Espoo kumppaniyhteistyöhön Ukrainan Kryvyi Rihn kaupungin kanssa

3.5.2023 11.40Päivitetty: 9.5.2023 15.08
Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä allekirjoittaa kumppanuussopimuksen.
Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä allekirjoitti kumppanuussopimuksen Kryvyi Rihn kaupungin kanssa etäallekirjoitustilaisuudessa. Oikealla kuvassa Elinvoimajohtaja Mervi Heinaro.Kuva: Saima Junaid

Eurooppa-päivänä 9.5.2023 allekirjoitettu kumppanisopimus mahdollistaa yhteistyön eri aloilla. Yhteistyö on Espoon kaupungin solidaarisuuden osoitus Ukrainalle ja Kryvyi Rihn asukkaille.

”Kryvyi Rih valikoitui kumppaniksi Ukrainan suurlähettilään Olga Dibrovan ehdotuksesta. Kryvyi Rih on noin 600 000 asukkaan kaupunki, joka panostaa opetukseen ja pyrkii edistämään kaupunkinsa kestävää kehitystä hyvin haastavassa tilanteessa. Uskomme, että meillä on paljon opittavaa toisiltamme” sanoo kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

Yhteistyö Kryvyin Rihn kanssa käynnistettiin opetuksen alalla jo syksyllä 2022. Espoon 50-merkkivuoden kunniaksi kaupunki teki 50 000 euron lahjoituksen ukrainalaisten koululaisten etäopiskelumahdollisuuksien parantamiseen.

“Oppilaitokset ovat lähteneet yhteistyöhön ennakkoluulottomasti. Olen ilolla seurannut miten Aalto-yliopisto, Metropolia ja Omnia ovat avannet ovet yhteistyölle Kryvyin Rihn oppilaitosten kanssa. Lukioissa on järjestetty keräyksiä, yhteisiä oppitunteja verkossa ja opiskelijat ovat tutustuneet toistensa kotikaupunkeihin, kieliin ja kulttuureihin. Myös espoolaiset peruskoulut ovat lähdössä mukaan yhteistyöhön.  Erityisen iloinen olen opiskelijoiden aktiivisuudesta” sanoo kasvun ja oppimisen toimialajohtaja Harri Rinta-aho.

Uusi kumppanisopimus mahdollistaa opetusyhteistyön jatkumisen ja yhteisten intressien löytämisen myös muilla aloilla. Sopimuksessa mainitaan muun muassa kestävä kehitys, kulttuuri, liikunta ja hyvinvointi. Sopimus allekirjoitettiin kaupunkien kahdenvälisessä etätilaisuudessa Eurooppa-päivänä 9.5.2023.

Laajaa tukea ukrainalaisille

Sodan myötä ukrainalaisia on saapunut paljon myös Espooseen. Katso tietopakettimme Ukrainasta Espooseen saapuville.

Ukrainalaisille lapsille järjestetään musiikkiharrastushetkiä omalla kielellä ja kaupungin yrityspalveluissa on pilotoitu tukitoimintoa ukrainalaisille start up-yrityksille, joilla on halua asettautua pääkaupunkiseudulle.

Olemme tukeneet Ukrainaa myös Espoon, Helsingin, Vantaan ja Helsingin kauppakamarin yhteisellä keräyksellä, jolla asukkaat, yritykset ja kaupungit lahjoittivat yli 120 lämmityslaitetta Ukrainaan. Osallistumme kaupunkiverkosto Eurocitiesin Ukrainaa tukevaan toimintaan, esimerkiksi osaamisen jakamiseen kaupunkien kestävään jälleenrakennukseen liittyen.

Espoon kaupunki katkaisi ystävyyskaupunkisuhteet Venäjälle heti sodan alettua.

Tiesitkö tämän Kryvyi Rihistä?

Kryvyi Rih sijaitsee keski-Ukrainassa Dniproetrovskin alueella. Vuoden 2022 alussa kaupungissa asui 603 900 asukasta. Kryvyi Rih on Euroopan pisin kaupunki (126 km), mikä on estänyt Venäjää saartamasta kaupunkia hyökkäyssodassa.

Kryvyi Rihssä on Ukrainan terästuotannon keskittymä, laajoja esiintymiä rautamalmia ja kehittynyttä kaivos- ja metalliteollisuutta. Ennen sotaa Kryvyi Rih houkutteli eniten kansainvälisiä investointeja Ukrainan kaupungeista, yli 6 miljardia USD. Lähes 10 % maan viennistä oli kotoisin kaupungin yrityksistä.

Kryvyi Rih on sekä Ukrainan presidentti Volodomor Zelenskyin, että Ukrainan Suomen-suurlähettilään Olga Dibrovan syntymäkaupunki.

Lisätiedot

Kasvun ja oppimisen toimialajohtaja Harri Rinta-aho, harri.rinta-aho@espoo.fi

Kansainvälisten asioiden päällikkö Annika Forstén, p. +358 40 6369681, annika.forsten@espoo.fi

  • Kansainvälisyys