Innovationsgemenskapen i Esbo väcker intresse i världen

23.3.2023 6.00Uppdaterad: 18.4.2023 12.46
Tre personer, en man i mitten.
På bilden ledamot av Europaparlamentet Henna Virkkunen, Esbo stadsdirektör Jukka Mäkelä och EU-kommissionär Mariya Gabriel.Bild: Jack Simpson

Esbo stadsdirektör Jukka Mäkelä är på en arbetsresa i USA den 20–24 mars 2023. Stadsdirektören deltog i den europeiska innovationsdagen på EU-kommissionär Mariya Gabriels inbjudan. Syftet med delegationen som kommissionären samlade är att öka Europas attraktionskraft bland experter, företag och investerare i Kiseldalen.

Stadsdirektör Mäkelä träffar företagsledare, investerare och experter under sin resa i Kiseldalen i San Francisco. I den europeiska innovationsdagen som hölls den 22 mars deltog cirka 300 aktörer som var intresserade av arbets-, företags- och investeringsmöjligheterna i Europa. För de amerikanska aktörerna presenterades Europa som ett ledande område för kunskap i djupteknologi.

”Experterna, företagen och högskolorna i Esbo utvecklar forskningsbaserade, globalt betydelsefulla högteknologiska lösningar på utmaningar med hållbar utveckling, såsom klimatförändringen. I Esbo upprättas sjätte flest patentansökningar av alla städer i Europa. Jag uppskattar möjligheten att få presentera innovationsgemenskapen i Esbo och de högklassiga möjligheter som den erbjuder för aktörerna i både Kiseldalen och EU-delegationen”, säger stadsdirektör Mäkelä.

I EU-delegationen av kommissionär Gabriel som ansvarar för innovationer, forskning, utbildning, kultur och ungdomsärenden deltar 50 ledare från europeiska företag, universitet, städer och EU:s institutioner. Från Finland och Esbo kommer förutom stadsdirektör Mäkelä Aaltouniversitets rektor Ilkka Niemelä och verkställande direktör Jan Goetz från IQM som utvecklar kvantdatorer i Kägeludden i Esbo.

EU och Finland ska synas mer i USA

Förutom den europeiska innovationsdagen i Kiseldalen som ordnades för första gången deltog Mäkelä också i ett internt nätverksmöte och evenemang, där Europas möjligheter marknadsfördes för lokala forskare, experter och företagare. På mötet presenterade stadsdirektören möjligheter som Finland och Esbo erbjuder. Delegationens gemensamma mål är att främja Europas nya innovationsprogram vars huvudsakliga mål är att lyfta Europa som en ledande aktör i det globala innovationsfältet. Mäkeläs deltagande i EU-kommissionärens delegation är fortsättning för stärkandet av Esbos profil som en ledande innovationsstad i Europa.

Europeiska unionens och Finlands mål är också att stärka sin närvaro i USA (på finska). Europeiska kommissionen öppnade ett kontor på västkusten i San Fransisco hösten 2022. Finlands Näringsliv EK och Finlands största städer har tillsammans med Business Finland och utrikesministeriet placerat en kommersiell och industriell företagsexpert till Finlands ambassad i Washington på östkusten. Företagsexpertens uppgift är att stärka företagssamarbetet med amerikanska företagspartner.

Mer information

  • Internationella ärenden