Soukan ilme päivittyi metroliikenteen alkamisen kynnyksellä

12.10.2022 6.31Päivitetty: 28.10.2022 6.28

Rakentaminen Espoon uusien metroasemien ympäristöissä jatkuu vielä, kun metro aloittaa liikennöinnin Kivenlahteen tämänhetkisen arvion mukaan viimeistään vuoden 2023 alkupuolella. Länsimetron jatke tuo Espooseen viisi uutta metroasemaa: Finnoo, Kaitaa, Soukka, Espoonlahti ja Kivenlahti. Tässä juttusarjassa esittelemme kunkin aseman ympäristöä.

Soukan metroasemalla on kaksi sisäänkäyntiä. Metroasema on saanut vaikutteita ympäröivästä 60-luvun modernistisesta rakennuskannasta. Kuva: Espoon kaupunki

Soukassa on tehty viime vuosina isoa katuremonttia ja Ylä-Soukan voi sanoa saaneen kasvojenkohotuksen metroliikenteen aloittamisen kynnyksellä. Soukantorin ympäristöä on kehitetty, mutta siten, että 1960-luvun modernismi ja betonirakentaminen säilyvät. Remontissa uudistettiin torin pinnat ja laatoitukset. Soukantorin vuosia poissa käytöstä ollut ulkovesiallas on remontoitu ja siihen saadaan vesi kesäksi 2023. Talvella allas valaistaan ja sen pohjalle heijastetaan vanhoja valokuvia Soukasta. 

Alueen kadunparannusurakka on vielä kesken, mutta valmistuu marraskuussa 2022. Urakassa uudistetaan muun muassa Yläkartanontietä, Soukantietä ja Soukanraittia. Katujen ajoratoja ja kevyen liikenteen väyliä uusitaan. Soukantien ja Yläkartanontien risteysaluetta selkeytetään kiertoliittymällä. Yläkartanontien ylittävä Soukansilta saneerataan.  

Soukantien kevyen liikenteen alikulku Soukankentän ja Soukanpuiston välillä uusitaan. Matalasta, ahtaasta ja pimeästä alikulusta tehdään korkeampi, avarampi ja valoisampi. Alikulun luiskiin tulee lasten tekemää taidetta.   

Katujen lisäksi saneerataan vesihuoltoa, kaukolämpöverkkoa ja kaapelireittejä. Kaupunki myös istuttaa alueelle puita ja pensaita sekä uusii valaistusta. 

Soukan ulkovesiallas on remontoitu ja siihen saadaan vesi kesäksi 2023. Talvella allas valaistaan ja sen pohjalle heijastetaan vanhoja valokuvia Soukasta.Kuva: Espoon kaupunki

Koteja jopa 2 000 uudelle asukkaalle 

Soukan asukasluku on noin 8 000. Metron uskotaan kiihdyttävän täydennysrakentamista ja korvaavaa uudisrakentamista. Täydennys- ja uudisrakentamisen myötä Soukan asukasluvun odotetaan kasvavan noin 2 000:lla 

Soukan metroaseman välittömään läheisyyteen Yläkartanontien reunaan suunnitellaan uutta asuntorakentamista. Toteuttaminen vaatii asemakaavamuutoksen. Uusien kerrostalojen rakentamisen lisäksi neljää olemassa olevaa kerrostaloa on tarkoitus korottaa kahdella kerroksella. Nykyiselle maan tasalla olevalle pysäköintialueelle rakennettaisiin pysäköintihalli. Kaavamuutos toisi toteutuessaan koteja 400–500 asukkaalle.   

Soukantorilta laskeudutaan metroasemalle hissillä 

Soukan metroasema sijoittuu Soukantorin alapuolelle. Asemalla on kaksi sisäänkäyntiä: Soukantorin ja Yläkartanontien sisäänkäynnit. Soukantorin sisäänkäynniltä laskeudutaan metroasemalle hisseillä. Yläkartanontiellä matkustajia kuljettavat hissien lisäksi liukuportaat.  

Soukan metroaseman taideteos on Taneli Rautiaisen Sfäärit. Tilataideteos koostuu neljästä osasta metroaseman eri tasoilla. Teoksessa on tähtikuvioita, tähdenlentoja ja pilviverhoa. Lue lisää Soukan asemataiteesta Länsimetron sivuilta(ulkoinen linkki)

Tilapäisiä liityntäpysäköintipaikkoja Soukkaan tulee noin 30. Pyöräpaikkoja tulee runsaasti, niiden määrä on noin 350. 

Lue sarjan muut osat:

Finnoosta rakentuu metron varteen kaupunkimainen ja merellinen asuinalue

Metro tuo Kaitaalle kaistaleen kaupunkia

Metro tekee Espoonlahdesta joukkoliikenteen solmukohdan

Metro tuo Kivenlahteen uusia asukkaita, työpaikkoja, palveluja ja oppilaitoksia – Kiviruukista kasvaa ainutlaatuinen bio- ja kiertotalouden innovaatiokeskittymä

  • Kaupunkikehitys
Espoonlahti