Energiakriisi nosti Espoon ilmastopäästöjä väliaikaisesti – asukasta kohti päästöt edelleen pääkaupunkiseudun pienimmät

29.5.2023 5.41Päivitetty: 8.3.2024 6.05
Graafi Espoon kasvihuonepäästöistä vuosina 1990 ja 2000-2022.
Espoon ilmastopäästöt ovat olleet pitkään laskusuunnassa kaupungin voimakkaasta kasvusta huolimatta. Venäjän hyökkäyssodan seurauksena päästöt kuitenkin kasvoivat vuonna 2022 edellisvuoteen verrattuna. Lähde: HSY, vuoden 2022 kasvihuonekaasupäästöt.

Energiakriisi nosti Espoon ilmastopäästöjä vuonna 2022 edellisvuoteen verrattuna. HSY:n päästölaskennan mukaan Espoon asukasta kohti lasketut päästöt ovat kuitenkin pääkaupunkiseudun alhaisimmat jo seitsemättä vuotta peräkkäin.

Kuva ja teksti päivitetty 21.8.2023 liikenteen, teollisuuden ja työkoneen ja kokonaisästöjen osalta lopullisilla päästötiedoilla.

Espoon ilmastopäästöt olivat viime vuonna 910 tuhatta tonnia CO2-ekv. Vuodesta 1990 päästöt ovat laskeneet 14 prosenttia, vaikka väestönkasvu on ollut nopeaa. Asukaskohtaiset päästöt olivatkin jälleen pääkaupunkiseudun alhaisimmat, 3 tonnia CO2-ekv. Espoolaista kohden päästöjä syntyy enää alle puolet siitä mitä vuonna 1990.

”Olemme sitoutuneet tavoitteeseen olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2030 mennessä. Kasvava ja kehittyvä Espoo tarjoaa hyvän paikan testata ja ottaa käyttöön uusia päästöjä vähentäviä ratkaisuja. Tähän työhön tarvitsemme mukaan koko ainutlaatuisen Espoo-yhteisön: tutkimuksen, yritykset, innovaatiotoimijat ja asukkaat”, kertoo kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan aiheuttaman energiakriisin seurauksena Espoon ilmastopäästöt nousivat edellisvuodesta ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen. Vuonna 2022 päästöt olivat yhdeksän prosenttia edellisvuotta korkeammat. Koko pääkaupunkiseudulla nousua oli hieman enemmän, yksitoista prosenttia. Päästöjen väliaikaisen kasvun aiheutti kaukolämmön päästöjen kasvu 30 prosenttia edellisvuodesta, joka oli seurausta maakaasun tuonnin loppumisesta Venäjältä.

”Energiantuotannossa vuosi 2022 oli täysin poikkeuksellinen Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyksen vuoksi. Lopetimme kaikki lämmöntuotannon ostot Venäjältä heti hyökkäyksen alettua. Sota nosti energian ja materiaalien hintoja koko Euroopassa jyrkästi, jolloin energiantuotannon hankintoja ohjasi ensisijaisesti hinta ja saatavuus. Kaukolämmöntuotannossa jouduimme korvaamaan maakaasua muilla fossiilisilla polttoaineilla, mikä nosti lämmityksen päästöjä edellisvuodesta”, toteaa hankinnoista vastaava Miika Leinikka Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnasta.

Espoo ja Fortum jatkavat yhteistä matkaansa kohti kivihiilestä luopumista kaukolämmön tuotannossa vuoteen 2025 mennessä.

Sähkön osalta kulutus ja päästöt laskivat – liikenteen päästöissä kasvua

Muiden sektorien osalta Espoon päästökehitys oli laskeva tai pysyi samana edellisvuoteen verrattuna lukuun ottamatta teollisuus ja työkoneet sektoria, jonka päästöt kasvoivat hieman. Lämmityksen jälkeen suurimmat kasvihuonekaasujen päästölähteet ovat sähkönkulutus ja liikenne.

Sähkön kokonaiskulutus laski noin yhden prosentin ja asumisen sähkönkulutus peräti seitsemän prosenttia. Sähkölämmityksen, palveluiden ja teollisuuden sähkönkulutus kasvoi kahdesta kolmeen prosenttiin. Asumisen sähkönkulutuksen pienemisen taustalla on etenkin korkea sähkön hinta sekä kulutuksen vähentämiseen tähdänneet kampanjat, jotka saivat asukkaat vähentämään kulutustaan.

Hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseksi myös liikenteen kokonaispäästöjen on lähdettävä laskuun Espoossa. Liikenteen päästöt kasvoivat yhteensä neljä prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Joukkoliikenteen aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt laskivat hieman. Päästöjen vähenemiseen vaikutti HSL:n bussiliikenteen sähköistymisen jatkuminen sekä koko Suomen sähköntuotannon päästöjen aleneminen. Kuorma-autojen päästöt kasvoivat 15 %. Henkilöautojen päästöt pysyivät vuoden 2021 tasolla. Sähköhenkilöautojen kokonaissuorite kasvoi 42 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Teollisuus ja työkoneet sektorilla sekä jätteiden käsittelyssä päästöt laskivat. 

Espoon tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalius vuonna 2030 yhtenä eurooppalaisista edelläkävijäkaupungeista

Euroopan komissio on valinnut Espoon toteuttamaan missiota 100 ilmastoneutraalista ja älykkäästä kaupungista. Vahvistamme ilmastotyötämme osana eurooppalaisten edelläkävijäkaupunkien yhteisöä toimintaympäristön ja maailmantilanteen tuomista haasteista huolimatta.

Espoon kaupunginvaltuusto päätti vuonna 2022 talousarvion yhteydessä Hiilineutraali Espoo 2030 -tiekartan pääperiaatteista. Syksyllä valtuusto käsittelee valmista tiekarttaa, joka kokoaa kaupungin oman ja Espoo-yhteisön kanssa tehtävän ilmastotyön strategiseksi suunnitelmaksi.

”Tavoitteena on kaupunkialueen päästöjen vähentämisen lisäksi varmistaa, että kaupungin kasvu pysyy kestävänä ja että kumppaneiden kanssa kehitetyt ratkaisut auttavat osaltaan ratkaisemaan globaalia ilmastohaastetta. Vihreän siirtymän tahti tulee vain kiihtymään vahvistaen kilpailukykyä Espoossa, Suomessa ja koko Euroopassa”, kertoo strategiajohtaja (va.) Pasi Laitala.

HSY:n pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästölaskennassa ja Espoon nykyisessä hiilineutraaliustavoitteessa ei huomioida kulutushyödykkeiden, kuten ruuan tai rakennustuotteiden, välillisiä päästöjä. Kaupunki seuraa kuitenkin myös kulutuksen hiilijalanjälkeä ja on mukana kehittämässä laskentamenetelmiä entistä tarkemmiksi.

Lisätiedot

  • Ilmasto
  • Energia