Nya rutter och möjligheter med cykel

3.1.2023 14.12
Kvinna med elcykel i höstlandskap.
Kirsi Väljä njuter av möjligheten att cykla mitt i naturen i Esbo.

Att börja med elcykling öppnade nya världar och möjligheter för pensionären Kirsi Välja från Esbo. Hon njuter särskilt av att cykla mitt i naturen och i parkerna. Vid valet av rutt får hastigheten ofta ge vika för ett vackert landskap.

Cykling är ett hållbart sätt att ta sig fram och för många esbobor ett trevligt sätt att ta sig från en plats till en annan. Vår artikelserie handlar om cykling i Esbo. Se även de tidigare publicerade artiklarna i serien: Aktiva cyklister i vardagen, Cykling för hela familjen och Elcykling gjorde cykling till det primära färdsättet 

Elcykling tände gnistan att cykla även längre sträckor 

Cykeln är i dagens läge det viktigaste transportmedlet för Kirsi Väljä från Mankans. I och med anskaffningen av elcyklar för tre år sedan förändrades Väljäs och hennes makes sätt att färdas drastiskt. Familjens bilar står nu parkerade och både Väljä och maken cyklar till såväl butiken som möten. Tillsammans med maken har hon har till och med tagit sig till en väns födelsedagsfest i Tusby med cykel.   

”Att åka elcykel är helt annorlunda jämfört med en vanlig cykel Det är lätt och roligt”, berättar Väljä. ”Man kommer snabbare fram till många ställen och ofta är sträckan också kortare med cykel.” 

Väljä berättar att hon cyklat hundratals kilometer årligen även med en vanlig cykel. I och med elcyklingen har cykelåkandet dock klart ökat – elcykelns färdmätare visar redan efter tre år på 8500 trampade kilometrar. Att börja med elcykling har fått speciellt Väljäs make att cykla betydligt mer än tidigare. 

Intresset för elcykling föddes då Väljä med make prövade en vanlig terrängcykel på Vierumäki. Efter resan gick de till en cykelaffär för att pröva eldrivna terrängcyklar och bestämde sig även för att skaffa sådana. 

Väljä säger sig njuta av att cykla med en elassisterad cykel och riktigt väntar på blåsigt väder och uppförsbackar. Att finna nya lunchställen och ställen att plocka svamp inspirerar cykelåkningen.  

”Vi cyklar och gör utfärder med cykel tillsammans med maken och den redan fullvuxna dottern. Vi gör även dagsutfärder flera gånger om året”, berättar Väljä.  

Cykling även med en elassisterad cykel är ett motionsintresse som inte små hälsoproblem hindrar. ”Åka cykel kan man även om man har problem med knäna ”, säger Väljä.  

När det gäller förbättringar för cyklingen hoppas Väljä på fler cykelställningar med möjlighet till ramlåsning, som det finns mycket få av enligt henne. Dessutom hoppas hon på fler rutter i stil med strandpromenaden och att rutterna ska vara tydligt märkta. Det vore önskvärt att kunna kombinera tydligt märkta rutter med varandra.   

”Det finns gott om cykelvägar, ett stor tack för det. Det kommer fler hela tiden. Det är mycket tryggt att färdas med cykel”, gläds Väljä. 

  • Klimat
  • Hållbar utveckling