Sähköpyöräily teki polkemisesta ensisijaisen kulkumuodon

3.11.2022 11.27
Nainen sähköpyörän kanssa.
Matinkylässä asuva Maija Pelttari arvostaa oman lähialueensa viimeaikaisia pyöräilyolosuhteiden parannuksia.Kuva: Maija Pelttari

Jutussa kaksi espoolaista pyöräilijää kertoo sähköpyöräilykokemuksistaan. Sähköavusteisen pyörän hankinnan jälkeen polkemisesta on tullut näille espoolaisnaisille ensisijainen kulkumuoto. Helppous ja nopeus sekä ilmastoystävällisyys motivoivat valitsemaan kulkutavaksi pyöräilyn.

Pyöräily on kestävä kulkumuoto ja monille espoolaisille mielekäs tapa liikkua paikasta toiseen. Juttusarjamme kertoo pyöräilystä Espoossa. Sarjan kolmas osa esittelee sähköpyöräilyä kahden espoolaisasukkaan näkökulmasta. Katso myös aiemmin ilmestyneet pyöräilyjutut: Arjen aktiiviset pyöräilijät ja Pyöräilyä koko perheen voimin.

Pidempiäkin matkoja ilman hikeä ja hengästymistä

Sähköpyöräily on ollut Matinkylässä asuvalle Maija Pelttarille luonteva kulkutapavalinta jo neljän vuoden ajan. Sähköpyöräilyyn siirtyminen lisäsi selkeästi hänen polkemistaan. ”Pyöräilen lähes joka paikkaan. Poljen parin kilometrin pituisen työmatkani sekä työpäivän aikaisia asiointiajoja, harrastuksiin, kaupassakäynnit ja kyläilyt. Melkein joka paikkaan pystyy pyöräilemään”, Pelttari luettelee.

Hän päätyi hankkimaan sähköavusteisen pyörän, koska sen avulla sai kuskattua pyöräkärryssä olevaa lasta nopeasti ja vaivattomasti.

Sähköpyöräily vaikutti pyörällä kuljettujen matkojen pituuteen. ”Sähköpyörällä voin mennä pidempiä matkoja hengästymättä. Ylämäet eivät haittaa, eikä tule hiki. Pyörään tulee myös tartuttua helpommin”, Pelttari kertoo havaitsemistaan sähköpyöräilyn eduista. Lisäksi hän kokee pyöräilyn hyväksi hyötyliikunnaksi, jolla on positiivisia hyvinvointivaikutuksia.

Pelttarille on tärkeää myös liikkumisen ympäristönäkökulma, joten hän välttääkin autolla ajamista ja suosii sen sijaan pyöräilyä. ”Pääsen pyörällä usein nopeammin kuin autolla tai joukkoliikenteellä”, hän kertoo.

Pyöräilyn mahdollisiksi esteiksi Pelttari mainitsee laiskuuden tai hyvien pyöräpysäköintipaikkojen puuttumisen. Tapiolan Voimistelijoiden seurakoordinaattorina työskentelevä Pelttari ohjaa paljon jumppia kouluilla ja arvostaa niiden pihoilla olevia runkolukittavia pyörätelineitä.

Joskus sääolosuhteet saattavat vähentää pyöräilyintoa, mutta Pelttari sanoo yrittävänsä pyöräillä säällä kuin säällä. ”Pyöräilen päivittäin myös talvella”, hän kertoo.

Tänä vuonna myös työyhteisön osallistuminen pyöräilyn leikkimieliseen Kilometrikisaan motivoi polkemaan enemmän. Mukana oli sekä voimisteluseuran ohjaajia että jäseniä.

Pelttari toivoo Espoon pyöräteiltä erityisesti selkeyttä. Hän kokee esimerkiksi risteysten yllä kulkevien ylikulkupaikkojen helpottavan matkantekoa huomattavasti. ”Olen tyytyväinen lähialueeni pyöräilyreitteihin, joita kehitetään koko ajan. Matinkylään on tullut uudet pyöräkaistat, kuten myös Tapiolaan Merituulentien viereen”, hän kertoo.

Tuttavan hehkuttelu antoi kipinän sähköpyöräilyyn

Helka Otsolammelle pyöräily on ensisijainen liikkumistapa. Kuva: Heikki Otsolampi

Sähköpyöräily on myös Olarissa asuvan Helka Otsolammen ensisijainen kulkutapa. ”Mietin aina ensin voinko mennä pyörällä. Se on minulle helpoin tapa liikkua, ja usein myös nopein. En koe pyöräilyä liikunnaksi, vaan liikkumiseksi. Poljen niin töihin, harrastuksiin kuin vapaa-ajan siirtymät”, Otsolampi kertoo.

Otsolampi päätyi hankkimaan sähköpyörän neljä vuotta sitten. ”Tuttavalla oli sähköpyörä ja hän hehkutteli sitä, joten pyörän hankinta alkoi houkuttelemaan itseäkin. Kävin ensin kokeilemassa ja säästin rahaa sähköpyörän ostoon”, hän sanoo.

”Sähköavusteinen pyörä on ollut vielä kivempi kuin ajattelin ja lisännyt pyöräilyä hurjasti. Sähköpyörällä polkiessa vastatuulet ja ylämäet eivät tunnu missään”, Otsolampi summaa kokemuksiaan.  

”Aiemmin pyöräilin töihin noin kerran viikossa. Sähköpyöräilyn myötä pyörällä menosta on tullut ennemmin sääntö kuin poikkeus”.

Sähköpyöräilyn eduksi Otsolampi kokee myös sen, ettei polkemisessa tule hiki, sillä se on tavallista pyöräilyä kevyempää. Sähköpyörällä voi näin ollen käydä työpäivän aikanakin tapaamisissa. Kuuden kilometrin mittainen siirtymä kotoa työpaikalle Nihtisiltaan sujuu kumppanuuspäällikkönä työskentelevältä Otsolammelta niin ikään polkien.

Polkemiseen kannustaa erityisesti mukavuus ja helppous. ”Raittiissa ilmassa liikkuessa tulee hyvä mieli. Pyöräilyyn ei tarvitse houkutella itseään. Ilmastoasiat ja kestävämpi liikkumistapa motivoivat myös”, hän kertoo pyöräilyyn kannustavista seikoista.

Parannuksia pyöräilyn olosuhteisiin Otsolampi toivoo erityisesti talvikunnossapitoon ja poikkeustilanteisiin, kuten työmaaolosuhteiden järjestelyihin. Toiveissa ovat myös hiekoitusten nopea putsaaminen talven jäljiltä ja selkeät säilytyspaikat pyörille.

Esimerkkinä hyvin toteutetusta pyöräsäilytysratkaisusta hän mainitsee Tapiolan kauppakeskus Ainoan pyöräpysäköinnin. Ainoan yläkannen pyöräsäilytyspaikka saa Otsolammelta kiitosta niin hyvän sijainnin kuin säilytyspaikkojen suuren määrän osalta.  

  • Kestävä kehitys
  • Ilmasto
Koko Espoo