Esbo säljer tomter i Olars och Finno för bostadsbyggande

9.12.2022 8.17Uppdaterad: 18.1.2023 6.44
Ett tomt hyreshus med graffiti målat på stengrunden. Bredvid byggnaden ligger en gata längs vilken två barn och en vuxen passerar.
Studentbostäderna på Rymdgatan i Olars som är i dåligt skick kommer att rivas. På deras ställe ska det byggas bostadshöghus.Bild: Noora Nilsén / MySome

Studentbostäderna i Olars, som är i dåligt skick, kommer att rivas och på tomterna byggs bostadshöghus. I Finno säljs en tomt för ett bostadshöghus nära den nya metrostationen.

Esbo stad säljer två tomter för bostadshöghus på Rymdgatan i Olars. Hoas studentbostäder som finns på tomterna i dag är i dåligt skick och står tomma. De kommer att rivas och på deras ställe byggs bostadshöghus.

Tomten säljs till högstbjudande. Köparen svarar för rivningen av de nuvarande byggnaderna.

På tomterna ska det byggas fritt finansierade ägarbostäder som säljs till privata konsumenter. Byggrätten på tomterna som säljs är sammanlagt cirka 12 500 våningskvadratmeter. Tomternas sammanlagda yta är ungefär 8 600 kvadratmeter. På den mindre tomten får det byggas bostadshus med högst fem våningar och på den större bostadshus med högst sex våningar.

Tomterna ligger i närheten av servicen i Kvisbacka. Området har bra trafikförbindelser även med kollektivtrafiken. Den närmaste metrostationen finns i köpcentret Iso Omena som ligger på ungefär 1,5 kilometers avstånd.

Eftersom tomterna ligger vid Kvisbackastråket, som är en central gångförbindelse i Kvisbacka, ska även lokaler för företag, service eller kontor placeras i gatuplanen.

Anbuden ska lämnas in senast 31.1.2023 klockan 12. Närmare information om tomterna och om deltagandet i anbudsförfarandet finns på Esbo stads webbplats.

På tomten i Finno får man bygga bostadshöghus med åtta våningar

Esbo stad säljer en tomt för ett bostadshöghus i Finno genom öppet anbudsförfarande. Tomten ligger i Finnoberget, nära Finno metrostation och utmärkta trafikförbindelser. Till stranden är avståndet ungefär en kilometer.

Byggandet på tomten ska vara fritt finansierat och minst hälften av de nya bostäderna ska vara ägarbostäder som säljs till privata konsumenter. Tomtens yta är ungefär 2 200 kvadratmeter. Byggrätten uppgår till 3 800 våningskvadratmeter och husen får ha åtta våningar.

Anbud om tomten får lämnas av enskilda aktörer eller grupper. Tomten säljs till högstbjudande.

Anbuden ska lämnas in senast 31.1.2023 klockan 12. Närmare information om tomten och om deltagandet i anbudsförfarandet finns på Esbo stads webbplats.

Slutgiltigt beslut om försäljningen av tomterna i både Olars och Finno fattas av stadsstyrelsens närings- och konkurrenskraftssektion.

  • Stadsutveckling
EsbovikenMattby