Taideohjaaja tuo Ukrainasta Espooseen paenneille lapsille iloa ja harrastuksia

  • Harrastukset
  • Työ
7.2.2023 9.08Päivitetty: 10.2.2023 13.47
Taideohjaaja Sofiia Yakovyshyna
Viime vuodet musiikinopettajana Ukrainassa työskennellyt Sofiia Yakovyshyna laulattaa nyt ukrainalaislapsia Espoossa.Kuva: Kaisu Kaplin

Espoossa asuvat, Ukrainasta saapuneet lapset ja nuoret kaipaavat kipeästi harrastuksiaan. Taideohjaaja Sofiia Yakovyshyna järjestää heille helposti saavutettavia musiikkiharrastushetkiä, joissa lapset pääsevät laulamaan omalla äidinkielellään.

Leppävaaralaisen Sofiia Yakovyshynan kuluva vuosi on ollut kaikkea muuta kuin tavanomainen. Helmikuussa alkanut Venäjän hyökkäyssota kuljetti Sofiian keskellä Ukrainaa sijaitsevasta Vinnitsjan kaupungista Espooseen. Sofiia oli työskennellyt viime vuodet musiikinopettajana, ja äkkiä maailma ja arki oli mullistunut totaalisesti.

Sofiia etsi itselleen työn siivoojana ja alkoi opetella suomea. Vapaa-ajallaan hän veti musiikkikerhoja vapaaehtoistyönä muille Ukrainasta tulleille pakolaisille. Kaipuu musiikin pariin oli kova, sillä Sofiia on harrastanut sitä, soittanut ja laulanut koko ikänsä.

– Huomasin, että Espoon kaupunki haki taideohjaajia, ja lähetin hakemuksen. Sain kuulla, että virkaan oli valittu jo kaksi ohjaajaa. Kaupungilla kuitenkin innostuttiin ajatuksesta, että voisin toimia ohjaajana Ukrainan sotaa paenneille lapsille ja nuorille, Sofiia kertoo.

Tärkeän asian puolesta

Haastatteluhetkellä Sofiia on ehtinyt työskennellä tehtävässään kuukauden päivät. Käytännössä hänen tehtäviinsä kuuluu Espooseen saapuneiden ukrainalaisten lasten ja nuorten harrastustarpeiden kartoittaminen, heidän ohjaamisensa eteenpäin erilaisiin harrastuksiin sekä musiikkituokioiden järjestäminen. Työtä ei ole helpottanut se, ettei suomen kieli ollut Sofiialle ennestään tuttu.

– Osaan kyllä jo yksinkertaisia fraaseja suomeksi, mutta muuten kommunikointi sujuu työpaikalla englanniksi. Englantia en ollut käyttänyt töissä aiemmin, joten aluksi senkin puhuminen tuntui jännittävältä.

Sofiia kokee työnsä äärimmäisen palkitsevana.

– On hyvin tärkeää, että tavoitamme Ukrainasta saapuneet lapset ja nuoret. Moni joutui lopettamaan harrastuksensa sodan takia, eikä esimerkiksi musiikin tai taiteen harrastaminen ole helppoa, jos ei osaa kieltä. Urheiluseuraan voi olla helpompi solahtaa, Sofiia huomauttaa.

Maksutonta toimintaa matalalla kynnyksellä

Taideohjaajien toteuttamat harrastukset ovat osa Espoon harrastuspolkua, jonka ideana on tarjota maksuttomia harrastuksia lapsille ja nuorille koulupäivien yhteyteen joko omalla koululla tai sen läheisyydessä. Myös Sofiian ohjaamat musiikkituokiot järjestetään pääsääntöisesti siellä, missä lapset jo valmiiksi opiskelevat.

– Tämä on kuitenkin koulupäivän jälkeen järjestettävää, täysin vapaaehtoista toimintaa. Monelle lapselle ja nuorelle toiminta tulee varmasti tarpeeseen. Pyrimme pitämään ryhmät melko pieninä, jotta pystymme tarjoamaan yksilöllistä opetusta, Sofiia sanoo.

Hän uskoo, että toiminta on lapsille tärkeää myös yhteisöllisyyden kannalta.

– On tosi mukavaa, että he pääsevät nyt laulamaan yhdessä omalla äidinkielellään, Sofiia sanoo.

Artikkeli julkaistu alunperin Espoon kaupungin henkilöstölehti Espressissä. Teksti: Pi Mäkilä

Sofiian työnkuvaan kuuluu myös yhteydenpito ja verkostoituminen kouluihin, joissa on ukrainalaisia lapsia sekä niihin ukrainalaisiin toimijoihin, jotka tekevät töitä lasten parissa. Lisäksi Sofiia työskentelee projektissa, jonka tarkoituksena on tuoda kulttuuria ja taidetta ukrainalaisille perheille muun muassa vastaanottokeskuksiin.Kuva: Kaisu Kaplin
  • Töissä Espoolla