Metro tuo Kivenlahteen uusia asukkaita, työpaikkoja, palveluja ja oppilaitoksia – Kiviruukista kasvaa ainutlaatuinen bio- ja kiertotalouden innovaatiokeskittymä

26.10.2022 7.39Päivitetty: 28.10.2022 6.44

Rakentaminen Espoon uusien metroasemien ympäristöissä jatkuu vielä, kun metro aloittaa liikennöinnin Kivenlahteen 3. joulukuuta 2022. Länsimetron jatke tuo Espooseen viisi uutta metroasemaa: Finnoo, Kaitaa, Soukka, Espoonlahti ja Kivenlahti. Tässä juttusarjassa esittelemme kunkin aseman ympäristöä.

Metroliikenteen alkaessa matkustajia palvelee Kivenlahdentorin sisäänkäynti, jonne kuljetaan Seitsenmerenreitiltä. Toinen metron sisäänkäynti tulee uuteen liikekeskukseen.Kuva: Espoon kaupunki

Metron jatkeen läntinen päätepiste Kivenlahti on suurten muutosten edessä. Alueelle odotetaan metron myötä tuhansia uusia asukkaita, uusia työpaikkoja, liikekeskusta palveluineen sekä kiertotalouden innovaatiokeskusta. Kivenlahteen on muuttamassa kaksi oppilaitosta: Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia ja Laurea-ammattikorkeakoulu. 

Kivenlahden metroaseman läheisyyteen suunnitellaan 4–8-kerroksisia asuintaloja sekä 22-kerroksista asuintornitaloa. 

Kivenlahden kasvu on huimaa: vuoteen 2050 mennessä koko Kivenlahden asukasluvun odotetaan kasvavan 8 000:sta 25 000:een. 

Höyrylaivantien varteen rakennettava liikekeskus parantaa alueen palveluja. Kivenlahteen rakennetaan myös 15 000 neliömetrin kokoinen hybridiareena. Liikunta-, kulttuuri- ja tapahtuma-areenan rakentaminen alkaa 2023 ja sen on tarkoitus avautua keväällä 2024. 

Liikekeskukseen sijoittuu myös toinen metroaseman sisäänkäynneistä. Se otetaan käyttöön liikekeskuksen valmistuttua. Liikekeskukseen muuttaa myös Laurea-ammattikorkeakoulu. Metrokeskuksen katu- ja puistoalueita sekä aukioita rakennetaan parhaillaan. 

Länsimetro Oy rakennuttaa Kivenlahteen liityntäpysäköintilaitoksen, joka valmistuu keväällä 2023. Pysäköintilaitokseen tulee noin 650 liityntäpysäköintipaikkaa autoille, sähköautojen latauspisteitä ja 50 pyöräpaikkaa. Pysäköintilaitos sijaitsee myöhemmin käyttöön otettavan läntisen metrosisäänkäynnin vieressä. 

Metroliikenteen alkaessa matkustajia palvelee Kivenlahdentorin sisäänkäynti, jonne kuljetaan Seitsenmerenreitiltä. 

Kivenlahden metroasemalla katseen vangitsee kuvanveistäjä Kalle Mustosen teos Kulkijat. Kaksi puusta veistettyä hahmoa tervehtii matkustajia asemalaiturin keskellä. Lue lisää asemataiteesta Länsimetron sivuilta(ulkoinen linkki)

Länsimetro Oy rakennuttaa Kivenlahteen liityntäpysäköintilaitoksen, joka valmistuu keväällä 2023.Kuva: Espoon kaupunki

Kiviruukista uusi kiertotalouden innovaatiokeskus 

Tulevaisuudessa keskeinen osa Kivenlahtea on Länsiväylän pohjoispuolella sijaitseva Kiviruukki, josta on lyhyt matka metron läntiselle pääteasemalle. Entinen teollisuusalue muuttuu vilkkaaksi työpaikka-, opiskelu- ja asuinkeskittymäksi. 

Länsiväylän ali Kiviruukista Kivenlahteen rakennetaan kaksi alikulkua, toinen ajoneuvo- ja kevyelle liikenteelle ja toinen vain kevyelle liikenteelle.  

Kiviruukkiin tulee merkittävä bio- ja kiertotalouden innovaatiokeskittymä Cleantech Garden, joka kokoaa yhteen tieteen ja tutkimuksen toimijoita, Omnian uuden kampuksen sekä alan edelläkävijäyrityksiä. Kiviruukissa toimii jo nyt Pohjoismaiden suurin bio- ja kiertotalouden tutkimuslaitos VTT Bioruukki. 

Työ- ja opiskelupaikkojen ohella Kiviruukkiin on suunnitteilla runsaasti asuntoja. Alueen asukasluvun odotetaan nousevan 9 000:een vuoteen 2040 mennessä. 

Lue sarjan muut osat:

Finnoosta rakentuu metron varteen kaupunkimainen ja merellinen asuinalue

Metro tuo Kaitaalle kaistaleen kaupunkia

Soukan ilme päivittyi metroliikenteen alkamisen kynnyksellä

Metro tekee Espoonlahdesta joukkoliikenteen solmukohdan

  • Kaupunkikehitys
Espoonlahti