Energikris ledde till ökade klimatutsläpp – i Esbo är utsläppen per invånare fortfarande minst i huvudstadsregionen

1.6.2023 5.43Uppdaterad: 8.3.2024 6.05
Graf over växthusgasutsläpp i Esbo 1990 och 2000-2022.
I Esbo har klimatutsläppen länge minskat trots att staden växer kraftigt. Till följd av Rysslands krig mot Ukraina ökade dock utsläppen år 2022 jämfört med året innan. Källa: Helsingforsregionens miljötjänster, utsläpp av växthusgaser 2022.

Energikrisen ökade klimatutsläppen i Esbo 2022 jämfört med året innan. Enligt Helsingforsregionens miljötjänsters siffror är dock utsläppen per invånare minst i Esbo jämfört med huvudstadsregionens andra kommuner. Det har Esbo varit sju år i rad redan.

Klimatutsläppen i Esbo var 897 000 ton koldioxidekvivalenter år 2022. Utsläppen har minskat med 15 procent sedan år 1990, trots den kraftiga folkökningen. Utsläppen per invånare var åter de lägsta i huvudstadsregionen, 2,9 ton koldioxidekvivalenter. Utsläppen per Esbobo är mindre än hälften av vad de var år 1990.

”Staden har ställt upp som mål att Esbo är klimatneutralt 2030. Esbo är en växande stad i utveckling. Det är en bra plats att testa och ta i bruk nya lösningar som minskar utsläppen. I detta arbete behöver vi hela det unika samhället i Esbo: forskning, företag, innovationsaktörer och invånare”, berättar stadsdirektör Jukka Mäkelä.

Till följd av Rysslands krig mot Ukraina blev det energikris. Då ökade de årliga klimatutsläppen i Esbo för första gången på tio år. Utsläppen var åtta procent högre än år 2022 än året innan. I hela huvudstadsregionen var ökningen något större, nio procent. Den tillfälliga ökningen berodde på att utsläppen av fjärrvärme ökade med 30 procent från året innan för att importen av naturgas från Ryssland upphörde.

”Energiproduktionen var exceptionell år 2022 på grund av Rysslands krig mot Ukraina. Vi slutade köpa bränsle för värmeproduktionen från Ryssland genast när kriget inletts. Kriget ledde till kraftiga höjningar av energi- och materialpriserna i hela Europa. Upphandlingen av energiproduktion styrdes i första hand av pris och tillgänglighet. Inom fjärrvärmeproduktionen ersatte vi naturgasen med andra fossila bränslen. Därför ökade klimatutsläppen av värmeproduktionen från året innan", konstaterar Ulla Leppä, kundrelationsdirektör på företaget Fortum.

Esbo och Fortum fortsätter sin gemensamma färd mot ett slopande av stenkol för fjärrvärmeproduktion år 2025.

​​​​​​​Förbrukningen ​​​​​​​av elektricitet och utsläppen av elproduktionen minskade

Utsläppen minskade eller förblev på samma nivå som året innan inom övriga branscher utom industri och arbetsmaskiner, där utsläppen ökade något. De största utsläppen av växthusgaser uppstår inom värmeproduktion, trafik och elproduktion.

Den totala elförbrukningen minskade med cirka en procent och hushållens elförbrukning med hela sju procent. Elförbrukningen inom eluppvärmning, tjänster och industri ökade mellan två och tre procent. Den minskade elförbrukningen i hushållen beror i synnerhet på de höga elpriserna och på de lyckade sparkampanjerna

För att staden ska nå sitt mål att Esbo ska bli klimatneutralt till 2030 måste också de totala klimatutsläppen från trafiken börja minska i Esbo. Utsläppen av växthusgaser från kollektivtrafiken minskade något. Minskningen berodde på att eldriften fortsatte öka bland bussarna inom Helsingforsregionens trafik och på att utsläppen från elproduktionen i hela Finland minskade. Vi har inte ännu data om utsläppen från vägtrafiken, de uppdateras senare.

​​​​​​​Stadens mål är att Esbo ska bli klimatneutralt till 2030 som en föregångare i Europa

Esbo stadsfullmäktige godkände 2022 samtidigt med budgeten huvudprinciperna för en färdplan mot ett klimatneutralt Esbo 2030. På hösten behandlar fullmäktige den färdiga färdplanen. I denna sammanställs stadens eget klimatarbete och det som görs tillsammans med samhället i Esbo till en strategisk plan. Målet är att utsläppen i staden ska minska och att säkerställa att stadens tillväxt förblir hållbar och att de lösningar som staden utvecklat tillsammans med partner bidrar till att lösa den globala klimatutmaningen.

"Europeiska kommissionen har valt in Esbo bland 100 smarta städer med ett uppdrag att nå klimatneutralitet. Inom denna sammanslutning av europeiska pionjärstäder stärker Esbo sitt klimatarbete, trots de utmaningar som omvärlden och världsläget medför. Takten i den gröna omställningen kommer bara att öka och konkurrenskraften i Esbo, Finland och hela Europa kommer att stärkas”, berättar stadens ställföreträdande strategidirektör Pasi Laitala.

I kalkylen över växthusgasutsläpp i huvudstadsregion och i stadens mål för klimatneutralitet I Esbo beaktas inte de indirekta utsläppen från produktionen av konsumtionsvaror, såsom livsmedel och byggprodukter. Staden följer dock också klimatavtrycket av konsumtionen och deltar i utvecklingen av noggrannare beräkningsmetoder.

​​​​​​​Mera information

Ställföreträdande strategidirektör Pasi Laitala, tfn +358 40 38245427, pasi.laitala@espoo.fi

Utvecklingschef Niina Nousjärvi, tfn +358 40 6369394, niina.nousjarvi@espoo.fi

​​​​​​​Läs mera

  • Klimat
  • Energi