Uusia reittejä ja mahdollisuuksia pyöräillen

15.12.2022 13.42
Nainen sähköpyörän kanssa syksyisessä maisemassa.
Kirsi Väljä nauttii luonnonhelmassa pyöräilyn mahdollisuuksista Espoossa.

Sähköpyöräilyn aloittaminen avasi uusia maailmoja ja mahdollisuuksia espoolaiselle eläkeläiselle Kirsi Väljälle. Hän nauttii erityisesti luonnon keskellä ja puistoissa pyöräilystä. Reitin valintaperusteena on usein nopeuden sijaan maiseman kauneus.

Pyöräily on kestävä kulkumuoto ja monille espoolaisille mielekäs tapa liikkua paikasta toiseen. Juttusarjamme kertoo pyöräilystä Espoossa. Sarjan kolmas osa esittelee sähköpyöräilyä kahden espoolaisasukkaan näkökulmasta. Katso myös aiemmin ilmestyneet pyöräilyjutut: Arjen aktiiviset pyöräilijätSähköpyöräily teki polkemisesta ensisijaisen kulkumuodon ja Pyöräilyä koko perheen voimin.

Sähköpyöräily sytytti innostuksen polkea pidempiäkin matkoja

Mankkaalaisen Kirsi Väljän arjessa pyörä on nykyisin tärkein kulkuväline. Sähköpyörän hankinta kolme vuotta sitten sai aikaan mullistuksen Väljän ja hänen puolisonsa kulkutapavalinnoissa. Perheen autot seisovat nyt parkissa, ja Väljä sekä hänen puolisonsa polkevat pyörällä niin kauppaan kuin kokouksiinkin. Onpa hän puolison kanssa pyöräillyt ystävän merkkipäiväjuhliinkin Tuusulaan saakka. 

”Sähköpyörällä meno on ihan eri kuin tavallisella pyörällä polkeminen. Se on helppoa ja hauskaa”, Väljä kertoo. ”Moneen paikkaan pääsee nopeammin perille ja usein pyöräillen reittikin on lyhyempi.”

Väljä kertoo polkeneensa tavallisella pyörälläkin satoja kilometrejä vuosittain. Sähköpyöräilyn myötä polkemisen määrä on kuitenkin noussut reippaasti - sähköfillarin mittari näyttää nyt kolmen vuoden polkemisen jälkeen jo 8500 kilometrin lukemaa. Sähköpyöräilyn aloittaminen on saanut etenkin Väljän puolison pyöräilemään aiempaa huomattavasti enemmän.

Innostus sähköpyöräilyyn syntyi Väljän kokeiltua puolisonsa kanssa kolme vuotta siten Vierumäellä tavallista maastopyörää. Reissun jälkeen he menivät pyöräkauppaan testaamaan sähköisiä maastopyöriä ja päätyivät myös hankkimaan sellaiset.

Väljä sanoo nauttivansa sähköavusteisella pyörällä polkemisesta ja ihan odottavansa tuulisia kelejä ja mäkisiä maastoja. Myös uusien sienipaikkojen ja lounasravintoloiden löytäminen innostavat polkemaan.

”Pyöräilemme ja teemme pyöräretkiä puolison ja aikuisen tyttären kanssa. Teemme myös päiväretkiä useamman kerran vuodessa”, Väljä kertoo.

Pyöräily on sähköavusteisenakin myös liikuntaharrastus, jota eivät estä edes pienet terveysvaivat. ”Fillaroida pystyy, vaikka polvissa olisikin ongelmia”, Väljä sanoo.

Parannuksia pyöräilyn olosuhteisiin Väljä toivoo pyörän runkolukitusmahdollisuuksiin, joita on hänen mielestään tosi vähän. Lisäksi hän toivoisi enemmän rantaraitin tyyppisiä reittejä ja reittien hyvää merkitsemistä. Olisi toivottavaa, että selkeästi merkittyjä reittejä voisi kätevästi yhdistää toisiinsa. 

”Pyöräteitä on hyvin, siitä suuret kiitokset. Ja niitä tulee koko ajan lisää. Pyörällä pääsee kulkemaan todella turvallisesti”, Väljä iloitsee.

  • Ilmasto
  • Kestävä kehitys