Metro tuo Kaitaalle kaistaleen kaupunkia

5.10.2022 6.18Päivitetty: 28.10.2022 6.22

Rakentaminen Espoon uusien metroasemien ympäristöissä jatkuu vielä, kun metro aloittaa liikennöinnin Kivenlahteen tämänhetkisen arvion mukaan viimeistään vuoden 2023 alkupuolella. Länsimetron jatke tuo Espooseen viisi uutta metroasemaa: Finnoo, Kaitaa, Soukka, Espoonlahti ja Kivenlahti. Tässä juttusarjassa esittelemme kunkin aseman ympäristöä.

Kaitaalla on metroliikenteen alkaessa käytössä yksi sisäänkäynti. Se sijaitsee Kaitaantien varrella.Kuva: Espoon kaupunki

Kaitaa tunnetaan etenkin pientaloalueena, mutta metro tuo alueelle myös kaupunkimaisempaa rakentamista. Iivisniemen keskustaan metroaseman välittömään läheisyyteen suunnitellaan asuinkerrostaloja, joiden kivijalkoihin on tulossa liiketiloja.  

8- ja 12-kerroksiset talot tarjoaisivat kodin noin tuhannelle asukkaalle. Asuinkerrostalot mahdollistava Kaitaan keskuksen asemakaava on parhaillaan valituskäsittelyssä Helsingin hallinto-oikeudessa. Rakentaminen voi alkaa vasta kun asemakaava on lainvoimainen. 

Metroliikenteen alkaessa Kaitaan asemalla on käytössä yksi sisäänkäynti, joka sijaitsee Kaitaantien varrella palvellen hyvin Iivisniemen keskustaa. Kaitaalle on rakennettu myös Iivisniemenkallion sisäänkäynti, joka otetaan käyttöön myöhemmin alueen asuntorakentamisen myötä. 

Kaitaan metroaseman asemalaituria reunustaa Antti Tantun teos Juurtuminen. Lue lisää Kaitaan asemataiteesta Länsimetron sivuilta(ulkoinen linkki)

Kaitaan metroaseman asemalaituria reunustaa Antti Tantun teos Juurtuminen.Kuva: Espoon kaupunki

Kaitaantien varrelle on tulossa myös pysäköintitalo. Ennen pysäköintitalon rakentamista liityntäpysäköitsijöitä palvelee Länsimetro Oy:n rakentama noin 50-paikkainen väliaikainen liityntäpysäköintialue Iivisniementien ja Kaitaantien kulmassa. Lisäksi asemalla on 200 pyöräpaikkaa. 

Iivisniementien toisella puolella sijaitseva vanha ostoskeskus jatkaa toistaiseksi nykyisellään. Ostoskeskus ei kuulu Kaitaan metrokeskuksen kaava-alueeseen. 

Hannusrantaan luonnonläheinen kerrostaloalue ja palveluja

Hannusrantaan, Kaitaantien pohjoispuolelle, on tavoitteena rakentaa luonnonläheinen asuinkerrostaloalue sujuvien kulkuyhteyksien varrelle. 

Hannusrantaan on tulossa asuinkerrostaloja, joiden kivijalkoihin tulee liiketilaa. Hannusranta-kadun varrella sijaitsevan asemakaavan muutoksessa mahdollistetaan metroaseman välittömässä läheisyydessä sijaitsevan pientaloalueen muutos kaupunkimaiseksi kerrostaloalueeksi. Hannusrantaan mahdollistetaan myös noin 600 neliön kokoisen päivittäistavarakaupan sijoittuminen. 

Espoon valtuusto hyväksyi Hannusrannan asemakaavan kesäkuussa 2022, mutta kaavasta on tehty valitus, joten rakentamisen aloittamisen ajankohta ei ole tiedossa. 

Luonnonhelmaan pääsee Kaitaalla helposti, sillä luonnontilaiset viheralueet, meri ja rantaraitti ovat lähellä. 

Lue sarjan muut osat:

Finnoosta rakentuu metron varteen kaupunkimainen ja merellinen asuinalue

Soukan ilme päivittyi metroliikenteen alkamisen kynnyksellä

Metro tekee Espoonlahdesta joukkoliikenteen solmukohdan

Metro tuo Kivenlahteen uusia asukkaita, työpaikkoja, palveluja ja oppilaitoksia – Kiviruukista kasvaa ainutlaatuinen bio- ja kiertotalouden innovaatiokeskittymä

  • Kaupunkikehitys
Espoonlahti