KULPS-kulttuuripolku
Esiopetus
Esiopetuksen kulttuuripolun sisällöt
Suomen Luontokeskus Haltia
Suomen Luontokeskus Haltia tarjoaa esikoululaisille kolme opastusta: tarinallisen ja toiminnallisen Ohto Otavanpoika -opastuksen (sisällä Haltiassa), Taidetta luonnossa -luonto-opastuksen (ulkona, voidaan toteuttaa myös espoolaisten esikoulujen omilla pihoilla ja lähimetsissä) sekä Leevi Liito-oravan luontopolku opastuksen (ulkona). Opastuksilla tutustutaan luontoon leikkien ja tutkien.
Luontokeskus Haltian KULPS-opastukset(ulkoinen linkki)
Espoon modernin taiteen museo EMMA: Taide on mua varten!
Opastuksella EMMAn näyttelyssä tuodaan taidetta lähemmäksi esikoululaisten omaa kokemusmaailmaa. Museosta ja museovierailuista muotoutuu luonnollisempi osa lapsen arkea. Kokonaisuus rakentuu ennakkotehtävästä, museokierroksesta sekä jatkotehtävästä.
Ahertajantie 5, Tapiola TAI etänä Teams / Zoom -alustoilla.
EMMAn KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
EMMAn etäsisällöt
Sanataidekoulun työpajat
Sanataiteen opetuksen sisällöt korostavat kielenkäytön iloa, rohkeita kokeiluja, elämyksellisyyttä ja kannustavat monipuoliseen itseilmaisuun. Lukuvuonna 2021-22 esikoululaisille on tarjolla työpaja KUKA OLET JOKI? (kesto 75 min). Ajankohta
sovitaan yhdessä. Toteutus omassa luokassa tai etätyöpajana Teams -sovelluksella.
Sanataidekoulun KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
KAMU Espoon kaupunginmuseo
KAMUn museoista kolmessa voi vierailla lukuvuoden aikana mielin määrin ja monta kertaa! KAMU Näyttelykeskus WeeGeellä, Talomuseo Glims ja Huvilamuseo Villa Rulludd tarjoavat paljon katsottavaa ja koettavaa eri-ikäisille oppijoille usealla erilaisilla opastuksella. Koululais- ja varhaiskasvatusryhmien palvelut löytyvät helpoiten museokohtaisesti:
https://www.espoo.fi/fi/kamu-weegeella/opi-museossa (ulkoinen linkki)
https://www.espoo.fi/fi/talomuseo-glims/opi-museossa (ulkoinen linkki)
https://www.espoo.fi/fi/huvilamuseo-villa-rulludd/opi-museossa(ulkoinen linkki)
Gallen-Kallelan Museo
Tarvaspään museokierroksella tutustutaan Tarvaspään ateljeelinnan salaisuuksiin, saadaan perustietoa taiteilija Akseli Gallen-Kallelasta ja hänen taiteestaan sekä tutustutaan museossa esillä olevaan näyttelyyn (kesto n. 45 min).
Akselin askelissa (mobiilipeli) on Gallen-Kallelan Museon pihapiirissä käytettävä mobiilisovellus, jonka pisteet kertovat pieniä tarinoita Tarvaspään alueesta ja
taiteilijan perheen elämästä. Tarvitset sovelluksen käyttämistä varten Android-puhelimen sekä nettiliittymän sovelluksen lataamista varten (kesto 60 min).
Akselin aarteet junior -lautapeli tutustuttaa pelaajia Akseli Gallen-Kallelan työhön ja taiteeseen. Kysymys-, liikunta- ja sattumakortteja sisältävässä suurikokoisessa lautapelissä pelaajat seikkailevat Akselin jalanjäljissä maailmankartalla. Kesto 60–90 minuuttia.
Gallen-Kallelan Museon sisällöt päiväkodeille ja kouluille(ulkoinen linkki)
Kierrätyskeskuksen KULPS- tunnit
Ulkoleikkejä kiertotaloudesta
45 minuutin oppitunti päiväkodin pihalla. Millaisia tekoja kuuluu kiertotalouteen? Se selviää tällä tunnilla, jolla leikitään mm. lajitteluaiheista maa-meri-laiva-leikkiä, nokkeluutta vaativaa matikkapeliä sekä kiertotaloustekoja kertaavaa värileikkiä. Otamme oppilaiden ikäryhmän huomioon eli eri luokka-asteiden tunnit ovat erilaisia.
Varaa tunteja Kierrätyskeskuksen KULPS-sivuilta(ulkoinen linkki)
Museo Leikki
Leluja ja leikkejä ennen ja nyt
Museo Leikin KULPS! vie oppilaat pääsevät tutustumaan eri vuosikymmenten leluihin ja lapsuuteen sekä pohtimaan nykylapsuuden ja entisajan lapsuuden eroja ja yhtäläisyyksiä. Paketti sisältää Leluja ja leikkejä ennen ja nyt -alustuksen ja Perinnelelu tuunaamo -työpajan sekä tehtävän. Työpajassa oppilaat pääsevät tuunaamaan perinteisestä puulelu hyrrästä mieleisensä version tai vaihtoehtoisesti kokoamaan ja tuunaamaan klassisista neppisautosta omanlaisen version. Paketin voi toteuttaa etä- tai lähiversiona. Lähiversiossa opas saapuu vetämään paketin koululle ja paketti toteutetaan luokassa tai muussa koulun tilassa. Etäversiossa paketti toteutetaan Teams-yhteyden kautta ja työpajan tarvikkeet toimitetaan koululle postitse. Kesto: noin 1h
Leikki on lapsen työtä
Museo Leikin leikkituokion aikana opitaan vanhoja ja uudempia yhteisleikkejä ja leikitään niitä koko luokan voimin. Tutuksi tulevat esimerkiksi Hura-hura häitä-, Sähkötysmurhaaja- ja Vettä kengässä -leikit. Leikkituokio voidaan toteuttaa koulun sisätiloissa tai koulun pihalla. Kesto: noin 45 min
Varaukset mieluiten kaksi viikkoa etukäteen puhelimitse 050-5900137 tai info@museoleikki.fi.
Museo Leikin KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Musiikki- ja tanssikoulu Estrada
Tutustu Selloon– työpaja
Sello on paitsi kauppakeskus, myös soitin. Millainen soitin se on ja minkälaista musiikkia sellolla voi soittaa? Työpajassa tutustutaan myös sellon historiaan ja jousisoitinperheen muihin soittimiin.
Sävellysretki/Biisipaja
Tässä työpajassa (90min) sävelletään yhdessä ja voidaan valmistella myös yhteistä esitystä. Työpajalle on mahdollista varata jatkoa. Tunti on suunniteltu herättämään lasten ja nuorten luovuutta sekä rohkaisemaan heitä säveltämiseen ja sanoittamiseen.
Soitinesittely
Työpajassa tutustutaan eri soittimiin tai vaihtoehtoisesti yhteen soittimeen syvemmin. Soitinvalikoima voi vaihdella opetuskertojen mukaan ja luokka voi tilata esittelyitä useammista eri soittimista. Nämä voivat olla joko akustisia soittimia tai bändisoittimia.
Yhteydenotot ja varaukset: Kim Kronman 0407475738 (ma-to 10-15) toimisto@estrada.fi
Musiikki- ja tanssikoulu Estradan verkkosivut.(ulkoinen linkki)
Teatteri Hevosenkenkä
Draamaleikki -työpaja: Hulvaton seikkailu satumetsästä Saturnuksen renkaille
Työpajan kesto: 30 min
Hevosenkengän draamatyöpajassa lapset ja aikuiset tempautuvat hauskaan seikkailuun, yhteisessä mielikuvitusmaailmassa.
Työpajan aluksi teemme improvisaatioharjoitteita, joiden pohjalta luomme oman seikkailun hetki hetkeltä. Seikkailu voi kuljettaa meidät kauniilta rantahietikolta kuun kamaralle tai satumaisesta metsästä sirkusteltan katolle. Draamaleikki on erinomainen työkalu luokan ryhmädynamiikan vahvistamiseen. Työpajat tukevat myös erinomaisesti aikuisen ja nuoren tai lapsen vastavuoroista kohtaamista, siksi toivomme myös opettajien osallistuvan yhteiseen tekemiseen. Improtyöpajoja voidaan järjestää myös ulkona, koululuokissa tai Teatteri Hevosenkengässä, niin pihalla kuin sisätiloissakin.
Varaukset ja lisästiedot: Teatteri Hevosenkengän toimistosta arkisin klo 9.00 – 16.00 p. 4391 220 tai hevosenkenka@hevosenkenka.fi
Musiikkiopisto Juvenalian Kulps-tallenteet
Musiikkisirkus
Miten soi pasuuna? Voiko viulua soittaa yhdellä jalalla seisten?
Eskarilaisille ja ekaluokkalaisille suunnatussa juonellisessa KULPS-konsertissa leikitellään erilaisilla äänillä ja soittimilla. Tutustu musiikkiopiston maailmaan yhdessä Lauran, Kallen, Marin ja virtuaali-Iivarin kanssa! Musiikkisirkusvideotallenne, kesto n. 30 min.
Striimimuskari
Striimimuskari-tallenteet sisältävät mm. muskarilauluja ja -leikkejä, satuhetkiä, soitinrakennusta. Videotallenteiden kestot n. 15–30 min., salasanalla suojattu sivusto
Teatteri Hevosenkenkä
Vampyyrivaarin tarinoita (helmikuu-huhtikuu 2022)
Vampyyrivaari Yrjö von Drakkula vie ystävänsä Britan ja meidät katsojat tutustumaan kartanonsa salaisuuksiin. Tapaamme lohikäärme Sytkäsen joka hoitaa keskuslämmityksen, näemme luurankojen iloisen tanssin ja, mikä tärkeintä, ratkaisemme kaappikellon arvoituksen. Kuka laittoi puuroa kellon koneistoon ja miksi?
TEATTERI HEVOSENKENKÄ, Juhannusmäki 2, Mankkaa, Espoo
Seuraavia esityksiä voi tilata kouluille KULPS!:in puitteissa:
Koirakampaamo Villa Koiranen:
Koirakampaaja Gilbert Geeli on kaikkien koirien suosikki. Syynä on salainen eliksiiri, jollaista muilla koirakampaajilla ei ole. Kuinka ollakaan, ketku kilpailija Käkkäräinen haluaa eliksiirin reseptin ja keksii ovelan juonen saadakseen sen itselleen. Onneksi herra Geeli saa avukseen pienen orpokoiran, joka neuvokkuudellaan auttaa saamaan asiat kuntoon.
Viiru ja Pesonen
Ukko Pesonen asustelee yksinäisenä ja vailla puhekaveria mökissään, kunnes ystävällinen naapuri lahjoittaa hänelle pienen kissanpennun. Höperö Ukko juttelee kissalleen päivät pitkät - ja kas eräänä päivänä kissa puhkeaa puhumaan, ainakin nyt Ukko Pesoselle. Siitä alkavat Viirun ja Pesosen yhteiset lokoisat päivät, joihin kuuluu hukkuneita ruuveja, pelottava mäyrä ja tietenkin lettukakkua.
Mimmi lehmä ja varis
Elämäniloinen Mimmi Lehmä kaipaa väriä elämäänsä. Mimmi on rohkea voittajaluonne, joka heittäytyy villinä elämänvirtaan. Mimmi tapaa pelokkaan Variksen, josta monenmoisten kommellusten jälkeen tulee tosi ystävä. Ystävyys on jokaiselle meistä tärkeää. Juijja ja Tomas Wieslanderin suositusta lastenkirjasta tehdyssä vuorovaikutteisessa esityksessä pohditaan ja pallotellaan lapsiyleisön kanssa ystävyyden eri puolia. On ihanaa välittää toisesta ja, että joku välittää sinusta.
Kummituskekkerit
Autiotalon kummitukset valmistautuvat synttärijuhliin: höperö kreivi Konrad Kullervo von Knackenhaus täyttää keskiyöllä 550 vuotta, ja pikkukummitus Hugo ystävineen touhuaa innokkaasti yllättääkseen hänet. Tärveltyykö yllätys, kun kutsumaton vieras, kakkurosvo Sulo Sacher puuttuu peliin...
Pippuridino
Kokkien keittiössä syntyy vipinää kun he saavat kuninkaallisen kakkutilauksen – mutta juuri tuona
onnenpäivänä heidän uskollinen kanansa Emmi päättää lähteä hermolomalle. Ja kakkuun tarvitaan
munia! Neuvokkaat kokit keksivät yllättävän ratkaisun.
Satuhahmot ihan pihalla – osallistava improvisaatioteatterisesitys ulkotiloissa: Lasten luokse leikkipoluille tuodussa interaktiivisessa teatteriesityksessä heittäydytään, leikitään eri tunteilla ja opetellaan kuuntelemaan tarkkaavaisesti toisia.
Teatteri Hevosenkengän verkkosivut(ulkoinen linkki)
Espoon kuviksen kuvataidetyöpajat
Espoon kuviksen kevään 2022 valikoimassa esikoululaisille on neljä erilaista suosikkityöpajaa: Seikkailujen saaristo-, Stop motion- ja Manga-pajat sekä ulkotyöpaja Voimaeläin. Työpajoja järjestetään WeeGee-talolla tai ulkona koulujen lähiympäristössä.
Espoon kuviksen KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki
Melukylä-työpaja kurkistaa aluesuunnitteluun. Työpajassa jokainen rakentaa oman talon osaksi yhteistä kylää. Samalla harjoitellaan julkisivujen sommittelua ja tutustutaan rakennusmateriaaleihin. Valmiin kylän äärellä pohditaan, millainen on hyvä ympäristö. Rakentaminen ja leikki voi jatkua kotiluokassa vielä pitkään.
Arkin KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Koulukinonäytökset Kino Tapiolassa
Kino Tapiolassa voit järjestää koulukinonäytöksen valitsemallanne elokuvalla omalle ryhmällenne parhaiten sopivaan aikaan maksuttomana KULPS-palveluna.
Vähimmäisoppilasmäärä tilauksille on 50 oppilasta. Sivuillamme on elokuvaehdotuksia, ja lisää voi etsiä osoitteesta koulukino.fi(ulkoinen linkki).
Tiedustele sopivaa ajankohtaa ja elokuvan saatavuutta: hannele@kinotapiola.fi / 045 1144945, teatteripäällikkö Hannele Marjavaara
Kino Tapiolan koulukinonäytökset(ulkoinen linkki)
GLIMS & GLOMS -kiertävä teatteri
Raxu Taskunen nukketeatterimusikaali
Esitys on tilattavissa koulujen ja päiväkotien tiloihin.
Raxu Taskunen on nukketeatterimusikaali, jossa yksi esiintyjä tulkitsee kaikki tarinan hahmot. Esityksessä maailmaa katsotaan pienen, taskuihin hyvin mahtuvan Raxu Taskusen näkövinkkelistä. Aina nälkäinen Raxu on nokkela, vilkas ja kuitenkin erittäin laiska persoona, joka yrittää kaikin keinoin pakoilla ikävinä pitämiään asioita, kuten nukkumaan käymistä tai terveellistä ruokavaliota. Esitystä varten tarvitaan vain 3m x 2m kokoinen alue tasaista lattiapintaa. Lisätietoa esityksest GLIMS & GLOMSin verkkosivuilla.(ulkoinen linkki)
Esitystilaukset: heidi@glimsgloms.fi
1.-2. -luokat
Kulttuuripolun sisällöt 1.–2.-luokkalaisille
Gallen-Kallelan Museo
Tarvaspään museokierroksella tutustutaan Tarvaspään ateljeelinnan
salaisuuksiin, saadaan perustietoa taiteilija Akseli Gallen-Kallelasta ja hänen
taiteestaan sekä tutustutaan museossa esillä olevaan näyttelyyn (kesto n. 45 min).
Akselin askelissa (mobiilipeli) on Gallen-Kallelan Museon pihapiirissä käytettävä
mobiilisovellus, jonka pisteet kertovat pieniä tarinoita Tarvaspään alueesta ja
taiteilijan perheen elämästä. Tarvitset sovelluksen käyttämistä varten Android-puhelimen
sekä nettiliittymän sovelluksen lataamista varten (kesto 60 min).
Akselin aarteet junior -lautapeli tutustuttaa pelaajia Akseli Gallen-Kallelan työhön ja taiteeseen. Kysymys-, liikunta- ja sattumakortteja sisältävässä suurikokoisessa lautapelissä pelaajat seikkailevat Akselin jalanjäljissä maailmankartalla. Kesto 60–90 minuuttia.
Gallen-Kallelan Museon sisällöt päiväkodeille ja kouluille(ulkoinen linkki)
Suomen Luontokeskus Haltia
Meidän metsä! -luonto-opastus (ulkona)
Opastuksen tavoitteena on havainnoida luonnon kirjoa metsässä, herättää ympäristöherkkyyttä ja oivaltaa omaa luontosuhdetta. Opastus seuraa Päivättärenpolkua (1,4 km), mutta voidaan toteuttaa myös koulun omassa lähimetsässä.
Luontokeskus Haltian KULPS-opastukset(ulkoinen linkki)
Eläinten olympialaiset (ulkona) 1.–3.-luokat
Eläinten olympialaiset on oppaan johdattama 1,5 tunnin liikunnallinen luontoretki Nuuksion upeissa maastoissa. Tervetuloa mukaan leikkimieliseen ja eläimelliseen liikuntatapahtumaan! Tavoitteena on motoristen perustaitojen tukeminen ja luonnossa liikkuminen.
Luontokeskus Haltian KULPS-opastukset(ulkoinen linkki)
Museo Leikki
Leluja ja leikkejä ennen ja nyt
Museo Leikin KULPS! vie oppilaat pääsevät tutustumaan eri vuosikymmenten leluihin ja lapsuuteen sekä pohtimaan nykylapsuuden ja entisajan lapsuuden eroja ja yhtäläisyyksiä. Paketti sisältää Leluja ja leikkejä ennen ja nyt -alustuksen ja Perinnelelu tuunaamo -työpajan sekä tehtävän. Työpajassa oppilaat pääsevät tuunaamaan perinteisestä puulelu hyrrästä mieleisensä version tai vaihtoehtoisesti kokoamaan ja tuunaamaan klassisista neppisautosta omanlaisen version. Paketin voi toteuttaa etä- tai lähiversiona. Lähiversiossa opas saapuu vetämään paketin koululle ja paketti toteutetaan luokassa tai muussa koulun tilassa. Etäversiossa paketti toteutetaan Teams-yhteyden kautta ja työpajan tarvikkeet toimitetaan koululle postitse. Kesto: noin 1h
Leikki on lapsen työtä
Museo Leikin leikkituokion aikana opitaan vanhoja ja uudempia yhteisleikkejä ja leikitään niitä koko luokan voimin. Tutuksi tulevat esimerkiksi Hura-hura häitä-, Sähkötysmurhaaja- ja Vettä kengässä -leikit. Leikkituokio voidaan toteuttaa koulun sisätiloissa tai koulun pihalla. Kesto: noin 45 min
Varaukset mieluiten kaksi viikkoa etukäteen puhelimitse 050-5900137 tai info@museoleikki.fi.
Museo Leikin KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Espoon modernin taiteen museo EMMA: Taide on mua varten!
Opastuksella EMMAn näyttelyssä tuodaan taidetta lähemmäksi koululaisten omaa kokemusmaailmaa. Museosta ja museovierailuista muotoutuu luonnollisempi osa lapsen arkea. Kokonaisuus rakentuu ennakkotehtävästä, museokierroksesta sekä jatkotehtävästä.
Ahertajantie 5, Tapiola TAI etänä Teams / Zoom -alustoilla.
EMMAn KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
EMMAn etäsisällöt(ulkoinen linkki)
Sanataidekoulun työpajat
Sanataiteen opetuksen sisällöt korostavat kielenkäytön iloa, rohkeita kokeiluja, elämyksellisyyttä ja kannustavat monipuoliseen itseilmaisuun. Lukuvuonna 2021-22 1.-2.-luokkalaisille on tarjolla työpaja SANOJEN TAIKA (kesto 90 min). Ajankohta
sovitaan yhdessä. Toteutus omassa luokassa tai etätyöpajana Teams -sovelluksella.
Sanataidekoulun KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
KAMU Espoon kaupunginmuseo
KAMUn museoista kolmessa voi vierailla lukuvuoden aikana mielin määrin ja monta kertaa! KAMU Näyttelykeskus WeeGeellä, Talomuseo Glims ja Huvilamuseo Villa Rulludd tarjoavat paljon katsottavaa ja koettavaa eri-ikäisille oppijoille usealla erilaisilla opastuksella. Koululais- ja varhaiskasvatusryhmien palvelut löytyvät helpoiten museokohtaisesti:
https://www.espoo.fi/fi/kamu-weegeella/opi-museossa (ulkoinen linkki)
https://www.espoo.fi/fi/talomuseo-glims/opi-museossa (ulkoinen linkki)
https://www.espoo.fi/fi/huvilamuseo-villa-rulludd/opi-museossa(ulkoinen linkki)
Kierrätyskeskuksen KULPS- tunnit
Ulkoleikkejä kiertotaloudesta
45 minuutin oppitunti koulun pihalla. Millaisia tekoja kuuluu kiertotalouteen? Se selviää tällä tunnilla, jolla leikitään mm. lajitteluaiheista maa-meri-laiva-leikkiä, nokkeluutta vaativaa matikkapeliä sekä kiertotaloustekoja kertaavaa värileikkiä. Otamme oppilaiden ikäryhmän huomioon eli eri luokka-asteiden tunnit ovat erilaisia.
Varaa tunteja Kierrätyskeskuksen KULPS-sivuilta(ulkoinen linkki)
Musiikki- ja tanssikoulu Estrada
Tutustu Selloon– työpaja
Sello on paitsi kauppakeskus, myös soitin. Millainen soitin se on ja minkälaista musiikkia sellolla voi soittaa? Työpajassa tutustutaan myös sellon historiaan ja jousisoitinperheen muihin soittimiin.
Sävellysretki/Biisipaja
Tässä työpajassa (90min) sävelletään yhdessä ja voidaan valmistella myös yhteistä esitystä. Työpajalle on mahdollista varata jatkoa. Tunti on suunniteltu herättämään lasten ja nuorten luovuutta sekä rohkaisemaan heitä säveltämiseen ja sanoittamiseen.
Soitinesittely
Työpajassa tutustutaan eri soittimiin tai vaihtoehtoisesti yhteen soittimeen syvemmin. Soitinvalikoima voi vaihdella opetuskertojen mukaan ja luokka voi tilata esittelyitä useammista eri soittimista. Nämä voivat olla joko akustisia soittimia tai bändisoittimia.
Yhteydenotot ja varaukset: Kim Kronman 0407475738 (ma-to 10-15) toimisto@estrada.fi
Musiikki- ja tanssikoulu Estradan verkkosivut.(ulkoinen linkki)
1.-luokkalaisille
Teatteri Hevosenkenkä
Draamaleikki -työpaja: Hulvaton seikkailu satumetsästä Saturnuksen renkaille
Työpajan kesto: 30 min
Hevosenkengän draamatyöpajassa lapset ja aikuiset tempautuvat hauskaan seikkailuun, yhteisessä mielikuvitusmaailmassa.
Työpajan aluksi teemme improvisaatioharjoitteita, joiden pohjalta luomme oman seikkailun hetki hetkeltä. Seikkailu voi kuljettaa meidät kauniilta rantahietikolta kuun kamaralle tai satumaisesta metsästä sirkusteltan katolle. Draamaleikki on erinomainen työkalu luokan ryhmädynamiikan vahvistamiseen. Työpajat tukevat myös erinomaisesti aikuisen ja nuoren tai lapsen vastavuoroista kohtaamista, siksi toivomme myös opettajien osallistuvan yhteiseen tekemiseen. Improtyöpajoja voidaan järjestää myös ulkona, koululuokissa tai Teatteri Hevosenkengässä, niin pihalla kuin sisätiloissakin.
Varaukset ja lisästiedot: Teatteri Hevosenkengän toimistosta arkisin klo 9.00 – 16.00 p. 4391 220 tai hevosenkenka@hevosenkenka.fi
Musiikkiopisto Juvenalian Kulps-tallenteet
Musiikkisirkus
Miten soi pasuuna? Voiko viulua soittaa yhdellä jalalla seisten?
Eskarilaisille ja ekaluokkalaisille suunnatussa juonellisessa KULPS-konsertissa leikitellään erilaisilla äänillä ja soittimilla. Tutustu musiikkiopiston maailmaan yhdessä Lauran, Kallen, Marin ja virtuaali-Iivarin kanssa! Musiikkisirkusvideotallenne, kesto n. 30 min.
Striimimuskari
Striimimuskari-tallenteet sisältävät mm. muskarilauluja ja -leikkejä, satuhetkiä, soitinrakennusta. Videotallenteiden kestot n. 15–30 min., salasanalla suojattu sivusto
Espoon kuviksen kuvataidetyöpajat
Espoon kuviksen kevään 2022 valikoimassa on neljä erilaista työpajaa. Ohjelmassa pysyvät suosikit Seikkailujen saaristo-, Stop motion- ja Manga-pajat sekä ulkotyöpaja Voimaeläin. Työpajoja järjestetään WeeGee-talolla tai ulkona koulujen lähiympäristössä.
Espoon kuviksen KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Teatteri Hevosenkenkä
Vampyyrivaarin tarinoita (helmikuu-huhtikuu 2022)
Vampyyrivaari Yrjö von Drakkula vie ystävänsä Britan ja meidät katsojat tutustumaan kartanonsa salaisuuksiin. Tapaamme lohikäärme Sytkäsen joka hoitaa keskuslämmityksen, näemme luurankojen iloisen tanssin ja, mikä tärkeintä, ratkaisemme kaappikellon arvoituksen. Kuka laittoi puuroa kellon koneistoon ja miksi?
TEATTERI HEVOSENKENKÄ, Juhannusmäki 2, Mankkaa, Espoo
Seuraavia esityksiä voi tilata kouluille KULPS!:in puitteissa:
Koirakampaamo Villa Koiranen:
Koirakampaaja Gilbert Geeli on kaikkien koirien suosikki. Syynä on salainen eliksiiri, jollaista muilla koirakampaajilla ei ole. Kuinka ollakaan, ketku kilpailija Käkkäräinen haluaa eliksiirin reseptin ja keksii ovelan juonen saadakseen sen itselleen. Onneksi herra Geeli saa avukseen pienen orpokoiran, joka neuvokkuudellaan auttaa saamaan asiat kuntoon.
Viiru ja Pesonen
Ukko Pesonen asustelee yksinäisenä ja vailla puhekaveria mökissään, kunnes ystävällinen naapuri lahjoittaa hänelle pienen kissanpennun. Höperö Ukko juttelee kissalleen päivät pitkät - ja kas eräänä päivänä kissa puhkeaa puhumaan, ainakin nyt Ukko Pesoselle. Siitä alkavat Viirun ja Pesosen yhteiset lokoisat päivät, joihin kuuluu hukkuneita ruuveja, pelottava mäyrä ja tietenkin lettukakkua.
Mimmi lehmä ja varis
Elämäniloinen Mimmi Lehmä kaipaa väriä elämäänsä. Mimmi on rohkea voittajaluonne, joka heittäytyy villinä elämänvirtaan. Mimmi tapaa pelokkaan Variksen, josta monenmoisten kommellusten jälkeen tulee tosi ystävä. Ystävyys on jokaiselle meistä tärkeää. Juijja ja Tomas Wieslanderin suositusta lastenkirjasta tehdyssä vuorovaikutteisessa esityksessä pohditaan ja pallotellaan lapsiyleisön kanssa ystävyyden eri puolia.
Kummituskekkerit
Autiotalon kummitukset valmistautuvat synttärijuhliin: höperö kreivi Konrad Kullervo von Knackenhaus täyttää keskiyöllä 550 vuotta, ja pikkukummitus Hugo ystävineen touhuaa innokkaasti yllättääkseen hänet. Tärveltyykö yllätys, kun kutsumaton vieras, kakkurosvo Sulo Sacher puuttuu peliin...
Pippuridino
Kokkien keittiössä syntyy vipinää kun he saavat kuninkaallisen kakkutilauksen – mutta juuri tuona
onnenpäivänä heidän uskollinen kanansa Emmi päättää lähteä hermolomalle. Ja kakkuun tarvitaan
munia! Neuvokkaat kokit keksivät yllättävän ratkaisun.
Satuhahmot ihan pihalla – osallistava improvisaatioteatterisesitys ulkotiloissa: Lasten luokse leikkipoluille tuodussa interaktiivisessa teatteriesityksessä heittäydytään, leikitään eri tunteilla ja opetellaan kuuntelemaan tarkkaavaisesti toisia.
TOTEM-teatteri
1000 paperista kurkea – tarina räjähdyksestä ja rauhasta
20.1.-3.3.2022, tilataan koulun liikuntasaliin. Japanilaisen legendan mukaan se, joka taittelee tuhat paperista kurkea, saa toivomuksensa toteutettua. Tähän yltiöpäiseen tehtävään ryhtyi Sadako-niminen tyttö, jonka Hiroshiman suuri räjähdys oli sairastuttanut. Juoksemista rakastava Sadako saa vierelleen uskoa luomaan niin juoksuvalmentajansa, parturi-isänsä kuin sairaalan lääkäritkin. Esitykseen liittyy yleisötyömateriaalia ja työpaja. Kysy lisää!
PNNN LNK – esitys köydestä ja rohkeudesta
15.3.-20.5.2022, tilataan koulun liikuntasaliin. Alakoululaisille suunnattu PNNN LNK pohjautuu antiikin Kreikan mytologiaan. Theseuksella, Ateenan prinssillä, on pelottava haaste: hänen täytyy astua pimeään la-la-labyrinttiin, jossa asustaa häränpäinen Minotauros. Esitykseen liittyy yleisötyömateriaalia ja MNSTR-työpaja. Kysy lisää!
TOTEM-teatteri, tuottaja@totemteatteri.com, p. 050 5470047
TOTEM-teatterin verkkosivut(ulkoinen linkki)
Käsityökoulu Robotin KULPS-työpajat
Käsityökoulu Robotin piirtorobotti- ja valobotti-työpajoissa tutustutaan yhdessä ihmetellen sähköön, virtapiiriin, komponentteihin ja sähkörakentamisen työkaluihin. Piirtorobotti-työpaja on suunnattu 1.-2. luokkalaisille. Osallistuvat luokat saavat tehdyt robotit omakseen. Toteutus koululla tai Lasten kulttuurikeskus Aurorassa.
Käsityökoulu Robotin KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Espoon sirkus- ja teatterikoulu Esko
Sirkuspaja
Sirkuspajassa tutustutaan sirkuslajeihin: akrobatiaan, tasapainoiluun ja jongleeraukseen Espoon sirkus- ja teatterikoulu Eskon ammattitaitoisten sirkusopettajien johdolla. Sirkuspaja toteutetaan Eskon sirkustiloissa, sopimuksen mukaan joko Järvenperän koulun sirkustilassa (Auroranmäki 1) tai Kannusillan väestönsuojan sirkustilassa (Vanha Lagstadintie 5). Sirkuspaja voidaan sopimuksen mukaan järjestää myös tilaajan omalla koululla. Jatkotyöskentelyä varten oppimateriaalia löytyy Eskon Youtube –kanavalta(ulkoinen linkki).
Ilmoittautumisohjeet: Susanna Hintikka, susanna.hintikka@esko.fi(ulkoinen linkki), p. 09 855 2859
Koulukinonäytökset Kino Tapiolassa
Kino Tapiolassa voit järjestää koulukinonäytöksen valitsemallanne elokuvalla omalle ryhmällenne parhaiten sopivaan aikaan maksuttomana KULPS-palveluna.
Vähimmäisoppilasmäärä tilauksille on 50 oppilasta. Sivuillamme on elokuvaehdotuksia, ja lisää voi etsiä osoitteesta koulukino.fi(ulkoinen linkki).
Tiedustele sopivaa ajankohtaa ja elokuvan saatavuutta: hannele@kinotapiola.fi / 045 1144945, teatteripäällikkö Hannele Marjavaara
Kino Tapiolan koulukinonäytökset(ulkoinen linkki)
Unga Teatern
VIISI ATERIAA PÄIVÄSSÄ -eli mitä söimme ja missä
12.1. –26.3.2022 Unga Teatern, Lillklobb, Nuijalantie 9, 02630 Espoo. Näytelmään liittyy yleisötyötä.
Viisi ateriaa päivässä on leikkisä tarina ruoasta ja aterioista. Arkipäiväinen ja kuvitteellinen kietoutuvat puhuttaessa elintärkeistä makuasioista. Kaikki elävä syö. Mutta mitä? Käsikirjoitus: Christoffer Mellgren, Suomennos: Meri Anna Hulkkonen, Ohjaus: Janne Pellinen.
Varaukset: 09-86208200, info@ungateatern.fi
Unga Teatern -verkkosivut.(ulkoinen linkki)
GLIMS & GLOMS -kiertävä teatteri
Raxu Taskunen nukketeatterimusikaali
Esitys on tilattavissa koulujen ja päiväkotien tiloihin.
Raxu Taskunen on nukketeatterimusikaali, jossa yksi esiintyjä tulkitsee kaikki tarinan hahmot. Esityksessä maailmaa katsotaan pienen, taskuihin hyvin mahtuvan Raxu Taskusen näkövinkkelistä. Aina nälkäinen Raxu on nokkela, vilkas ja kuitenkin erittäin laiska persoona, joka yrittää kaikin keinoin pakoilla ikävinä pitämiään asioita, kuten nukkumaan käymistä tai terveellistä ruokavaliota. Esitystä varten tarvitaan vain 3m x 2m kokoinen alue tasaista lattiapintaa. Lisätietoa esityksest GLIMS & GLOMSin verkkosivuilla.(ulkoinen linkki)
Esitystilaukset: heidi@glimsgloms.fi
3.-4.-luokat
Kulttuuripolun sisällöt 3.-4.-luokkalaisille
Gallen-Kallelan Museo
Tarvaspään museokierroksella tutustutaan Tarvaspään ateljeelinnan
salaisuuksiin, saadaan perustietoa taiteilija Akseli Gallen-Kallelasta ja hänen
taiteestaan sekä tutustutaan museossa esillä olevaan näyttelyyn (kesto n. 45 min).
Akselin askelissa (mobiilipeli) on Gallen-Kallelan Museon pihapiirissä käytettävä
mobiilisovellus, jonka pisteet kertovat pieniä tarinoita Tarvaspään alueesta ja
taiteilijan perheen elämästä. Tarvitset sovelluksen käyttämistä varten Android-puhelimen
sekä nettiliittymän sovelluksen lataamista varten (kesto 60 min).
Akselin aarteet -lautapeli tutustuttaa pelaajia Akseli Gallen-Kallelan työhön ja taiteeseen. Kysymys-, liikunta- ja sattumakortteja sisältävässä suurikokoisessa lautapelissä pelaajat seikkailevat Akselin jalanjäljissä maailmankartalla. Kesto 60–90minuuttia.
Gallen-Kallelan Museon sisällöt päiväkodeille ja kouluille(ulkoinen linkki)
Suomen Luontokeskus Haltia
Meidän metsä! -luonto-opastus (ulkona)
Opastuksen tavoitteena on havainnoida luonnon kirjoa metsässä, herättää ympäristöherkkyyttä ja oivaltaa omaa luontosuhdetta. Opastus seuraa Päivättärenpolkua (1,4 km), mutta voidaan toteuttaa myös koulun omassa lähimetsässä.
Eläinten arkkitehtuuria -opastus (sisällä Haltiassa tai virtuaalisesti)
Mitä piiloutuu muurahaispesän syvyyksiin? Kuka on järjestänyt pesäänsä ilmastoinnin? Toiminnallinen opastus innostaa arkkitehtuurin maailmaan eläinten huikeiden arkkitehtonisten ratkaisujen avulla.
Museo Leikki
Leluja ja leikkejä ennen ja nyt
Museo Leikin KULPS! vie oppilaat pääsevät tutustumaan eri vuosikymmenten leluihin ja lapsuuteen sekä pohtimaan nykylapsuuden ja entisajan lapsuuden eroja ja yhtäläisyyksiä. Paketti sisältää Leluja ja leikkejä ennen ja nyt -alustuksen ja Perinnelelu tuunaamo -työpajan sekä tehtävän. Työpajassa oppilaat pääsevät tuunaamaan perinteisestä puulelu hyrrästä mieleisensä version tai vaihtoehtoisesti kokoamaan ja tuunaamaan klassisista neppisautosta omanlaisen version. Paketin voi toteuttaa etä- tai lähiversiona. Lähiversiossa opas saapuu vetämään paketin koululle ja paketti toteutetaan luokassa tai muussa koulun tilassa. Etäversiossa paketti toteutetaan Teams-yhteyden kautta ja työpajan tarvikkeet toimitetaan koululle postitse. Kesto: noin 1h
Leikki on lapsen työtä
Museo Leikin leikkituokion aikana opitaan vanhoja ja uudempia yhteisleikkejä ja leikitään niitä koko luokan voimin. Tutuksi tulevat esimerkiksi Hura-hura häitä-, Sähkötysmurhaaja- ja Vettä kengässä -leikit. Leikkituokio voidaan toteuttaa koulun sisätiloissa tai koulun pihalla. Kesto: noin 45 min
Varaukset mieluiten kaksi viikkoa etukäteen puhelimitse 050-5900137 tai info@museoleikki.fi.
Museo Leikin KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Sanataidekoulun työpajat
Sanataiteen opetuksen sisällöt korostavat kielenkäytön iloa, rohkeita kokeiluja, elämyksellisyyttä ja kannustavat monipuoliseen itseilmaisuun. Lukuvuonna 2021-22 3.-luokkalaisille on tarjolla työpajat SANOJEN TAIKA (kesto 90 min) ja LÖYTÖRETKI RUNOIHIN (kesto 90 min), ja 4.-luokkalaisille työpajat LÖYTÖRETKI RUNOIHIN (kesto 90 min) ja MUODONMUUTOS (kesto 90 min). Ajankohta sovitaan yhdessä. Toteutus omassa luokassa tai etätyöpajana Teams -sovelluksella.
Sanataidekoulun KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Espoon modernin taiteen museo EMMA: Taide on mua varten!
Opastuksella EMMAn näyttelyssä tuodaan taidetta lähemmäksi koululaisten omaa kokemusmaailmaa. Museosta ja museovierailuista muotoutuu luonnollisempi osa lapsen arkea. Kokonaisuus rakentuu ennakkotehtävästä, museokierroksesta sekä jatkotehtävästä.
Ahertajantie 5, Tapiola TAI etänä Teams / Zoom -alustoilla.
EMMAn KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
EMMAn etäsisällöt(ulkoinen linkki)
KAMU Espoon kaupunginmuseo
KAMUn museoista kolmessa voi vierailla lukuvuoden aikana mielin määrin ja monta kertaa! KAMU Näyttelykeskus WeeGeellä, Talomuseo Glims ja Huvilamuseo Villa Rulludd tarjoavat paljon katsottavaa ja koettavaa eri-ikäisille oppijoille usealla erilaisilla opastuksella. Koululais- ja varhaiskasvatusryhmien palvelut löytyvät helpoiten museokohtaisesti:
https://www.espoo.fi/fi/kamu-weegeella/opi-museossa (ulkoinen linkki)
https://www.espoo.fi/fi/talomuseo-glims/opi-museossa (ulkoinen linkki)
https://www.espoo.fi/fi/huvilamuseo-villa-rulludd/opi-museossa(ulkoinen linkki)
Kierrätyskeskuksen KULPS- tunnit
Ulkoleikkejä kiertotaloudesta
45 minuutin oppitunti koulun pihalla. Millaisia tekoja kuuluu kiertotalouteen? Se selviää tällä tunnilla, jolla leikitään mm. lajitteluaiheista maa-meri-laiva-leikkiä, nokkeluutta vaativaa matikkapeliä sekä kiertotaloustekoja kertaavaa värileikkiä. Otamme oppilaiden ikäryhmän huomioon eli eri luokka-asteiden tunnit ovat erilaisia.
Varaa tunteja Kierrätyskeskuksen KULPS-sivuilta(ulkoinen linkki)
Etävierailu Kierrätyskeskukseen
45 minuutin etävierailu, lähetämme osallistumislinkin sähköpostilla. Etävierailulla tutustumme Nihtisillan Kierrätyskeskukseen videoiden ja tehtävien avulla. Vierailulla kurkistetaan kulisseihin ja katsotaan mitä vaiheita tavarat käyvät läpi ennen kuin ne päätyvät kierrätyskaupan hyllylle. Käsittelemme myös sitä, miksi tavaroiden uudelleenkäyttö on tärkeää ja mietitään, mitä jokainen oppilas voi itse kierrättää.
Varaa virtuaalivierailu Kierrätyskeskuksen verkkokalenterista(ulkoinen linkki)
Musiikki- ja tanssikoulu Estrada
Tutustu Selloon– työpaja
Sello on paitsi kauppakeskus, myös soitin. Millainen soitin se on ja minkälaista musiikkia sellolla voi soittaa? Työpajassa tutustutaan myös sellon historiaan ja jousisoitinperheen muihin soittimiin.
Sävellysretki/Biisipaja
Tässä työpajassa (90min) sävelletään yhdessä ja voidaan valmistella myös yhteistä esitystä. Työpajalle on mahdollista varata jatkoa. Tunti on suunniteltu herättämään lasten ja nuorten luovuutta sekä rohkaisemaan heitä säveltämiseen ja sanoittamiseen.
Soitinesittely
Työpajassa tutustutaan eri soittimiin tai vaihtoehtoisesti yhteen soittimeen syvemmin. Soitinvalikoima voi vaihdella opetuskertojen mukaan ja luokka voi tilata esittelyitä useammista eri soittimista. Nämä voivat olla joko akustisia soittimia tai bändisoittimia.
Yhteydenotot ja varaukset: Kim Kronman 0407475738 (ma-to 10-15) toimisto@estrada.fi
Musiikki- ja tanssikoulu Estradan verkkosivut.(ulkoinen linkki)
4. luokka
Teatteri Hevosenkenkä: ROOLIHAHMOT IHAN KUJALLA – osallistava improvisaatioteatteriesitys ulkotiloissa
Lasten luokse leikkipoluille tuodussa interaktiivisessa teatteriesityksessä heittäydytään, leikitään eri tunteilla ja opetellaan kuuntelemaan tarkkaavaisesti toisia. P. 09 4391 220 tai hevosenkenka@hevosenkenka.fi
Teatteri Hevosenkengän verkkosivut(ulkoinen linkki)
Espoon sirkus- ja teatterikoulu Esko
Teatteri-improvisaatio
Teatteri on hyvä väline tutkia erilaisia asioita, ilmiöitä ja ihmisten toimintamalleja. Teatterin avulla voidaan lähestyä mitä tahansa oppiainetta. Teatteri-improvisaatio vahvistaa oppilaan luovaa ajattelua ja vuorovaikutustaitoja sekä koko luokan ryhmähenkeä. Teatteri-improvisaatiopaja toteutetaan omalla koululla. Eskon teatteriopettaja tulee pitämään teatteritunnin. Sopimuksen mukaan joko yksi tai kaksi oppituntia. Jatkotyöskentelyä varten oppimateriaalia löytyy Eskon Youtube –kanavalta(ulkoinen linkki).
Ilmoittautumisohjeet: Susanna Hintikka, susanna.hintikka@esko.fi(ulkoinen linkki), p. 09 855 2859
TOTEM-teatteri
1000 paperista kurkea – tarina räjähdyksestä ja rauhasta
20.1.-3.3.2022, tilataan koulun liikuntasaliin. Japanilaisen legendan mukaan se, joka taittelee tuhat paperista kurkea, saa toivomuksensa toteutettua. Tähän yltiöpäiseen tehtävään ryhtyi Sadako-niminen tyttö, jonka Hiroshiman suuri räjähdys oli sairastuttanut. Juoksemista rakastava Sadako saa vierelleen uskoa luomaan niin juoksuvalmentajansa, parturi-isänsä kuin sairaalan lääkäritkin. Esitykseen liittyy yleisötyömateriaalia ja työpaja. Kysy lisää!
PNNN LNK – esitys köydestä ja rohkeudesta
15.3.-20.5.2022, tilataan koulun liikuntasaliin. Alakoululaisille suunnattu PNNN LNK pohjautuu antiikin Kreikan mytologiaan. Theseuksella, Ateenan prinssillä, on pelottava haaste: hänen täytyy astua pimeään la-la-labyrinttiin, jossa asustaa häränpäinen Minotauros. Esitykseen liittyy yleisötyömateriaalia ja MNSTR-työpaja. Kysy lisää!
TOTEM-teatteri, tuottaja@totemteatteri.com, p. 050 5470047
TOTEM-teatterin verkkosivut(ulkoinen linkki)
Käsityökoulu Robotin KULPS-työpajat
Käsityökoulu Robotin piirtorobotti- ja valobotti-työpajoissa tutustutaan yhdessä ihmetellen sähköön, virtapiiriin, komponentteihin ja sähkörakentamisen työkaluihin. Valobotti-työpaja on suunnattu 3.-6. luokkalaisille. Osallistuvat luokat saavat tehdyt robotit saavat tehdyt robotit omakseen. Toteutus koululla tai Lasten kulttuurikeskus Aurorassa.
Käsityökoulu Robotin KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Espoon kuviksen kuvataidetyöpajat
Espoon kuviksen kevään 2022 valikoimassa on viisi erilaista työpajaa. Ohjelmassa pysyvät mm. suosikit Seikkailujen saaristo-, Stop motion- ja Manga-pajat sekä ulkotyöpaja Hetken hahmot. Uutuutena mukaan tulee yli 3.-luokkalaisille suunnattu luonnontiedettä ja kuvataidetta yhdistävä Pörriäiselle koti -työpaja, jossa suunnitellaan ja toteutetaan hyönteishotelli ekologisista rakennusmateriaaleista. Työpajoja järjestetään WeeGee-talolla tai ulkona koulujen lähiympäristössä.
Espoon kuviksen KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Espoon sirkus- ja teatterikoulu Esko
Sirkuspaja
Sirkuspajassa tutustutaan sirkuslajeihin: akrobatiaan, tasapainoiluun ja jongleeraukseen Espoon sirkus- ja teatterikoulu Eskon ammattitaitoisten sirkusopettajien johdolla. Sirkuspaja toteutetaan Eskon sirkustiloissa, sopimuksen mukaan joko Järvenperän koulun sirkustilassa (Auroranmäki 1) tai Kannusillan väestönsuojan sirkustilassa (Vanha Lagstadintie 5). Sirkuspaja voidaan sopimuksen mukaan järjestää myös tilaajan omalla koululla. Jatkotyöskentelyä varten oppimateriaalia löytyy Eskon Youtube –kanavalta(ulkoinen linkki).
Ilmoittautumisohjeet: Susanna Hintikka, susanna.hintikka@esko.fi(ulkoinen linkki), p. 09 855 2859
Koulukinonäytökset Kino Tapiolassa
Kino Tapiolassa voit järjestää koulukinonäytöksen valitsemallanne elokuvalla omalle ryhmällenne parhaiten sopivaan aikaan maksuttomana KULPS-palveluna.
Vähimmäisoppilasmäärä tilauksille on 50 oppilasta. Sivuillamme on elokuvaehdotuksia, ja lisää voi etsiä osoitteesta koulukino.fi(ulkoinen linkki).
Tiedustele sopivaa ajankohtaa ja elokuvan saatavuutta: hannele@kinotapiola.fi / 045 1144945, teatteripäällikkö Hannele Marjavaara
Kino Tapiolan koulukinonäytökset(ulkoinen linkki)
Unga Teatern
VIISI ATERIAA PÄIVÄSSÄ -eli mitä söimme ja missä
12.1. –26.3.2022 Unga Teatern, Lillklobb, Nuijalantie 9, 02630 Espoo. Näytelmään liittyy yleisötyötä.
Viisi ateriaa päivässä on leikkisä tarina ruoasta ja aterioista. Arkipäiväinen ja kuvitteellinen kietoutuvat puhuttaessa elintärkeistä makuasioista. Kaikki elävä syö. Mutta mitä? Käsikirjoitus: Christoffer Mellgren, Suomennos: Meri Anna Hulkkonen, Ohjaus: Janne Pellinen.
Varaukset: 09-86208200, info@ungateatern.fi
Unga Teatern -verkkosivut.(ulkoinen linkki)
3. luokka
Teatteri Hevosenkenkä
Vampyyrivaarin tarinoita (helmikuu-huhtikuu 2022)
Vampyyrivaari Yrjö von Drakkula vie ystävänsä Britan ja meidät katsojat tutustumaan kartanonsa salaisuuksiin. Tapaamme lohikäärme Sytkäsen joka hoitaa keskuslämmityksen, näemme luurankojen iloisen tanssin ja, mikä tärkeintä, ratkaisemme kaappikellon arvoituksen. Kuka laittoi puuroa kellon koneistoon ja miksi?
TEATTERI HEVOSENKENKÄ, Juhannusmäki 2, Mankkaa, Espoo
Seuraavia esityksiä voi tilata kouluille KULPS!:in puitteissa:
Koirakampaamo Villa Koiranen:
Koirakampaaja Gilbert Geeli on kaikkien koirien suosikki. Syynä on salainen eliksiiri, jollaista muilla koirakampaajilla ei ole. Kuinka ollakaan, ketku kilpailija Käkkäräinen haluaa eliksiirin reseptin ja keksii ovelan juonen saadakseen sen itselleen. Onneksi herra Geeli saa avukseen pienen orpokoiran, joka neuvokkuudellaan auttaa saamaan asiat kuntoon.
Viiru ja Pesonen
Ukko Pesonen asustelee yksinäisenä ja vailla puhekaveria mökissään, kunnes ystävällinen naapuri lahjoittaa hänelle pienen kissanpennun. Höperö Ukko juttelee kissalleen päivät pitkät - ja kas eräänä päivänä kissa puhkeaa puhumaan, ainakin nyt Ukko Pesoselle. Siitä alkavat Viirun ja Pesosen yhteiset lokoisat päivät, joihin kuuluu hukkuneita ruuveja, pelottava mäyrä ja tietenkin lettukakkua.
Mimmi lehmä ja varis
Elämäniloinen Mimmi Lehmä kaipaa väriä elämäänsä. Mimmi on rohkea voittajaluonne, joka heittäytyy villinä elämänvirtaan. Mimmi tapaa pelokkaan Variksen, josta monenmoisten kommellusten jälkeen tulee tosi ystävä. Ystävyys on jokaiselle meistä tärkeää. Juijja ja Tomas Wieslanderin suositusta lastenkirjasta tehdyssä vuorovaikutteisessa esityksessä pohditaan ja pallotellaan lapsiyleisön kanssa ystävyyden eri puolia. On ihanaa välittää toisesta ja, että joku välittää sinusta.
Kummituskekkerit
Autiotalon kummitukset valmistautuvat synttärijuhliin: höperö kreivi Konrad Kullervo von Knackenhaus täyttää keskiyöllä 550 vuotta, ja pikkukummitus Hugo ystävineen touhuaa innokkaasti yllättääkseen hänet. Tärveltyykö yllätys, kun kutsumaton vieras, kakkurosvo Sulo Sacher puuttuu peliin...
Pippuridino
Kokkien keittiössä syntyy vipinää kun he saavat kuninkaallisen kakkutilauksen – mutta juuri tuona
onnenpäivänä heidän uskollinen kanansa Emmi päättää lähteä hermolomalle. Ja kakkuun tarvitaan
munia! Neuvokkaat kokit keksivät yllättävän ratkaisun. Jokin taitaa kuitenkin mennä vikaan: keittiöön
ilmestyy outo, mutta ystävällinen vieras – ja kohta on jotain todella kummaa tekeillä…
Satuhahmot ihan pihalla – osallistava improvisaatioteatterisesitys ulkotiloissa: Lasten luokse leikkipoluille tuodussa interaktiivisessa teatteriesityksessä heittäydytään, leikitään eri tunteilla ja opetellaan kuuntelemaan tarkkaavaisesti toisia.
Teatteri Hevosenkengän verkkosivut(ulkoinen linkki)
4. luokka
Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki
Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin KULPS-tarjottimella on kolme 4–6-luokille suunnattua toiminnallista työpajaa: Torni-työpajassa perehdytään rakenteiden kestävyyteen ja tehdään huikeita torneja puutikuista. Pop-up koti -työpajassa ideoidaan ja sisustetaan viihtyisä koti kokoontaitettavalle pienoismallipohjalle. Paperiarkkitehtuuria-työpajassa harjoitellaan kolmiulotteista muodonantoa ja luodaan mielenkiintoisia katutiloja. Torni ja Pop-up koti toteu-tetaan lähiopetuksena ja Paperiarkkitehtuuria etäopetuksena.
Arkin KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
KAMU Espoon kaupunginmuseo / Saaristomuseo Pentala
Saaristomuseon Retkipäivässä tutustutaan 1900-luvun kalastaja- ja huvilaelämään sekä ihmisen ja luonnon yhteiseloon saaristossa. Päivä sisältää tilausvenekuljetuksen Soukan venesatamasta Pentalaan ja takaisin, toiminnallisen opastuksen Saaristomuseon alueella, opettajan itsenäisesti ohjaaman luontoretken saaren poluille sekä eväshetken. Retki Pentalaan on tarjolla 4.–6.-luokkalaisille. Vuonna 2022 retkiä järjestetään ti–pe 17.5–31.5. ja ti–pe 1.–9.9. Jokaiseen retkipäivään mahtuu kaksi koululuokkaa. Retkipäivän kesto on 9.30–14.00.
VUODEN 2022 KULPS -RETKIPÄIVÄT PENTALAAN ON KAIKKI VARATTU.
Vuoden 2022 retkipäivien varaus alkaa ti 1.3. klo 10. Varauksia otetaan vastaan ma-pe klo 10–15 puhelimitse, p. 043 8252641.
https://www.espoo.fi/fi/saaristomuseo-pentala/kulps-retkipaivat-espoolaisille-kouluryhmille(ulkoinen linkki)
5.-6.-luokat
Kulttuuripolun sisällöt 5.-6.-luokkalaisille
Gallen-Kallelan Museo
Tarvaspään museokierroksella tutustutaan Tarvaspään ateljeelinnan
salaisuuksiin, saadaan perustietoa taiteilija Akseli Gallen-Kallelasta ja hänen
taiteestaan sekä tutustutaan museossa esillä olevaan näyttelyyn (kesto n. 45 min).
Akselin askelissa (mobiilipeli) on Gallen-Kallelan Museon pihapiirissä käytettävä
mobiilisovellus, jonka pisteet kertovat pieniä tarinoita Tarvaspään alueesta ja
taiteilijan perheen elämästä. Tarvitset sovelluksen käyttämistä varten Android-puhelimen
sekä nettiliittymän sovelluksen lataamista varten (kesto 60 min).
Akselin aarteet -lautapeli tutustuttaa pelaajia Akseli Gallen-Kallelan työhön ja taiteeseen. Kysymys-, liikunta- ja sattumakortteja sisältävässä suurikokoisessa lautapelissä pelaajat seikkailevat Akselin jalanjäljissä maailmankartalla. Kesto 60–90minuuttia.
Lue lisää: http://www.gallen-kallela.fi/museovierailu/kouluille-ja-paivakodeille/
Akselin aarteet -lautapeli tutustuttaa pelaajia Akseli Gallen-Kallelan työhön ja
taiteeseen. Kysymys-, liikunta- ja sattumakortteja sisältävässä suurikokoisessa
lautapelissä pelaajat seikkailevat Akselin jalanjäljissä maailmankartalla. Kesto 60–90minuuttia.
Gallen-Kallelan Museon sisällöt päiväkodeille ja kouluille(ulkoinen linkki)
Teatteri Hevosenkenkä
ROOLIHAHMOT IHAN PIHALLA – osallistava improvisaatioteatteriesitys ulkotiloissa
Lasten luokse leikkipoluille tuodussa interaktiivisessa teatteriesityksessä
heittäydytään, leikitään eri tunteilla ja opetellaan kuuntelemaan tarkkaavaisesti
toisia.
Teatteri Hevosenkengän verkkosivut(ulkoinen linkki)
Suomen Luontokeskus Haltia
Jääkauden jälkiä -opastus (sisällä Haltiassa)
Innostava opastus kulkee Haltian päänäyttelyn osallistavasta jääkausidemosta
talviseen luontoon ja hienoimpiin luontokohteisiimme. Oppaan takataskusta löytyypieniä tehtäviä matkan varrelle.
Skutsi kutsuu! - luonto-opastus (ulkona)
Toiminnallisella, omaa luontosuhdetta ja eliöiden elinympäristöä ja niiden suhdetta
pohtivalla opastuksella tutustutaan metsäluonnon kirjoon ja kestävään
monikäyttöön seuraamalla Päivättärenpolkua (1,4 km). Huom! Opastus voidaan
toteuttaa myös koulun omassa lähimetsässä.
Museo Leikki
Leluja ja leikkejä ennen ja nyt
Museo Leikin KULPS! vie oppilaat pääsevät tutustumaan eri vuosikymmenten leluihin ja lapsuuteen sekä pohtimaan nykylapsuuden ja entisajan lapsuuden eroja ja yhtäläisyyksiä. Paketti sisältää Leluja ja leikkejä ennen ja nyt -alustuksen ja Perinnelelu tuunaamo -työpajan sekä tehtävän. Työpajassa oppilaat pääsevät tuunaamaan perinteisestä puulelu hyrrästä mieleisensä version tai vaihtoehtoisesti kokoamaan ja tuunaamaan klassisista neppisautosta omanlaisen version. Paketin voi toteuttaa etä- tai lähiversiona. Lähiversiossa opas saapuu vetämään paketin koululle ja paketti toteutetaan luokassa tai muussa koulun tilassa. Etäversiossa paketti toteutetaan Teams-yhteyden kautta ja työpajan tarvikkeet toimitetaan koululle postitse. Kesto: noin 1h
Varaukset mieluiten kaksi viikkoa etukäteen puhelimitse 050-5900137 tai info@museoleikki.fi.
Museo Leikin KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Espoon modernin taiteen museo EMMA: Taide on mua varten!
Opastuksella EMMAn näyttelyssä tuodaan taidetta lähemmäksi koululaisten omaa kokemusmaailmaa. Museosta ja museovierailuista muotoutuu luonnollisempi osa lapsen tai nuoren arkea. Kokonaisuus rakentuu ennakkotehtävästä, museokierroksesta sekä jatkotehtävästä.
Ahertajantie 5, Tapiola TAI etänä Teams / Zoom -alustoilla.
EMMAn KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
EMMAn etäsisällöt(ulkoinen linkki)
Sanataidekoulun työpajat
Sanataiteen opetuksen sisällöt korostavat kielenkäytön iloa, rohkeita kokeiluja, elämyksellisyyttä ja kannustavat monipuoliseen itseilmaisuun. Lukuvuonna 2021-22 5.-6.-luokkalaisille on tarjolla työpajat LÖYTÖRETKI RUNOIHIN (kesto 90 min) ja MUODONMUUTOS (kesto 90 min). Ajankohta sovitaan yhdessä. Toteutus omassa luokassa tai etätyöpajana Teams -sovelluksella.
Sanataidekoulun KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
KAMU Espoon kaupunginmuseo
KAMUn museoista kolmessa voi vierailla lukuvuoden aikana mielin määrin ja monta kertaa! KAMU Näyttelykeskus WeeGeellä, Talomuseo Glims ja Huvilamuseo Villa Rulludd tarjoavat paljon katsottavaa ja koettavaa eri-ikäisille oppijoille usealla erilaisilla opastuksella. Koululais- ja varhaiskasvatusryhmien palvelut löytyvät helpoiten museokohtaisesti:
https://www.espoo.fi/fi/kamu-weegeella/opi-museossa (ulkoinen linkki)
https://www.espoo.fi/fi/talomuseo-glims/opi-museossa (ulkoinen linkki)
https://www.espoo.fi/fi/huvilamuseo-villa-rulludd/opi-museossa(ulkoinen linkki)
Espoon sirkus- ja teatterikoulu Esko
Teatteri-improvisaatio
Teatteri on hyvä väline tutkia erilaisia asioita, ilmiöitä ja ihmisten toimintamalleja. Teatterin avulla voidaan lähestyä mitä tahansa oppiainetta. Teatteri-improvisaatio vahvistaa oppilaan luovaa ajattelua ja vuorovaikutustaitoja sekä koko luokan ryhmähenkeä. Teatteri-improvisaatiopaja toteutetaan omalla koululla. Eskon teatteriopettaja tulee pitämään teatteritunnin. Sopimuksen mukaan joko yksi tai kaksi oppituntia. Jatkotyöskentelyä varten oppimateriaalia löytyy Eskon Youtube –kanavalta(ulkoinen linkki).
Ilmoittautumisohjeet: Susanna Hintikka, susanna.hintikka@esko.fi(ulkoinen linkki), p. 09 855 2859
Kierrätyskeskuksen KULPS- tunnit
Etävierailu Kierrätyskeskukseen
45 minuutin etävierailu, lähetämme osallistumislinkin sähköpostilla. Etävierailulla tutustumme Nihtisillan Kierrätyskeskukseen videoiden ja tehtävien avulla. Vierailulla kurkistetaan kulisseihin ja katsotaan mitä vaiheita tavarat käyvät läpi ennen kuin ne päätyvät kierrätyskaupan hyllylle. Käsittelemme myös sitä, miksi tavaroiden uudelleenkäyttö on tärkeää ja mietitään, mitä jokainen oppilas voi itse kierrättää.
Varaa virtuaalivierailu Kierrätyskeskuksen verkkokalenterista(ulkoinen linkki)
Kiertotalouden sankarit – tapaus kännykkä
45 minuutin oppitunti ulkona koulun pihalla. Kiertotalouden sankarit -tunnilla tutustutaan kiertotalouden periaatteisiin käyttämällä kännykkää esimerkkinä: Tunnilla selviää mitä raaka-aineita kännykkään tarvitaan sekä millaisia ympäristötekoja kännykän hankinnassa ja käytössä voi tehdä. Lopuksi luokan yhteistyöllä ratkeaa myös viisauden lähteen arvoitus.
Varaa tunteja Kierrätyskeskuksen KULPS-sivuilta(ulkoinen linkki)
Musiikki- ja tanssikoulu Estrada
Tutustu Selloon– työpaja
Sello on paitsi kauppakeskus, myös soitin. Millainen soitin se on ja minkälaista musiikkia sellolla voi soittaa? Työpajassa tutustutaan myös sellon historiaan ja jousisoitinperheen muihin soittimiin.
Sävellysretki/Biisipaja
Tässä työpajassa (90min) sävelletään yhdessä ja voidaan valmistella myös yhteistä esitystä. Työpajalle on mahdollista varata jatkoa. Tunti on suunniteltu herättämään lasten ja nuorten luovuutta sekä rohkaisemaan heitä säveltämiseen ja sanoittamiseen.
Soitinesittely
Työpajassa tutustutaan eri soittimiin tai vaihtoehtoisesti yhteen soittimeen syvemmin. Soitinvalikoima voi vaihdella opetuskertojen mukaan ja luokka voi tilata esittelyitä useammista eri soittimista. Nämä voivat olla joko akustisia soittimia tai bändisoittimia.
Yhteydenotot ja varaukset: Kim Kronman 0407475738 (ma-to 10-15) toimisto@estrada.fi
Musiikki- ja tanssikoulu Estradan verkkosivut.(ulkoinen linkki)
TOTEM-teatteri
1000 paperista kurkea – tarina räjähdyksestä ja rauhasta
20.1.-3.3.2022, tilataan koulun liikuntasaliin. Japanilaisen legendan mukaan se, joka taittelee tuhat paperista kurkea, saa toivomuksensa toteutettua. Tähän yltiöpäiseen tehtävään ryhtyi Sadako-niminen tyttö, jonka Hiroshiman suuri räjähdys oli sairastuttanut. Juoksemista rakastava Sadako saa vierelleen uskoa luomaan niin juoksuvalmentajansa, parturi-isänsä kuin sairaalan lääkäritkin. Esitykseen liittyy yleisötyömateriaalia ja työpaja. Kysy lisää!
PNNN LNK – esitys köydestä ja rohkeudesta
15.3.-20.5.2022, tilataan koulun liikuntasaliin. Alakoululaisille suunnattu PNNN LNK pohjautuu antiikin Kreikan mytologiaan. Theseuksella, Ateenan prinssillä, on pelottava haaste: hänen täytyy astua pimeään la-la-labyrinttiin, jossa asustaa häränpäinen Minotauros. Esitykseen liittyy yleisötyömateriaalia ja MNSTR-työpaja. Kysy lisää!
TOTEM-teatteri, tuottaja@totemteatteri.com, p. 050 5470047
TOTEM-teatterin verkkosivut(ulkoinen linkki)
Käsityökoulu Robotin KULPS-työpajat
Käsityökoulu Robotin piirtorobotti- ja valobotti-työpajoissa tutustutaan yhdessä
ihmetellen sähköön, virtapiiriin, komponentteihin ja sähkörakentamisen työkaluihin.
Valobotti-työpaja on suunnattu 3.-6. luokkalaisille. Osallistuvat luokat saavat tehdyt robotit omakseen. Toteutus koululla tai Lasten kulttuurikeskus Aurorassa.
Käsityökoulu Robotin KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Espoon kuviksen kuvataidetyöpajat
Espoon kuviksen kevään 2022 valikoimassa on viisi erilaista työpajaa. Ohjelmassa pysyvät mm. suosikit Seikkailujen saaristo-, Stop motion- ja Manga-pajat sekä ulkotyöpaja Hetken hahmot. Uutuutena mukaan tulee yli 3.-luokkalaisille suunnattu luonnontiedettä ja kuvataidetta yhdistävä Pörriäiselle koti -työpaja, jossa suunnitellaan ja toteutetaan hyönteishotelli ekologisista rakennusmateriaaleista. Työpajoja järjestetään WeeGee-talolla tai ulkona koulujen lähiympäristössä.
Espoon kuviksen KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Espoon sirkus- ja teatterikoulu Esko
Home Sweet some- sirkusteatteriesitys ja työpaja
Kokonaisuus pitää sisällään esitystaltioinnin (kesto 35 min) ja sirkus- ja teatteriopettajan yhteistyöpajan (45 min). Esitys on Espoon sirkus- ja teatterikoulu Eskon sirkus- ja teatteriopettajien valmistama. Se kertoo hamasta tulevaisuudesta, jolloin ihmiset on suljettu omiin kupliinsa heidän oman turvallisuutensa vuoksi. Ihmisiä on auttamassa liuta erilaisia robotteja, joiden toiminta ei kaikin osin ole kovin ystävällistä ja eettistä. Esityksen aiheina ovat mm. robotisaatio, sosiaalinen media ja ihmisen itsemääräämisoikeus. Työpajassa keskustellaan esityksen herättämistä ajatuksista ja pureudutaan aiheisiin sirkuksen ja teatterin keinoin. Esitystaltiointi lähetetään etukäteen ja luokka voi katsoa sen ennen työpajaa.
Sirkuspaja
Sirkuspajassa tutustutaan sirkuslajeihin: akrobatiaan, tasapainoiluun ja jongleeraukseen Espoon sirkus- ja teatterikoulu Eskon ammattitaitoisten sirkusopettajien johdolla. Sirkuspaja toteutetaan Eskon sirkustiloissa, sopimuksen mukaan joko Järvenperän koulun sirkustilassa (Auroranmäki 1) tai Kannusillan väestönsuojan sirkustilassa (Vanha Lagstadintie 5). Sirkuspaja voidaan sopimuksen mukaan järjestää myös tilaajan omalla koululla. Jatkotyöskentelyä varten oppimateriaalia löytyy Eskon Youtube –kanavalta(ulkoinen linkki).
Ilmoittautumisohjeet: Susanna Hintikka, susanna.hintikka@esko.fi(ulkoinen linkki), p. 09 855 2859
Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki
Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin KULPS-tarjottimella on kolme 4–6-luokille suunnattua toiminnallista työpajaa: Torni-työpajassa perehdytään rakenteiden kestävyyteen ja tehdään huikeita torneja puutikuista. Pop-up koti -työpajassa ideoidaan ja sisustetaan viihtyisä koti kokoontaitettavalle pienoismallipohjalle. Paperiarkkitehtuuria-työpajassa harjoitellaan kolmiulotteista muodonantoa ja luodaan mielenkiintoisia katutiloja. Torni ja Pop-up koti toteu-tetaan lähiopetuksena ja Paperiarkkitehtuuria etäopetuksena.
Arkin KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Koulukinonäytökset Kino Tapiolassa
Kino Tapiolassa voit järjestää koulukinonäytöksen valitsemallanne elokuvalla omalle ryhmällenne parhaiten sopivaan aikaan maksuttomana KULPS-palveluna.
Vähimmäisoppilasmäärä tilauksille on 50 oppilasta. Sivuillamme on elokuvaehdotuksia, ja lisää voi etsiä osoitteesta koulukino.fi(ulkoinen linkki).
Tiedustele sopivaa ajankohtaa ja elokuvan saatavuutta: hannele@kinotapiola.fi / 045 1144945, teatteripäällikkö Hannele Marjavaara
Kino Tapiolan koulukinonäytökset(ulkoinen linkki)
Suomen Luontokeskus Haltia
Muodonmuutoksia-työpaja (sisällä Haltiassa ja ulkona)
Oppilaat tutustuvat suunnittelu- ja muotoiluprosessin eri vaiheisiin ja osaavat
soveltaa niitä omassa työskentelyssä käyttäen luonnonmateriaalia ja luontoa
inspiraation lähteenä. Työpajan aikana käydään ulkona metsäretkellä.
Luontokeskus Haltian KULPS-opastukset(ulkoinen linkki)
Unga Teatern
VIISI ATERIAA PÄIVÄSSÄ -eli mitä söimme ja missä
12.1. –26.3.2022 Unga Teatern, Lillklobb, Nuijalantie 9, 02630 Espoo. Näytelmään liittyy yleisötyötä.
Viisi ateriaa päivässä on leikkisä tarina ruoasta ja aterioista. Arkipäiväinen ja kuvitteellinen kietoutuvat puhuttaessa elintärkeistä makuasioista. Kaikki elävä syö. Mutta mitä? Käsikirjoitus: Christoffer Mellgren, Suomennos: Meri Anna Hulkkonen, Ohjaus: Janne Pellinen.
Varaukset: 09-86208200, info@ungateatern.fi
Unga Teatern -verkkosivut.(ulkoinen linkki)
KAMU Espoon kaupunginmuseo / Saaristomuseo Pentala
Saaristomuseon Retkipäivässä tutustutaan 1900-luvun kalastaja- ja huvilaelämään sekä ihmisen ja luonnon yhteiseloon saaristossa. Päivä sisältää tilausvenekuljetuksen Soukan venesatamasta Pentalaan ja takaisin, toiminnallisen opastuksen Saaristomuseon alueella, opettajan itsenäisesti ohjaaman luontoretken saaren poluille sekä eväshetken. Retki Pentalaan on tarjolla 4.–6.-luokkalaisille. Vuonna 2022 retkiä järjestetään ti–pe 17.5–31.5. ja ti–pe 1.–9.9. Jokaiseen retkipäivään mahtuu kaksi koululuokkaa. Retkipäivän kesto on 9.30–14.00.
VUODEN 2022 KULPS -RETKIPÄIVÄT PENTALAAN ON KAIKKI VARATTU.
Vuoden 2022 retkipäivien varaus alkaa ti 1.3. klo 10. Varauksia otetaan vastaan ma-pe klo 10–15 puhelimitse, p. 043 8252641.
https://www.espoo.fi/fi/saaristomuseo-pentala/kulps-retkipaivat-espoolaisille-kouluryhmille(ulkoinen linkki)
7.-9.-luokat
Kulttuuripolun sisällöt 7.-9.-luokkalaisille
Suomen Luontokeskus Haltia
Skutsi kutsuu! - luonto-opastus (ulkona)
Toiminnallisella, omaa luontosuhdetta ja eliöiden elinympäristöä ja niiden suhdetta
pohtivalla opastuksella tutustutaan metsäluonnon kirjoon ja kestävään
monikäyttöön seuraamalla Päivättärenpolkua (1,4 km). Huom! Opastus voidaan
toteuttaa myös koulun omassa lähimetsässä.
Tulevaisuutta tekemässä -opastus (sisällä Haltiassa)
Tulevaisuutta tekemässä -opastus kutsuu haaveilemaan ja vaikuttamaan. Oppaan
johdolla kurkistetaan tulevaisuuden näkymiin. Oppilaat haastetaan suunnittelemaan
hyvää tulevaisuutta ja vaikuttamaan siihen.
Museo Leikki
Lelujen ja leikkien historiaa
Museo Leikin KULPS! paketti vie oppilaat pohtimaan lapsuuden ja lelujen historiaa monipuolisesti. Paketti sisältää Lelujen ja leikkien historiaa -alustuksen ja Perinnelelu tuunaamo -työpajan. Alustuksen aikana tutustutaan ja pohditaan yhdessä, miten lelut, leikit ja lasten elämä ovat muuttuneet vuosikymmenten saatossa 1800-luvulta nykypäivään. Alustuksella käydään lyhyesti läpi Suomen historian vaiheet viimeisen sadan vuoden aikana lapsien ja lapsuuden kannalta katsottuna. Perinnelelu tuunamo -työpajassa tutustutaan tuhansia vuosia vanhaan lasten leluun, jolla leikitään vielä nykyisinkin. Työpajassa oppilaat pääsevät kokoamaan ja tuunaamaan klassisista hyrästä omanlaisen version vaihtoehtoisesti kokoamaan ja tuunaamaan klassisista neppisautosta omanlaisen version. Paketin voi toteuttaa etä- tai lähiversiona. Lähiversiossa opas saapuu vetämään paketin koululle ja paketti toteutetaan luokassa tai muussa koulun tilassa. Etäversiossa paketti toteutetaan Teams-yhteyden kautta ja työpajan tarvikkeet toimitetaan koululle postitse. Kesto: noin 1h
Varaukset mieluiten kaksi viikkoa etukäteen puhelimitse 050-5900137 tai info@museoleikki.fi.
Museo Leikin KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Espoon Kaupunginteatteri
Tutustu Espoon Kaupunginteatteriin etänä
Etätyöpaja omassa luokassa koulupäivän aikana, kesto noin 60–90 min.
Miltä näyttää teatterin pukuvarastossa ja verstaalla? Mitä kuuluu järjestäjän, ääniteknikon tai näyttelijän työhön?
Tunnin ohjelma on suunniteltu yhdessä nuorten kanssa ja siihen kuuluvat etukäteen kuvatut kulissikierros ja näyttelijän haastattelu, kiinnostavaa tietoa ja tehtäviä. Työpaja toteutetaan etäyhteydellä teatterin yleisötyöntekijä Hanna Häyhän kanssa.
Lue lisää Espoon kaupunginteatterin verkkosivuilta. (ulkoinen linkki)
Varaa paikat ryhmällesi: ilana.sella@espoonteatteri.fi tai p. 09 4393 5524
Espoon modernin taiteen museo EMMA: Taide on mua varten!
Opastuksella EMMAn näyttelyssä tuodaan taidetta lähemmäksi koululaisten omaa kokemusmaailmaa. Museosta ja museovierailuista muotoutuu luonnollisempi osa lapsen tai nuoren arkea. Kokonaisuus rakentuu ennakkotehtävästä, museokierroksesta sekä jatkotehtävästä.
Ahertajantie 5, Tapiola TAI etänä Teams / Zoom -alustoilla.
EMMAn KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
EMMAn etäsisällöt(ulkoinen linkki)
Gallen-Kallelan Museo
Tarvaspään museokierroksella tutustutaan Tarvaspään ateljeelinnan
salaisuuksiin, saadaan perustietoa taiteilija Akseli Gallen-Kallelasta ja hänen
taiteestaan sekä tutustutaan museossa esillä olevaan näyttelyyn (kesto n. 45 min).
Akselin askelissa (mobiilipeli) on Gallen-Kallelan Museon pihapiirissä käytettävä
mobiilisovellus, jonka pisteet kertovat pieniä tarinoita Tarvaspään alueesta ja
taiteilijan perheen elämästä. Tarvitset sovelluksen käyttämistä varten Android-puhelimen
sekä nettiliittymän sovelluksen lataamista varten (kesto 60 min).
Gallen-Kallelan Museon sisällöt päiväkodeille ja kouluille(ulkoinen linkki)
Sanataidekoulun työpajat
Sanataiteen opetuksen sisällöt korostavat kielenkäytön iloa, rohkeita kokeiluja, elämyksellisyyttä ja kannustavat monipuoliseen itseilmaisuun. Lukuvuonna 2021-22 7.-9.-luokkalaisille on tarjolla työpajat RUNON MAHDOLLISUUDET (kesto 90 min) ja HAHMOT, ROOLIT, TUNNELMA – RAKENNETAAN TARINA (kesto 90 min). Ajankohta sovitaan yhdessä. Toteutus omassa luokassa tai etätyöpajana Teams -sovelluksella.
Sanataidekoulun KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
KAMU Espoon kaupunginmuseo
KAMUn museoista kolmessa voi vierailla lukuvuoden aikana mielin määrin ja monta kertaa! KAMU Näyttelykeskus WeeGeellä, Talomuseo Glims ja Huvilamuseo Villa Rulludd tarjoavat paljon katsottavaa ja koettavaa eri-ikäisille oppijoille usealla erilaisilla opastuksella. Koululais- ja varhaiskasvatusryhmien palvelut löytyvät helpoiten museokohtaisesti:
https://www.espoo.fi/fi/kamu-weegeella/opi-museossa (ulkoinen linkki)
https://www.espoo.fi/fi/talomuseo-glims/opi-museossa (ulkoinen linkki)
https://www.espoo.fi/fi/huvilamuseo-villa-rulludd/opi-museossa(ulkoinen linkki)
Espoon sirkus- ja teatterikoulu Esko
Teatteri-improvisaatio
Teatteri on hyvä väline tutkia erilaisia asioita, ilmiöitä ja ihmisten toimintamalleja. Teatterin avulla voidaan lähestyä mitä tahansa oppiainetta. Teatteri-improvisaatio vahvistaa oppilaan luovaa ajattelua ja vuorovaikutustaitoja sekä koko luokan ryhmähenkeä. Teatteri-improvisaatiopaja toteutetaan omalla koululla. Eskon teatteriopettaja tulee pitämään teatteritunnin. Sopimuksen mukaan joko yksi tai kaksi oppituntia. Jatkotyöskentelyä varten oppimateriaalia löytyy Eskon Youtube –kanavalta(ulkoinen linkki).
Ilmoittautumisohjeet: Susanna Hintikka, susanna.hintikka@esko.fi(ulkoinen linkki), p. 09 855 2859
Kierrätyskeskuksen KULPS- tunnit
Etävierailu Kierrätyskeskukseen
45 minuutin etävierailu, lähetämme osallistumislinkin sähköpostilla. Etävierailulla tutustumme Nihtisillan Kierrätyskeskukseen videoiden ja tehtävien avulla. Vierailulla kurkistetaan kulisseihin ja katsotaan mitä vaiheita tavarat käyvät läpi ennen kuin ne päätyvät kierrätyskaupan hyllylle. Käsittelemme myös sitä, miksi tavaroiden uudelleenkäyttö on tärkeää ja mietitään, mitä jokainen oppilas voi itse kierrättää.
Varaa virtuaalivierailu Kierrätyskeskuksen verkkokalenterista(ulkoinen linkki)
Kiertotalouden sankarit – tapaus kännykkä
45 minuutin oppitunti ulkona koulun pihalla. Kiertotalouden sankarit -tunnilla tutustutaan kiertotalouden periaatteisiin käyttämällä kännykkää esimerkkinä: Tunnilla selviää mitä raaka-aineita kännykkään tarvitaan sekä millaisia ympäristötekoja kännykän hankinnassa ja käytössä voi tehdä. Lopuksi luokan yhteistyöllä ratkeaa myös viisauden lähteen arvoitus.
Varaa tunteja Kierrätyskeskuksen KULPS-sivuilta(ulkoinen linkki)
Musiikki- ja tanssikoulu Estrada
Tutustu Selloon– työpaja
Sello on paitsi kauppakeskus, myös soitin. Millainen soitin se on ja minkälaista musiikkia sellolla voi soittaa? Työpajassa tutustutaan myös sellon historiaan ja jousisoitinperheen muihin soittimiin.
Sävellysretki/Biisipaja
Tässä työpajassa (90min) sävelletään yhdessä ja voidaan valmistella myös yhteistä esitystä. Työpajalle on mahdollista varata jatkoa. Tunti on suunniteltu herättämään lasten ja nuorten luovuutta sekä rohkaisemaan heitä säveltämiseen ja sanoittamiseen.
Soitinesittely
Työpajassa tutustutaan eri soittimiin tai vaihtoehtoisesti yhteen soittimeen syvemmin. Soitinvalikoima voi vaihdella opetuskertojen mukaan ja luokka voi tilata esittelyitä useammista eri soittimista. Nämä voivat olla joko akustisia soittimia tai bändisoittimia.
Yhteydenotot ja varaukset: Kim Kronman 0407475738 (ma-to 10-15) toimisto@estrada.fi
Musiikki- ja tanssikoulu Estradan verkkosivut.(ulkoinen linkki)
Espoon kuviksen kuvataidetyöpajat
Espoon kuviksen kevään 2022 valikoimassa on viisi erilaista työpajaa. Ohjelmassa jatkavat mm. kestosuosikit Seikkailujen saaristo-, Stop motion- ja Manga-pajat sekä ulkotyöpaja Hetken hahmot. Uutuutena mukaan tulee yli 3.-luokkalaisille suunnattu luonnontiedettä ja kuvataidetta yhdistävä Pörriäiselle koti -työpaja, jossa suunnitellaan ja toteutetaan hyönteishotelli ekologisista rakennusmateriaaleista. Työpajoja järjestetään WeeGee-talolla tai ulkona koulujen lähiympäristössä.
Espoon kuviksen KULPS-sivut(ulkoinen linkki)
Koulukinonäytökset Kino Tapiolassa
Kino Tapiolassa voit järjestää koulukinonäytöksen valitsemallanne elokuvalla omalle ryhmällenne parhaiten sopivaan aikaan maksuttomana KULPS-palveluna.
Vähimmäisoppilasmäärä tilauksille on 50 oppilasta. Sivuillamme on elokuvaehdotuksia, ja lisää voi etsiä osoitteesta koulukino.fi(ulkoinen linkki).
Tiedustele sopivaa ajankohtaa ja elokuvan saatavuutta: hannele@kinotapiola.fi / 045 1144945, teatteripäällikkö Hannele Marjavaara
Kino Tapiolan koulukinonäytökset(ulkoinen linkki)
Suomen Luontokeskus Haltia
Muodonmuutoksia-työpaja (sisällä Haltiassa ja ulkona)
Oppilaat tutustuvat suunnittelu- ja muotoiluprosessin eri vaiheisiin ja osaavat
soveltaa niitä omassa työskentelyssä käyttäen luonnonmateriaalia ja luontoa
inspiraation lähteenä. Työpajan aikana käydään ulkona metsäretkellä.
Luontokeskus Haltian KULPS-opastukset(ulkoinen linkki)
7. luokka
Espoon sirkus- ja teatterikoulu Esko
Home Sweet some- sirkusteatteriesitys ja työpaja
Kokonaisuus pitää sisällään esitystaltioinnin (kesto 35 min) ja sirkus- ja teatteriopettajan yhteistyöpajan (45 min). Esitys on Espoon sirkus- ja teatterikoulu Eskon sirkus- ja teatteriopettajien valmistama. Se kertoo hamasta tulevaisuudesta, jolloin ihmiset on suljettu omiin kupliinsa heidän oman turvallisuutensa vuoksi. Ihmisiä on auttamassa liuta erilaisia robotteja, joiden toiminta ei kaikin osin ole kovin ystävällistä ja eettistä. Esityksen aiheina ovat mm. robotisaatio, sosiaalinen media ja ihmisen itsemääräämisoikeus. Työpajassa keskustellaan esityksen herättämistä ajatuksista ja pureudutaan aiheisiin sirkuksen ja teatterin keinoin. Esitystaltiointi lähetetään etukäteen ja luokka voi katsoa sen ennen työpajaa.
Ilmoittautumisohjeet: Susanna Hintikka, susanna.hintikka@esko.fi(ulkoinen linkki), p. 09 855 2859