Stadsdirektörens innovationstävling 2023 startade i Esbo

3.4.2023 12.34Uppdaterad: 6.4.2023 11.57

Stadsdirektörens innovationstävling startade i Esbo. Tävlingen är öppen för Esbo stads anställda och arbetsteam med samarbetspartner samt företag i Esbo. Företagets hemkommun ska vara Esbo. Anmälan till tävlingen pågår 3.4–24.5.2023.

I tävlingen söker vi innovationer och idéer som förbättrar tjänsterna för Esboborna och utvecklar verksamhetssätten enligt Berättelsen om Esbo. 

Speciellt uppmärksammas sådana förnyelser som ställer kunder och kommunbor i fokus – i egenskap av personer som får bättre service eller till och med som samarbetspartner för utvecklingsarbetet. Syftet med tävlingen är att synliggöra det kontinuerliga, innovativa utvecklingsarbete som görs i Esbo. 

Excellence Finland väljer finalisterna 

Esbo stad ordnar tävlingen tillsammans med Excellence Finland. Experter från Excellence Finland bedömer ansökningarna och väljer finalisterna som går vidare till följande skede. Senare bedömer Esbo stads jury ansökningarna som går till finalen. 

Ansökningarna deltar utan någon separat ansökan i Excellence Finland nationella tävling Quality Innovation Award. Vinnarna i den tävlingen är också med i en internationell tävling. 

Serier, pris och bedömningskriterier 

Det finns två serier:  

 1. Innovationer. Nya innovationer som redan bevisligen löser problem effektivt eller produktivt. 
 2. Potentiella innovationer. Nya innovationer som ännu är i utvecklingsskedet och som har potential att lösa problem effektivt eller produktivt.

Flera innovationer kan belönas. I serien Innovationer får vinnaren eller vinnarna 5 000 euro var. I serien Potentiella innovationer belönas vinnaren eller vinnarna med 3 000 euro var. I båda serierna delas dessutom enligt övervägande ut hedersomnämnanden värda 500 euro. 

Bedömningskriterierna för ansökningarna 

Tidtabell för tävlingen 2023 

 • Tävlingstid: 3.4–24.5.2023   
 • 12.4.2023 kl. 15–16 Information vid webbinarium på Teams(extern länk) (på finska): webbinariet ger konkreta tips för att göra ansökningen. Om du har besvär med anslutningen till webbinariet, kontakta Susanna Kilappa, susanna.kilappa@espoo.fi, tfn +358 50 5446044
 • 25.4.2023 kl. 10-11 Teams webbinarium(extern länk) (på finska) där vi ger råd och hjälper till med allmänna frågor om utarbetande av ansökningar.
 • Excellence Finland bedömer ansökningarna före 15.6.2023.  
 • Alla deltagare meddelas om deras förslag går vidare till finalen eller inte: 22.6.2023 
 • Finalisterna presenterar sina innovationer kort för stadens ledning under hösten. 
 • Därefter samlas Esbo stads bedömningsteam.  
 • Ett förslag om vinnarna och hedersomnämnandena presenteras för stadsdirektören och därefter för stadens ledningsgrupp.  
 • Prisutdelning 27.10.2023. 
 • Vinnarna i den nationella kvalitetsinnovationstävlingen som Excellence Finland ordnar (Quality Innovation Award) tilldelas pris i slutet av året. 

Ansökningsformulär och anvisningar 

Det lönar sig att fylla i ansökningsformuläret omsorgsfullt. Också en person som inte känner till sammanhanget ska få en tydlig bild av innovationen och kunna bedöma dess kvalitet och innovationsvärde utifrån ansökan. Vi ger information om tävlingen vid ett webbinarium på Teams 12.4.2023 kl. 15–16 (på finska). Webbinariet ger konkreta tips för att göra ansökningen.

Läs anvisningarna omsorgsfullt. Du kan fylla i ansökan i flera delar. Spara din halvfärdiga ansökan genom att klicka på ”Spara och fortsätt senare” i nedre kanten av formuläret. Systemet frågar då efter din e-postadress. Du får en länk per e-post för att fortsätta fylla i ansökan.  

Stadsdirektörens innovationstävling har ordnats tillsammans med Excellence Finland sedan 2012. 

Mer information

Quality Innovation Award -innovaatiokilpailu (QIA) - Excellence Finland(extern länk) (på finska och engelska) ​​​​

 

 • Innovationsarbete
 • Jobb för Esbo