med el. I verkstaden byggs en robot som styrs med ljus; roboten börjar röra på sig när man lyser på den med en ficklampa. Eleverna får ta med sig roboten hem efter verkstaden. Genomförs i den egna skolan eller på Barnens Kulturcenter Aurora.
Läs mer på Hanterverkskolans Robottis Kulps-sidor(extern länk)
Esbo bildkonstskola - Stop motion-verkstad på svenska och bildkonstverkstäder på finska
Bildkonstskolan erbjuder två favoriter i repris: Stop motion -animationsverkstad och Manga-verkstad, verkstaden Voimaeläin och skulpturverkstaden Seikkailujen saaristo. Verkstäderna är på finska men det lönar sig att dubbelkolla om de kan erbjudas på svenska. Stop motion-verkstaden är möjlig att få på svenska. Verkstäderna ordnas i WeeGee-huset eller utomhus.
Läs mer på Esbo bildkonstskolas Kulps-sidor(extern länk).
Esbos cirkus- och teaterskola Esko (på finska)
Home Sweet home-cirkusteaterföreställning och verkstad
(på finska)
Helheten innehåller en inspelad föreställning (35 min) som klassen ser på förhand och en cirkus-och teaterverkstad (45 min). Föreställningen är gjord av Esbos cirkus-och teaterlärare och de beskrivs så här på finska: Se kertoo hamasta tulevaisuudesta, jolloin ihmiset on suljettu omiin kupliinsa heidän oman turvallisuutensa vuoksi. Ihmisiä on auttamassa liuta erilaisia robotteja, joiden toiminta ei kaikin osin ole kovin ystävällistä ja eettistä. Esityksen aiheina ovat mm. robotisaatio, sosiaalinen media ja ihmisen itsemääräämisoikeus. Työpajassa keskustellaan esityksen herättämistä ajatuksista ja pureudutaan aiheisiin sirkuksen ja teatterin keinoin. Esitystaltiointi lähetetään etukäteen ja luokka voi katsoa sen ennen työpajaa.
Info och anmälan: Susanna Hintikka, susanna.hintikka@esko.fi eller telefon: +358 9 8552859
Cirkusverkstad (på finska)
I cirkusverkstaden får ni testa på akrobatik, balansering och jonglering under ledning av cirkus-och teaterskolan Eskos cirkuslärare. Genomförs i Eskos cirkusalar (Kannusalen, Gamla Lagstadsvägen 5 eller Järvenperän koulu, Aurorabacken 1). Kan även genomföras i egna skolan. Material för att kunna jobba vidare efter verkstaden finns på Eskos egen youtube-kanal(extern länk).
Arkkitehtikoulu Arkki
Arkitekturverkstäder (på finska)
Arkitehtikoulu Arkki erbjuder tre olika verkstäder för årskurs 4–6: Torni-verkstaden, pop-up koti-verkstaden och paperiarkkitehtuuria-verkstaden.
Läs mer på Arkkitehtikoulu Arkkis kulps-sidor.(extern länk)
Skolbio
Kino Tapiola ordnar filmvisningar för skolor. Du kan välja en lämplig film och tidpunkt för din grupp. Gruppen behöver bestå av minst 50 elever. De utländska filmerna textas på finska och svenska. Vill du att de inhemska filmerna textas på svenska eller att de animerade filmerna är dubbade på svenska? Vänligen meddela detta i samband med bokningen.
Läs mer om Skolbio(extern länk) och Kino Tapiolas filmvisningar(extern länk)
Mer information: Hannele Marjavaara, hannele@kinotapiola.fi(extern länk) eller telefon +358 45 1144945
Teatteri Hevosenkenkä (på finska)
Följande föreställning kan beställas till skolan:
Roolihahmot ihan kujalla - improvisationsteater: I den interaktiva teaterföreställningen får barnen lära sig leka med olika känslor och lära sig att noggrant lyssna på varandra.
Läs mer på Teatteri Hevosenkenkäs hemsida.(extern länk)
Totem-teatern
Kulps-föreställning Pussauskoppi(extern länk) (på finska) och tillhörande verkstad kan beställas till den egna skolan. Föreställningen beskrivs så här på finska: Kaiku ja Usva asuvat kaukaisella tähdellä. He ovat juuri saaneet lähetyksen Maasta vuodelta 2000. Suurinta hämmästystä paketissa aiheuttaa suukon ääni. Kevyesti scifi-henkisessä esityksessä käsitellään rohkeasti, mutta humoristisesti tykkäämistä, rajoja, kehollisuutta ja seksuaalisuutta alakouluikäisen näkökulmasta. Ajankohtainen teema herättää pohtimaan myös inhimillisen moninaisuuden arvostamista.
Förfrågningar och bokningar gör per e-post till tuottaja@totemteatteri.com eller per telefon på 050-547 0047 Läs mer på Totemteaterns teatersida(extern länk)
Årskurs 7-9
Kulturstigens innehåll för årskurs 7-9
Det här innehållet kan ni använda så ofta ni vill:
Fem museer på olika platser i Esbo
KAMU Esbo stadsmuseum är museet för Esbos historia! Genom att engagera flera sinnen och erbjuda olika infallsvinklar ger våra pedagogiska tjänster en mångsidig inblick i hur människorna levde förr. Vårt utbud stöder undervisningen i en rad olika ämnen och kan anpassas enligt era behov. Till KAMUs museifamilj hör KAMU i Utställningscentret WeeGee, Glims gårdsmuseum, Villamuseet Villa Rullud, Lagstads skolmuseum och Pentala skärgårdsmuseum. I våra museer finns någonting för studerande i alla åldrar. Här får de se, röra och prova på. Alla våra tjänster för skol- och daghemsgrupper hittar du på adressen Lär dig på museet | KAMU i WeeGee och guidningar för skolklasser kan ni läsa mer om på sidan Guidningar för årskurs 7-9.
Finlands Naturcentrum Haltia
Skutsin kallar! (utomhus vid Haltia eller i skolan närskog)
Under guidningen bekantar vi oss med skogsnaturens mångfald och hållbart mångbruk av skogen, konkretiserar växelverkan mellan organismer och deras livsmiljöer, samt funderar över vår eget förhållande till skogen. Guidningen uppmanar till aktivt deltagande, och följer Soldottersstigen (1,4 km). Man kan även boka Skutsin kallar -guidningar så att de genomförs i skolornas egna närskogar.
Tulevaisuutta tekemässä (på finska)
Guidning med klimatförändringar och framtiden i fokus. Genomförs enbart på finska just nu (svenska på kommande) och beskrivs så här: Ilmastonmuutos, liikkuminen, ruoantuotanto, ihmisen evoluutio. Mitä tämänhetkinen tieto kertoo tulevaisuudesta, miltä tieto meistä tuntuu ja millaisen tulevaisuuden haluaisimme? Elämme jännittäviä, ehkä pelottaviakin muutoksen aikoja. Tulevaisuutta tekemässä -opastus kutsuu mukaan haaveilemaan ja vaikuttamaan. Oppaan johdolla kurkistetaan tulevaisuuden näkymiin. Oppilaat haastetaan suunnittelemaan hyvää tulevaisuutta ja vaikuttamaan siihen. Opastus toteutetaan Haltian näyttelyissä.
Läs mer på Finlands Naturcentrum Haltias sidor för skolornas högklasser(extern länk)
Esbos moderna konstmuseum– EMMA: Konsten är för mig
EMMAs guidning Konsten är för mig tar konsten närmare skolans egen värld och gör att museer och museibesök blir till en naturligare del av elevernas vardag. Guidningen består av en förhandsuppgift, en museirunda och en fortsättningsuppgift.
Guidningen sker på plats i Weegee, Filtarvägen 5, Hagalund ELLER på distans via Teams/Zoom
Läs mer på EMMA:s kulps sidor(extern länk) och på sidan med EMMA:s distansundervisningsmaterial(extern länk).
Gallen-Kallela museet
Museiguidning i gården Tarvaspää om konstnären Akseli Gallen-Kallela och hans konst. Därtill bekantar oss även med den aktuella utställningen på museet (längd ca 45 min).
Mobilspelet Akselin askelissa (på finska) används i museets omgivningar och berättar historier om Tarvaspää området och konstnärens familjeliv. Fungerar med en Android-telefon och det behövs data uppkoppling för att ladda ner appen (längd ca 60 min)
Läs mer på sidan Gallen-Kallela museets innehåll för skolor och daghem(extern länk).
Helina Rautavaaras museum
Människor och fenomen
I Helina Rautavaaras museum visas erfarna journalisten Rauli Virtanens bilder från Kenya, Etiopien, Afganistan och Myanmar. Under handledning uppmuntras eleverna att fundera över förändringar som urbaniseringen har inneburit, lära sig om Agenda 2030 och hållbar utveckling ur ett kulturellt perspektiv.
Läs mer på Helina Rautavaaras museums hemsida(extern länk).
Lekmuseet
Guidningen Leksaker förr och nu (på finska)
Aikamatka lapsuuteen tar eleverna med på ett utforskande av barndomen. Under guidningen får deltagarna reflektera över hur leksaker och lekar har förändrats över tid och vilka lekar som fanns förr och som även finns idag. I guidningen ingår en gratis lekstund i Lekmuseets funktionella utställning. Maxantal för guidningen är 15 barn och två guidningar kan hållas samtidigt. Längd: 60 minuter.
Besöket Leksaker förr och nu (på finska)
Aikamatka lapsuuteen tar eleverna med på ett utforskande av barndomen. I besöket ingår en guidning, en verkstad, en uppgift och en lekstund i Lekmuseets funktionella utställning. I verkstaden får barnen göra leksaksbilar. Maxantal för guidningen är 15 barn och två guidningar kan hållas samtidigt. I verkstaden kan 30 barn delta samtidigt. Längd 90 minuter.
Play on-besök
Under Lekmuseets Play on-besöket får du dyka in i spelens och lekarnas värld. Under besöket får du fundera över likheter kring lekar och spel. I besöket ingår information, en verkstad , en uppgift och en lekstund i Lekmuseets funktionella utställning. Under verkstaden bygger deltagarna tillsammans ihop en egen spelvärld. Maxantal för besöket är 15 barn åt gången och ytterligare 15 barn kan delta i verkstaden under samma tid. Längd 90 minuter.
Play on-guidning
Under Lekmuseets Play on-besöket får du dyka in i spelens och lekarnas värld. Under besöket får du fundera över likheter kring lekar och spel. I besöket ingår en information, en verkstad och en lekstund i Lekmuseets funktionella utställning. Maxantal för besöket är 15 barn åt gången och ytterligare 15 barn kan delta i verkstaden under samma tiden.
Längd 60 minuter.
Läs mer på Lekmuseets KULPS-sidor(extern länk)
Esbo stadsteater (på finska)
Bekanta dig med Esbo stadsteater på distans (på finska)
En 60-90 minuter lång verkstad på distans under skoldagen. Hur ser det bakom kulisserna på teatern? Hur är det att ha en teater som arbetsplats?
Läs mer på Esbo stadsteaters KULPS-sida. (extern länk)
Bokningar per mejl till ilana.sella@espoonteatteri.fi eller per telefon till 09 4393 5524.
Vanda ordkonstskolas ordkonstverkstäder (på finska)
Ordkonstskolan ordnar ordkonstverkstäder på finska under läsåret 2022-2023 för olika årskurser. För årskurs 7-9 ordnas RUNON MAHDOLLISUUDET (90 minuter).Genomförs på finska i egna skolan eller på distans via teams.
Läs mer på Vanda Ordkonstskolas Kulpssidor(extern länk)
Espoon sirkus- ja teatterikoulu Esko (på finska)
Improvisationsteater (på finska)
Genom teatern kan man undersöka fenomen och människors beteendemönster. Med hjälp av teatern kan man närma sig vilket ämne som helst. Improvisationsteater stärker elevens kreativa tänkande och samarbetsförmåga samt gemenskapen i gruppen. Verkstaden i improvisationsteater hålls i den egna skolan och Eskos teaterlärare håller lektionen. Material i anslutning till improvisationsteatern finns på Eskos Youtube-kanal(extern länk)
Anmälning: Susanna Hintikka, susanna.hintikka@esko.fi, +358 9 8552859.
Läs mer på Eskos hemsida(extern länk).
Kierrätyskeskus/Återvinningscentralen (på finska)
Distansbesök till Kierrätyskeskus
Ett 45 minuters besök på distans till Återvinningscentralen som genomförs via videor och olika uppgifter. Beskrivs så här på finska: Etävierailulla tutustumme Nihtisillan Kierrätyskeskukseen videoiden ja tehtävien avulla. Vierailulla kurkistetaan kulisseihin ja katsotaan mitä vaiheita tavarat käyvät läpi ennen kuin ne päätyvät kierrätyskaupan hyllylle. Käsittelemme myös sitä, miksi tavaroiden uudelleenkäyttö on tärkeää ja mietitään, mitä jokainen oppilas voi itse kierrättää.
Den cirkulära ekonomins hjältar – mobilfallet
45 minuters lektion ute på skolgården där man lär sig om cirkulär ekonomi genom att använda mobilen som exempel. Beskrivs så här på finska: Tunnilla selviää mitä raaka-aineita kännykkään tarvitaan sekä millaisia ympäristötekoja kännykän hankinnassa ja käytössä voi tehdä. Lopuksi luokan yhteistyöllä ratkeaa myös viisauden lähteen arvoitus.
Läs mer och boka ett besök på Återvinningscentralens KULPS-sidor.(extern länk)
Musik- och dansskolan Estrada (på finska)
Bekanta dig med Sello-verkstad. Sello är inte bara ett köpcentrum utan också ett instrument. Så här beskrivs verkstaden på finska: Millainen soitin se on ja minkälaista musiikkia sellolla voi soittaa? Työpajassa tutustutaan myös sellon historiaan ja jousisoitinperheen muihin soittimiin.
Kompositionsutfärd/Låtverkstad En 90 minuter lång verkstad som ökar barn och ungas kreativitet och uppmuntrar till att komponera och skriva.
Presentation av instrument
I verkstaden bekantar du dig med ett eller flera instrument. Så här beskrivs verkstaden på finska: Soitinvalikoima voi vaihdella opetuskertojen mukaan ja luokka voi tilata esittelyitä useammista eri soittimista. Nämä voivat olla joko akustisia soittimia tai bändisoittimia.
Mer info och bokningar till Kim Kronman per telefon +358 40 7475738 (mån-tors kl. 10-15) eller per mejl till adressen toimisto@estrada.fi(extern länk).
Läs mer på Musik- och dansskolan Estradas hemsida.(extern länk)
Esbo bildkonstskola - Stop motion-verkstad på svenska och bildkonstverkstäder på finska
Bildkonstskolan erbjuder två favoriter i repris: Stop motion -animationsverkstad och Manga-verkstad, verkstaden Voimaeläin och skulpturverkstaden Seikkailujen saaristo. Verkstäderna är på finska men det lönar sig att dubbelkolla om de kan erbjudas på svenska. Stop motion-verkstaden är möjlig att få på svenska.
Verkstäderna ordnas i WeeGee-huset eller utomhus.
Mer info finns på Esbo bildkonstskolas kulps-sidor(extern länk)
Skolbio
Kino Tapiola ordnar filmvisningar för skolor. Du kan välja en lämplig film och tidpunkt för din grupp. Gruppen behöver bestå av minst 50 elever. De utländska filmerna textas på finska och svenska. Vill du att de inhemska filmerna textas på svenska eller att de animerade filmerna är dubbade på svenska? Vänligen meddela detta i samband med bokningen.
Läs mer om Skolbio(extern länk) och om Kino Tapiolas filmvisningar(extern länk)
Mer information: Hannele Marjavaara, hannele@kinotapiola.fi(extern länk) eller telefon +358 45 1144945
Unga teatern
Seksiesitys/Sexföreställningen - Monolog om sexualitet som spelas på finska nu i vår, premiär på svenska i höst.
Istället för en anatomisk approach, närmar sig föreställningen ämnet sexualitet från en filosofisk infallsvinkel: Varifrån kommer sexualiteten och varför vill livet fortplanta sig och fortsätta? Vad händer om sexualiteten kvävs? Varför finns det så mycket regler och varför förknippas sex så ofta med skam? Sexföreställningen är en rolig och allvarlig forskningsresa i historien. Föreställningen är inkluderande och uppmärksammar könslig och sexuell mångfald.
Föreställningen spelas på den egna skola i t.ex. gympasalen.
Längd 70 min + diskussion.
Läs mer om den på Sexföreställningen – Ungateatern(extern länk).
För årskurs 7
Esbos cirkus- och teaterskola Esko (på finska)
Home Sweet some- cirkusföreställning och verkstad (på finska)
Helheten innehåller en inspelad föreställning (35 min) som klassen ser på förhand och en cirkus-och teaterverkstad (45 min). Föreställningen är gjord av Esbos cirkus-och teaterlärare och de beskrivs så här på finska: Se kertoo hamasta tulevaisuudesta, jolloin ihmiset on suljettu omiin kupliinsa heidän oman turvallisuutensa vuoksi. Ihmisiä on auttamassa liuta erilaisia robotteja, joiden toiminta ei kaikin osin ole kovin ystävällistä ja eettistä. Esityksen aiheina ovat mm. robotisaatio, sosiaalinen media ja ihmisen itsemääräämisoikeus. Työpajassa keskustellaan esityksen herättämistä ajatuksista ja pureudutaan aiheisiin sirkuksen ja teatterin keinoin. Esitystaltiointi lähetetään etukäteen ja luokka voi katsoa sen ennen työpajaa.
Mer information och bokning: Susanna Hintikka, susanna.hintikka@esko.fi eller telefon: +358 9 8552859
För årskurs 9
Esbo stadsteater
Esbo stadsteaters KULPS-föreställningar på finska finns beskrivna här nedan:
superNOVA(ulkoinen linkki)(extern länk) ons 10.5. klo 13, to 11.5. kl 13 Revontulihalli
Ysiluokkalainen Nova rakentaa itselleen aikakoneen päästäkseen pois tylsältä tuntuvasta elämästään. Seikkailullaan ystäviensä kanssa Nova kohtaa niin kyborgeja, merenneitoja kuin satukeijujakin.
Boka KULPS-plats per e-post:
ilana.sella@espoonteatteri.fi, ryhmamyynti@espoonteatteri.fi eller ring. +358 9 43935524
Läs mer på Esbo stadsteaters hemsida(extern länk)