Cykling för hela familjen

25.10.2022 10.43
Suvi Sippo tar sig fram i vardagen huvudsakligen med cykel.

De två Esbofamiljerna i artikeln gör de flesta av sina resor i vardagen med cykel. Föräldrarna upplever cyklingen som ett naturligt sätt att ta sig från en plats till en annan. I dessa familjer är cyklingen också ett val för en hållbarare livsstil. De vill lära sina barn att ta sig fram på ett hållbart sätt redan som små.

Cykling är ett hållbart sätt att ta sig fram och för många Esbobor ett trevligt sätt att ta sig från en plats till en annan. Vår artikelserie berättar om cykling i Esbo. I den andra delen i serien presenteras två familjer i Esbo som cyklar mycket. Läs också den föregående delen i artikelserien: https://www.espoo.fi/sv/nyheter/2022/08/aktiva-cyklister-i-vardagen

Jag cyklar till daghemmet och jobbet

För Suvi Sippo i Gröndal är cykling det huvudsakliga sättet att ta sig från en plats till en annan. ”Jag tycker om att cykla, men jag vill också ta mig fram på ett hållbart sätt”, säger Sippo. Med cykeln kommer familjens tre- och femåriga barn till dagis och mamman till jobbet i Alberga.

Treåringen har en balanscykel och femåringen använder en vanlig cykel. Barnen orkar cykla själva ett par kilometer, så deras cykelturer sker i närheten av hemmet. Annars åker de cykelvagn efter förälderns elcykel.

Sippo arbetar som läkare och har sex kilometer till jobbet. Hon berömmer arbetsplatsens arrangemang för dem som cyklar till jobbet: ”Vi har möjlighet att duscha på jobbet och ett torkskåp för våra saker”, berättar hon.

Sippo har cyklat med elcykel i ungefär ett år. Hon bestämde sig för att skaffa en elcykel eftersom det började kännas tungt att dra barnens cykelvagn med en vanlig cykel. ”Elcyklingen gör det lättare att trampa – man blir inte svettig och cyklingen känns inte som något träningspass”, berättar Sippo.

”Med elcykeln kommer jag också längre, till sådana ställen dit jag inte kunnat ta mig tidigare.”

Förhållandena för cykling är i huvudsak bra på de rutter som Sippo använder, och det finns bland annat många leder genom skogar. Som utvecklingsområden i fråga om cyklingen ser hon närmast plogningen av cykelvägarna vintertid.

Barnen tycker om att åka lådcykel under en sufflett som skyddar mot vinden.

Vardagsresor med familjecyklar med elmotor

Mari och Tomi Hukkalainens familj har valt pusselbitarna i sin vardag så att en hållbar livsstil är möjlig. ”Valet av bostadsområde påverkades av de goda trafikförbindelserna”, berättar Mari Hukkalainen, mor till två barn på fyra och sex år. Familjen, som bor i Bergans, har nära till kollektivtrafikförbindelser och tjänster.

Familjen tar sig huvudsakligen fram med elcyklar, varav en är en lådcykel och den andra har en lång pakethållare med plats för båda barnen. Cyklarna har valts så att de passar för båda föräldrarna. Enligt Mari Hukkalainen är tröskeln för att cykla med elcykel lägre, då man inte blir lika svettig som när man cyklar på en vanlig cykel.

”Vi tar cykeln till affären – vad annars”, konstaterar Mari Hukkalainen. Största delen av de övriga resorna i vardagen går också med pedalkraft. Den cyklade sträckan blir ungefär 50 kilometer i veckan.

Ett incitament för cyklingen är friheten, att man inte behöver fundera på tidtabellerna. Bilköer och att sitta i bil lockar däremot inte.

Familjen gillar att cykla och önskar sig också förbättringar i förhållandena för cykling. De önskar bättre smidighet och jämnhet för cyklingen. ”I synnerhet i korsningar kan stenarna vara vassa. I fråga om undantagsarrangemang och markeringar kunde förutsägbarheten vara bättre, och cyklisterna kunde beaktas mer systematiskt”, säger Tomi Hukkalainen.

Trots förbättringsförslagen lockar cykling mer än andra transportformer, även om familjen ibland också tar sig fram med buss eller tåg. Även barnen i familjen åker hellre cykel än bil eller buss.

”Barnen gillar att sitta på cykeln med förlängd pakethållare, och i kallt väder skyddar lådcykelns sufflett mot snålblåsten”, berättar Tomi Hukkalainen.

  • Hållbar utveckling
  • Klimat
Hela Esbo