”Nu måste vi nå målet, tillsammans” – stadsdirektören kallar Esboborna att tillsammans verka för att stävja en klimatförändring

5.4.2023 7.38
I en tillställning på temat Tillsammans skapar vi ett klimatneutralt Esbo deltog 70 personer från Esbo stad och dess partner. På bilden, från vänster: Tuuli Kaskinen, verkställande direktör för Climate Leadership Coalition, och Timo Piispa, direktör för företaget Fortums affärsverksamhet inom uppvärmning och kylning i Finland.

Esbo stad kallar sina partner att delta i städernas klimatsamarbete och samarbete för att Esbo ska bli klimatneutralt.

Stadens ambitiösa mål är att Esbo är klimatneutralt 2030. I den växande staden kräver detta nya lösningar för energiproduktion och energiförbrukning, trafik, cirkulär ekonomi, markanvändning och byggande. För att vi ska få ett klimatneutralt samhälle krävs det djärvt nytänkande och nya perspektiv. Den kompetens som behövs finns ofta i det lokala forskningssamfundet, i de lokala företagen och inom det lokala innovationssamarbetet. I Esbo vill man minska klimatavtrycket i Esbo och öka exporten av lösningar som minskar klimatavtrycket annorstädes. Samarbetet kring detta sammanfattades vid stadsdirektörens tillställning för inbjudna gäster i Otnäs. 

Den europeiska utvecklingsmiljön 

Esbos ställning som utvecklingsplattform för smarta och hållbara lösningar i städerna stärks efter att Esbo stad valts att delta i Europeiska kommissionens uppdrag för 100 klimatneutrala och smarta städer. Uppdragen är spetsprojekt inom EUs forsknings- och innovationsprogram.

”I Berättelsen om Esbo har vi satt upp mål för att minska klimatavtrycket och öka handavtrycket. De nya innovativa lösningarna och vårt sätt att driva på den systemiska förändringen genom öppet samarbete är också av intresse inom EU. Hållbar utveckling och klimatarbete är en central del av Esbo stads prisbelönta innovationsberättelse", berättar tjänsteförrättande strategidirektör Pasi Laitala.

De städer som valts till uppdraget bereder tillsammans med lokala intressenter ett klimatavtal för att påskynda en grön och en digital omställning och en snabb minskning av utsläppen på vägen till klimatneutralitet.

å bilden, från vänster: Teknologiska forskningscentralen VTT:s verkställande direktör Antti Vasara, prorektor Janne Laine med ansvar för innovationer vid Aalto-universitetet och utvecklingschef Elina Wanne från Esbo stad som var konferencier.

Inbjudan till partner har öppnats

Klimatavtalet bereds under 2023 som en del av Esbo stads program Ett hållbart Esbo . Partnerna kallas att delta i ett gemensamt åtagande och samarbete med staden. 

”Åtagandet består av en gemensam text som undertecknas av staden och partnerna samt av bilagor för varje partner. Under processen kartläggs partnernas önskemål om ett framtida samarbete med staden och skapas en modell för det lokala genomförandet av EU-uppdraget i Esbo. Inbjudan till partner är nu öppen", berättar chefen för hållbar utveckling Helena Kyrki.

Anmäl din organisation till hela Esbos gemensamma resa till klimatneutralitet.

 

Mer information 

Chefen för hållbar utveckling Helena Kyrki,
helena.kyrki@esbo.fi, tfn +358 43 8248661

Evenemanget Tillsammans skapar vi ett klimatneutralt Esbo var en del av RAKKE-projektet (Ekosystemlösningar för en hållbar tillväxt). Projektet har finansierats med stöd för hållbar tillväxt och livskraft i Nyland (AKKE-finansiering). 
  • Hållbar utveckling
  • Klimat