”Nyt on päästävä yhdessä maaliin” – kaupunginjohtaja kutsuu espoolaisia ilmastoyhteistyöhön

27.3.2023 9.50
Tilannekuva puheenvuorosta. Kuvassa näkyy yleisöä ja kaksi henkilöä lavalla.
Tehdään yhdessä hiilineutraali Espoo -tilaisuus 14.3.2023 keräsi yhteen 70 kumppaneiden ja kaupungin edustajaa. Kuvassa (vas.) Climate Leadership Coalitionin toimitusjohtaja Tuuli Kaskinen ja Fortumin Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnan johtaja Timo Piispa.Kuva: Tereza Dickson

Espoon kaupunki kutsuu kumppaneitaan mukaan ilmastokaupunkisopimukseen ja yhteistyöhön hiilineutraaliuden saavuttamiseksi.

Espoolla on kunnianhimoinen tavoite olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2030 mennessä. Kasvavassa kaupungissa tämä edellyttää uusia ratkaisuja energiantuotantoon ja -kulutukseen, liikenteeseen, kiertotalouteen, maankäyttöön ja rakentamiseen. Hiilineutraalin yhteiskunnan rakentaminen vaatii rohkeaa uutta ajattelua ja uusia näkökulmia. Tarvittava osaaminen löytyy usein läheltä: paikallisesta tutkimuksesta, yrityksistä ja innovaatioyhteisöstä. Yhteistyötä Espoo-yhteisön hiilijalanjäljen pienentämiseen ja kädenjäljen, eli puhtaiden ratkaisuiden viennin, kasvattamiseen tiivistettiin kaupunginjohtajan kutsutilaisuudessa Otaniemessä.

Eurooppalainen kehittämisympäristö 

Espoon asemaa kehitysympäristönä tulevaisuuden älykkäille ja kestäville kaupunkiratkaisuille vahvistaa valinta Euroopan komission 100 ilmastoneutraalin ja älykkään kaupungin missioon. Missiot ovat Euroopan unionin tutkimus- ja innovaatio-ohjelman kärkihankkeita.  

”Olemme asettaneet Espoo-tarinassa tavoitteet hiilijalanjäljen pienentämiseksi ja kädenjäljen kasvattamiseksi. Uudet innovatiiviset ratkaisut ja tapa viedä systeemistä muutosta eteenpäin avoimessa yhteistyössä kiinnostaa myös EU:ssa. Kestävä kehitys ja ilmastotyö ovat keskeinen osa Espoon palkittua innovaatiotarinaa”, kertoo strategiajohtaja va. Pasi Laitala

Missioon valitut kaupungit valmistelevat yhdessä paikallisten sidosryhmien kanssa ilmastokaupunkisopimuksen vauhdittamaan vihreää ja digitaalista siirtymää ja nopeita päästövähennyksiä kohti hiilineutraaliustavoitetta. 

Kuvassa (vas.) VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara, Aalto-yliopiston innovaatioista vastaava vararehtori Janne Laine ja tilaisuuden juontanut kehittämispäällikkö Elina Wanne Espoon kaupungilta.Kuva: Tereza Dickson

Kutsu kumppaneille on avattu  

Ilmastokaupunkisopimus valmistellaan vuoden 2023 aikana osana Kestävä Espoo -ohjelmaa. Kumppanit kutsutaan mukaan yhteiseen sitoumukseen ja yhteistyöhön kaupungin kanssa. 

”Sitoumus koostuu yhteisestä sitoumustekstistä, jonka kaupunki ja kumppanit allekirjoittavat, sekä kumppanikohtaisista liitteistä. Prosessin aikana kartoitetaan kumppaneiden toiveita tulevalle yhteistyölle kaupungin kanssa ja luodaan malli EU-mission paikalliseen toteutukseen Espoossa. Kutsu kumppaneille on nyt auki”, kertoo kestävän kehityksen päällikkö Helena Kyrki

Ilmoita organisaatiosi mukaan Espoo-yhteisön yhteiselle matkalle kohti hiilineutraaliutta

 

Lisätiedot

Kestävän kehityksen päällikkö Helena Kyrki, helena.kyrki@espoo.fi, puh. +358 43 8248661

Tehdään yhdessä hiilineutraali Espoo -tilaisuus järjestettiin osana Ratkaisupolku kestävän kasvun ekosysteemeihin (RAKKE) -hanketta, joka on rahoitettu Uudenmaan kestävän kasvun ja elinvoiman tuki (UKKE) -rahoituksesta. 
  • Kestävä kehitys
  • Ilmasto