Utvecklingsprogrammet ett hållbart Esbo
Inom arbetet för hållbar utveckling utvecklar vi, prövar och tar i bruk lösningar för framtidens stad tillsammans med våra partner och stadens invånare. Vårt mål är en trygg, hälsosam och fungerande vardag i en klimatneutral stad.
Esbo stad har inom FN:s globala program för föregångsstäder inom hållbar utveckling förbundit sig till att nå FN:s mål för hållbar utveckling till år 2025. För att uppnå målet utvecklar staden tillsammans med företag och andra partner lösningar som fungerar som exempel på ett framtida klimatneutralt stadsliv.
Utveckling, försök och samarbete inom programmet Ett hållbart Esbo sker i huvudsak i externt finansierade projekt. Med hjälp av dem söker man lösningar som underlättar Esbobornas vardag, till exempel klimatsmart trafik, ren energi, cirkulär ekonomi och framtida utmaningar för en smart stad. Målet är att hitta lokala lösningar för att lösa globala utmaningar.
Den pågående fullmäktigeperioden 2021–2025 är den tredje för programmet Ett hållbart Esbo. De förvaltningsövergripande utvecklingsprogrammen är ett centralt hjälpmedel för att verkställa stadens strategi, Berättelsen om Esbo.
Fullmäktiges mål för programmet Ett hållbart Esbo 2021–2025.
Du kan kontakta stadens kompetenscenter för hållbar utveckling per e-post på adressen kestava@espoo.fi.
I styrgruppen är alla partier i fullmäktige representerade. De förtroendevaldas kontaktuppgifter (på finska)
Ordförandena
Styrgruppens ordförande: Meri Löyttyniemi (Gröna)
Vice ordförande Markku Markkula (Saml)
Medlemmar
Mikko Björklund (RN)
Adwoa Brewu (KD)
Martti Hellström (SDP)
Nina Siivola (SFP)
Mervi Syväranta (Sannf)
Sofia Tuisku (C)
Kari Uotila (VF)
Sofia Meng (ungdomsfullmäktige)
Iiro Nieminen (ungdomsfullmäktige, ersättare)
Tjänsteinnehavare
Jukka Mäkelä, stadsdirektör, ägare om Hållbar Esbo program
Virpi Mattila, direktören för småbarnspedagogik
Maria Jyrkkä, utvecklingsdirektör för koncernstyrning
Harri Paananen, näringsdirektör
Pihla Hynynen, direktör för upphandlingscentralen
Tapio Erma, direktör för utbildning på andra stadiet
Tarja Söderman, miljödirektör
Sari Lintunen, specialplanerare
Permanenta sakkunniga
Pasi Laitala, programchef
Sanna Rönkkönen, utvecklingschef
Helena Kyrki, chef för hållbar utveckling
Tereza Dickson, koordinator
Virpi Pakkala, kommunikationschef
Mötestider 2023
- 18.1
- 1.3
- 12.4
- 30.5
Mötesprotokollen publiceras på finska. Äldre protokoll kan begäras per e-post på adressen kestava@espoo.fi.
Nedladdningsbara bilagor
- Ladda ner: Slutrapport om utvecklingsprogrammet Ett hållbart Esbo 2017–2021 (på finska, icke-tillgängligt innehåll).Slutrapport om utvecklingsprogrammet Ett hållbart Esbo 2017–2021 (på finska, icke-tillgängligt innehåll)
- Ladda ner: Kestävä Espoo -kehitysohjelman seurantaraportti 2022.pdf.Kestävä Espoo -kehitysohjelman seurantaraportti 2022.pdfFilen finns endast på finskaFilen finns endast på finska
- Ladda ner: Kestävä Espoo pöytäkirja 18.1.2023.pdf.Kestävä Espoo pöytäkirja 18.1.2023.pdfFilen finns endast på finskaFilen finns endast på finska
- Ladda ner: Kestävä Espoo pöytäkirja 1.3.2023.pdf.Kestävä Espoo pöytäkirja 1.3.2023.pdfFilen finns endast på finskaFilen finns endast på finska
- Ladda ner: Kestävä Espoo pöytäkirja 12.4.2023.pdf.Kestävä Espoo pöytäkirja 12.4.2023.pdfFilen finns endast på finskaFilen finns endast på finska
Hållbar utveckling omfattar ekonomisk, ekologisk, social och kulturell hållbarhet. Med programmet Ett hållbart Esbo främjar vi förvaltningsövergripande inom stadens förvaltningar och i hela staden uppnåendet av målen för hållbarhet och klimatarbete i Berättelsen om Esbo. Genom aktivt utvecklings- och nätverksarbete stärker vi företagsverksamhet, grön omställning, sysselsättning och ekonomi i Esbo och hela huvudstadsregionen, bland annat inom smarta städer, cirkulär ekonomi, energi och mobilitet, samt minskar utsläpp, tryggar naturvärden och ökar välfärden. Vi når målen genom att öka vår kompetens och genom samarbete mellan stadens förvaltningar, stadskoncernen, invånare, företag och samarbetspartner. Genom programarbetet vill vi att staden ska bli en internationell föregångare och ha en stark roll i genomförandet av EU-programmen.
Programmål 1: Esbo är en föregångare inom FN:s mål för hållbar utveckling
FN:s mål för hållbar utveckling (sustainable development goals, SDG) styr Esboborna mot en hållbar livsstil och samhället i Esbo att beakta hållbarhetens olika dimensioner. FN:s mål för hållbar utveckling fungerar som mätare som används för att mäta och leda arbetets verkningsfullhet. Strategimålet är att nå FN:s 17 mål i egenskap av föregångare samt att utveckla och dela med sig lösningar nationellt och internationellt. Lösningarna fungerar som globala exempel på hur målen som ingår i Agenda 2030 uppnås i städer, vilket ökar verkningsfullheten av arbetet för hållbar utveckling. Strategiperiodens föregångsarbete sammanställs år 2025 till Esbo stads SDG-utvärdering (Voluntary Local Review, VLR), som presenteras för FN och det internationella samfundet.
Programmål 2: Esbo är klimatneutralt år 2030
Enligt strategin uppnår Esbo klimatneutralitet till år 2030. Esbo arbetar aktivt för att avstyra, förbereda sig för och anpassa sig till klimatförändringen. Det positiva klimatavtrycket av de lösningar som staden genomför tillsammans med partner är betydande och bidrar till att lösa den globala klimatutmaningen. Programmet sammanställer tillsammans med samhället i Esbo en färdplan för ett klimatneutralt Esbo 2030, som anger riktningen för stadens klimatarbete med beaktande av de olika dimensionerna av cirkulär ekonomi och hållbar utveckling. Utvecklingsarbetet för att minska utsläppen påskyndar en förändring mot ett framtida klimatneutralt samhälle där en grön övergång och digitalisering stärker Esbos ekonomi och sysselsättning samt gör invånarnas vardag smidigare. Utvecklingsåtgärderna riktas i synnerhet på att minska utsläppen av energiproduktion, trafik och byggande. Trafikandelarna för gång, cykling och kollektivtrafik ökas och utsläppsfria drivkrafter inom trafiken främjas. Dessutom stärks förutsättningarna för att avstå från stenkol före år 2025. Staden involverar olika invånargrupper i att lösa klimatutmaningen på nya sätt.
Programmål 3: Samhället och invånarna i Esbo verkar på ett hållbart sätt
Ibruktagandet av hållbara lösningar och en hållbar livsstil främjas i enlighet med Berättelsen om Esbo i samhället i Esbo och i invånarnas vardag. Stadens verksamhetssätt utvecklas för att aktivt stöda uppnåendet av målen för hållbar utveckling och partnerskap. I stadens funktioner och tjänster, såsom undervisning och småbarnspedagogik, planering av ekonomi och verksamhet, utveckling av staden, investeringar, sysselsättningsåtgärder, upphandling och kommunikation främjas uppnåendet av alla dimensioner av hållbar utveckling och av klimatmålen. Varje Esbobo har goda möjligheter att göra hållbara val i sin vardag och valens betydelsefullhet ökar. Förankring av nya hållbara verksamhetssätt i vardagen stöds genom att förbättra förhållanden, marknadsföring och kommunikation samt genom planering och genomförande av verksamheten tillsammans med invånarna.
Programmål 4: Esbo är en modellstad för hållbar stadsutveckling
Stadsutveckling skapar förutsättningar för välfärd och en smidig och trygg vardag överallt i Esbo. Företag samt forsknings- och utvecklingspartner uppmuntras att delta i utveckling av staden på bred front. I den praktiska utvecklingen av olika områden utnyttjas nya verksamhetsmodeller för internt och externt samarbete. Genom utvecklingsarbetet främjas ibruktagandet av utsläppssnåla, smarta och cirkulärekonomiska stadslösningar i enlighet med fullmäktigeperiodens mål (fullmäktige 25.10.2021) i synnerhet i Kera, Norra Alberga, Stensviks metrostations omgivning och Esbo centrum samt i småhusområdena i norra och mellersta Esbo. Huvudstadsregionens avtal för att utveckla ekosystemen för innovationsverksamhet utnyttjas för att främja utvecklingsarbetet. Att bevara och öka den biologiska mångfalden och naturnyttan är en gemensam sak för hela samhället i Esbo. Vi fortsätter att främja träbyggande.
Programmål 5: Esbo är den bästa utvecklingspartnern för hållbara och smarta stadslösningar
I enlighet med strategin öppnas hela stadsutvecklingen som miljö för forsknings- och utvecklingsverksamhet. Genom programarbetet stärks staden som utvecklingsplattform och främjas användningen av EU:s återhämtningsstöd och EU:s regional- och strukturpolitiks stöd för den nya programperioden. Staden tillför ekosystemarbetet varaktighet och säkerställer att arbetet inriktas på de utvecklingsutmaningar som är mest betydande med tanke på ekonomin och utvecklingen i området. Genom utvecklingsverksamheten förbättrar vi de nya lösningarnas internationella konkurrenskraft och stöder tillväxten i den lokala ekonomin, innovationsverksamheten och skatteinkomsterna. Partnerskapsverksamheten och utvecklingen av forsknings- och utvecklingsverksamhetens infrastruktur stöder uppkomsten av nya hållbara lösningar och innovationer som bygger på digitalisering. I sina nätverk är Esbo en aktiv partner som producerar mervärde.