Esbo stad inleder samarbete med staden Kryvyj Rih i Ukraina

3.5.2023 11.43Uppdaterad: 9.5.2023 15.18
Stadsdirektör Jukka Mäkelä undertecknade partnerskapsavtalet med Kryvyi Rih under ett distansevenemang. Till höger på bilden livskraftsdirektör Mervi Heinaro.

Esbo inleder partnersamarbete på olika områden med staden Kryvyj Rih i Ukraina. Ett avtal om detta undertecknade på Europadagen 9.5.2023. Samarbetet är ett uttryck för Esbo stads solidaritet med Ukraina och invånarna i Kryvyj Rih.

"Kryvyj Rih valdes till Esbos partner på förslag av Ukrainas ambassadör Olga Dibrova. Kryvyj Rih är en stad med cirka 600 000 invånare, som satsar på undervisning och strävar efter att främja en hållbar utveckling i staden i det mycket svåra läget. Vi tror att vi har mycket att lära av varandra”, säger stadsdirektör Jukka Mäkelä.

Inom undervisningen inleddes samarbetet med Kryvyj Rih redan hösten 2022. Staden donerade då 50 000 euro till förbättring av möjligheterna till distansstudier för ukrainska skolelever. Donationen gjordes med anledning av jubileumsåret Esbo 50 år. 

”Läroinrättningarna deltar fördomsfritt i samarbetet. Jag har med glädje följt hur Aalto-universitetet samt yrkesläroanstalterna Metropolia och Omnia har börjat samarbeta med läroanstalterna i Kryvyj Rih. Gymnasierna har ordnat insamlingar och gemensamma lektioner på webben och studerandena har bekantat sig med varandras hemstäder, språk och kulturer. Också grundskolorna i Esbo kommer att delta i samarbetet. Jag är särskilt glad över de studerandes aktivitet”, säger Harri Rinta-aho, direktör för sektorn för fostran och lärande.

Partneravtalet gör det möjligt att fortsätta utbildningssamarbetet och finna gemensamma intressen också inom andra områden. I avtalet nämns bland annat hållbar utveckling, kultur, idrott och motion samt välfärd. Avtalet undertecknade på ett distansmöte mellan de två städerna på Europadagen 9.5.2023.

Brett stöd till ukrainarna

På grund av kriget har många ukrainare kommit till Esbo. Läs vårt infopaket För dig som kommer till Esbo från Ukraina.

Ukrainska barn får musicera på deras språk och stadens företagstjänster har genomfört ett försök med stödfunktioner för ukrainska startupföretag som vill etablera sig i huvudstadsregionen.

Handelskammarna i Esbo, Helsingfors, Vanda och Helsingfors har tillsammans ordnat en insamling av generatorer och värmare till Ukraina. Insamlingen hör till Eurocities verksamhet för Ukraina Till verksamheten hör bland annat också förmedling av kunskap för en hållbar återuppbyggnad av städerna i Ukraina.

Esbos stad bröt förbindelsen med sin vänort i Ryssland omedelbart efter att kriget blossat upp.

Visste du det här om Kryvyj Rih?

Kryvyj Rih ligger i Dniproetrovsk oblast i mellersta Ukraina. I början av år 2022 hade Kryvyj Rih 603 900 invånare. Kryvyj Rih är Europas längsta stad (126 kilometer), vilket har hindrat Ryssland från att omringa staden.

Kryvyj Rih har en betydande stålproduktion, stora fyndigheter av järnmalm och avancerad gruv- och metallindustri. Före kriget lockade Kryvyj Rih mest internationella investeringar av alla städer i Ukraina, över 6 miljarder amerikanska dollar. Nästan 10 procent av landets export kom från företag i staden.

Kryvyj Rih är födelsestad för både Ukrainas president Volodymyr Zelensky och Ukrainas ambassadör i Finland Olga Dibrova.

Mer information

Direktören för sektorn för fostran och lärande Harri Rinta-aho, harri.rinta-aho@esbo.fi

Chefen för internationella ärenden Annika Forstén, tfn +358 40 6369681, annika.forsten@esbo.fi

  • Internationella ärenden