Berättelsen om Esbo
Berättelsen om Esbo är Esbos strategi. Berättelsen om Esbo och de anknytande förvaltningsövergripande utvecklingsprogrammen och målen för fullmäktigeperioden uppdateras alltid i början av en ny fullmäktigeperiod. Den pågående fullmäktigeperioden är 2021–2025.
Innehållet kan inte visas
Esbos vision
Esbo är en ansvarsfull och human föregångare med fem stadscentrum och nätverksstruktur, där det är bra att bo, lära, arbeta och företaga för alla och där invånaren kan påverka på riktigt.
Esbo stads värderingar och verksamhetsprinciper
I Esbo är det viktigt att det går bra i vardagen. De bästa resurserna i Esbo är invånarna, sammanslutningarna och företagen. Invånarnas aktiva deltagande i att utveckla tjänster och samarbetet med olika partner garanterar framgångsrika tjänster som svarar på invånarnas behov
Att vara en föregångare innebär att vara fördomsfri, kreativ och öppen, ifrågasätta det rådande och ha mod att göra saker annorlunda. Esbo utnyttjar forskning och internationell erfarenhet, utför försök och tål också att dessa misslyckas. Vi utvecklar Esbo på ett ekonomiskt, ekologiskt, socialt och kulturellt hållbart sätt.
Vi handlar öppet, rättvist, jämlikt, jämställt, humant och vidsynt.
Esbo profilerar sig som en attraktiv föregångare
Esbo profilerar sig som Finlands tryggaste och livskraftigaste internationella föregångsstad inom bildning, kompetens, innovationer och företagsverksamhet. I Esbo är naturen nära alla. Vi sörjer för naturens mångfald och når klimatneutralitet 2030 i målmedvetet partnerskap med företag, högskolor och andra sammanslutningar samt kommuninvånare.
Coronapandemin och vårdreformen förändrar märkbart Esbos verksamhet och roll. Som stad bereder vi oss på detta åren 2021–2022 genom att målmedvetet undanröja de negativa verkningarna av coronapandemin och förbereda oss på att inrikta verksamheten på livskraftsåtgärder och bildning.
Coronapandemin har i synnerhet påverkat välbefinnande och inlärning bland barn och unga samt familjernas krafter. Som en del av programmet Restart Espoo gör vi en tidsbunden satsning på skolspecifika undervisningsresurser, elevvård och stärkande av mentalvården, så att vi kan avveckla inlärningsskulden och öka de ungas välbefinnande. Vi satsar på en smidig vardag för familjer och på att bekämpa fattigdom bland barnfamiljer. Sällskap och föreningar stöds i en tidsbunden satsning för att i synnerhet barn och unga aktivare än tidigare ska få delta i hobbyer. Stadens särskilda mål är att snabbt få ner ungdomsarbetslösheten.
Åtgärderna överförs från bekämpning av coronaviruset till en utveckling av de grundläggande funktionerna. Nu måste vi koncentrera oss på vårdskulden och basservicen. Vårdköerna avvecklas med alla medel. Staden skapar med hjälp av mångsidigt samarbete en grund för framtidens arbete och uppkomsten av nya arbetstillfällen. Ett särskilt mål är att stärka branscher där det krävs hög kompetens och de tjänster som stöder hög kompetens i Esbo. Esbo stad säkerställer tillgången på tillräcklig arbetskraft och vidtar åtgärder för att hjälpa personalen orka och för att stöda deras välbefinnande.
Esbo har som mål att vårdreformen genomförs smidigt så att tjänsterna fungerar under omställningen. Staden ökar samarbetet med tredje sektorn och organisationerna med målet att öka förutsättningarna för välfärd. Vid omställningen måste vi med alla medel bevaka stadens intressen med tanke på uppgifter och finansiering som gäller den växande staden och välfärdsområdet. Staden utreder på vilka sätt det är ändamålsenligt att avstå från ägandet av de fastigheter som används av välfärdsområdets social- och hälsovårdstjänster. Stadens förvaltning och stödtjänster anpassas till den nya organisationen.
Esbo görs till Finlands bästa stad för barn, unga, barnfamiljer och vuxna som lär sig. Staden utvecklar sin kulturella hållbarhet som ett föredömligt Unesco Learning City-samfund. Vi tryggar kvaliteten på undervisningen och småbarnspedagogiken och höjer deltagandegraden i småbarnspedagogiken. Esbo är också i fortsättningen Finlands ledande stad för inlärning och inlärningsresultaten är de bästa i Finland både inom den grundläggande utbildningen och inom utbildningen på andra stadiet. Vi bevarar de extra timmarna i den grundläggande utbildningen minst på nuvarande nivå. Positiva emotionella erfarenheter, glädje och nyskapande verksamhet främjar inlärningen och uppmuntrar till att utveckla kompetensen. Elevernas och skolornas olika behov identifieras och allas lärande främjas genom differentiering av undervisningen och tillräckligt särskilt stöd. Antalet utbildningsplatser på andra stadiet utökas. Vi har nolltolerans mot mobbning och våld.
Vi stöder utvecklingen av högskolecampus till starka innovations- och kompetenscentrum. Campus utvecklas förutom i Otnäs också i Alberga och Stensvik. För alla dessa områden ställer vi upp särskilda mål för partnerskapsverksamhet inom livskraft och stadsutveckling. Studerandena trivs och vill stanna i Esbo. Esbobibliotekens tjänster och deras tillgänglighet hör fortfarande till de bästa i världen. Kulturen är starkt närvarande i Esbobornas vardag genom högklassiga aktörer och kultur som placerats i stadsstrukturen. Esbo är en suverän plats för vardagsmotion. Ett viktigt mål är att varje ung Esbobo har minst en hobby som de tycker om. Vi bygger Idrottsparkens fotbollsstadion och lokaler för stadsteatern i samband med Esbo kulturcentrum.
Tjänsterna produceras av hela stadsgemenskapen, inte enbart av stadens organisation. Företag, organisationer och andra sammanslutningar är en del av ett innovativt urbant ekosystem och av tjänsteproduktionen. Vi främjar genomförandet av mångproducentmodellen Staden som tjänst. Vi utvecklar våra tjänster med nyskapande entusiasm och överskrider många gränser. Vi stärker stadens livskraft med samarbete inom teknik, konst, toppidrott och företagsverksamhet. Vi söker aktivt partner och företagare som kan erbjuda mångsidiga tjänster i det havsnära Esbo och vid Strandpromenaden. Vi aktiverar utvecklingen av restaurangkulturen på olika håll i Esbo.
Esbo är en bra plats för äldre. Högklassiga kultur- och idrottstjänster, möjligheter till friluftsliv samt den åldrande befolkningens egen organisationsverksamhet och privata tjänster stöder de äldres välbefinnande, boende hemma och sociala möten. Samarbetet mellan staden och välfärdsområdet löper smidigt. När social- och hälsovårdstjänster behövs, får man dem.
Vi utvecklar kunskapsbaserad ledning, informationsledning och verkningsfullhet. Staden och dess partner är aktiva användare av digitalisering, robotteknik, artificiell intelligens och annan teknik överallt i sina verksamhetsprocesser. Vi främjar samhälleliga innovationer, invånar-, kund- och partnerskapsbaserad verksamhet, tjänsteproduktionens verkningsfullhet, förbättrad produktivitet och kostnadsbesparingar. Genom att utnyttja digitalisering ökar vi öppenheten i vår verksamhet, utvecklar nya plattformslösningar och gör serviceprocesserna snabbare. Vi tar också hänsyn till dem som inte kan använda digitala tjänster.
Staden samlar för eget, invånarnas, kundernas och samarbetspartnernas bruk ett datamaterial som stöder planmässig hållbar utveckling i olika områden. Ur detta utvecklas Esbos områdesmodell, där vi digitalt presenterar fakta och åskådliggör områdets nuläge, de ändringar som de fastställda planerna möjliggör, planerade investeringar och ändringar i servicenätverket samt målbilden på längre sikt.
De kommunspecifika bestämmelserna om planläggning och byggande avvecklas utan att kvaliteten äventyras samtidigt som vi tydligare än tidigare ställer upp funktionella mål för olika områden. Vi låter göra analyser av hur beredningen av planer, tillstånd och markanvändningsavtal kan påskyndas och handläggningstiderna förkortas. Åtgärderna föreläggs stadsstyrelsen för beslut. Vi stärker invånarnas delaktighet och växelverkan i all stadens verksamhet genom att genomföra och vidareutveckla Esbos modell för delaktighet.
Under fullmäktigeperioden genomför vi programmet En ekonomiskt hållbar stad. Målet med programmet är att balansera utgifterna och inkomsterna, att sänka investeringsnivån så att den närmar sig nivån för internt tillförda medel och att kostnadsfördelningen mellan staden och staten ska bli rättvisare. För att optimera användningen av stadens resurser utvärderas de funktioner som hör till stadskoncernen. Vi måste utvärdera stadens investeringsförmåga och investeringsbehov och förbereda oss på att sänka investeringstaket till följd av vårdreformen.
Esbos kommunalskatt höjs inte i samband med vårdreformen. Målnivåerna och åtgärderna i programmet En ekonomiskt hållbar stad uppdateras med konsekvenserna av reformen av vården och räddningsväsendet våren 2022 så att programmet förbättrar stadens förmåga att anpassa sig till de ekonomiska förändringar som reformen medför. Samtidigt utvärderas problempunkterna i programmet En ekonomiskt hållbar stad. Programmets mål om balansering av stadens ekonomi och minskning av skuldsättningen förblir oförändrade
Esbo stärker sin ställning som Nordeuropas internationellt sett mest intressanta och attraktiva innovationscentrum för kompetens samt vetenskap, konst och ekonomi. Här har våra partner, i synnerhet Aalto-universitetet, Tekniska forskningscentralen VTT och företagen en central roll. Esbo profilerar sig som Nordens bästa stad för etablering av startup- och tillväxtföretag. För detta ändamål utvecklar vi ett campus för tillväxtföretag tillsammans med våra partner.
Med hjälp av aktiv partnerskapsverksamhet skapar vi ett ”attraktionsprogram” för företag och experter i syfte att stärka stadens inkomstbas. Esbo erbjuder personer med spetskompetens och deras familjer det bästa stället att bo på. Vi ställer som mål att Esbo är Nordens bästa plats för utländska experter som arbetar i Esbo. I Esbo finns det tillräckligt med engelskspråkiga platser inom småbarnspedagogik och skolor. Esbo stads tredje kontaktspråk är engelska. Vi ansöker om nationell stimulansfinansiering och EU-finansiering särskilt inom främjande av grön övergång och digitalisering, inom vilka staden tillsammans med företag och vetenskapssamfund är en stark aktör. Esbo utvecklas och lär sig i internationellt samarbete. Vi främjar sysselsättningen med kundoch företagsorienterade tjänster.
Hållbar tillväxt, invånare och mobilitet
Esbo byggs invånar- och kundorienterat till en trivsam och trygg hemstad. Esbo utvecklas på ett sätt som är ekonomiskt, ekologiskt, socialt och kulturellt hållbart. Vi förebygger segregation mellan och inom områden. Vi förbättrar tillgången till förebyggande tjänster, så att behovet av mer belastande tjänster minskar. Staden når FN:s mål för hållbar utveckling (Sustainable Development Goals, SDG) som föregångare och delar med sig av sin kompetens om hållbar utveckling i nationella och internationella stadsnätverk. Hållbara och smarta stadslösningar ökar smidigheten i vardagen och trafiken. Varje Esbobo har goda möjligheter att göra hållbara val i sin vardag och påverka sin närmiljö.
Vi ställer inte kollektivtrafiken och privatbilismen mot varandra, båda behövs. Utsläppen från trafiken minskas. Satsningarna syns till exempel i förbättring av förutsättningarna för kollektivtrafik, gång och cykling samt inom privatbilismen i synnerhet i den snabba ökningen av elbilar. Säkerheten i vardagen förbättras genom sektorövergripande samarbete som gör Esbo till Finlands tryggaste stad.
Vi påskyndar förutsättningarna för att bygga småhus
Vi anvisar tillräckliga resurser för detaljplanering av småhusdominerade områden i generalplaneområdet i norra och mellersta Esbo och samtidigt säkerställer vi det planerade byggandet längs med spårtrafiken och tillräckligt med arbetsplatstomter. Småhusområden enligt principerna för hållbar utveckling byggs i synnerhet i generalplaneområdet i norra och mellersta Esbo tillsammans med partner. Vi skapar förutsättningar för byggandet av småhusbyar och urbana småhusområden i nya slags samarbetsprojekt. Dessa fungerar också som internationella exempel.
Staden är en föregångare inom hållbart byggande och påskyndar utvecklingen av levande centrum
Vi säkerställer mångsidiga och särpräglade områden med både småhus, trivsamma höghuslägenheter och tillräckligt med arbetsplatstomter. Tätt bebyggda, urbana områden med goda trafikförbindelser är levande och lockar företag inom servicesektorn. I planering och byggande betonar vi principerna för hållbar utveckling och ägnar uppmärksamhet åt byggnadernas livscykelutsläpp.
Vi främjar träbyggande. Täta centrumområden med spårtrafik som byggs under fullmäktigeperioden är Kera, norra delen av Alberga centrum, området kring Stensviks metrostation och Esbo centrum. Dessa planeras och genomförs utgående från målen för verksamhet och livskraft i varje område samt under samarbetsformer som lämpar sig för respektive objekt och en utvecklingsförbindelse likt den som man har för Kera och som skräddarsys för objektet.
Naturen utnyttjas för friluftsliv och välbefinnande. I Esbo är naturen tillgänglig för alla. Vi är föregångare när det gäller att samordna en växande stad och en mångsidig natur. Staden kartlägger verkningarna av stadens verksamhet på naturen. Att arbeta för mångfald i naturen är en gemensam sak för hela Esbo som gemenskap. Vid utvecklingen av Esbo ombesörjs, stimuleras och ökas naturens mångfald. Vi utarbetar en färdplan för återhämtning av naturens mångfald så att den totala försämringen stoppas till 2035.
Staden arbetar aktivt för att bekämpa klimatförändringen, stärka naturens mångfald och för att Esbo är klimatneutralt före 2030. Esbo anpassar sig till klimatförändringens konsekvenser. Samarbetet med universitet, forskning, innovationsverksamhet och företag producerar lösningar vars positiva handavtryck på klimatet är betydande och hjälper till att lösa den globala klimatutmaningen. Esbo främjar nya lösningar inom lokal energiproduktion och utreder förutsättningarna för placering av ett litet kärnkraftverk i stadens område. För staden utarbetas en färdplan för bekämpning av klimatförändringen, som beskriver stadens eget arbete samt samarbetet med partner och invånare för att uppnå målet om klimatneutralitet. Färdplanen baserar sig på en åtgärdsplan för hållbar energi och klimatet (Sustainable Energy and Climate Action Plan, SECAP) och på programmet Ett hållbart Esbo. Färdplanens huvudprinciper ska föreläggas fullmäktige år 2022. I fortsättningen ska genomförandet av färdplanen granskas och åtgärdernas tillräcklighet bedömas i förhållande till målet om klimatneutralitet. Dessutom fastställs nya åtgärder som behövs för att målet ska nås.
Esbo sörjer för livskraft, tillgång på arbetskraft och en socialt hållbar utveckling genom att locka kompetent arbetskraft med familj att flytta till Esbo samt genom att förbättra integrationen av invandrare och påskynda sysselsättningen. Staden genomför effektivt ett program för integration i initialskedet, vars syfte är att invandrare lär sig finska eller svenska och får utbildning eller arbete som motsvarar kompetensen. Skillnaden mellan inlärningsresultaten för barn och unga med invandrarbakgrund och den övriga befolkningen halveras under fullmäktigeperioden genom att inlärningsresultaten höjs. Sysselsättningsgraden bland kvinnor med invandrarbakgrund höjs närmare den nordiska nivån. Det viktigaste målet för kompetenscentrumet för invandrare är att invandrare sysselsätts på arbetsplatser inom den privata sektorn.
Förvaltningsövergripande utvecklingsprogram
De förvaltningsövergripande utvecklingsprogrammen utgör samarbetsplattformar där man tillsammans med olika partner genom försök och pilotprojekt utvecklar innovativa lösningar i enlighet med Berättelsen om Esbo. För att utföra arbetet verkningsfullt söker man extern finansiering hos nationella källor och EU-program.
- startar med hjälp av försök och partnerskap i Esbo funktioner som strategiskt allt bättre ökar stadens livskraft och attraktion,
- prövar och utvecklar verksamhetsformer så att staden och dess partner profilerar Esbo som en innovativ stad för framtidens arbete, där branscher som kräver hög kompetens stärks och växer och branscher som stöder dessa och behövs för dem får nya arbetstillfällen på ett mångsidigt sätt,
- främjar och kommer med idéer till nya verksamhetssätt som förbättrar möjligheterna och gör det smidigare för unga, långtidsarbetslösa, partiellt arbetsföra personer och invandrare att sysselsättas,
- sparrar resultatområdet för livskraft att utveckla all stadens verksamhet på ett innovativt och högklassigt sätt,
- diversifierar och stärker delaktiggörande invånar- och partnerskapsverksamhet.
- kommer med idéer till många slags sätt och främjar verksamhetsmodeller för att avveckla eftersläpningen i vården som uppstått under coronaepidemin och för att behandla och förebygga psykiska problem,
- utvecklar sådana stadens funktioner som stöder ett smidigt verkställande av vårdreformen, samarbete med organisationer och hela tredje sektorn samt kommuninvånarnas egen verksamhet och annat arbete som främjar välfärd, såsom förutsättningar för idrott och motion, kultur och ungdomsarbete att främja Esbobornas hälsa och lycka,
- ger uppslag till och styr kommunikationen och verksamhetssätten med vilka invånar- och kundorienteringen stärks, främjar tillgången till personal samt stöder personalens och kommuninvånarnas verksamhet i verkställandet av vårdreformen.
- genomför i ett brett partnerskapssamarbete innovativa, lokala och hållbara stadslösningar som fungerar som globala exempel för att uppnå klimatneutralitet och skydda naturens mångfald,
- utvecklar och sprider verksamhetssätt som öppnar upp Esbo, dess områden i utveckling och dess naturlösningar till ett allt intressantare forsknings- och utvecklingsområde för företag och forskningsinstitut,
- sammanställer en färdplan för klimatarbetet som staden gör själv och tillsammans med Esbogemenskapen, granskar och stärker dess positiva klimatpåverkan samt stöder på ett anmärkningsvärt sätt uppnåendet av målet om klimatneutralitet i Berättelsen om Esbo,
- stärker för sin del alla delområden inom hållbar utveckling i hela stadskoncernens verksamhet och skapar lösningar för att FN:s mål för hållbar utveckling (SDG) ska nås i Esbo och i andra städer.
- utvecklar verksamhetsformer och prövar verksamhet som stärker Esbos attraktion, livskraft och gemenskap samt som främjar återhämtningen från coronaepidemin bland annat med evenemang inom kultur och idrott,
- främjar gemenskap, en ökning av lokala aktiviteter på olika håll i Esbo och delaktiggörande invånar- och partnerskapsverksamhet och gör verksamheten mångsidigare,
- skapar genom att avlägsna eventuella hinder och öka förutsättningarna en grund för mångsidiga lokala evenemang i Esbo och för verksamhetsmodellen Evenemangsstaden Esbo som möjliggör storevenemang,
- kommer i ett mångsidigt samarbete med idéer om former och evenemang för att fira året Esbo 50 år som stad.
Läs mer om Utvecklingsprogrammet Evenemangens gemensamma Esbo.
Bilaga: Esbo – Europas hållbaraste stad
Esbo kom till då Esbo kapell skiljdes från Kyrkslätts församling och blev en egen församling år 1458. Esbo domkyrka i Esbo centrum är en av de äldsta byggnaderna i huvudstadsregionen. Esbo firar 50 år som stad år 2022.
Esbo byggdes upp intill Kungsvägen mellan Åbo och Viborg. Gustav Vasa grundade Esbo gård i Köklax år 1556. Därifrån gick Kungsvägen via kyrkbyn till Bemböle. Ett vägavsnitt på ett par kilometer mellan Bemböle och Träskända heter idag Kungsvägen.
Utvecklingen i Esbo är som Finland i miniatyr. Vår utveckling innehåller alla drag som Finlands utveckling har: en stark agrar bakgrund, herrgårdar och bönder, en industrialisering som börjar komma igång, urbanisering, en central roll i Finlands utveckling efter kriget, en kraftig folkökning, ett framväxande välfärdssamhälle och dagens utveckling i ett allt starkare, internationellt metropolområde med nätstruktur.
De första 500 åren var tillväxten i Esbo långsam. Först i början av 1950-talet överskred befolkningen 20 000 personer. De senaste årtiondena har tillväxten varit kraftig. Invånarantalet i hela Helsingforsregionen har 2,5-dubblats sedan början av 1950-talet och är nu cirka 1,5 miljoner. Under samma tidsperiod har invånarantalet i Esbo mer än tiodubblats.
Statsrådet beslutade år 1949 placera Tekniska högskolan i Otnäs. Otnäshallen och de första byggnaderna i Teknologbyn byggdes i början av 1950-talet inför Olympiska spelen. Byggandet av Hagalund började 1953. Temat för Hagalund var "Bostäder för barnfamiljer". Den växande staden Esbo byggde nya bostadshus och barnfamiljer fick hem i i en naturnära miljö. Samtidigt övergick majoritetsspråket i Esbo från svenska till finska.
Kommunen svarade på den stora flyttningen från landsorten som började på 1960-talet med grynderavtal. Avtalen möjliggjorde bostäder, daghem och skolor för de nya invånarna. Efter att Hagalund blivit byggd fortsatte processen i Mattby, Olars och Esboviken intill Västerleden. Intill järnvägen byggdes Alberga och stormarknaden Maxi-Market. Esbo och dess förorter byggdes i nybyggaranda. De nya invånarna var aktiva och det var då många viktiga kultur- och idrottsföreningar grundades. Tekniska högskolans huvudbyggnad blev färdig 1965 och Dipoli 1967. Teknologerna flyttade till Otnäs. Stadens administrativa centrum byggdes i nuvarande Esbo centrum. Esbo blev köping 1963 och stad 1972. Esbo uppmärksammades internationellt redan i början av 1970-talet när Dipoli i Otnäs var uthyrd till utrikesministeriet i flera år. Där genomfördes SALT-förhandlingarna och beredningsskedet för ESSK.
På 1980-talet var folkökningen i Esbo måttligare än under de två föregående årtiondena. Esbo kulturcentrum och köpcentret Esbotorget blev färdiga. På 1990-talet blev singelhushåll allt vanligare, de äldsta åldersgruppernas andel av befolkningen ökade och antalet personer med andra modersmål än finska och svenska började öka. Sedan 1990-talet har invånarantalet i Esbo ökat snabbast bland de stora städerna. Noux nationalpark grundades 1994. Ikeas första varuhus i Finland öppnade i Esbo 1996. Esbos roll i det globala samhället och Europa stärktes. I början av 1990-talet inledde Shanghai och Esbo ett samarbete som ledde till ett avtal om vänortsverksamhet 1998. Aalto-universitetet inledde sin verksamhet 2010 när Helsingfors handelshögskola, Konstindustriella högskolan och Tekniska högskolan slogs samman.
I dag är Esbo en trygg och trivsam, naturnära, tvåspråkig och kulturellt mångfaldig stad som en del av huvudstadsregionen. Esbo präglas av en livlig internationell företags- och innovationsverksamhet. Esbo har målmedvetet utvecklat sig som en nätverksstad med fem stadscentrum och två lokalcentrum. Vi erbjuder täckande tjänster för alla våra cirka 300 000 invånare. Vi står dock också inför många utmaningar.
Esbo fortsätter att växa. Befolkningen i Esbo ökar i snitt med 4 700 personer per år. Speciellt antalet Esbobor med andra modersmål än finska och svenska ökar snabbt. För närvarande har Esbo över 58 000 invånare med annat modersmål än finska eller svenska och antalet förutspås öka med över 35 000 personer före år 2030. Också antalet äldre invånare och deras andel ökar. Dessa förändringar ställer en utmaning för vår tjänsteproduktion. På grund av tillväxten är också vårt investeringsprogram rekordstort.
Esboborna uppskattar naturen och naturen är alltid nära oss alla. Det finns 58 kilometer strandlinje, Strandpromenaden, 165 holmar, 100 sjöar och Centralparken. I norra Esbo ligger Noux, där bebyggelsen möter nationalparkens värdefulla natur och tiotals sjöar.
Tack vare Aalto-universitetet och Tekniska forskningsanstalten VTT har det bildats en koncentration av vetenskap, konst och ekonomi som drar nytta av spetsteknologi, innovationer och spetskompetens. I Kägeludden har flera internationella företag sina huvudkontor och Otnäs har blivit en grogrund för nya företag. Otaliga lokala småföretag i olika branscher erbjuder tjänster åt invånarna i stadscentrumen. Vi är en del av en nätverksbaserad, växande stadsgemenskap och ett metropolområde.
Alberga, som stöder sig på Stadsbanan, är det största stadscentrumet i Esbo. I dess centrum finns både privata och offentliga tjänster. Invid Västmetron, i Mattby-Olars stadscentrum, erbjuder servicetorget offentliga tjänster intill de kommersiella, vilket underlättar invånarnas vardag och gör det lättare för dem att sköta sina ärenden. Vi utnyttjar erfarenheterna från servicetorget när vi utvecklar motsvarande verksamhet i andra stadscentrum.
Den ekonomiska omvärlden, hållbar utveckling, digitaliseringen, urbaniseringen, den åldrande befolkningen och integrationen av invandrare utgör stora utmaningar för staden. Coronapandemin har ytterligare ökat det ekonomiska trycket, arbetslösheten, ensamheten och de sociala problemen i vår stad och försämrat företagens verksamhetsförutsättningar. Stadens ekonomi blir stramare också på grund av utjämningen av skatteinkomster mellan kommunerna och av att folkökningen är större än ökningen av skatteinkomster. Även om de ekonomiska prognoserna för närvarande är positiva, tvingar driftsekonomin och skuldbördan i vår stad oss att ställa utvecklingsobjekt i prioritetsordning och att välja mellan olika alternativ. Vi effektiviserar verksamheten långsiktigt och ansvarsfullt.
Den riksomfattande vårdreformen har inletts. Utifrån reformen grundas Västra Nylands välfärdsområde. Planeringen av välfärdsområdet har inletts. Reformen sysselsätter och ändrar väsentligt verksamheten i vår stadsorganisation. Dessutom har den stora ekonomiska konsekvenser.
Befolkningen i Esbo är i genomsnitt välmående och högt utbildad. Många internationella företag och uppstartföretag har hittat en hemort i Esbo. Coronapandemin har nått en brytningspunkt hösten 2021. Nedstängningarna under coronaepidemin har lärt oss mycket bland annat om distansarbete. Vi har nu möjlighet att dryfta, pröva och ta i bruk nya metoder och verksamhetsmodeller för staden.
Esbo för alla
I Esbo har alla invånare möjlighet att växa och utvecklas i sitt eget liv. Delaktigheten märks i invånarnas vardag. Alla som bor i Esbo är Esbobor. Vi har nolltolerans mot rasism.
Globala megatrender och nationella förändringar utmanar städernas traditionella roll och verksamhetssätt. Vi griper tag i utmaningarna. Framtidens utveckling är klar och tydlig. Vår verksamhet baserar sig i allt högre grad på samarbete inom hela Esbos ekosystem. Goda tjänster ökar livskraften i vårt område, ökar våra invånares handlingskraft och främjar en smidig vardag. Tjänsterna ordnas med hög kvalitet, tillgängligt och effektivt, och vi utvecklar dem tillsammans med våra invånare och kunder. När vår befolkning ökar svarar vi på det ökande servicebehovet lokalt, nära invånarna. Starka närtjänster är viktiga för invånarna. Oberoende av familjens bakgrund eller ekonomi ger de hälsosamma, trygga och inspirerande daghemmen och skolorna alla barn och unga i Esbo goda förutsättningar för livet, fortsatta studier och arbete. Staden satsar på högklassig undervisning och pedagogik i samarbete med föräldrarna. Genom undervisningen stöder vi utvecklingen av bred kompetens som överskrider ämnesområdena. Utvecklingen börjar i tidig barndom och fortsätter hela livet. Vår fostran och utbildning bygger på positiv pedagogik. Positiva emotionella erfarenheter, glädje och nyskapande verksamhet främjar inlärningen och uppmuntrar till att utveckla kompetensen. Dessutom förebyggs psykisk ohälsa bland barn och unga genom att stöda familjerna med tjänster som erbjuds i rätt tid och i samarbete mellan olika instanser.
I samband med vårdreformen tryggar vi god hälso- och sjukvård för Esboborna och skapar goda samarbetsmodeller för att främja välfärden i Esbo.
När behovet av hjälp för äldre och personer med funktionsnedsättning ökar stöder vi dem på många olika sätt, särskilt deras möjligheter att klara sig hemma. Detta arbete gör staden tillsammans med anhöriga, vänner, föreningar, församlingar och företag som erbjuder tjänster. När en senior inte längre klarar sig och inte kan bo hemma erbjuder vi vårdboende i hemlika förhållanden. Vi stöder likvärdighet i vardagen och i livet för personer med funktionsnedsättning.
Nära relationer till medmänniskor är nyckeln till lycka, hälsa och välbefinnande. Därför genomför vi tjänsterna tillsammans med välfärdsområdet samt i samarbete med våra kunder och deras närstående. De svåraste problemen löser vi tillsammans så att tyngdpunkten ligger på förebyggande arbete.
Invånarna i Esbo tar aktivt och självständigt hand om sig själva, sina närstående och sin närmiljö. Ingen blir utan stöd om de egna krafterna inte räcker till. Allt flera deltar i lämplig verksamhet alltefter sin läggning och livssituation.
Staden har ett nära samarbete med församlingarna, organisationerna och företagen som verkar på finska, svenska eller andra språk, särskilt inom klubbverksamhet, förebyggande av utslagning, familjerådgivning, äldreomsorg och integration av invandrare. Vi minskar bostadslösheten tillsammans med våra partner.
Vår verksamhet är öppen, demokratisk och lättillgänglig. Alla Esbobor, unga som gamla, kan delta i och påverka utvecklingen i vår hemstad.
Ett hållbart och naturnära Esbo
Esbo är en nätverksstad med fem stadscentrum och flera lokalcentrum. Esbo är en central del av ett växande metropolområde och av södra Finlands pendlingsområde.
Alla våra stadscentrum bildar trivsamma och trygga centrum för boende, tjänster och arbetsplatser. Tjänsteutbudet är gott och det finns möjligheter till inspirerande fritidsverksamhet och naturupplevelser som är tillgängliga och lätta att nå. Vi försäkrar oss om att det byggs tillräckligt med flervåningshus och småhus, att det finns tillräckligt med tomter och att planläggningen är snabb. Vi förebygger segregation mellan och inom områden.
Vi utvecklar stadscentrumen utifrån deras starka sidor. De tätt bebyggda, småhusdominerade och byaktiga områdena stöder sig på de närliggande stads- och lokalcentrumen.
Hagalund, Mattby-Olars och Esboviken ligger intill Västmetron, medan Alberga och Esbo centrum ligger intill Stadsbanan. Nya lokalcentrum utöver Köklax och Kalajärvi är det havsnära Finno intill metron och det ekologiska Kera vid Stadsbanan. Senare byggs Hista vid den planerade banan för Entimmeståget. Spårjokern, som effektiviserar den tvärgående trafiken i huvudstadsregionen, förenar metron och Stadsbanan 2024. Vi förbättrar förutsättningarna för kollektivtrafik och cykling. Samtidigt ser vi till att det är smidigt att använda personbil. Vårt mål är att öka populariteten för kollektivtrafik, gång, cykling och eldrivna bilar. Tillsammans med våra invånare minskar vi Esbobornas ekologiska fotavtryck och utför klimatarbete i egenskap av föregångsstad.
Esbo är Europas hållbaraste stad nu och i fortsättningen. Vår utpräglade nätverksstruktur, som stöder sig på spårtrafik, gör det möjligt att utveckla staden på det ekonomiskt, ekologiskt, socialt och kulturellt bästa sättet. År 2018 vann Esbo priset Världens smartaste samfund och har flera gånger varit finalist i tävlingen om EU:s innovationshuvudstad.
Under fullmäktigeperioden genomför vi programmet En ekonomiskt hållbar stad. Målet med programmet är att balansera ökningen av våra driftsekonomiutgifter, sänka investeringsnivån närmare nivån för internt tillförda medel och göra kostnadsfördelningen mellan kommunerna och staten rättvisare. Esbo stads ekonomi är stark, men vår finansiering av kommunala tjänster i hela Finland har vuxit till miljardklassen och blivit oskälig för en tillväxtstad. Esbo har i egenskap av tillväxtstad i uppgift att skapa en grund för framtidens arbete, nya arbetstillfällen, tillväxt, produktivitet, investeringar, arbetsrelaterad invandring, kompetens och stärkande av spetskompetensområden tillsammans med våra partner.
Vi arbetar för att stävja klimatförändringen och för att anpassa oss till dess konsekvenser. Vårt mål är att Esbo är klimatneutralt år 2030. Vi går vidare med det ambitiösa målet tillsammans med invånare, sammanslutningar och företag genom satsningar på ren energi, cirkulär ekonomi, hållbar markanvändning och byggande samt hållbara färdsätt. I Esbo slopas stenkol under år 2025 och fjärrvärme produceras med förnybara energikällor. Esbos stadsstruktur utvecklas så att den möjliggör en hållbar livsstil på livets alla områden. Till en klimatsmart trafik bidrar att metron, Stadsbanan och Spårjokern blir färdiga samt elektrifieringen av trafiken. För att uppnå de ambitiösa målen för hållbar utveckling och klimatarbete intensifierar vi ytterligare samarbetet mellan de stora städerna samt utnyttjar stadsregionernas ekosystemavtal och de resurser som står till förfogande via EU:s finansieringsprogram. Vi stärker samarbetet inom metropolområdet och de europeiska städernas partnerskapsverksamhet.
Esbobornas boendemiljö är trivsam. Esbo är en föregångare när det gäller att sammanpassa en växande stad och en mångsidig natur. Naturen, rekreationsområden, sjöar och åar samt Strandpromenaden och havet är starka sidor i Esbo som invånarna värdesätter. Vi tar hänsyn till skogarna, åkrarna och kulturlandskapet i vår stadsutveckling även i fortsättningen.
Partnerskap för framgång
Med hjälp av strategiskt samarbete och nätverksbaserad verksamhet utvecklar vi Esbo tillsammans med våra invånare, sammanslutningar och företag. Vårt samarbete är intensivt när det gäller att främja välfärd och livskraft i synnerhet med välfärdsområdet samt med Helsingforsregionen och kommunerna i Västra Nyland. Vi främjar framtidens stadspolitik på nationell nivå genom ett aktivt partnerskap och är föredömliga föregångare på EU-nivå.
Invånarnas och hela stadsgemenskapens behov av och önskemål om kommunala tjänster blir allt flera. Vi är en nationell och europeisk föregångare när det gäller att utveckla ett människoorienterat service- och innovationsekosystem och utnyttja digitalisering. Modellen Staden som tjänst utnyttjar i nätverksform befintliga resurser som digitaliseringen möjliggör. Enligt modellen produceras tjänster i Esbo av hela stadsgemenskapen, inte enbart av stadsorganisationen. Företagen och organisationerna är en viktig del av vårt stadsekosystem och vår tjänsteproduktion.
Aktiva invånare
Det internationella och naturnära Esbo är en evenemangsstad med stark attraktionskraft, som livas upp av en aktiv stadskultur och mångsidiga idrottsmöjligheter.
Esbo stadsteater har fungerande lokaler och det finns bibliotek och en simhall i alla stadscentrum. Biblioteken är vardagsrum för invånarna och arbetarinstitutet erbjuder kurser som är viktiga för Esboborna. Idrottsparker och idrottslokaler är resultatet av mångsidigt kommuninvånarsamarbete och aktiv föreningsverksamhet på olika håll i Esbo.
Vår närmiljö och våra omfattande skogsområden ger invånarna goda möjligheter till motion, och idrottsföreningarna får invånare i alla ålder att motionera mångsidigt. Esboborna vinner mästerskap inom tävlingsidrotten i alla åldersklasser, vilket uppmuntrar särskilt de yngre att idrotta.
Esboborna kan njuta av ett rikt och nationellt sett högklassigt kulturutbud. Att vara Esbobo är vardag och möten på moderna konstmuseet EMMA:s utställningar, på Tapiola sinfoniettas och kören Tapiolan kuoros samt andra Esbokörers konserter, på festivalen April Jazz, på olika idrottsoch kulturevenemang, på matcher och i hobbyer.
Vi samarbetar aktivt med ungdoms-, kultur- och idrottsföreningar, social- och hälsoorganisationer samt andra föreningar. Vi garanterar alla barn och unga i Esbo en möjlighet till fritidsaktiviteter.
Kompetenta människor och företag slår sig ner i Esbo
Esbo är en nationellt och internationellt lockande tvåspråkig stad, vars tjänster också är tillgängliga på engelska. Vår stad är känd globalt som en innovationsmiljö för vetenskap, konst och ekonomi, där nyckelaktörerna är Aalto-universitetet och Teknologiska forskningscentralen VTT tillsammans med andra högskolor och företag. Det företagsvänliga Esbo är en bra plats att leva, bo, företaga och arbeta. Vi utvecklar staden som en verksamhetsmiljö för entreprenörskap och företagsverksamhet tillsammans med företagarna.
Esbo är en stad för kompetens och experter, vars skolor ligger på internationell toppnivå. Utbudet av fostran och utbildning på engelska svarar på en kraftigt ökande efterfrågan. Stadscentrumen med sina innovations- och tjänstekoncentrationer som kompletterar varandra erbjuder fungerande plattformar där experter och de växande företagen kan mötas. Dessa faktorer lockar allt fler nya internationella aktörer att slå sig ner i vår stad.
Det finns prognoser som visar att andelen Esbobor med andra modersmål än finska och svenska ökar till 30 procent före år 2030. Då alla arbetsföra Esbobor i arbetsför ålder deltar i arbetslivet säkerställer vi förutsättningarna för att våra invånare mår bra och stadens ekonomi kommer i balans. Vi säkerställer att företagen har tillgång till kompetent arbetskraft genom att i synnerhet satsa på att öka arbetssökandenas kompetens. Vi utvecklar de ungas väg från studier till arbetslivet och säkerställer att sysselsättningen bland våra ungdomar är på den bästa nivån i landet. Genom att genomföra strukturreformen av arbets- och näringstjänsterna säkerställer vi att Esbo erbjuder både arbetssökande och arbetsgivare de bästa tjänsterna i Finland.
Från coronapandemi till tillväxt
Vi fortsätter med de goda handlingsmodeller som vi lärde oss under coronapandemin. De digitala verktygen är allt mer bekanta för såväl kommuninvånarna som våra arbetstagare, och vi ökar användningen av dem i våra tjänster.
Tiden efter coronapandemin erbjuder goda möjligheter också för arbetsmarknaden och företagen. Den internationella framgången för näringslivet och innovationsgemenskapen i Esbo är väsentlig med tanke på tillväxten efter pandemin. Människorna har väntat på att samhället ska öppnas och på att evenemang ska sätt igång och på att möta människor. Detta är ett bra tillfälle som vi utnyttjar för att förbättra och förnya sysselsättningen, företagandet och livskraften.
Samtidigt svarar vi på den vårdskuld och de överbelastade tjänster som beror på coronaepidemin. Vi reagerar särskilt på de ökade välfärdsproblemen som gäller barn och unga och säkerställer att välfärdsskillnaderna, såsom fattigdom i barnfamiljer, inte kan öka. Också mentalvårdens betydelse kommer att framhävas när vi återhämtar oss från coronapandemin.
Ledning av staden
Vår ledning bygger på en positiv människobild och tillit till människan. Våra arbetsplatser är kända för respekterande växelverkan och för en välmående, kompetent och lojal personal. Genom sporrande, högklassig och ansvarsfull ledning samt genom att främja den yrkesmässiga utvecklingen av stadens anställda upprätthåller vi förutsättningarna för att vår verksamhet ska vara invånar- och kundorienterad, samtidigt som vi ser till att vardagen fungerar. Vi främjar kompetensen i vår stad genom en Executive MBA-utbildning som ordnas av Aalto-universitetet. I utbildningen har redan 100 representanter för stadens högsta ledning deltagit. Esbo stad är känd som en bra arbetsgivare. Det hjälper oss också när det gäller tillgången på kompetent personal.
En öppen och fungerande demokrati
I Esbo är beslutsfattandet öppet och fungerande och våra förtroendevalda är kända för respekterande växelverkan och samarbetsförmåga. Det ömsesidiga förtroendet mellan våra förtroendevalda och våra tjänsteinnehavare samt nätverkssamarbetet främjar uppnåendet av stadens mål.