Hiilineutraali kiertotalous
Kiertotalouden keskeisenä tavoitteena on käyttää luonnonvaroja kestävästi, jolloin hukkaa tai jätettä syntyy hyvin vähän.
Espoossa haluamme tarjota mahdollisuuden hyvään elämään kaikille espoolaisille nyt ja tulevaisuudessa. Kasvavassa kaupungissa on tärkeää, etteivät negatiiviset ympäristövaikutuksemme, mukaan lukien ilmastopäästöt, kasva samalla. Kiertotalous on talouden uusi toimintatapa, joka tuottaa hyvinvointia maapallon kantokyvyn rajoissa. Kiertotalouden keskeisenä tavoitteena on käyttää luonnonvaroja kestävästi, jolloin hukkaa tai jätettä syntyy hyvin vähän. Päivittäisten tuotteiden ja palvelujen lisäksi koko kaupunki, kuten sen palvelut ja kaupunginosat toimivat kestävällä tavalla. Tuotteet ja materiaalit säilyvät kierrossa mahdollisimman pitkään, kun tavaroita ja niiden osia käytetään uudelleen ja materiaalit kierrätetään uusien tuotteiden raaka-aineiksi. Esimerkiksi jakaminen, korjaaminen, uudelleenkäyttö sekä materiaalien uusiokäyttö ovat kiertotalouden keinot, joilla tuotteiden ja materiaalien elämää pidennetään.
Espoon kaupunki on sitoutunut kiertotalouden edistämiseen
Allekirjoitimme vuoden 2020 lopussa Euroopan laajuisen Circular Cities Declaration -kiertotaloussitoumuksen, jonka kymmenen tavoitetta edistävät kaupungin kiertotalouden toteutumista.
Kiertotalouden sitoumus tukee päämääräämme olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä sekä saavuttaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteet edelläkävijäkaupunkina. Kiertotalous toimii tehokkaana keinona hiilineutraaliustavoitteen saavuttamisessa vähentämällä neitseellisten raaka-aineiden käyttöä ja materiaalien tuotannosta aiheutuvia päästöjä. Kiertotaloudella on suuri merkitys luonnonvarojen kestävään käyttöön sekä luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseen ja lisäämiseen. Siirtymä kiertotalouteen luo Espooseen myös uutta liiketoimintaa ja työpaikkoja.
Kiertotalous Espoossa on sekä kaupungin oman toiminnan kehittämistä, että yritysten ja kumppaneiden kanssa tehtävää yhteistyötä alueen kiertotalouden ja asukkaille tarjottavien palveluiden edistämiseksi.
Miten kiertotaloutta kehitetään Espoossa?
Ajankohtaiset uutiset
Keran Hallien väliaikaiskäyttö valittiin Kuntien parhaat kiertotalousteot -finalistiksi (julkaistu 22.6.2022)
Biokaasulla potentiaalia erityisesti raskaan liikenteen käyttövoimana (julkaistu 28.4.2022)
Kierrätyskeskuksen kautta kiersi viime vuonna 5,6 miljoonaa tavaraa (julkaistu 15.3.2022)
Uusi käsikirja kiertotalousliiketoiminnan kehittämiseen – sopii kaikille suomalaisyrityksille (julkaistu 15.2.2022)
Yhteiskäyttöisten autojen suosio kasvussa Espoossa (julkaistu 2.2.2022)
Espoon kulutuksen hiilijalanjälki selvitettiin ensimmäistä kertaa - "Laajempi tietopohja tukee kunnan ilmastotyötä" (julkaistu 26.1.2022)
HSY:n kokeilu toi Espooseen kolme uutta poistotekstiilien keräyspistettä – käyttökelvottomat tekstiilit hyödynnetään kotimaiseen jatkojalostukseen (julkaistu 13.1.2022)
Kiertotaloutta datalla -haastekilpailussa voit osallistua Espoon kiertotalouden kehittämiseen (julkaistu 10.12.2021)
Muovin tarina -näyttely kuvaa muoviroskan matkan roska-astiasta uudeksi esineeksi (julkaistu 1.12.2021)
Espoossa tehtiin ensimmäinen kaupungin laajuinen biomassakartoitus (julkaistu 24.11.2021)
Lähiruokaa Kerasta (julkaistu 19.10.2021)
Kiertotalous tuli Espoon kaduille: tutustu kiertotalouden toimijoihin (julkaistu 10.9.2021)
Miten olemme kehittäneet kiertotaloutta vuoden aikana? (julkaistu 30.8.2021)
Miksi kehitämme Espoossa kiertotalouden ratkaisuja? (julkaistu 26.8.2021)