Situationen i Ukraina väcker oro, men vi förbereder oss

11.3.2022 11.42Uppdaterad: 17.3.2022 6.22

Världen vändes överraskande upp och ner, när Ryssland anföll Ukraina torsdag 24.2. Ett krig mitt i Europa har upprört oss alla. Samtidigt har det uppstått en motvikt, ett gemensamt stöd för Ukraina.

”Vi förbereder oss på att ta emot ukrainare som flyr undan kriget. Situationen är upprörande för många och ger upphov till oro för de anhöriga, vänner och släktingar som befinner sig mitt i ett krig. Vi tar hand om varandra”, påminner stadsdirektör Jukka Mäkelä.

Esbo har nolltolerans till trakasserier och osakligt bemötande. Samtidigt förbereder vi oss för eventuella hot. Vi vill inge hopp och styrka i en allvarlig situation.

Vi förbereder oss på att ta emot människor som flytt från Ukraina

Att vara förberedd inför olika slags störningar är en del av stadens grundläggande verksamhet. Vi är förberedda på att det kommer flyktingar från Ukraina också till Esbo. Vi lägger fokus vid att hjälpa barn, unga och barnfamiljer som ansöker om asyl. Information på ukrainska för dem som kommer till Finland finns i fortsättningen på webbplatsen Hello Espoo.

Just nu går vi igenom förberedelser och beredskap till exempel i anknytning till datakommunikationsförbindelser, hur sjukhusen fungerar och kommunikationskanaler. Vi följer diskussionerna i sociala medier och ingriper i eventuella problem. Vi deltar i flera myndighetsnätverk.

Lär dig mer om beredskap i hemmet på webbplatsen 72 timmar(extern länk, öppnas i ett nytt fönster). Läs också Försörjningsberedskapscentralens aktuella frågor och svar om försörjningsberedskap(extern länk, öppnas i ett nytt fönster).

I det multikulturella Esbo stöder vi varandra

I Esbo bor, arbetar och studerar både ukrainska och ryska människor och också människor från många andra länder. De är alla Esbobor. Alla vi invånare i staden kan leva tillsammans. Vi får styrka ur vår gemenskap och av att stöda varandra i den här svåra situationen.

Vi hoppas att ingen låter sin ångest eller rädsla gå ut över de människor som bor här, oberoende av deras bakgrund. Ingen av de människor som bor i Esbo är skyldig till situationen i Ukraina. Om du ser osakligt beteende, ingrip genast i det.

Det är fullt förståeligt att alla av oss vill hålla sig uppdaterade om nyheterna, men med tanke på det egna välbefinnandet lönar det sig att inte följa nyheterna konstant, det leder bara till ökad ångest. Om situationen i Ukraina oroar dig, behöver du inte bli ensam med dina tankar och känslor. Det finns hjälp att få. Det finns också samtalshjälp för barn och unga.

Stöd till Ukraina

Vi uppmuntrar till att till exempel anmäla sig som frivillig till Röda korsets insamlingar eller att donera pengar. Du hittar information om alla som fått penninginsamlingstillstånd(extern länk, öppnas i ett nytt fönster) på polisens webbplats.

Esbo stad har visat sitt stöd och sin solidaritet med ukrainarna i den mycket svåra krigssituationen.  Tillsammans med de andra stora städerna uppgår stödet till 1,5 miljoner euro.

Som protest mot Rysslands attack mot Ukraina har vi avbrutit vänortssamarbetet med Ryssland. Esbo avbryter samarbetet med vänorterna Gattjina och Sotji (på finska).

  • Ukraina