Arbetet med att höja återvinningsgraden för plast fortsätter

23.1.2023 12.46Uppdaterad: 1.2.2023 8.19
Färgglada plastpallar och lådor.

Genom att utveckla plastens kretslopp kan man uppnå mera hållbar affärsverksamhet, renare miljö och mindre utsläpp. Esbo inleder i samarbete med åtta andra plastexperter ett nytt projekt för att utveckla marknaden för återvunnen plast.

En stad med cirkulär ekonomi

Plast är ett mångsidigt material och erbjuder därför en behändig lösning på många utmaningar. Genom återvinning kan man förbättra plastens potential ytterligare: den cirkulära ekonomin ger oss tillgång till plastens goda egenskaper samtidigt som vi kan minska på oron över nedskräpningen i miljön, koldioxidutsläppen från tillverkningen och den ohållbara engångskulturen. "Plaståtervinningen är viktigt för staden, inte bara för själva återvinningens skull utan också för att man genom återvinningen får goda exempel på hur kretsloppen för andra material kunde förbättras", sammanfattar utvecklingschef Reetta Jänis vid kompetenscentret för hållbar utveckling i Esbo.

Loppmarknaden vid Keras hallar under Esbo firar-veckan förra sommaren. Keras stadsdel utvecklas enligt principerna för cirkulär ekonomi och i stadsdelen fungerar redan nu flera företag som baserar sig på cirkulär ekonomi.

Esbo har redan länge främjat återvinningen av plast och detta syns i många av våra åtaganden. Det stöder vårt mål att uppnå koldioxidneutralitet före 2030 och att uppnå FN:s mål för hållbar utveckling som en föregångare före 2025. Det passar in i Berättelsen om Esbos vision om en ansvarsfull föregångs- och innovationsstad. Vi deltar också i det europeiska Circular Cities Declaration-åtagandet för cirkulär ekonomi samt i verksamheten inom Nylands dal för cirkulär ekonomi. Vårt föregående projekt för att främja plastens kretslopp, Plastens berättelse – från skräp till produkt, avslutades förra hösten.

Det viktiga arbetet måste fortsätta och därför inleder Esbo nu ett nytt projekt för att utveckla marknaden för återvunnen plast tillsammans med åtta andra plastexperter; förutom Esbo genomförs projektet även av VTT, HRM, yrkeshögskolan Metropolia, LAB-yrkeshögskolan, Salpakierto Oy, Muovipoli Oy och Muoviyhdistys ry. Det nya projektets rötter ligger i All plast ska återvinnas-helheten som ordnades 2018–2021 av stiftelsen Smart & Clean som orkestrerat omvälvningar inom hållbarhet. Även Esbo deltog i helheten. Stiftelsen satte som mål att höja återvinningsgraden för plast i huvudstadsregionen och Lahtis från cirka sex procent till 60–70 procent. När stiftelsens verksamhet hade slutförts planenligt tog Esbo över ansvaret för att leda All plast ska återvinnas-helheten och fortsätter nu att arbeta mot det ambitiösa målet inom ramen för det nya projektet.

Industrin under arbete

Vi har alla våra fingrar med i spelet för att höja plastens återvinningsgrad: det behövs konsumenter som sorterar och favoriserar produkter av återvunnen plast, företag som utnyttjar återvunnen plast i sina produkter och som styr sitt spillmaterial till återvinning, samt experter som utvecklar återvinningsprocesser och materialmedvetenhet. Det behövs mer kunskap och medvetenhet, förändrade beteendemönster samt nya metoder. produkter och teknik kring återvinning och utnyttjande av plastavfall. Under Smart & Clean-stiftelsens verksamhet fokuserade åtgärderna för att öka plaståtervinningen till största delen på att öka sorteringen och den separata insamlingen. Därför är det dags att komplettera arbetet genom att sätta fokus på plastexperter och materialmedvetenhet.

Krossat plastavfall matas in för granulering i laboratoriet för cirkulär ekonomi på Lahtis campus vid yrkeshögskolan LAB.

Målet med det nya projektet All plast ska återvinnas - från regionala försök till praxis är att stödja hållbar affärsverksamhet genom att öka förståelsen av återvunnet plastmaterial samt av marknaden för återvunnen plast. Projektet består av två delar: praktiska försök och ökad materialkunskap. Vi söker och testar nya praktiska lösningar och koncept för plaståtervinning, särskilt vad gäller plastfraktioner som vanligtvis inte sätts i cirkulation. För det andra genomför vi laboratorieanalyser och utredningar för att öka kunskapen om egenskaperna hos olika plastavfallsfraktioner och produkter som tillverkas av dem samt om behandlings- och användningsmöjligheterna. Dessutom utreder man i projektet möjligheten för stadens upphandlingar att främja plaståtervinningen och skapar en framtidskarta över plaståtervinningen fram till 2050.

Att ta till sig den cirkulära ekonomin är en definitiv konkurrensfördel för företagen: Enligt Sitras utredning(extern länk, öppnas i ett nytt fönster) erbjuder den cirkulära ekonomin en tillväxtpotential på minst 1,5–2,5 miljarder euro per år för Finlands ekonomi. "Resurseffektivitet minskar kostnaderna, hållbar utveckling tilltalar kunder och samarbetsparter och genom att ligga i täten gällande förändring öppnas nya affärsmöjligheter", räknar projektkoordinator Outi Hynynen upp. I det nya projektet kan vi stödja företagen i att ta i bruk dessa möjligheter genom att producera information och öka förståelsen av den återvunna plastens egenskaper och de bästa användningssätten.

Kom med och utveckla

Avsikten är att den information som produceras inom projektet ska tas i bruk och omsättas i praktiken. Målet med projektet är att stöda affärsverksamhet med återvunnen plast, förbättra jämvikten mellan utbud och efterfrågan och verka för en så stor grupp aktörer som möjligt. För att uppnå dessa mål krävs förståelse för aktörerna inom plastsektorn och de utmaningar de står inför – därför vill vi höra av just dig, ifall vårt nya projekt väcker tankar! Du kan kontakta oss direkt eller följa med projektsidan där vi samlar projektresultat, aktuella nyheter och möjligheter att delta. Cirkulär ekonomi är allas vår sak!

  • Hållbar utveckling