Hållbar utveckling tema för ämnesövergripande vecka i Friisilän koulu

6.6.2023 9.27Uppdaterad: 16.8.2023 9.12

I våras genomfördes en vecka för mångvetenskapliga lärområden i skolan Friisilän koulu. Veckan är en helhet som föreslagits gemensamt av elevkårens styrelse, miljöjuryn och handledande lärare. Temat var hållbar utveckling.

De elever som deltagit i planeringen fick i uppdrag att fundera över vilka teman som skulle kunna behandlas och hurdana uppgifter de kunde göra under veckan. Efter det ställde de samma frågor till de övriga eleverna i skolan. Följande vecka knöts helheten ihop på ett möte. Temaveckan ordnades vecka 18.  

”Tillsammans lärde vi oss om Östersjön genom diskussioner och utbildningsvideor från Yle. Vi funderade på vad som finns i Östersjön. Vi pratade om sortering och städade upp på skolgården”, berättar rektor Eeva Lumiaro.

Dessutom gjorde eleverna infosnuttar om hållbar utveckling med hjälp av appen ChatterKid, som finns på skolan surfplattor.  

”Vi har behandlat temat ur olika synvinklar, och alla har säkert fått utveckla sitt sätt att tänka på ämnet samt sina kunskaper om globala mål”, sammanfattar Lumiaro.

Vad har vi åstadkommit på en vecka?

”Hållbar utveckling har helt tydligt väckt diskussion, och åtminstone eleverna i sjätte klass har tagit upp svårigheterna med att nå målen för Agenda 2030.  Eleverna skapade även ett "Träd för ett gott liv" i matsalen. Eleverna fick välja ett språk på vilket de skrev vad ett gott liv är”, beskriver Lumiaro.

Temaveckan kulminerade i en gemensam utflykt till Bolomaren, där vi undersökte en kvadratmeter av marken, skapade jordkonst och grillade korv.

Läs också: Hållbar utveckling är en integrerad del av elevernas och studerandenas liv och Målen för hållbar utveckling hör nära samman med lärstigen för barn och unga

Hållbar utveckling tema för ämnesövergripande vecka i Friisilän koulu.
Trädet för ett gott liv.
Jag skräpar inte ner i naturen.
Vi funderar på vad som finns i Östersjön.
Jag tar bara så mycket mat som jag orkar äta
  • Grundskola
  • Fostran och lärande