KULPS-kulttuuripolku
Esiopetus
Esiopetuksen kulttuuripolun sisällöt
Suomen Luontokeskus Haltia
Suomen Luontokeskus Haltia tarjoaa esikoululaisille kolme opastusta: tarinallisen ja toiminnallisen Ohto Otavanpoika -opastuksen (sisällä Haltiassa), Taidetta luonnossa -luonto-opastuksen (ulkona) sekä Leevi Liito-oravan luontopolku opastuksen (ulkona). Opastuksilla tutustutaan luontoon leikkien ja tutkien.
Luontokeskus Haltian KULPS-opastukset(ulkoinen linkki)
Espoon modernin taiteen museo EMMA: Taide on mua varten!
Opastuksella EMMAn näyttelyssä tuodaan taidetta lähemmäksi esikoululaisten omaa kokemusmaailmaa. Museosta ja museovierailuista muotoutuu luonnollisempi osa lapsen arkea. Kokonaisuus rakentuu ennakkotehtävästä, museokierroksesta sekä jatkotehtävästä.
Ahertajantie 5, Tapiola TAI etänä Teams / Zoom -alustoilla.
EMMAn KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Sanataidekoulun työpajat
Sanataiteen opetuksen sisällöt korostavat kielenkäytön iloa, rohkeita kokeiluja, elämyksellisyyttä ja kannustavat monipuoliseen itseilmaisuun.
Nokkela Noita -sanataidepajassa kuulet tarinan Typystä, joka kohtaa leikkipuistossa sinitukkaisen noidan. Noita loihtii taikapölyllään mitä ihmeellisimpiä asioita ja Typy joutuu seikkailuun, jollaista ei ollut osannut toivoakaan. Pajassa pääset askartelemaan oman taikasauvasi, kokeilemaan taikuutta ja noitamaisia loitsuja. Sanataidepajan kesto on 75 minuuttia. Perustuu kirjaan: Typy ja nokkela noita / Sanna Isto, Eppu Nuotio; kuvitus Sari Airola. (Bazar, 2020)
KAMU Espoon kaupunginmuseo
KAMUn museoista kolmessa voi vierailla lukuvuoden aikana mielin määrin ja monta kertaa! KAMU Näyttelykeskus WeeGeellä, Talomuseo Glims ja Huvilamuseo Villa Rulludd tarjoavat paljon katsottavaa ja koettavaa eri-ikäisille oppijoille usealla erilaisilla opastuksella. Koululais- ja varhaiskasvatusryhmien palvelut löytyvät helpoiten museokohtaisesti:
https://www.espoo.fi/fi/kamu-weegeella/opi-museossa
https://www.espoo.fi/fi/talomuseo-glims/opi-museossa
https://www.espoo.fi/fi/huvilamuseo-villa-rulludd/opi-museossa
Näyttelykeskus WeeGee
Mauri Kunnas -opastuksella uppoudutaan Mauri Kunnaksen satuihin ja tarinankerrontaan. Kierroksella tavataan Mauri Kunnaksen kirjoista tuttuja hahmoja sekä tutustutaan kirjojen syntyprosessiin sekä pohditaan yhteisesti mitä kaikkea kirjallisuus tuo elämäämme. Opastus sisältää myös oppilaiden omien tarinoiden kehittelyä vapaan leikkituokion muodossa Mauri Kunnas -näyttelyn toiminnallisessa osiossa. Opastukselle mahtuu kerralla 20 lasta. Kesto 1 h.
Opastuksia tarjotaan 1.2.2023 alkaen arkiaamuisin ti - pe klo 9–10 ja klo 10:15–11:15.
Varaa opastus Webropol-lomakkeella.(ulkoinen linkki)
Lisätietoja weegee.kulps@espoo.fi osoitteesta.
Gallen-Kallelan Museo
Tarvaspään museokierroksella tutustutaan Tarvaspään ateljeelinnan salaisuuksiin, saadaan perustietoa taiteilija Akseli Gallen-Kallelasta ja hänen taiteestaan sekä tutustutaan museossa esillä olevaan näyttelyyn (kesto n. 45 min).
Akselin askelissa (mobiilipeli) on Gallen-Kallelan Museon pihapiirissä käytettävä mobiilisovellus, jonka pisteet kertovat pieniä tarinoita Tarvaspään alueesta ja
taiteilijan perheen elämästä. Tarvitset sovelluksen käyttämistä varten Android-puhelimen sekä nettiliittymän sovelluksen lataamista varten (kesto 60 min).
Akselin aarteet junior -lautapeli tutustuttaa pelaajia Akseli Gallen-Kallelan työhön ja taiteeseen. Kysymys-, liikunta- ja sattumakortteja sisältävässä suurikokoisessa lautapelissä pelaajat seikkailevat Akselin jalanjäljissä maailmankartalla. Kesto 60–90 minuuttia.
Gallen-Kallelan Museon sisällöt päiväkodeille ja kouluille(ulkoinen linkki)
Kierrätyskeskuksen KULPS- tunnit
Ulkoleikkejä kiertotaloudesta
45 minuutin oppitunti päiväkodin pihalla. Millaisia tekoja kuuluu kiertotalouteen? Se selviää tällä tunnilla, jolla leikitään mm. lajitteluaiheista maa-meri-laiva-leikkiä, nokkeluutta vaativaa matikkapeliä sekä kiertotaloustekoja kertaavaa värileikkiä. Otamme oppilaiden ikäryhmän huomioon eli eri luokka-asteiden tunnit ovat erilaisia.
Maapallomuskari
Maapallomuskari kutsuu lapset tarinakankaan äärelle musisoimaan, tarinoimaan ja leikkimään. Muskaritunnilla lapsille syntyy ymmärrys yhteisestä maapallostamme, jonka hyvinvointia pitää vaalia. Rytmisoittimet, tarinakankaan kurkistusluukut ja vauhdikkaat leikit pitävät lasten mielenkiinnon yllä. Kesto 45. Paikka: Omassa ekarissa.
Varaa tunteja Kierrätyskeskuksen KULPS-sivuilta(ulkoinen linkki)
Museo Leikki
Aikamatka lapsuuteen -opastus
Leikin aikamatka vierailu saattaa oppilaat tutkimusmatkalle lapsuuteen. Kierroksella pohditaan miten lelut ja leikkiminen ovat ajan saatossa muuttuneet ja toisaalta myös pysyneet samanlaisina. Opastus sisältää vapaan leikkituokion Museo Leikin toiminnallisessa näyttelyssä. Yhdelle opastukselle mahtuu kerrallaan 15 lasta ja opastuksia voidaan pitää kaksi samaan aikaan. Kesto 1 h.
Aikamatka lapsuuteen -vierailu
Leikin aikamatka vierailu saattaa oppilaat tutkimusmatkalle lapsuuteen. Vierailu sisältää opastuksen, työpajan, tehtävän sekä vapaan leikkihetken Museo Leikin toiminnallisessa näyttelyssä. Työpajassa oppilaat pääsevät tuunaamaan perinteisestä puulelu hyrrästä mieleisensä version tai vaihtoehtoisesti kokoamaan ja tuunaamaan klassisista neppisautosta mieleisensä version. Yhdelle opastukselle mahtuu kerrallaan 15 lasta ja opastuksia voidaan pitää kaksi samaan aikaan. Työpajaan mahtuu samaan aikaan 30 lasta. Kesto 1,5 h.
Digileikki -opastus
Museo Digileikki -opastuksella sukelletaan pelaamisen ja leikkimisen maailmaan. Opastuksella pohditaan leikin ja pelaamisen vetovoimaa ja yhteneväisyyksiä. Vierailu sisältää opastuksen, tehtävän ja vapaan leikkihetken Museo Leikin toiminnallisessa näyttelyssä. Yhteen opastukseen mahtuu kerrallaan 15 lasta ja toiset 15 lasta voi sillä aikaa olla työpajassa. Kesto 1 h.
Digileikki -vierailu
Museo Digileikki -vierailulla sukelletaan pelaamisen ja leikkimisen maailmaan. Kierroksella pohditaan leikin ja pelaamisen vetovoimaa ja yhteneväisyyksiä. Vierailu sisältää opastuksen, työpajan, tehtävän ja vapaan leikkihetken Museo Leikin toiminnallisessa näyttelyssä. Työpajassa suunnitellaan ja rakennetaan yhdessä oma pelimaailma. Yhteen opastukseen mahtuu kerrallaan 15 lasta ja toiset 15 lasta voi sillä aikaa olla työpajassa. Kesto 1,5 h.
Leikkituokio
Museo Leikin leikkituokion aikana opitaan vanhoja ja uudempia yhteisleikkejä ja leikitään niitä koko ryhmän voimin. Tutuksi tulevat esimerkiksi Hura-hura häitä-, Hedelmäsalaatti- ja Tervapata -leikit. Tuokio sisältää vapaan leikkituokion Museo Leikin toiminnallisessa näyttelyssä. Yhteen tuokioon mahtuu kerrallaan 15 lasta ja tuokioita voidaan pitää kaksi samaan aikaan. Kesto 1 h.
Tarinoiden taikaa -opastus
Museo Leikin Tarinoiden taikaa -opastuksella sukelletaan tarinoiden ja satujen ihmeelliseen. Kierroksella tavataan tuttuja satuhahmoja sekä tutustutaan kansanperinteiden tarinoihin. Opastus sisältää vapaan leikkituokion Museo Leikin toiminnallisessa näyttelyssä. Yhdelle opastukselle mahtuu kerrallaan 15 lasta ja opastuksia voidaan pitää kaksi samaan aikaan. Kesto 1 h.
Tarinoiden taikaa -vierailu esikoulu
Museo Leikin Tarinoiden taikaa -vierailulla sukelletaan tarinoiden ja satujen ihmeelliseen. Kierroksella tavataan tuttuja satuhahmoja sekä tutustutaan kansanperinteiden tarinoihin. Opastus sisältää vapaan leikkituokion Museo Leikin toiminnallisessa näyttelyssä. Työpajassa askarrellaan luonnonmateriaaleista persoonallisia peikkoja. Yhdelle opastukselle mahtuu kerrallaan 15 lasta ja opastuksia voidaan pitää kaksi samaan aikaan. Työpajaan mahtuu samaan aikaan 30 lasta. Kesto 1 h.
Museo Leikin KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Musiikki- ja tanssikoulu Estrada
Tutustu Selloon– työpaja
Sello on paitsi kauppakeskus, myös soitin. Millainen soitin se on ja minkälaista musiikkia sellolla voi soittaa? Työpajassa tutustutaan myös sellon historiaan ja jousisoitinperheen muihin soittimiin.
Sävellysretki/Biisipaja
Tässä työpajassa (90min) sävelletään yhdessä ja voidaan valmistella myös yhteistä esitystä. Työpajalle on mahdollista varata jatkoa. Tunti on suunniteltu herättämään lasten ja nuorten luovuutta sekä rohkaisemaan heitä säveltämiseen ja sanoittamiseen.
Soitinesittely
Työpajassa tutustutaan eri soittimiin tai vaihtoehtoisesti yhteen soittimeen syvemmin. Soitinvalikoima voi vaihdella opetuskertojen mukaan ja luokka voi tilata esittelyitä useammista eri soittimista. Nämä voivat olla joko akustisia soittimia tai bändisoittimia.
Yhteydenotot ja varaukset: Kim Kronman +358 40 7475738 (ma-to 10-15) toimisto@estrada.fi
Musiikki- ja tanssikoulu Estradan verkkosivut.(ulkoinen linkki)
Teatteri Hevosenkenkä
Draamaleikki -työpaja: Hulvaton seikkailu satumetsästä Saturnuksen renkaille
Työpajan kesto: 30 min
Hevosenkengän draamatyöpajassa lapset ja aikuiset tempautuvat hauskaan seikkailuun, yhteisessä mielikuvitusmaailmassa.
Työpajan aluksi teemme improvisaatioharjoitteita, joiden pohjalta luomme oman seikkailun hetki hetkeltä. Seikkailu voi kuljettaa meidät kauniilta rantahietikolta kuun kamaralle tai satumaisesta metsästä sirkusteltan katolle. Draamaleikki on erinomainen työkalu luokan ryhmädynamiikan vahvistamiseen. Työpajat tukevat myös erinomaisesti aikuisen ja nuoren tai lapsen vastavuoroista kohtaamista, siksi toivomme myös opettajien osallistuvan yhteiseen tekemiseen. Improtyöpajoja voidaan järjestää myös ulkona, koululuokissa tai Teatteri Hevosenkengässä, niin pihalla kuin sisätiloissakin.
Varaukset ja lisästiedot: Teatteri Hevosenkengän toimistosta arkisin klo 9.00 – 16.00 p. 4391 220 tai hevosenkenka@hevosenkenka.fi
Musiikkiopisto Juvenalian Kulps-tallenteet
Musiikkisirkus
Miten soi pasuuna? Voiko viulua soittaa yhdellä jalalla seisten?
Eskarilaisille ja ekaluokkalaisille suunnatussa juonellisessa KULPS-konsertissa leikitellään erilaisilla äänillä ja soittimilla. Tutustu musiikkiopiston maailmaan yhdessä Lauran, Kallen, Marin ja virtuaali-Iivarin kanssa! Musiikkisirkusvideotallenne, kesto n. 30 min.
Striimimuskari
Striimimuskari-tallenteet sisältävät mm. muskarilauluja ja -leikkejä, satuhetkiä, soitinrakennusta. Videotallenteiden kestot n. 15–30 min., salasanalla suojattu sivusto
Helinä Rautavaaran museo
Katsomuskierros taikatyynyillä
Helinä Rautavaaran museo taikatyynyt kuljettavat lapsia museolla erilaisten katsomusten pariin. Elämyksellisellä ja moniaistisella katsomuskasvatuskierroksella tutustutaan eri uskontoihin museon kokoelman, tarinoiden, leikkien ja tehtävien välityksellä. Eri kulttuurit ja uskonnot esittäytyvät kierroksella rinnakkainen ja tasavertaisina.
Helinä Rautavaaran museo on tunnustuksellisuudesta vapaa ja monikatsomuksellinen oppimisen tila. Opastus on toteutettu yhteistyössä Helsingin yliopiston monikatsomukselliset oppimisen tilat -hankkeen kanssa.
Lisätietoja Helinä Rautavaaran museon verkkosivuilla.(ulkoinen linkki)
Soukan taideseura
Hirviörakentelu-työpaja
Työpajan tarinassa hirviöt ovat jättäneet jälkensä saveen ja tutkimusmatkailijat pääsevät selvittämään outojen otuksien ominaisuuksia. Oppilaat saavat pohtia millaisia hirviöitä ihmiset ovat keksineet ja millaisia ihmeotuksia itse pystyy keksimään. Aihetta tutkiessa tehdään fossiilireliefejä saveen ja valetaan ne kipsiin. Työpaja innostaa oppilasta kokeilemaan erilaisia materiaaleja ja tekniikoita sekä harjoittelemaan kuvallisia ilmaisutapoja. Samalla opetellaan omien ideoiden löytämistä ja toteutusta kolmiulotteiseen muotoon. Työpajaan liittyy etu- ja jälkikäteistehtäviä. Maks. 15 oppilasta. Kesto 90 min.
Kamera, kuvaus: Käy!
Animaatiotyöpajassa opitaan kuvaamaan stop motion -animaatioita ja äänittämään mobiililaitteilla. Työpajassa tutustutaan elokuvanteon eri työvaiheisiin kuten luodaan käsikirjoitus, lavastetaan kuvausmiljöö sekä muotoillaan ja luodaan tarinan henkilöt. Materiaaleina hyödynnetään muun muassa muovailuvahaa ja kierrätysmateriaaleja. Osallistujat saavat työpajassa tuotetut elokuvat mp4- muodossa luokalleen. Itse tehdyt materiaalit saa ottaa mukaan. Työpajaan liittyy etu- ja jälkikäteistehtäviä. Maks. 15 oppilasta. Kesto 90 min.
Tiedustelut ja varaukset: soukantaideseura.tatavuu@gmail.com
Työpaja voidaan järjestää koululla tai toimipisteessämme osoitteessa Oppilaantie 2, 02360 Espoo.
Teatteri Hevosenkenkä
Teatteri Hevosenkenkä kuuluu Kerran lukuvuodessa -kohteisiin.
KULPS! -varauksia Hevosenkenkään voivat tehdä koulujen 0.- 3. -luokat ja erityisryhmät.
Varaukset tehdään suoraan Teatteri Hevosenkengän toimistolta sähköpostitse hevosenkenka@hevosenkenka.fi tai puhelimitse +358 9 4391220 arkisin klo 8-16 välillä. Ilmoitathan varauksen yhteydessä koulun nimen, luokan tunnuksen (esim. 1B), opettajan nimen, sähköpostiosoitteen ja puhelinnumeron, sekä oppilaiden ja aikuisten lukumäärän. Tarvitsemme kutakin luokkaa koskevat tiedot eriteltynä.
Keväällä 2023 kotinäyttämöllä:
Hotelli Home ja Hiipivä Hepuli(ulkoinen linkki)
Mimmi Lehmä ja Varis(ulkoinen linkki)
Kuninkaantyttären siivet(ulkoinen linkki)
Herra Hakkarainen seikkailee(ulkoinen linkki)
Tilattavat esitykset ovat:
Hotelli Home ja Hiipivä Hepuli(ulkoinen linkki)
Viiru ja Pesonen(ulkoinen linkki)
Mimmi Lehmä ja Varis(ulkoinen linkki) / Mamma Mu och Kråkan(ulkoinen linkki)
Kummituskekkerit(ulkoinen linkki) / Spökstök(ulkoinen linkki)
Pippuridino(ulkoinen linkki) / Dunderdino(ulkoinen linkki)
Improtyöpaja(ulkoinen linkki)
Satuhahmot ihan pihalla(ulkoinen linkki)
Koirakampaamo Villa Koiranen(ulkoinen linkki)
Lue lisää Teatterin KULPS-sivuilta(ulkoinen linkki)
Espoon kuviksen kuvataidetyöpajat
Espoon kuviksen valikoimassa esikoululaisille on viisi erilaista työpajaa: WeeGee-talolla Seikkailujen saaristo, Manga sekä uutuus Valon ja varjon revontulet. Oman koulun tiloissa tai sen lähiympäristössä järjestetään Voimaeläin ja toinen uutuus, Ystävyyden tarinat ja kuvat.
Espoon kuviksen KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki
Melukylä-työpaja kurkistaa aluesuunnitteluun. Työpajassa jokainen rakentaa oman talon osaksi yhteistä kylää. Samalla harjoitellaan julkisivujen sommittelua ja tutustutaan rakennusmateriaaleihin. Valmiin kylän äärellä pohditaan, millainen on hyvä ympäristö. Rakentaminen ja leikki voi jatkua kotiluokassa vielä pitkään.
Arkin KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Koulukinonäytökset Kino Tapiolassa
Kino Tapiolassa voit järjestää koulukinonäytöksen valitsemallanne elokuvalla omalle ryhmällenne parhaiten sopivaan aikaan maksuttomana KULPS-palveluna.
Vähimmäisoppilasmäärä tilauksille on 50 oppilasta. Sivuillamme on elokuvaehdotuksia, ja lisää voi etsiä osoitteesta koulukino.fi(ulkoinen linkki).
Tiedustele sopivaa ajankohtaa ja elokuvan saatavuutta: hannele@kinotapiola.fi / +358 45 1144945, teatteripäällikkö Hannele Marjavaara
Kino Tapiolan koulukinonäytökset(ulkoinen linkki)
GLIMS & GLOMS -kiertävä teatteri
Raxu Taskunen nukketeatterimusikaali
Esitys on tilattavissa koulujen ja päiväkotien tiloihin.
Raxu Taskunen on nukketeatterimusikaali, jossa yksi esiintyjä tulkitsee kaikki tarinan hahmot. Esityksessä maailmaa katsotaan pienen, taskuihin hyvin mahtuvan Raxu Taskusen näkövinkkelistä. Aina nälkäinen Raxu on nokkela, vilkas ja kuitenkin erittäin laiska persoona, joka yrittää kaikin keinoin pakoilla ikävinä pitämiään asioita, kuten nukkumaan käymistä tai terveellistä ruokavaliota. Esitystä varten tarvitaan vain 3m x 2m kokoinen alue tasaista lattiapintaa. Lisätietoa esityksest GLIMS & GLOMSin verkkosivuilla.(ulkoinen linkki)
Esitystilaukset: melinda@glimsgloms.fi
1.-2. -luokat
Kulttuuripolun sisällöt 1.–2.-luokkalaisille
Gallen-Kallelan Museo
Tarvaspään museokierroksella tutustutaan Tarvaspään ateljeelinnan
salaisuuksiin, saadaan perustietoa taiteilija Akseli Gallen-Kallelasta ja hänen
taiteestaan sekä tutustutaan museossa esillä olevaan näyttelyyn (kesto n. 45 min).
Akselin askelissa (mobiilipeli) on Gallen-Kallelan Museon pihapiirissä käytettävä
mobiilisovellus, jonka pisteet kertovat pieniä tarinoita Tarvaspään alueesta ja
taiteilijan perheen elämästä. Tarvitset sovelluksen käyttämistä varten Android-puhelimen
sekä nettiliittymän sovelluksen lataamista varten (kesto 60 min).
Akselin aarteet junior -lautapeli tutustuttaa pelaajia Akseli Gallen-Kallelan työhön ja taiteeseen. Kysymys-, liikunta- ja sattumakortteja sisältävässä suurikokoisessa lautapelissä pelaajat seikkailevat Akselin jalanjäljissä maailmankartalla. Kesto 60–90 minuuttia.
Gallen-Kallelan Museon sisällöt päiväkodeille ja kouluille(ulkoinen linkki)
Suomen Luontokeskus Haltia
Meidän metsä! -luonto-opastus (ulkona)
Opastuksen tavoitteena on havainnoida luonnon kirjoa metsässä, herättää ympäristöherkkyyttä ja oivaltaa omaa luontosuhdetta. Opastus seuraa Päivättärenpolkua (1,4 km).
Luontokeskus Haltian KULPS-opastukset(ulkoinen linkki)
Eläinten olympialaiset (ulkona) 1.–3.-luokat
Eläinten olympialaiset on oppaan johdattama 1,5 tunnin liikunnallinen luontoretki Nuuksion upeissa maastoissa. Tervetuloa mukaan leikkimieliseen ja eläimelliseen liikuntatapahtumaan! Tavoitteena on motoristen perustaitojen tukeminen ja luonnossa liikkuminen.
Luontokeskus Haltian KULPS-opastukset(ulkoinen linkki)
Museo Leikki
Aikamatka lapsuuteen -opastus
Leikin aikamatka vierailu saattaa oppilaat tutkimusmatkalle lapsuuteen. Kierroksella pohditaan miten lelut ja leikkiminen ovat ajan saatossa muuttuneet ja toisaalta myös pysyneet samanlaisina. Opastus sisältää vapaan leikkituokion Museo Leikin toiminnallisessa näyttelyssä. Yhdelle opastukselle mahtuu kerrallaan 15 lasta ja opastuksia voidaan pitää kaksi samaan aikaan. Kesto 1 h.
Aikamatka lapsuuteen -vierailu
Leikin aikamatka vierailu saattaa oppilaat tutkimusmatkalle lapsuuteen. Vierailu sisältää opastuksen, työpajan, tehtävän sekä vapaan leikkihetken Museo Leikin toiminnallisessa näyttelyssä. Työpajassa oppilaat pääsevät tuunaamaan perinteisestä puulelu hyrrästä mieleisensä version tai vaihtoehtoisesti kokoamaan ja tuunaamaan klassisista neppisautosta mieleisensä version. Yhdelle opastukselle mahtuu kerrallaan 15 lasta ja opastuksia voidaan pitää kaksi samaan aikaan. Työpajaan mahtuu samaan aikaan 30 lasta. Kesto 1,5 h.
Digileikki -opastus
Museo Digileikki -opastuksella sukelletaan pelaamisen ja leikkimisen maailmaan. Opastuksella pohditaan leikin ja pelaamisen vetovoimaa ja yhteneväisyyksiä. Vierailu sisältää opastuksen, tehtävän ja vapaan leikkihetken Museo Leikin toiminnallisessa näyttelyssä. Yhteen opastukseen mahtuu kerrallaan 15 lasta ja toiset 15 lasta voi sillä aikaa olla työpajassa. Kesto 1 h.
Digileikki -vierailu
Museo Digileikki -vierailulla sukelletaan pelaamisen ja leikkimisen maailmaan. Kierroksella pohditaan leikin ja pelaamisen vetovoimaa ja yhteneväisyyksiä. Vierailu sisältää opastuksen, työpajan, tehtävän ja vapaan leikkihetken Museo Leikin toiminnallisessa näyttelyssä. Työpajassa suunnitellaan ja rakennetaan yhdessä oma pelimaailma. Yhteen opastukseen mahtuu kerrallaan 15 lasta ja toiset 15 lasta voi sillä aikaa olla työpajassa. Kesto 1,5 h.
Leikkituokio
Museo Leikin leikkituokion aikana opitaan vanhoja ja uudempia yhteisleikkejä ja leikitään niitä koko ryhmän voimin. Tutuksi tulevat esimerkiksi Hura-hura häitä-, Hedelmäsalaatti- ja Tervapata -leikit. Tuokio sisältää vapaan leikkituokion Museo Leikin toiminnallisessa näyttelyssä. Yhteen tuokioon mahtuu kerrallaan 15 lasta ja tuokioita voidaan pitää kaksi samaan aikaan. Kesto 1 h.
Tarinoiden taikaa -opastus
Museo Leikin Tarinoiden taikaa -opastuksella sukelletaan tarinoiden ja satujen ihmeelliseen. Kierroksella tavataan tuttuja satuhahmoja sekä tutustutaan kansanperinteiden tarinoihin. Opastus sisältää vapaan leikkituokion Museo Leikin toiminnallisessa näyttelyssä. Yhdelle opastukselle mahtuu kerrallaan 15 lasta ja opastuksia voidaan pitää kaksi samaan aikaan. Kesto 1 h.
Tarinoiden taikaa -vierailu esikoulu
Museo Leikin Tarinoiden taikaa -vierailulla sukelletaan tarinoiden ja satujen ihmeelliseen. Kierroksella tavataan tuttuja satuhahmoja sekä tutustutaan kansanperinteiden tarinoihin. Opastus sisältää vapaan leikkituokion Museo Leikin toiminnallisessa näyttelyssä. Työpajassa askarrellaan luonnonmateriaaleista persoonallisia peikkoja. Yhdelle opastukselle mahtuu kerrallaan 15 lasta ja opastuksia voidaan pitää kaksi samaan aikaan. Työpajaan mahtuu samaan aikaan 30 lasta. Kesto 1 h.
Museo Leikin KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Espoon modernin taiteen museo EMMA: Taide on mua varten!
Opastuksella EMMAn näyttelyssä tuodaan taidetta lähemmäksi koululaisten omaa kokemusmaailmaa. Museosta ja museovierailuista muotoutuu luonnollisempi osa lapsen arkea. Kokonaisuus rakentuu ennakkotehtävästä, museokierroksesta sekä jatkotehtävästä.
Ahertajantie 5, Tapiola TAI etänä Teams / Zoom -alustoilla.
EMMAn KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
EMMAn etäsisällöt(ulkoinen linkki)
Sanataidekoulun työpajat
Sanataiteen opetuksen sisällöt korostavat kielenkäytön iloa, rohkeita kokeiluja, elämyksellisyyttä ja kannustavat monipuoliseen itseilmaisuun.
1.-luokkalaisille on tarjolla Nokkela noita -sanataidepaja, jossa kuulet tarinan Typystä, joka kohtaa leikkipuistossa sinitukkaisen noidan. Noita loihtii taikapölyllään mitä ihmeellisimpiä asioita ja Typy joutuu seikkailuun, jollaista ei ollut osannut toivoakaan. Pajassa pääset askartelemaan oman taikasauvasi, kokeilemaan taikuutta ja noitamaisia loitsuja. Sanataidepajan kesto on 75 minuuttia, ja se perustuu kirjaan: Typy ja nokkela noita / Sanna Isto, Eppu Nuotio; kuvitus Sari Airola. (Bazar, 2020)
Työpaja Sanojen taika on suunnattu 1.-2.-luokkalaisille ja sen kesto on 90 minuuttia. Ajankohta
sovitaan yhdessä. Toteutus omassa luokassa tai etätyöpajana Teams -sovelluksella.
Sanataidekoulun KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
KAMU Espoon kaupunginmuseo
KAMUn museoista kolmessa voi vierailla lukuvuoden aikana mielin määrin ja monta kertaa! KAMU Näyttelykeskus WeeGeellä, Talomuseo Glims ja Huvilamuseo Villa Rulludd tarjoavat paljon katsottavaa ja koettavaa eri-ikäisille oppijoille usealla erilaisilla opastuksella. Koululais- ja varhaiskasvatusryhmien palvelut löytyvät helpoiten museokohtaisesti:
https://www.espoo.fi/fi/kamu-weegeella/opi-museossa
https://www.espoo.fi/fi/talomuseo-glims/opi-museossa
https://www.espoo.fi/fi/huvilamuseo-villa-rulludd/opi-museossa
Näyttelykeskus WeeGee
Mauri Kunnas -opastuksella uppoudutaan Mauri Kunnaksen satuihin ja tarinankerrontaan. Kierroksella tavataan Mauri Kunnaksen kirjoista tuttuja hahmoja sekä tutustutaan kirjojen syntyprosessiin sekä pohditaan yhteisesti mitä kaikkea kirjallisuus tuo elämäämme. Opastus sisältää myös oppilaiden omien tarinoiden kehittelyä vapaan leikkituokion muodossa Mauri Kunnas -näyttelyn toiminnallisessa osiossa. Opastukselle mahtuu kerralla 20 lasta. Kesto 1 h.
Opastuksia tarjotaan 1.2.2023 alkaen arkiaamuisin ti - pe klo 9–10 ja klo 10:15–11:15.
Varaa opastus Webropol-lomakkeella(ulkoinen linkki)
Lisätiedot weegee.kulps@espoo.fi osoitteesta.
Kierrätyskeskuksen KULPS- tunnit
Ulkoleikkejä kiertotaloudesta
45 minuutin oppitunti koulun pihalla. Millaisia tekoja kuuluu kiertotalouteen? Se selviää tällä tunnilla, jolla leikitään mm. lajitteluaiheista maa-meri-laiva-leikkiä, nokkeluutta vaativaa matikkapeliä sekä kiertotaloustekoja kertaavaa värileikkiä. Otamme oppilaiden ikäryhmän huomioon eli eri luokka-asteiden tunnit ovat erilaisia.
Maapallomuskari
Maapallomuskari kutsuu lapset tarinakankaan äärelle musisoimaan, tarinoimaan ja leikkimään. Muskaritunnilla lapsille syntyy ymmärrys yhteisestä maapallostamme, jonka hyvinvointia pitää vaalia. Rytmisoittimet, tarinakankaan kurkistusluukut ja vauhdikkaat leikit pitävät lasten mielenkiinnon yllä. Kesto 45. Paikka: Omassa koulussa.
Varaa tunteja Kierrätyskeskuksen KULPS-sivuilta(ulkoinen linkki)
Musiikki- ja tanssikoulu Estrada
Tutustu Selloon– työpaja
Sello on paitsi kauppakeskus, myös soitin. Millainen soitin se on ja minkälaista musiikkia sellolla voi soittaa? Työpajassa tutustutaan myös sellon historiaan ja jousisoitinperheen muihin soittimiin.
Sävellysretki/Biisipaja
Tässä työpajassa (90min) sävelletään yhdessä ja voidaan valmistella myös yhteistä esitystä. Työpajalle on mahdollista varata jatkoa. Tunti on suunniteltu herättämään lasten ja nuorten luovuutta sekä rohkaisemaan heitä säveltämiseen ja sanoittamiseen.
Soitinesittely
Työpajassa tutustutaan eri soittimiin tai vaihtoehtoisesti yhteen soittimeen syvemmin. Soitinvalikoima voi vaihdella opetuskertojen mukaan ja luokka voi tilata esittelyitä useammista eri soittimista. Nämä voivat olla joko akustisia soittimia tai bändisoittimia.
Yhteydenotot ja varaukset: Kim Kronman +358 40 7475738 (ma-to 10-15) toimisto@estrada.fi
Musiikki- ja tanssikoulu Estradan verkkosivut.(ulkoinen linkki)
Tapiola Sinfonietta
Tarina Babarista
Tapiola Sinfoniettan KULPS-konsertissa kuullaan Francis Poulencin rakastettu musiikkisatu pienestä Babar-elefantista. Tarinan alussa pieni Babar menettää äitinsä, mutta saa turvapaikan Pariisista vanhan rouvan luota. Siellä hän oppii pukeutumaan muodikkaasti ja käyttäytymään hienostuneesti – ja niinpä hänet kruunataan norsujen kuninkaaksi.
Esitykset:
ti 15.11. klo 10 & 13, Kannusali
ke 16.11. klo 10 & 13, Kannusali
Koululaisryhmien ilmoittautumiset syksyllä 2022 ja lisätietoja Miina Sivula, miina.sivula@espoo.fi.
Tapiola Sinfonietan verkkosivut
1.-luokkalaisille
Teatteri Hevosenkenkä
Draamaleikki -työpaja: Hulvaton seikkailu satumetsästä Saturnuksen renkaille
Työpajan kesto: 30 min
Hevosenkengän draamatyöpajassa lapset ja aikuiset tempautuvat hauskaan seikkailuun, yhteisessä mielikuvitusmaailmassa.
Työpajan aluksi teemme improvisaatioharjoitteita, joiden pohjalta luomme oman seikkailun hetki hetkeltä. Seikkailu voi kuljettaa meidät kauniilta rantahietikolta kuun kamaralle tai satumaisesta metsästä sirkusteltan katolle. Draamaleikki on erinomainen työkalu luokan ryhmädynamiikan vahvistamiseen. Työpajat tukevat myös erinomaisesti aikuisen ja nuoren tai lapsen vastavuoroista kohtaamista, siksi toivomme myös opettajien osallistuvan yhteiseen tekemiseen. Improtyöpajoja voidaan järjestää myös ulkona, koululuokissa tai Teatteri Hevosenkengässä, niin pihalla kuin sisätiloissakin.
Varaukset ja lisästiedot: Teatteri Hevosenkengän toimistosta arkisin klo 9.00 – 16.00 p. 4391 220 tai hevosenkenka@hevosenkenka.fi
Musiikkiopisto Juvenalian Kulps-tallenteet
Musiikkisirkus
Miten soi pasuuna? Voiko viulua soittaa yhdellä jalalla seisten?
Eskarilaisille ja ekaluokkalaisille suunnatussa juonellisessa KULPS-konsertissa leikitellään erilaisilla äänillä ja soittimilla. Tutustu musiikkiopiston maailmaan yhdessä Lauran, Kallen, Marin ja virtuaali-Iivarin kanssa! Musiikkisirkusvideotallenne, kesto n. 30 min.
Striimimuskari
Striimimuskari-tallenteet sisältävät mm. muskarilauluja ja -leikkejä, satuhetkiä, soitinrakennusta. Videotallenteiden kestot n. 15–30 min., salasanalla suojattu sivusto
Soukan taideseura
Hirviörakentelu-työpaja
Työpajan tarinassa hirviöt ovat jättäneet jälkensä saveen ja tutkimusmatkailijat pääsevät selvittämään outojen otuksien ominaisuuksia. Oppilaat saavat pohtia millaisia hirviöitä ihmiset ovat keksineet ja millaisia ihmeotuksia itse pystyy keksimään. Aihetta tutkiessa tehdään fossiilireliefejä saveen ja valetaan ne kipsiin. Työpaja innostaa oppilasta kokeilemaan erilaisia materiaaleja ja tekniikoita sekä harjoittelemaan kuvallisia ilmaisutapoja. Samalla opetellaan omien ideoiden löytämistä ja toteutusta kolmiulotteiseen muotoon. Työpajaan liittyy etu- ja jälkikäteistehtäviä. Maks. 15 oppilasta. Kesto 90 min.
Kamera, kuvaus: Käy!
Animaatiotyöpajassa opitaan kuvaamaan stop motion -animaatioita ja äänittämään mobiililaitteilla. Työpajassa tutustutaan elokuvanteon eri työvaiheisiin kuten luodaan käsikirjoitus, lavastetaan kuvausmiljöö sekä muotoillaan ja luodaan tarinan henkilöt. Materiaaleina hyödynnetään muun muassa muovailuvahaa ja kierrätysmateriaaleja. Osallistujat saavat työpajassa tuotetut elokuvat mp4- muodossa luokalleen. Itse tehdyt materiaalit saa ottaa mukaan. Työpajaan liittyy etu- ja jälkikäteistehtäviä. Maks. 15 oppilasta. Kesto 90 min.
Tiedustelut ja varaukset: soukantaideseura.tatavuu@gmail.com
Työpaja voidaan järjestää koululla tai toimipisteessämme osoitteessa Oppilaantie 2, 02360 Espoo.
Espoon kuviksen kuvataidetyöpajat
Espoon kuviksen valikoimassa on viisi erilaista työpajaa: WeeGee-talolla Seikkailujen saaristo, Manga sekä uutuus Valon ja varjon revontulet. Oman koulun tiloissa tai sen lähiympäristössä järjestetään Voimaeläin ja toinen uutuus, Ystävyyden tarinat ja kuvat.
Espoon kuviksen KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Lasten kulttuurikeskus Aurora
Teatteri ILMI Ö: Runokissa Roosa kadottaa riimin
Aika: ke 22.3. klo 9.30, kesto 50 min
Paikka: Lasten kulttuurikeskus Aurora
Tarinallinen lastenesitys, joka rakentuu runouden ympärille. Runokissa Roosa tarvitsee apua löytääkseen kadottamansa riimin. Mutta mikä on riimi? Ja mikä on runo? Miten riimi liittyy runoon ja liittyykö se? Mitä kaikkea runo voi kertoa ja sanoa? Voiko kuka tahansa kirjoittaa runon? Esitys on interaktiivinen, lapset saavat myös itse kokeilla erityyppisten runojen kirjoittamista ja esittämistä Runokissan avustuksella.
Teatteri Hevosenkenkä
Teatteri Hevosenkenkä kuuluu Kerran lukuvuodessa -kohteisiin.
KULPS! -varauksia Hevosenkenkään voivat tehdä koulujen 0.- 3. -luokat ja erityisryhmät.
Varaukset tehdään suoraan Teatteri Hevosenkengän toimistolta sähköpostitse hevosenkenka@hevosenkenka.fi tai puhelimitse +358 9 4391220 arkisin klo 8-16 välillä. Ilmoitathan varauksen yhteydessä koulun nimen, luokan tunnuksen (esim. 1B), opettajan nimen, sähköpostiosoitteen ja puhelinnumeron, sekä oppilaiden ja aikuisten lukumäärän. Tarvitsemme kutakin luokkaa koskevat tiedot eriteltynä.
Keväällä 2023 kotinäyttämöllä:
Hotelli Home ja Hiipivä Hepuli(ulkoinen linkki)
Mimmi Lehmä ja Varis(ulkoinen linkki)
Kuninkaantyttären siivet(ulkoinen linkki)
Herra Hakkarainen seikkailee(ulkoinen linkki)
Tilattavat esitykset ovat:
Hotelli Home ja Hiipivä Hepuli(ulkoinen linkki)
Viiru ja Pesonen(ulkoinen linkki)
Mimmi Lehmä ja Varis(ulkoinen linkki) / Mamma Mu och Kråkan(ulkoinen linkki)
Kummituskekkerit(ulkoinen linkki) / Spökstök(ulkoinen linkki)
Pippuridino(ulkoinen linkki) / Dunderdino(ulkoinen linkki)
Improtyöpaja(ulkoinen linkki)
Satuhahmot ihan pihalla(ulkoinen linkki)
Koirakampaamo Villa Koiranen(ulkoinen linkki)
Lue lisää Teatterin KULPS-sivuilta(ulkoinen linkki)
Käsityökoulu Robotin KULPS-työpajat
Käsityökoulu Robotin piirtorobotti- ja valobotti-työpajoissa tutustutaan yhdessä ihmetellen sähköön, virtapiiriin, komponentteihin ja sähkörakentamisen työkaluihin. Piirtorobotti-työpaja on suunnattu 1.-2. luokkalaisille. Osallistuvat luokat saavat tehdyt robotit omakseen. Toteutus koululla tai Lasten kulttuurikeskus Aurorassa.
Käsityökoulu Robotin KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Espoon sirkus- ja teatterikoulu Esko
Sirkuspaja
Sirkuspajassa tutustutaan sirkuslajeihin: akrobatiaan, tasapainoiluun ja jongleeraukseen Espoon sirkus- ja teatterikoulu Eskon ammattitaitoisten sirkusopettajien johdolla. Omissa opetustiloissa on mahdollisuus myös ilma-akrobatian testaamiseen. Sirkus on lajina monipuolinen ja aktivoi kaikki liikkumaan omalla tavallaan.
Sirkuspajan kesto on 60 min.
Sirkuspaja toteutetaan sopimuksen mukaan joko Eskon omissa sirkustiloissa (Järvenperän sirkustila Auroranmäki 1 tai Kannusillan sirkustila, Vanha Lagstadintie 5) tai tilaajan oman koulun liikuntasalissa koululla. Ilmoittautumisohjeet: Susanna Hintikka, info@esko.fi, p. +358 9 8552859 (yhteydenotot mieluiten sähköpostitse).
Verkkosivut: www.esko.fi(ulkoinen linkki)
Koulukinonäytökset Kino Tapiolassa
Kino Tapiolassa voit järjestää koulukinonäytöksen valitsemallanne elokuvalla omalle ryhmällenne parhaiten sopivaan aikaan maksuttomana KULPS-palveluna.
Vähimmäisoppilasmäärä tilauksille on 50 oppilasta. Sivuillamme on elokuvaehdotuksia, ja lisää voi etsiä osoitteesta koulukino.fi(ulkoinen linkki).
Tiedustele sopivaa ajankohtaa ja elokuvan saatavuutta: hannele@kinotapiola.fi / +358 45 1144945, teatteripäällikkö Hannele Marjavaara
Kino Tapiolan koulukinonäytökset(ulkoinen linkki)
Unga Teatern
35. TOUKOKUUTA
2.2. –28.4.2023 Unga Teatern, Lillklobb, Nuijalantie 9, 02630 Espoo. Näytelmään liittyy yleisötyötä.
Teatteria, fyysistä komediaa ja sirkusta yhdistävä esitys, joka sopii sekä nuoremmalle että hieman varttuneemmallekin teatterin ystävälle. Konrad on lapsi, joka on hyvä matematiikassa, mutta hänellä ei ole mielikuvitusta. Tämän takia opettaja on antanut Konradille tehtävän kirjoittaa aine Etelämerestä. Konradin mielestä se on todella vaikeaa. Onneksi on torstai, jolloin Konrad aina vierailee Agapetus setänsä luona. Tänään on vielä 35. toukokuuta ja mikä tahansa on mahdollista. Kohta he ovatkin jo matkalla Etelämerelle Sirkushevosten Matkatoimiston avulla.
Varaukset: 09-86208200, info@ungateatern.fi
Unga Teatern -verkkosivut.(ulkoinen linkki)
GLIMS & GLOMS -kiertävä teatteri
Raxu Taskunen nukketeatterimusikaali
Esitys on tilattavissa koulujen ja päiväkotien tiloihin.
Raxu Taskunen on nukketeatterimusikaali, jossa yksi esiintyjä tulkitsee kaikki tarinan hahmot. Esityksessä maailmaa katsotaan pienen, taskuihin hyvin mahtuvan Raxu Taskusen näkövinkkelistä. Aina nälkäinen Raxu on nokkela, vilkas ja kuitenkin erittäin laiska persoona, joka yrittää kaikin keinoin pakoilla ikävinä pitämiään asioita, kuten nukkumaan käymistä tai terveellistä ruokavaliota. Esitystä varten tarvitaan vain 3m x 2m kokoinen alue tasaista lattiapintaa. Lisätietoa esityksest GLIMS & GLOMSin verkkosivuilla.(ulkoinen linkki)
Esitystilaukset: melinda@glimsgloms.fi
TOTEM-teatteri
Tilaa Kulps-esitys Pussauskoppi(ulkoinen linkki) (kesto 45 min) ja työpaja omalle koululle.
Kaiku ja Usva asuvat kaukaisella tähdellä. He ovat juuri saaneet lähetyksen Maasta vuodelta 2000. Suurinta hämmästystä paketissa aiheuttaa suukon ääni. Kevyesti scifi-henkisessä esityksessä käsitellään rohkeasti, mutta humoristisesti tykkäämistä, rajoja, kehollisuutta ja seksuaalisuutta alakouluikäisen näkökulmasta. Ajankohtainen teema herättää pohtimaan myös inhimillisen moninaisuuden arvostamista.
Kysy lisää! TOTEM-teatteri, tuottaja@totemteatteri.com, p. +358 50 5470047
TOTEM-teatterin verkkosivut(ulkoinen linkki)
3.-4.-luokat
Kulttuuripolun sisällöt 3.-4.-luokkalaisille
Gallen-Kallelan Museo
Tarvaspään museokierroksella tutustutaan Tarvaspään ateljeelinnan
salaisuuksiin, saadaan perustietoa taiteilija Akseli Gallen-Kallelasta ja hänen
taiteestaan sekä tutustutaan museossa esillä olevaan näyttelyyn (kesto n. 45 min).
Akselin askelissa (mobiilipeli) on Gallen-Kallelan Museon pihapiirissä käytettävä
mobiilisovellus, jonka pisteet kertovat pieniä tarinoita Tarvaspään alueesta ja
taiteilijan perheen elämästä. Tarvitset sovelluksen käyttämistä varten Android-puhelimen
sekä nettiliittymän sovelluksen lataamista varten (kesto 60 min).
Akselin aarteet -lautapeli tutustuttaa pelaajia Akseli Gallen-Kallelan työhön ja taiteeseen. Kysymys-, liikunta- ja sattumakortteja sisältävässä suurikokoisessa lautapelissä pelaajat seikkailevat Akselin jalanjäljissä maailmankartalla. Kesto 60–90minuuttia.
Gallen-Kallelan Museon sisällöt päiväkodeille ja kouluille(ulkoinen linkki)
Suomen Luontokeskus Haltia
Meidän metsä! -luonto-opastus (ulkona)
Opastuksen tavoitteena on havainnoida luonnon kirjoa metsässä, herättää ympäristöherkkyyttä ja oivaltaa omaa luontosuhdetta. Opastus seuraa Päivättärenpolkua (1,4 km).
Eläinten arkkitehtuuria -opastus (sisällä Haltiassa tai virtuaalisesti)
Mitä piiloutuu muurahaispesän syvyyksiin? Kuka on järjestänyt pesäänsä ilmastoinnin? Toiminnallinen opastus innostaa arkkitehtuurin maailmaan eläinten huikeiden arkkitehtonisten ratkaisujen avulla.
Museo Leikki
Aikamatka lapsuuteen -opastus
Leikin aikamatka vierailu saattaa oppilaat tutkimusmatkalle lapsuuteen. Kierroksella pohditaan miten lelut ja leikkiminen ovat ajan saatossa muuttuneet ja toisaalta myös pysyneet samanlaisina. Opastus sisältää vapaan leikkituokion Museo Leikin toiminnallisessa näyttelyssä. Yhdelle opastukselle mahtuu kerrallaan 15 lasta ja opastuksia voidaan pitää kaksi samaan aikaan. Kesto 1 h.
Aikamatka lapsuuteen -vierailu
Leikin aikamatka vierailu saattaa oppilaat tutkimusmatkalle lapsuuteen. Vierailu sisältää opastuksen, työpajan, tehtävän sekä vapaan leikkihetken Museo Leikin toiminnallisessa näyttelyssä. Työpajassa oppilaat pääsevät tuunaamaan perinteisestä puulelu hyrrästä mieleisensä version tai vaihtoehtoisesti kokoamaan ja tuunaamaan klassisista neppisautosta mieleisensä version. Yhdelle opastukselle mahtuu kerrallaan 15 lasta ja opastuksia voidaan pitää kaksi samaan aikaan. Työpajaan mahtuu samaan aikaan 30 lasta. Kesto 1,5 h.
Digileikki -opastus
Museo Digileikki -opastuksella sukelletaan pelaamisen ja leikkimisen maailmaan. Opastuksella pohditaan leikin ja pelaamisen vetovoimaa ja yhteneväisyyksiä. Vierailu sisältää opastuksen, tehtävän ja vapaan leikkihetken Museo Leikin toiminnallisessa näyttelyssä. Yhteen opastukseen mahtuu kerrallaan 15 lasta ja toiset 15 lasta voi sillä aikaa olla työpajassa. Kesto 1 h.
Digileikki -vierailu
Museo Digileikki -vierailulla sukelletaan pelaamisen ja leikkimisen maailmaan. Kierroksella pohditaan leikin ja pelaamisen vetovoimaa ja yhteneväisyyksiä. Vierailu sisältää opastuksen, työpajan, tehtävän ja vapaan leikkihetken Museo Leikin toiminnallisessa näyttelyssä. Työpajassa suunnitellaan ja rakennetaan yhdessä oma pelimaailma. Yhteen opastukseen mahtuu kerrallaan 15 lasta ja toiset 15 lasta voi sillä aikaa olla työpajassa. Kesto 1,5 h.
Leikkituokio
Museo Leikin leikkituokion aikana opitaan vanhoja ja uudempia yhteisleikkejä ja leikitään niitä koko ryhmän voimin. Tutuksi tulevat esimerkiksi Hura-hura häitä-, Hedelmäsalaatti- ja Tervapata -leikit. Tuokio sisältää vapaan leikkituokion Museo Leikin toiminnallisessa näyttelyssä. Yhteen tuokioon mahtuu kerrallaan 15 lasta ja tuokioita voidaan pitää kaksi samaan aikaan. Kesto 1 h.
Tarinoiden taikaa -opastus
Museo Leikin Tarinoiden taikaa -opastuksella sukelletaan tarinoiden ja satujen ihmeelliseen. Kierroksella tavataan tuttuja satuhahmoja sekä tutustutaan kansanperinteiden tarinoihin. Opastus sisältää vapaan leikkituokion Museo Leikin toiminnallisessa näyttelyssä. Yhdelle opastukselle mahtuu kerrallaan 15 lasta ja opastuksia voidaan pitää kaksi samaan aikaan. Kesto 1 h.
Tarinoiden taikaa -vierailu esikoulu
Museo Leikin Tarinoiden taikaa -vierailulla sukelletaan tarinoiden ja satujen ihmeelliseen. Kierroksella tavataan tuttuja satuhahmoja sekä tutustutaan kansanperinteiden tarinoihin. Opastus sisältää vapaan leikkituokion Museo Leikin toiminnallisessa näyttelyssä. Työpajassa askarrellaan luonnonmateriaaleista persoonallisia peikkoja. Yhdelle opastukselle mahtuu kerrallaan 15 lasta ja opastuksia voidaan pitää kaksi samaan aikaan. Työpajaan mahtuu samaan aikaan 30 lasta. Kesto 1 h.
Museo Leikin KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Sanataidekoulun työpajat
Sanataiteen opetuksen sisällöt korostavat kielenkäytön iloa, rohkeita kokeiluja, elämyksellisyyttä ja kannustavat monipuoliseen itseilmaisuun. Lukuvuonna 2022-23 3.-luokkalaisille on tarjolla työpajat Sanojen taika (kesto 90 min) ja Löytöretki runoihin (kesto 90 min) ja 4.-luokkalaisille työpajat Löytöretki runoihin (kesto 90 min), Muodonmuutos (kesto 90 min) ja Mitä kummaa! (kesto 90 min)
Ajankohta sovitaan yhdessä. Toteutus omassa luokassa tai etätyöpajana Teams -sovelluksella.
Sanataidekoulun KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Espoon modernin taiteen museo EMMA: Taide on mua varten!
Opastuksella EMMAn näyttelyssä tuodaan taidetta lähemmäksi koululaisten omaa kokemusmaailmaa. Museosta ja museovierailuista muotoutuu luonnollisempi osa lapsen arkea. Kokonaisuus rakentuu ennakkotehtävästä, museokierroksesta sekä jatkotehtävästä.
Ahertajantie 5, Tapiola TAI etänä Teams / Zoom -alustoilla.
EMMAn KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
EMMAn etäsisällöt(ulkoinen linkki)
KAMU Espoon kaupunginmuseo
KAMUn museoista kolmessa voi vierailla lukuvuoden aikana mielin määrin ja monta kertaa! KAMU Näyttelykeskus WeeGeellä, Talomuseo Glims ja Huvilamuseo Villa Rulludd tarjoavat paljon katsottavaa ja koettavaa eri-ikäisille oppijoille usealla erilaisilla opastuksella. Koululais- ja varhaiskasvatusryhmien palvelut löytyvät helpoiten museokohtaisesti:
https://www.espoo.fi/fi/kamu-weegeella/opi-museossa
https://www.espoo.fi/fi/talomuseo-glims/opi-museossa
https://www.espoo.fi/fi/huvilamuseo-villa-rulludd/opi-museossa
Näyttelykeskus WeeGee
Mauri Kunnas -opastuksella uppoudutaan Mauri Kunnaksen satuihin ja tarinankerrontaan. Kierroksella tavataan Mauri Kunnaksen kirjoista tuttuja hahmoja sekä tutustutaan kirjojen syntyprosessiin sekä pohditaan yhteisesti mitä kaikkea kirjallisuus tuo elämäämme. Opastus sisältää myös oppilaiden omien tarinoiden kehittelyä vapaan leikkituokion muodossa Mauri Kunnas -näyttelyn toiminnallisessa osiossa. Opastukselle mahtuu kerralla 20 lasta. Kesto 1 h.
Opastuksia tarjotaan 1.2.2023 alkaen arkiaamuisin ti - pe klo 9–10 ja klo 10:15–11:15.
Varaa opastus Webropol-lomakkeella.(ulkoinen linkki)
Lisätiedot weegee.kulps@espoo.fi osoitteesta.
Kierrätyskeskuksen KULPS- tunnit
Ulkoleikkejä kiertotaloudesta
45 minuutin oppitunti koulun pihalla. Millaisia tekoja kuuluu kiertotalouteen? Se selviää tällä tunnilla, jolla leikitään mm. lajitteluaiheista maa-meri-laiva-leikkiä, nokkeluutta vaativaa matikkapeliä sekä kiertotaloustekoja kertaavaa värileikkiä. Otamme oppilaiden ikäryhmän huomioon eli eri luokka-asteiden tunnit ovat erilaisia.
Varaa tunteja Kierrätyskeskuksen KULPS-sivuilta(ulkoinen linkki)
Etävierailu Kierrätyskeskukseen
45 minuutin etävierailu, lähetämme osallistumislinkin sähköpostilla. Etävierailulla tutustumme Nihtisillan Kierrätyskeskukseen videoiden ja tehtävien avulla. Vierailulla kurkistetaan kulisseihin ja katsotaan mitä vaiheita tavarat käyvät läpi ennen kuin ne päätyvät kierrätyskaupan hyllylle. Käsittelemme myös sitä, miksi tavaroiden uudelleenkäyttö on tärkeää ja mietitään, mitä jokainen oppilas voi itse kierrättää.
Varaa virtuaalivierailu Kierrätyskeskuksen verkkokalenterista(ulkoinen linkki)
Musiikki- ja tanssikoulu Estrada
Tutustu Selloon– työpaja
Sello on paitsi kauppakeskus, myös soitin. Millainen soitin se on ja minkälaista musiikkia sellolla voi soittaa? Työpajassa tutustutaan myös sellon historiaan ja jousisoitinperheen muihin soittimiin.
Sävellysretki/Biisipaja
Tässä työpajassa (90min) sävelletään yhdessä ja voidaan valmistella myös yhteistä esitystä. Työpajalle on mahdollista varata jatkoa. Tunti on suunniteltu herättämään lasten ja nuorten luovuutta sekä rohkaisemaan heitä säveltämiseen ja sanoittamiseen.
Soitinesittely
Työpajassa tutustutaan eri soittimiin tai vaihtoehtoisesti yhteen soittimeen syvemmin. Soitinvalikoima voi vaihdella opetuskertojen mukaan ja luokka voi tilata esittelyitä useammista eri soittimista. Nämä voivat olla joko akustisia soittimia tai bändisoittimia.
Yhteydenotot ja varaukset: Kim Kronman +358 40 7475738 (ma-to 10-15) toimisto@estrada.fi
Musiikki- ja tanssikoulu Estradan verkkosivut.(ulkoinen linkki)
Tapiola Sinfonietta
Lisää infoa tulossa
Koululaisryhmien ilmoittautumiset keväällä 2023 ja lisätietoja Miina Sivula, miina.sivula@espoo.fi.
Tapiola Sinfonietan verkkosivut
4. luokka
Teatteri Hevosenkenkä: ROOLIHAHMOT IHAN KUJALLA – osallistava improvisaatioteatteriesitys ulkotiloissa
Lasten luokse leikkipoluille tuodussa interaktiivisessa teatteriesityksessä heittäydytään, leikitään eri tunteilla ja opetellaan kuuntelemaan tarkkaavaisesti toisia. P. +358 9 4391220 tai hevosenkenka@hevosenkenka.fi
Teatteri Hevosenkengän verkkosivut(ulkoinen linkki)
Espoon sirkus- ja teatterikoulu Esko
Teatteri-improvisaatio
Teatteri on hyvä väline tutkia erilaisia asioita, ilmiöitä ja ihmisten toimintamalleja. Teatterin avulla voidaan lähestyä mitä tahansa oppiainetta. Teatteri-improvisaatio vahvistaa oppilaan luovaa ajattelua ja vuorovaikutustaitoja sekä koko luokan ryhmähenkeä. Teatteri-improvisaatiopaja toteutetaan omalla koululla. Eskon teatteriopettaja tulee pitämään teatteritunnin. Sopimuksen mukaan joko yksi tai kaksi oppituntia. Jatkotyöskentelyä varten oppimateriaalia löytyy Eskon Youtube –kanavalta(ulkoinen linkki).
Ilmoittautumisohjeet: Susanna Hintikka, susanna.hintikka@esko.fi(ulkoinen linkki), p. +358 9 8552859
Lasten kulttuurikeskus Aurora
Teatteri ILMI Ö: Runokissa Roosa kadottaa riimin
Aika: ke 22.3. klo 9.30, kesto 50 min
Paikka: Lasten kulttuurikeskus Aurora
Tarinallinen lastenesitys, joka rakentuu runouden ympärille. Runokissa Roosa tarvitsee apua löytääkseen kadottamansa riimin. Mutta mikä on riimi? Ja mikä on runo? Miten riimi liittyy runoon ja liittyykö se? Mitä kaikkea runo voi kertoa ja sanoa? Voiko kuka tahansa kirjoittaa runon? Esitys on interaktiivinen, lapset saavat myös itse kokeilla erityyppisten runojen kirjoittamista ja esittämistä Runokissan avustuksella.
Käsityökoulu Robotin KULPS-työpajat
Käsityökoulu Robotin piirtorobotti- ja valobotti-työpajoissa tutustutaan yhdessä ihmetellen sähköön, virtapiiriin, komponentteihin ja sähkörakentamisen työkaluihin. Valobotti-työpaja on suunnattu 3.-6. luokkalaisille. Osallistuvat luokat saavat tehdyt robotit saavat tehdyt robotit omakseen. Toteutus koululla tai Lasten kulttuurikeskus Aurorassa.
Käsityökoulu Robotin KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Espoon kuviksen kuvataidetyöpajat
Espoon kuviksen valikoimassa on seitsemän erilaista työpajaa. Ohjelmassa pysyvät mm. WeeGeellä järjestettävät suosikit Seikkailujen saaristo-, Stop motion-, Pörriäiselle koti- ja Manga-pajat. Uutuutena WeeGeellä on valopaja Valon ja varjon revontulet. Kouluilla tai niiden lähiympäristössä järjestetään kolme eri pajaa: uutuus maalauspaja Ystävyyden tarinat ja kuvat ja nykytaidepaja Hetken hahmot.
Espoon kuviksen KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Espoon sirkus- ja teatterikoulu Esko
Sirkuspaja
Sirkuspajassa tutustutaan sirkuslajeihin: akrobatiaan, tasapainoiluun ja jongleeraukseen Espoon sirkus- ja teatterikoulu Eskon ammattitaitoisten sirkusopettajien johdolla. Omissa opetustiloissa on mahdollisuus myös ilma-akrobatian testaamiseen. Sirkus on lajina monipuolinen ja aktivoi kaikki liikkumaan omalla tavallaan. Sirkuspajan kesto on 60 min. Sirkuspaja toteutetaan sopimuksen mukaan joko Eskon omissa sirkustiloissa (Järvenperän sirkustila Auroranmäki 1 tai Kannusillan sirkustila, Vanha Lagstadintie 5) tai tilaajan oman koulun liikuntasalissa koululla. Ilmoittautumisohjeet: Susanna Hintikka, info@esko.fi, p. +358 9 8552859 (yhteydenotot mieluiten sähköpostitse).
Verkkosivut: www.esko.fi(ulkoinen linkki)
Koulukinonäytökset Kino Tapiolassa
Kino Tapiolassa voit järjestää koulukinonäytöksen valitsemallanne elokuvalla omalle ryhmällenne parhaiten sopivaan aikaan maksuttomana KULPS-palveluna.
Vähimmäisoppilasmäärä tilauksille on 50 oppilasta. Sivuillamme on elokuvaehdotuksia, ja lisää voi etsiä osoitteesta koulukino.fi(ulkoinen linkki).
Tiedustele sopivaa ajankohtaa ja elokuvan saatavuutta: hannele@kinotapiola.fi / +358 45 1144945, teatteripäällikkö Hannele Marjavaara
Kino Tapiolan koulukinonäytökset(ulkoinen linkki)
Unga Teatern
35. TOUKOKUUTA
2.2. –28.4.2023 Unga Teatern, Lillklobb, Nuijalantie 9, 02630 Espoo. Näytelmään liittyy yleisötyötä.
Teatteria, fyysistä komediaa ja sirkusta yhdistävä esitys, joka sopii sekä nuoremmalle että hieman varttuneemmallekin teatterin ystävälle. Konrad on lapsi, joka on hyvä matematiikassa, mutta hänellä ei ole mielikuvitusta. Tämän takia opettaja on antanut Konradille tehtävän kirjoittaa aine Etelämerestä. Konradin mielestä se on todella vaikeaa. Onneksi on torstai, jolloin Konrad aina vierailee Agapetus setänsä luona. Tänään on vielä 35. toukokuuta ja mikä tahansa on mahdollista. Kohta he ovatkin jo matkalla Etelämerelle Sirkushevosten Matkatoimiston avulla.
Varaukset: 09-86208200, info@ungateatern.fi
Unga Teatern -verkkosivut.(ulkoinen linkki)
TOTEM-teatteri
Tilaa Kulps-esitys Pussauskoppi(ulkoinen linkki) (kesto 45 min) ja työpaja omalle koululle.
Kaiku ja Usva asuvat kaukaisella tähdellä. He ovat juuri saaneet lähetyksen Maasta vuodelta 2000. Suurinta hämmästystä paketissa aiheuttaa suukon ääni. Kevyesti scifi-henkisessä esityksessä käsitellään rohkeasti, mutta humoristisesti tykkäämistä, rajoja, kehollisuutta ja seksuaalisuutta alakouluikäisen näkökulmasta. Ajankohtainen teema herättää pohtimaan myös inhimillisen moninaisuuden arvostamista.
Tiedostelut: TOTEM-teatteri, tuottaja@totemteatteri.com, p. +358 50 5470047
TOTEM-teatterin verkkosivut(ulkoinen linkki)
3. luokka
Teatteri Hevosenkenkä
Teatteri Hevosenkenkä kuuluu Kerran lukuvuodessa -kohteisiin.
KULPS! -varauksia Hevosenkenkään voivat tehdä koulujen 0.- 3. -luokat ja erityisryhmät.
Varaukset tehdään suoraan Teatteri Hevosenkengän toimistolta sähköpostitse hevosenkenka@hevosenkenka.fi tai puhelimitse +358 9 4391220 arkisin klo 8-16 välillä. Ilmoitathan varauksen yhteydessä koulun nimen, luokan tunnuksen (esim. 1B), opettajan nimen, sähköpostiosoitteen ja puhelinnumeron, sekä oppilaiden ja aikuisten lukumäärän. Tarvitsemme kutakin luokkaa koskevat tiedot eriteltynä.
Keväällä 2023 kotinäyttämöllä:
Mimmi Lehmä ja Varis(ulkoinen linkki)
Kuninkaantyttären siivet(ulkoinen linkki)
Herra Hakkarainen seikkailee(ulkoinen linkki)
Tilattavat esitykset ovat:
Viiru ja Pesonen(ulkoinen linkki)
Mimmi Lehmä ja Varis(ulkoinen linkki) / Mamma Mu och Kråkan(ulkoinen linkki)
Kummituskekkerit(ulkoinen linkki) / Spökstök(ulkoinen linkki)
Pippuridino(ulkoinen linkki) / Dunderdino(ulkoinen linkki)
Improtyöpaja(ulkoinen linkki)
Satuhahmot ihan pihalla(ulkoinen linkki)
Koirakampaamo Villa Koiranen(ulkoinen linkki)
4. luokka
Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki
Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin KULPS-tarjottimella on kaksi 4.–6.-luokille suunnattua toiminnallista työpajaa:
Torni-työpaja virittää korkeista rakennuksista kertovalla esityksellä keskustelua mittakaavasta ja rakenteista arkkitehtuurin elementteinä. Työpajassa jokainen pääsee tutkimaan rakenteiden kestävyyttä tekemällä oman tornitalon rungon puutikuista kuumaliimaamalla. Koulussa torneista voidaan koota Tornitalojen kaupunki -näyttely. LEGO-kaupunki-työpaja avaa inspiraatiokuvin kaupunkisuunnittelun ja tulevaisuuden rakentamisen periaatteita. Työpajassa ideoidaan ja rakennetaan legoista luokan yhteinen ihannekaupunki oikealle asemakaavakartalle. Samalla tulevat tutuksi kaavamerkinnät. Lopuksi valaistaan, ihastellaan ja valokuvataan syntyneitä kaupunkitiloja.
Teatteri Hevosenkenkä
Seuraavaa esitystä voi tilata kouluille KULPSin puitteissa:
Roolihahmot ihan kujalla – osallistava improvisaatioteatterisesitys ulkotiloissa: Lasten luokse leikkipoluille tuodussa interaktiivisessa teatteriesityksessä heittäydytään, leikitään eri tunteilla ja opetellaan kuuntelemaan tarkkaavaisesti toisia.
5.-6.-luokat
Kulttuuripolun sisällöt 5.-6.-luokkalaisille
Gallen-Kallelan Museo
Tarvaspään museokierroksella tutustutaan Tarvaspään ateljeelinnan
salaisuuksiin, saadaan perustietoa taiteilija Akseli Gallen-Kallelasta ja hänen
taiteestaan sekä tutustutaan museossa esillä olevaan näyttelyyn (kesto n. 45 min).
Akselin askelissa (mobiilipeli) on Gallen-Kallelan Museon pihapiirissä käytettävä
mobiilisovellus, jonka pisteet kertovat pieniä tarinoita Tarvaspään alueesta ja
taiteilijan perheen elämästä. Tarvitset sovelluksen käyttämistä varten Android-puhelimen
sekä nettiliittymän sovelluksen lataamista varten (kesto 60 min).
Akselin aarteet -lautapeli tutustuttaa pelaajia Akseli Gallen-Kallelan työhön ja taiteeseen. Kysymys-, liikunta- ja sattumakortteja sisältävässä suurikokoisessa lautapelissä pelaajat seikkailevat Akselin jalanjäljissä maailmankartalla. Kesto 60–90minuuttia.
Lue lisää: http://www.gallen-kallela.fi/museovierailu/kouluille-ja-paivakodeille/
Akselin aarteet -lautapeli tutustuttaa pelaajia Akseli Gallen-Kallelan työhön ja
taiteeseen. Kysymys-, liikunta- ja sattumakortteja sisältävässä suurikokoisessa
lautapelissä pelaajat seikkailevat Akselin jalanjäljissä maailmankartalla. Kesto 60–90minuuttia.
Gallen-Kallelan Museon sisällöt päiväkodeille ja kouluille(ulkoinen linkki)
Teatteri Hevosenkenkä
Satuhahmot ihan pihalla – osallistava improvisaatioteatteriesitys ulkotiloissa
Lasten luokse leikkipoluille tuodussa interaktiivisessa teatteriesityksessä
heittäydytään, leikitään eri tunteilla ja opetellaan kuuntelemaan tarkkaavaisesti
toisia.
Teatteri Hevosenkengän verkkosivut(ulkoinen linkki)
Suomen Luontokeskus Haltia
Jääkauden jälkiä -opastus (sisällä Haltiassa)
Innostava opastus kulkee Haltian päänäyttelyn osallistavasta jääkausidemosta
talviseen luontoon ja hienoimpiin luontokohteisiimme. Oppaan takataskusta löytyypieniä tehtäviä matkan varrelle.
Skutsi kutsuu! - luonto-opastus (ulkona)
Toiminnallisella, omaa luontosuhdetta ja eliöiden elinympäristöä ja niiden suhdetta
pohtivalla opastuksella tutustutaan metsäluonnon kirjoon ja kestävään
monikäyttöön seuraamalla Päivättärenpolkua (1,4 km).
Museo Leikki
Aikamatka lapsuuteen -opastus
Leikin aikamatka vierailu saattaa oppilaat tutkimusmatkalle lapsuuteen. Kierroksella pohditaan miten lelut ja leikkiminen ovat ajan saatossa muuttuneet ja toisaalta myös pysyneet samanlaisina. Opastus sisältää vapaan leikkituokion Museo Leikin toiminnallisessa näyttelyssä. Yhdelle opastukselle mahtuu kerrallaan 15 lasta ja opastuksia voidaan pitää kaksi samaan aikaan. Kesto 1 h.
Aikamatka lapsuuteen -vierailu
Leikin aikamatka vierailu saattaa oppilaat tutkimusmatkalle lapsuuteen. Vierailu sisältää opastuksen, työpajan, tehtävän sekä vapaan leikkihetken Museo Leikin toiminnallisessa näyttelyssä. Työpajassa oppilaat pääsevät tuunaamaan perinteisestä puulelu hyrrästä mieleisensä version tai vaihtoehtoisesti kokoamaan ja tuunaamaan klassisista neppisautosta mieleisensä version. Yhdelle opastukselle mahtuu kerrallaan 15 lasta ja opastuksia voidaan pitää kaksi samaan aikaan. Työpajaan mahtuu samaan aikaan 30 lasta. Kesto 1,5 h.
Digileikki -opastus
Museo Digileikki -opastuksella sukelletaan pelaamisen ja leikkimisen maailmaan. Opastuksella pohditaan leikin ja pelaamisen vetovoimaa ja yhteneväisyyksiä. Vierailu sisältää opastuksen, tehtävän ja vapaan leikkihetken Museo Leikin toiminnallisessa näyttelyssä. Yhteen opastukseen mahtuu kerrallaan 15 lasta ja toiset 15 lasta voi sillä aikaa olla työpajassa. Kesto 1 h.
Digileikki -vierailu
Museo Digileikki -vierailulla sukelletaan pelaamisen ja leikkimisen maailmaan. Kierroksella pohditaan leikin ja pelaamisen vetovoimaa ja yhteneväisyyksiä. Vierailu sisältää opastuksen, työpajan, tehtävän ja vapaan leikkihetken Museo Leikin toiminnallisessa näyttelyssä. Työpajassa suunnitellaan ja rakennetaan yhdessä oma pelimaailma. Yhteen opastukseen mahtuu kerrallaan 15 lasta ja toiset 15 lasta voi sillä aikaa olla työpajassa. Kesto 1,5 h.
Museo Leikin KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Espoon modernin taiteen museo EMMA: Taide on mua varten!
Opastuksella EMMAn näyttelyssä tuodaan taidetta lähemmäksi koululaisten omaa kokemusmaailmaa. Museosta ja museovierailuista muotoutuu luonnollisempi osa lapsen tai nuoren arkea. Kokonaisuus rakentuu ennakkotehtävästä, museokierroksesta sekä jatkotehtävästä.
Ahertajantie 5, Tapiola TAI etänä Teams / Zoom -alustoilla.
EMMAn KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
EMMAn etäsisällöt(ulkoinen linkki)
Sanataidekoulun työpajat
Sanataiteen opetuksen sisällöt korostavat kielenkäytön iloa, rohkeita kokeiluja, elämyksellisyyttä ja kannustavat monipuoliseen itseilmaisuun. Lukuvuonna 2021-22 5.-6.-luokkalaisille on tarjolla työpajat Löytöretki runoihin (kesto 90 min), Muodonmuutos (kesto 90 min) ja Mitä kummaa! (kesto 90 min). Ajankohta sovitaan yhdessä. Toteutus omassa luokassa tai etätyöpajana Teams -sovelluksella.
Sanataidekoulun KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
KAMU Espoon kaupunginmuseo
KAMUn museoista kolmessa voi vierailla lukuvuoden aikana mielin määrin ja monta kertaa! KAMU Näyttelykeskus WeeGeellä, Talomuseo Glims ja Huvilamuseo Villa Rulludd tarjoavat paljon katsottavaa ja koettavaa eri-ikäisille oppijoille usealla erilaisilla opastuksella. Koululais- ja varhaiskasvatusryhmien palvelut löytyvät helpoiten museokohtaisesti:
https://www.espoo.fi/fi/kamu-weegeella/opi-museossa
https://www.espoo.fi/fi/talomuseo-glims/opi-museossa
https://www.espoo.fi/fi/huvilamuseo-villa-rulludd/opi-museossa
Espoon sirkus- ja teatterikoulu Esko
Teatteri-improvisaatio
Teatteri on hyvä väline tutkia erilaisia asioita, ilmiöitä ja ihmisten toimintamalleja. Työpajassa kokeillaan teatteriopettajan ohjaamana teatteri-improvisaation perusharjoitteita, luodaan erilaisia hahmoja ja tilanteita. Teatteri-improvisaatio vahvistaa oppilaan luovaa ajattelua ja vuorovaikutustaitoja sekä koko luokan ryhmähenkeä. Teatterin avulla voidaan lähestyä mitä tahansa oppiainetta. Teatteri-improvisaatiopaja toteutetaan tilaajan koululla. Työpaja voidaan toteuttaa myös ruotsiksi tai englanniksi. Sopimuksen mukaan joko yksi tai kaksi oppituntia. Ilmoittautumisohjeet: Susanna Hintikka, info@esko.fi, p. +358 9 8552859 (yhteydenotot mieluiten sähköpostitse). Verkkosivut: www.esko.fi(ulkoinen linkki)
Kierrätyskeskuksen KULPS- tunnit
Etävierailu Kierrätyskeskukseen
45 minuutin etävierailu, lähetämme osallistumislinkin sähköpostilla. Etävierailulla tutustumme Nihtisillan Kierrätyskeskukseen videoiden ja tehtävien avulla. Vierailulla kurkistetaan kulisseihin ja katsotaan mitä vaiheita tavarat käyvät läpi ennen kuin ne päätyvät kierrätyskaupan hyllylle. Käsittelemme myös sitä, miksi tavaroiden uudelleenkäyttö on tärkeää ja mietitään, mitä jokainen oppilas voi itse kierrättää.
Varaa virtuaalivierailu Kierrätyskeskuksen verkkokalenterista(ulkoinen linkki)
Kiertotalouden sankarit – tapaus kännykkä
45 minuutin oppitunti ulkona koulun pihalla. Kiertotalouden sankarit -tunnilla tutustutaan kiertotalouden periaatteisiin käyttämällä kännykkää esimerkkinä: Tunnilla selviää mitä raaka-aineita kännykkään tarvitaan sekä millaisia ympäristötekoja kännykän hankinnassa ja käytössä voi tehdä. Lopuksi luokan yhteistyöllä ratkeaa myös viisauden lähteen arvoitus.
Varaa tunteja Kierrätyskeskuksen KULPS-sivuilta(ulkoinen linkki)
Musiikki- ja tanssikoulu Estrada
Tutustu Selloon– työpaja
Sello on paitsi kauppakeskus, myös soitin. Millainen soitin se on ja minkälaista musiikkia sellolla voi soittaa? Työpajassa tutustutaan myös sellon historiaan ja jousisoitinperheen muihin soittimiin.
Sävellysretki/Biisipaja
Tässä työpajassa (90min) sävelletään yhdessä ja voidaan valmistella myös yhteistä esitystä. Työpajalle on mahdollista varata jatkoa. Tunti on suunniteltu herättämään lasten ja nuorten luovuutta sekä rohkaisemaan heitä säveltämiseen ja sanoittamiseen.
Soitinesittely
Työpajassa tutustutaan eri soittimiin tai vaihtoehtoisesti yhteen soittimeen syvemmin. Soitinvalikoima voi vaihdella opetuskertojen mukaan ja luokka voi tilata esittelyitä useammista eri soittimista. Nämä voivat olla joko akustisia soittimia tai bändisoittimia.
Yhteydenotot ja varaukset: Kim Kronman +358 40 7475738 (ma-to 10-15) toimisto@estrada.fi
Musiikki- ja tanssikoulu Estradan verkkosivut.(ulkoinen linkki)
Tapiola Sinfonietta
Lisää info tulossa
Koululaisryhmien ilmoittautumiset syksyllä 2022 ja lisätietoja Miina Sivula, miina.sivula@espoo.fi.
Tapiola Sinfonietan verkkosivut
5.-luokkalaiset
Espoon sirkus- ja teatterikoulu Esko
Jälki - työpaja kiusaamisen ehkäisyyn
”Kiusaaminen on noloa, siitä puhuminen ei.” Kiusattu, kiusaaja, sivustaseuraaja, ulkopuolinen. Rooleja on monia. JÄLKI- kokonaisuudessa paneudutaan kiusaamisaiheeseen nuorten kanssa yhdessä keskustellen ja draamamenetelmiä apuna käyttäen. Kokonaisuus on suunnattu 5.-luokkalaisille. Kesto on 90 min.
Keskustelun virittäjänä toimii JÄLKI-video (15 min), jonka ovat käsikirjoittaneet asiantuntijat Tuki –ja neuvontakeskus Valopilkusta yhdessä Espoon sirkus –ja teatterikoulu Eskon sirkus- ja teatterioppilaiden kanssa. Nuoret myös näyttelevät videolla. Videon katsomisen jälkeen keskustelua luotsaa koulutettu Eskon teatteriopettaja/draamapedagogi, joka käyttää keskusteluiden apuna toiminnallisia draamamenetelmiä oppilaiden kanssa. Tavoitteena on herättää nuori pohtimaan, mitä hän itse voi tehdä ja mitä me kaikki voimme tehdä yhdessä, ettei kiusaamista tapahtuisi tai että se loppuisi. Miten katkaista hiljaisuuden kulttuuri ja rohkaistua puuttumaan kiusaamiseen?
Työpaja voidaan toteuttaa myös ruotsiksi tai englanniksi. Videossa tekstitykset eri kielillä.
Työpaja toteutetaan tilaajan omalla koululla.
Ilmoittautumisohjeet: Susanna Hintikka, info@esko.fi, p. +358 9 8552859 (yhteydenotot mieluiten sähköpostitse). Verkkosivut: www.esko.fi(ulkoinen linkki)
Saaristomuseo Pentala / KAMU Espoon kaupunginmuseo
Saaristomuseon Retkipäivässä tutustutaan 1900-luvun kalastaja- ja huvilaelämään sekä ihmisen ja luonnon yhteiseloon saaristossa. Päivä sisältää tilausvenekuljetuksen Soukan venesatamasta Pentalaan ja takaisin, toiminnallisen opastuksen Saaristomuseon alueella, opettajan itsenäisesti ohjaaman luontoretken saaren poluille sekä eväshetken. Retki Pentalaan on tarjolla 5.–6.-luokkalaisille.
Vuonna 2023 retkiä järjestetään ti–pe 23.5–31.5. ja ma–pe 1.–8.9. Jokaiseen retkipäivään mahtuu kaksi koululuokkaa. Retkipäivän kesto on 9.30–14.00.
Vuoden 2023 retkipäivien varaus alkaa ke 1.3. klo 9. Varauksia otetaan vastaan ma-pe klo 9–15 puhelimitse, p. +358 43 8252641.
Lue lisää sivulla KULPS-retkipäivät espoolaisille kouluryhmille
Käsityökoulu Robotin KULPS-työpajat
Käsityökoulu Robotin piirtorobotti- ja valobotti-työpajoissa tutustutaan yhdessä
ihmetellen sähköön, virtapiiriin, komponentteihin ja sähkörakentamisen työkaluihin.
Valobotti-työpaja on suunnattu 3.-6. luokkalaisille. Osallistuvat luokat saavat tehdyt robotit omakseen. Toteutus koululla tai Lasten kulttuurikeskus Aurorassa.
Käsityökoulu Robotin KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Espoon kuviksen kuvataidetyöpajat
Espoon kuviksen valikoimassa on kuusi erilaista työpajaa. Ohjelmassa pysyvät mm. WeeGeellä järjestettävät suosikit Seikkailujen saaristo-, Stop motion-, Pörriäiselle koti- ja Manga-pajat. Uutuutena WeeGeellä on valopaja Valon ja varjon revontulet. Kouluilla tai niiden lähiympäristössä järjestetään nykytaidepaja Hetken hahmot.
Espoon kuviksen KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Espoon sirkus- ja teatterikoulu Esko
Home Sweet some- sirkusteatteriesitys ja työpaja
Kokonaisuus pitää sisällään esitystaltioinnin (kesto 35 min) ja sirkus- ja teatteriopettajan yhteistyöpajan (90 min). Esitys on Espoon sirkus- ja teatterikoulu Eskon sirkus- ja teatteriopettajien valmistama. Se kertoo hamasta tulevaisuudesta, jolloin ihmiset on suljettu omiin kupliinsa heidän oman turvallisuutensa vuoksi. Ihmisiä on auttamassa liuta erilaisia robotteja, joiden toiminta ei kaikin osin ole kovin ystävällistä ja eettistä. Esitys ja työpaja käsittelevät nuoria mietityttäviä aiheita: tulevaisuuden uhkakuvia, sosiaalista mediaa ja itsemääräämisoikeutta. Aiheet herättävät keskustelua ihmisyydestä ja siitä, mikä on meille tärkeää. Työpajassa keskustellaan esityksen herättämistä ajatuksista ja pureudutaan aiheisiin sirkuksen ja teatterin keinoin. Esitystaltiointi lähetetään etukäteen ja luokka katsoo sen ennen työpajaa. Sirkusteatterityöpaja toteutetaan tilaajan koululla.
Sirkuspaja
Sirkuspajassa tutustutaan sirkuslajeihin: akrobatiaan, tasapainoiluun ja jongleeraukseen Espoon sirkus- ja teatterikoulu Eskon ammattitaitoisten sirkusopettajien johdolla. Omissa opetustiloissa on mahdollisuus myös ilma-akrobatian testaamiseen. Sirkus on lajina monipuolinen ja aktivoi kaikki liikkumaan omalla tavallaan. Sirkuspajan kesto on 60 min. Sirkuspaja toteutetaan sopimuksen mukaan joko Eskon omissa sirkustiloissa (Järvenperän sirkustila Auroranmäki 1 tai Kannusillan sirkustila, Vanha Lagstadintie 5) tai tilaajan oman koulun liikuntasalissa koululla.
Ilmoittautumisohjeet: Susanna Hintikka, info@esko.fi, p. +358 9 8552859 (yhteydenotot mieluiten sähköpostitse).
Verkkosivut: www.esko.fi(ulkoinen linkki)
Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki
Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin KULPS-tarjottimella on kaksi 4.–6.-luokille suunnattua toiminnallista työpajaa:
Torni-työpaja virittää korkeista rakennuksista kertovalla esityksellä keskustelua mittakaavasta ja rakenteista arkkitehtuurin elementteinä. Työpajassa jokainen pääsee tutkimaan rakenteiden kestävyyttä tekemällä oman tornitalon rungon puutikuista kuumaliimaamalla. Koulussa torneista voidaan koota Tornitalojen kaupunki -näyttely. LEGO-kaupunki-työpaja avaa inspiraatiokuvin kaupunkisuunnittelun ja tulevaisuuden rakentamisen periaatteita. Työpajassa ideoidaan ja rakennetaan legoista luokan yhteinen ihannekaupunki oikealle asemakaavakartalle. Samalla tulevat tutuksi kaavamerkinnät. Lopuksi valaistaan, ihastellaan ja valokuvataan syntyneitä kaupunkitiloja.
Arkin KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Koulukinonäytökset Kino Tapiolassa
Kino Tapiolassa voit järjestää koulukinonäytöksen valitsemallanne elokuvalla omalle ryhmällenne parhaiten sopivaan aikaan maksuttomana KULPS-palveluna.
Vähimmäisoppilasmäärä tilauksille on 50 oppilasta. Sivuillamme on elokuvaehdotuksia, ja lisää voi etsiä osoitteesta koulukino.fi(ulkoinen linkki).
Tiedustele sopivaa ajankohtaa ja elokuvan saatavuutta: hannele@kinotapiola.fi / +358 45 1144945, teatteripäällikkö Hannele Marjavaara
Kino Tapiolan koulukinonäytökset(ulkoinen linkki)
Unga Teatern
35. TOUKOKUUTA
2.2. –28.4.2023 Unga Teatern, Lillklobb, Nuijalantie 9, 02630 Espoo. Näytelmään liittyy yleisötyötä.
Teatteria, fyysistä komediaa ja sirkusta yhdistävä esitys, joka sopii sekä nuoremmalle että hieman varttuneemmallekin teatterin ystävälle. Konrad on lapsi, joka on hyvä matematiikassa, mutta hänellä ei ole mielikuvitusta. Tämän takia opettaja on antanut Konradille tehtävän kirjoittaa aine Etelämerestä. Konradin mielestä se on todella vaikeaa. Onneksi on torstai, jolloin Konrad aina vierailee Agapetus setänsä luona. Tänään on vielä 35. toukokuuta ja mikä tahansa on mahdollista. Kohta he ovatkin jo matkalla Etelämerelle Sirkushevosten Matkatoimiston avulla.
Varaukset: 09-86208200, info@ungateatern.fi
Unga Teatern -verkkosivut(ulkoinen linkki)
Teatteri Hevosenkenkä
Seuraavaa esitystä voi tilata kouluille KULPSin puitteissa:
Roolihahmot ihan kujalla – osallistava improvisaatioteatterisesitys ulkotiloissa: Lasten luokse leikkipoluille tuodussa interaktiivisessa teatteriesityksessä heittäydytään, leikitään eri tunteilla ja opetellaan kuuntelemaan tarkkaavaisesti toisia.
TOTEM-teatteri
Tilaa Kulps-esitys Pussauskoppi(ulkoinen linkki) (kesto 45 min) ja työpaja omalle koululle.
Kaiku ja Usva asuvat kaukaisella tähdellä. He ovat juuri saaneet lähetyksen Maasta vuodelta 2000. Suurinta hämmästystä paketissa aiheuttaa suukon ääni. Kevyesti scifi-henkisessä esityksessä käsitellään rohkeasti, mutta humoristisesti tykkäämistä, rajoja, kehollisuutta ja seksuaalisuutta alakouluikäisen näkökulmasta. Ajankohtainen teema herättää pohtimaan myös inhimillisen moninaisuuden arvostamista.
Kysy lisää!
TOTEM-teatteri, tuottaja@totemteatteri.com, p. +358 50 5470047
TOTEM-teatterin verkkosivut(ulkoinen linkki)
7.-9.-luokat
Kulttuuripolun sisällöt 7.-9.-luokkalaisille
Suomen Luontokeskus Haltia
Skutsi kutsuu! - luonto-opastus (ulkona)
Toiminnallisella, omaa luontosuhdetta ja eliöiden elinympäristöä ja niiden suhdetta
pohtivalla opastuksella tutustutaan metsäluonnon kirjoon ja kestävään
monikäyttöön seuraamalla Päivättärenpolkua (1,4 km).
Tulevaisuutta tekemässä -opastus (sisällä Haltiassa)
Tulevaisuutta tekemässä -opastus kutsuu haaveilemaan ja vaikuttamaan. Oppaan
johdolla kurkistetaan tulevaisuuden näkymiin. Oppilaat haastetaan suunnittelemaan
hyvää tulevaisuutta ja vaikuttamaan siihen.
Museo Leikki
Aikamatka lapsuuden historiaan -opastus 7.–9.-luokat
Leikin aikamatka vierailu saattaa oppilaat tutkimusmatkalle lapsuuteen. Kierroksella pohditaan miten lelut ja leikkiminen ovat ajan saatossa muuttuneet ja toisaalta myös pysyneet samanlaisina.Opastus sisältää vapaan leikkituokion Museo Leikin toiminnallisessa näyttelyssä. Yhdelle opastukselle mahtuu kerrallaan 15 lasta ja opastuksia voidaan pitää kaksi samaan aikaan. Kesto 1 h.
Aikamatka lapsuuden historiaan -vierailu 7.–9.-luokat
Leikin aikamatka vierailu saattaa oppilaat tutkimusmatkalle lapsuuteen. Vierailu sisältää opastuksen, työpajan, tehtävän sekä vapaan leikkihetken Museo Leikin toiminnallisessa näyttelyssä. Työpajassa oppilaat pääsevät tuunaamaan perinteisestä puulelu hyrrästä mieleisensä version tai vaihtoehtoisesti kokoamaan ja tuunaamaan klassisista neppisautosta mieleisensä version. Yhdelle opastukselle mahtuu kerrallaan 15 lasta ja opastuksia voidaan pitää kaksi samaan aikaan. Työpajaan mahtuu samaan aikaan 30 lasta. Kesto 1,5 h.
Play on -vierailu
Museo Leikin Play on -opastuksella sukelletaan pelaamisen ja leikkimisen maailmaan. Kierroksella pohditaan leikin ja pelaamisen vetovoimaa ja yhteneväisyyksiä. Vierailu sisältää opastuksen, työpajan, tehtävän ja vapaan leikkihetken Museo Leikin toiminnallisessa näyttelyssä. Työpajassa suunnitellaan ja rakennetaan yhdessä oma pelimaailma. Yhteen opastukseen mahtuu kerrallaan 15 lasta ja toiset 15 lasta voi sillä aikaa olla työpajassa. Kesto 1,5 h.
Play on -opastus
Museo Leikin Play on -opastuksella sukelletaan pelaamisen ja leikkimisen maailmaan. Opastuksella pohditaan leikin ja pelaamisen vetovoimaa ja yhteneväisyyksiä. Vierailu sisältää opastuksen, tehtävän ja vapaan leikkihetken Museo Leikin toiminnallisessa näyttelyssä. Yhdelle opastukselle mahtuu kerrallaan 15 lasta ja opastuksia voidaan pitää kaksi samaan aikaan. Kesto 1 h.
Espoon Kaupunginteatteri
Tutustu Espoon Kaupunginteatteriin etänä
Etätyöpaja omassa luokassa koulupäivän aikana, kesto noin 60–90 min.
Miltä näyttää teatterin pukuvarastossa ja verstaalla? Mitä kuuluu järjestäjän, ääniteknikon tai näyttelijän työhön?
Tunnin ohjelma on suunniteltu yhdessä nuorten kanssa ja siihen kuuluvat etukäteen kuvatut kulissikierros ja näyttelijän haastattelu, kiinnostavaa tietoa ja tehtäviä. Työpaja toteutetaan etäyhteydellä teatterin yleisötyöntekijä Hanna Häyhän kanssa.
Lue lisää Espoon kaupunginteatterin verkkosivuilta. (ulkoinen linkki)
Varaa paikat ryhmällesi: ilana.sella@espoonteatteri.fi tai p. 09 4393 5524
Espoon modernin taiteen museo EMMA: Taide on mua varten!
Opastuksella EMMAn näyttelyssä tuodaan taidetta lähemmäksi koululaisten omaa kokemusmaailmaa. Museosta ja museovierailuista muotoutuu luonnollisempi osa lapsen tai nuoren arkea. Kokonaisuus rakentuu ennakkotehtävästä, museokierroksesta sekä jatkotehtävästä.
Ahertajantie 5, Tapiola TAI etänä Teams / Zoom -alustoilla.
EMMAn KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
EMMAn etäsisällöt(ulkoinen linkki)
Gallen-Kallelan Museo
Tarvaspään museokierroksella tutustutaan Tarvaspään ateljeelinnan
salaisuuksiin, saadaan perustietoa taiteilija Akseli Gallen-Kallelasta ja hänen
taiteestaan sekä tutustutaan museossa esillä olevaan näyttelyyn (kesto n. 45 min).
Akselin askelissa (mobiilipeli) on Gallen-Kallelan Museon pihapiirissä käytettävä
mobiilisovellus, jonka pisteet kertovat pieniä tarinoita Tarvaspään alueesta ja
taiteilijan perheen elämästä. Tarvitset sovelluksen käyttämistä varten Android-puhelimen
sekä nettiliittymän sovelluksen lataamista varten (kesto 60 min).
Gallen-Kallelan Museon sisällöt päiväkodeille ja kouluille(ulkoinen linkki)
Sanataidekoulun työpajat
Sanataiteen opetuksen sisällöt korostavat kielenkäytön iloa, rohkeita kokeiluja, elämyksellisyyttä ja kannustavat monipuoliseen itseilmaisuun. Lukuvuonna 2021-22 7.-9.-luokkalaisille on tarjolla työpaja RUNON MAHDOLLISUUDET (kesto 90 min). Ajankohta sovitaan yhdessä. Toteutus omassa luokassa tai etätyöpajana Teams -sovelluksella.
Sanataidekoulun KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
KAMU Espoon kaupunginmuseo
KAMUn museoista kolmessa voi vierailla lukuvuoden aikana mielin määrin ja monta kertaa! KAMU Näyttelykeskus WeeGeellä, Talomuseo Glims ja Huvilamuseo Villa Rulludd tarjoavat paljon katsottavaa ja koettavaa eri-ikäisille oppijoille usealla erilaisilla opastuksella. Koululais- ja varhaiskasvatusryhmien palvelut löytyvät helpoiten museokohtaisesti:
https://www.espoo.fi/fi/kamu-weegeella/opi-museossa
https://www.espoo.fi/fi/talomuseo-glims/opi-museossa
https://www.espoo.fi/fi/huvilamuseo-villa-rulludd/opi-museossa
Espoon sirkus- ja teatterikoulu Esko
Teatteri-improvisaatio
Teatteri on hyvä väline tutkia erilaisia asioita, ilmiöitä ja ihmisten toimintamalleja. Työpajassa kokeillaan teatteriopettajan ohjaamana teatteri-improvisaation perusharjoitteita, luodaan erilaisia hahmoja ja tilanteita. Teatteri-improvisaatio vahvistaa oppilaan luovaa ajattelua ja vuorovaikutustaitoja sekä koko luokan ryhmähenkeä. Teatterin avulla voidaan lähestyä mitä tahansa oppiainetta. Teatteri-improvisaatiopaja toteutetaan tilaajan koululla. Työpaja voidaan toteuttaa myös ruotsiksi tai englanniksi. Sopimuksen mukaan joko yksi tai kaksi oppituntia. Ilmoittautumisohjeet: Susanna Hintikka, info@esko.fi, p. +358 9 8552859 (yhteydenotot mieluiten sähköpostitse). Verkkosivut: www.esko.fi(ulkoinen linkki)
Kierrätyskeskuksen KULPS- tunnit
Etävierailu Kierrätyskeskukseen
45 minuutin etävierailu, lähetämme osallistumislinkin sähköpostilla. Etävierailulla tutustumme Nihtisillan Kierrätyskeskukseen videoiden ja tehtävien avulla. Vierailulla kurkistetaan kulisseihin ja katsotaan mitä vaiheita tavarat käyvät läpi ennen kuin ne päätyvät kierrätyskaupan hyllylle. Käsittelemme myös sitä, miksi tavaroiden uudelleenkäyttö on tärkeää ja mietitään, mitä jokainen oppilas voi itse kierrättää.
Varaa virtuaalivierailu Kierrätyskeskuksen verkkokalenterista(ulkoinen linkki)
Kiertotalouden sankarit – tapaus kännykkä
45 minuutin oppitunti ulkona koulun pihalla. Kiertotalouden sankarit -tunnilla tutustutaan kiertotalouden periaatteisiin käyttämällä kännykkää esimerkkinä: Tunnilla selviää mitä raaka-aineita kännykkään tarvitaan sekä millaisia ympäristötekoja kännykän hankinnassa ja käytössä voi tehdä. Lopuksi luokan yhteistyöllä ratkeaa myös viisauden lähteen arvoitus.
Varaa tunteja Kierrätyskeskuksen KULPS-sivuilta(ulkoinen linkki)
Musiikki- ja tanssikoulu Estrada
Tutustu Selloon– työpaja
Sello on paitsi kauppakeskus, myös soitin. Millainen soitin se on ja minkälaista musiikkia sellolla voi soittaa? Työpajassa tutustutaan myös sellon historiaan ja jousisoitinperheen muihin soittimiin.
Sävellysretki/Biisipaja
Tässä työpajassa (90min) sävelletään yhdessä ja voidaan valmistella myös yhteistä esitystä. Työpajalle on mahdollista varata jatkoa. Tunti on suunniteltu herättämään lasten ja nuorten luovuutta sekä rohkaisemaan heitä säveltämiseen ja sanoittamiseen.
Soitinesittely
Työpajassa tutustutaan eri soittimiin tai vaihtoehtoisesti yhteen soittimeen syvemmin. Soitinvalikoima voi vaihdella opetuskertojen mukaan ja luokka voi tilata esittelyitä useammista eri soittimista. Nämä voivat olla joko akustisia soittimia tai bändisoittimia.
Yhteydenotot ja varaukset: Kim Kronman +358 40 7475738 (ma-to 10-15) toimisto@estrada.fi
Musiikki- ja tanssikoulu Estradan verkkosivut.(ulkoinen linkki)
Helinä Rautavaaran museo
Ihmisiä ja ilmiötä
Kestävät kaupungit ja yhteisöt. Rauli Virtasen matkalla maailmalla – näyttelyssä Helinä Rautavaaran museossa on esillä kokeneen toimittajan Rauli Virtasen kuvia Keniasta, Etiopiasta, Afganistanista, Myanmarista ja Etiopiasta. Kaikki nämä ovat maita, joiden kehitystä Virtanen on seurannut vuosikymmeniä ja joiden tulevaisuus on nyt koronan ja poliittisten muutosten takia entistä epävarmempi.
Toiminnallisella opastuksella kannustetaan oppilaita pohtimaan kaupungistumisen haasteita ja tutustutaan oppaan johdolla kestävän kehityksen tavoiteohjelmaan (Agenda 2030) sekä kestävän kehityksen kulttuuriseen ulottuvuuteen.
Näyttelyn tekstit on muokattu helpolle suomelle. Näyttely on osa ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroin toteutettua globaalikasvatushanketta. Näyttely on esillä kevääseen 2023 saakka.
Lisätietoa Helinä Rautavaaran museon verkkosivulla.(ulkoinen linkki)
Soukan taideseura
Valomaalaustyöpaja
Nyt tehdään omalla puhelimella henkeäsalpaavaa taidetta! Valomaalaus on pitkällä valotusajalla otettuja kuvia, joissa kuvan valojen liikkeet muodostavat maalauksellisia kuvioita ja pintoja. Työpajassa opetellaan, suunnitellaan ja toteutetaan pienryhmissä valomaalauksia. Työpajaan liittyy etu- ja jälkikäteistehtäviä. Maks. 15 oppilasta. Kesto 90 min.
Dark Art -työpaja
Korpit, luurangot sekä synkät ja pimeät mielenmaisemat ovat tämän työpajan ytimessä. Pohdimme, mitä on musta taide, miksi se kiinnostaa, mikä on taiteen sanoma ja voiko taiteella ottaa kantaa. Työpajassa tutustutaan synkkyydestä kumpuavaan nykytaiteen ilmiöön ja suunnitellaan yksin tai pareittain juliste. Juliste toteutetaan piirtäen, maalaten tai kollaasitekniikoita hyödyntäen. Työpajaan liittyy etu- ja jälkikäteistehtäviä. Maks. 15 oppilasta. Kesto 90 min.
Tiedustelut ja varaukset: soukantaideseura.tatavuu@gmail.com
Työpajat voidaan järjestää koululla tai toimipisteessämme osoitteessa Oppilaantie 2, 02360 Espoo.
Espoon kuviksen kuvataidetyöpajat
Espoon kuviksen valikoimassa on viisi erilaista työpajaa. WeeGeellä järjestetään suosikit Seikkailujen saaristo-, Stop motion-, Pörriäiselle koti- ja Manga-pajat. Kouluilla tai niiden lähiympäristössä järjestetään nykytaidepaja Hetken hahmot.
Espoon kuviksen KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Koulukinonäytökset Kino Tapiolassa
Kino Tapiolassa voit järjestää koulukinonäytöksen valitsemallanne elokuvalla omalle ryhmällenne parhaiten sopivaan aikaan maksuttomana KULPS-palveluna.
Vähimmäisoppilasmäärä tilauksille on 50 oppilasta. Sivuillamme on elokuvaehdotuksia, ja lisää voi etsiä osoitteesta koulukino.fi(ulkoinen linkki).
Tiedustele sopivaa ajankohtaa ja elokuvan saatavuutta: hannele@kinotapiola.fi / +358 45 1144945, teatteripäällikkö Hannele Marjavaara
Kino Tapiolan koulukinonäytökset(ulkoinen linkki)
7. luokka
Espoon sirkus- ja teatterikoulu Esko
Home Sweet some- sirkusteatteriesitys ja työpaja
Kokonaisuus pitää sisällään esitystaltioinnin (kesto 35 min) ja sirkus- ja teatteriopettajan yhteistyöpajan (45 min). Esitys on Espoon sirkus- ja teatterikoulu Eskon sirkus- ja teatteriopettajien valmistama. Se kertoo hamasta tulevaisuudesta, jolloin ihmiset on suljettu omiin kupliinsa heidän oman turvallisuutensa vuoksi. Ihmisiä on auttamassa liuta erilaisia robotteja, joiden toiminta ei kaikin osin ole kovin ystävällistä ja eettistä. Esityksen aiheina ovat mm. robotisaatio, sosiaalinen media ja ihmisen itsemääräämisoikeus. Työpajassa keskustellaan esityksen herättämistä ajatuksista ja pureudutaan aiheisiin sirkuksen ja teatterin keinoin. Esitystaltiointi lähetetään etukäteen ja luokka voi katsoa sen ennen työpajaa.
Ilmoittautumisohjeet: Susanna Hintikka, susanna.hintikka@esko.fi(ulkoinen linkki), p. +358 9 8552859
9. luokka
Espoon kaupunginteatteri
superNOVA(ulkoinen linkki) ke 10.5. klo 13, to 11.5. klo 13 Revontulihalli
Ysiluokkalainen Nova rakentaa itselleen aikakoneen päästäkseen pois tylsältä tuntuvasta elämästään. Seikkailullaan ystäviensä kanssa Nova kohtaa niin kyborgeja, merenneitoja kuin satukeijujakin.
Varaa KULPS-paikat ryhmällesi ryhmämyynnistä ilana.sella@espoonteatteri.fi, ryhmamyynti@espoonteatteri.fi tai p. +358 9 43935524