Espoon innovaatioyhteisö kiinnostaa maailmalla

23.3.2023 6.00Päivitetty: 18.4.2023 12.46
Kolme ihmistä, mies keskellä.
Kuvassa Euroopan parlamentin jäsen Henna Virkkunen, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän ja EU-komissaari Mariya Gabriel.Kuva: Jack Simpson

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä on Yhdysvalloissa työmatkalla 20.–24.3.2023. Kaupunginjohtaja osallistui eurooppalaiseen innovaatiopäivään EU-komissaari Mariya Gabrielin kutsusta. Komissaarin kokoaman delegaation tavoitteena on kasvattaa Euroopan vetovoimaa Piilaakson osaajien, yritysten ja sijoittajien keskuudessa.

Kaupunginjohtaja Mäkelä tapaa matkan aikana San Franciscon Piilaakson yritysjohtajia, sijoittajia ja osaajia. 22. maaliskuuta järjestettyyn Euroopan innovaatiopäivään osallistui noin 300 Euroopan työ-, yritys- ja investointimahdollisuuksista kiinnostunutta toimijaa. Yhdysvaltalaisille toimijoille esiteltiin Eurooppaa johtavana syväteknologian osaamisen alueena.

”Espoon osaajat, yritykset ja korkeakoulut kehittävät tutkimukseen perustuvia globaalisti merkittäviä korkean teknologian ratkaisuja kestävän kehityksen haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen. Espoossa tuotetaan jopa kuudenneksi eniten patenttihakemuksia kaikista Euroopan kaupungeista. Arvostan mahdollisuutta päästä esittelemään Espoon innovaatioyhteisöä ja sen tarjoamia korkealaatuisia mahdollisuuksia sekä Piilaakson että EU-delegaation toimijoille”, sanoo kaupunginjohtaja Mäkelä.

Innovaatioista, tutkimuksesta, koulutuksesta, kulttuurista ja nuorisoasioista vastaavan komissaari Gabrielin EU-delegaatioon osallistuu 50 johtajaa eurooppalaisista yrityksistä, yliopistoista, kaupungeista ja EU-instituutioista. Kaupunginjohtaja Mäkelän lisäksi Suomesta ja Espoosta delegaatioon osallistui Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä ja kvanttitietokoneita Espoon Keilaniemessä kehittävän IQM:n toimitusjohtaja Jan Goetz.

EU ja Suomi paremmin esiin Yhdysvalloissa

Piilaakson ensimmäistä kertaa järjestetyn eurooppalaisen innovaatiopäivän lisäksi Mäkelä osallistui delegaation sisäiseen verkottumistilaisuuteen ja tapahtumaan, jossa Euroopan tarjoamia mahdollisuuksia markkinoitiin paikallisille tutkijoille, osaajille ja yrittäjille. Kaupunginjohtaja esitteli tilaisuudessa Suomen ja Espoon tarjoamia mahdollisuuksia. Delegaation yhteisenä tavoitteena on edistää Euroopan uutta innovaatio-ohjelmaa, jonka päätavoitteena on nostaa Eurooppa johtavaksi toimijaksi globaalilla innovointikentällä. Mäkelän osallistuminen EU-komissaarin delegaatioon on jatkoa Espoon profiiliin vahvistamiselle johtavana eurooppalaisena innovaatiokaupunkina.

Euroopan unionin ja Suomen tavoitteena on myös vahvistaa läsnäoloaan Yhdysvalloissa. Euroopan komissio avasi syksyllä 2022 toimiston länsirannikolle San Franciscoon. Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Suomen suurimmat kaupungit ovat yhdessä Business Finlandin ja ulkoministeriön kanssa puolestaan sijoittaneet kaupallisen ja teollisen yritysasiantuntijan itärannikolle Washingtoniin Suomen lähetystöön. Yritysasiantuntijan tehtävänä on vahvistaa yritysyhteistyöstä amerikkalaisten yrityskumppanien kanssa.

Lisätietoa

  • Kansainvälisyys