Ukraina herättää huolta mutta varaudumme tilanteeseen

11.3.2022 10.28Päivitetty: 17.3.2022 6.22

Maailma mullistui hetkessä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan torstaina 24.2. Sota keskellä Eurooppaa on järkyttänyt meitä kaikkia. Samaan aikaan vastavoimaksi on syntynyt yhteinen tuki Ukrainalle.

”Varaudumme vastaanottamaan sotaa pakenevia ukrainalaisia. Tilanne on monille järkyttävä ja aiheuttaa huolta ja murhetta omista läheisistä, tuttavista ja sukulaisista sodan keskellä, pidetään huolta toisistamme”, korostaa kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

Espoossa on nollatoleranssi syrjinnän ja epäasiallisen kohtelun suhteen. Samalla varaudumme mahdollisiin uhkakuviin. Haluamme valaa uskoa ja voimia vakavassa tilanteessa.

Varaudumme vastaanottamaan Ukrainasta paenneita ihmisiä

Varautuminen erilaisiin häiriötilanteisiin on osa kaupungin perustoimintaa. Varaudumme siihen, että Ukrainasta tulee pakolaisia myös Espooseen. Painotamme turvapaikkaa hakevien lapsien, nuorten ja lapsiperheiden auttamista. Ukrainankielinen informaatio saapujille löytyy jatkossa Hello Espoo -sivustolta.

Parhaillaan käymme läpi varautumista ja valmiutta liittyen muun muassa tietoliikenneyhteyksiin, sairaaloiden toimivuuteen tai viestintäkanaviin. Seuraamme somekeskustelua ja puutumme mahdollisiin ylilyönteihin. Toimimme useissa viranomaisverkostoissa.

Kotitalouksien varautumisesta opit lisää 72 tuntia -sivustolta(ulkoinen linkki). Tutustu myös huoltovarmuuskeskuksen ajankohtaisiin vastauksiin(ulkoinen linkki).

Monikulttuurisessa Espoossa tuemme toisiamme

Espoossa asuu, työskentelee ja opiskelee ukrainalaisia ja venäläisiä sekä monista muista maista kotoisin olevia kaupunkilaisia. He ovat kaikki espoolaisia. Kaikki me kaupunkilaiset pystymme elämään yhdessä. Saamme voimaa yhteisöllisyydestä ja toistemme tukemisesta tässä vaikeassa tilanteessa.

Toivomme, että kukaan ei pura omaa pahaa oloaan tai pelkoaan täällä asuviin ihmisiin, oli heidän taustansa mikä tahansa. Ukrainan tilanne ei ole kenenkään Espoossa asuvan ihmisen syytä. Syrjivään käytökseen pitää puuttua heti, jos itse huomaat sellaista.

On täysin ymmärrettävää, että jokainen haluaa pysyä ajan tasalla uutisista. Oman jaksamisen vuoksi uutisia ei kannata kuitenkaan seurata koko ajan, sillä se voi vain lisätä ahdistusta. Jos Ukrainan tilanne huolestuttaa, ajatusten ja tunteiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Huolten käsittelyyn on tarjolla apua. Myös lapsille ja nuorille on tarjolla keskusteluapua.

Tukea Ukrainaan

Kannustamme lähtemään esimerkiksi SPR:n lipaskerääjäksi tai lahjoittamaan rahaa hätää kärsiville. Rahankeräysluvan saaneet(ulkoinen linkki) tahot löydät poliisin verkkosivuilta kuukausittain päivittyvästä listasta.

Espoo on osoittanut tukea ja solidaarisuuttaan ukrainaisille erittäin vaikeassa sotatilanteessa. Muiden suurten kaupunkien kanssa tukisumma nousee 1,5 miljoonaan.

Vastalauseena Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan olemme keskeyttäneet ystävyyskaupunkiyhteistyön Venäjälle. Yhteistyö Hatsinan ja Sotšin ystävyyskaupunkien kanssa on keskeytetty.

  • Ukraina