Suomi vahvistaa läsnäoloaan Yhdysvalloissa – Yhteistyöllä edistetään myös espoolaisyritysten vientiä

7.10.2022 5.57Päivitetty: 7.10.2022 6.27

Suomen F-35 -hävittäjäkauppojen imussa elinkeinoelämä haluaa syventää kaupallista ja teollista yhteistyötä puolustusteollisuusjätti Lockheed Martinin ja sen kumppaneiden kanssa.

Niin sanottujen kuutoskaupunkien (Espoo, Helsinki, Oulu, Tampere, Turku ja Vantaa) talousalueelta löytyy monipuolisesti korkeatasoista osaamista, yrityksiä ja muita toimijoita laaja-alaiseen yhteistyöhön Yhdysvaltojen kanssa. Sen vuoksi Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Suomen suurimmat kaupungit ovat sopineet Business Finlandin ja ulkoministeriön kanssa uuden kaupallisen ja teollisen yritysasiantuntijan, Industrial Consulin, sijoittamisesta Yhdysvaltoihin. Industrial Consulin tehtävänä on vahvistaa yritysyhteistyöstä amerikkalaisten yrityskumppanien kanssa.  

"Seuraavien parin vuoden aikana Suomen on syytä hyödyntää täydellä teholla Nato-jäsenyyden ja hävittäjäkauppojen avaamia ovia sekä kaupallisia ja teollisia kumppaneita”, korostaa EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies. Hänen mukaansa Lockheed Martin on jo osoittanut laajaa kaupallista ja teollista kiinnostusta Suomea kohtaan. Puolustusteollisuudessa hyödynnetään yhä useammin siviiliteollisuuden ratkaisuja tekoälystä ja televiestinnästä energia- ja resurssitehokkuuteen.  

F-35-kaupat jo aikaisemmin tehneet Tanska ja Norja ovat luoneet vastaavan yritysyhteistyön Lockheed Martinin kanssa ja nyt on Suomen vuoro. Hankkeessa onnistuminen vaatii kuitenkin vahvaa ja osaavaa läsnäoloa Yhdysvaltain markkinoilla. Sitä varten käynnissä on kaupallisen asiantuntijan rekrytointi. Hänen toivotaan auttavan suomalaisyrityksiä jo ensi vuoden alusta alkaen Washingtonissa Suomen lähetystön tiloissa.

”Espoossa on vahvaa teknologista osaamista ja tutkimusta, jonka uskomme herättävän kiinnostusta yhdysvaltalaisissa yrityksissä muun muassa kvanttilaskennan, tekoälyn, tietoliikenteen ja avaruusteknologioiden aloilla. Haluamme kaupunkina olla tukemassa espoolaisten yritysten kasvua ja edistää täällä syntyneiden innovaatioiden ja kestävän kehityksen ratkaisujen leviämistä maailmalle,” sanoo Mervi Heinaro, Espoon elinvoimajohtaja.

Suomen tavara- ja palvelukauppa sekä keskinäiset investoinnit ovat kasvaneet viime vuosina Yhdysvaltojen kanssa. Tuoreimpana esimerkkinä siitä on Fortumin ja Microsoftin yhteishanke Espoossa. Tänä päivänä yli 250 suomalaisyritystä on tytäryhtiöiden kautta läsnä Yhdysvalloissa. Yhdessä ne luovat yli 100 000 työpaikkaa maahan, jossa "American Jobs First" on johtava periaate myös presidentti Bidenin kauppa- ja talouspolitiikassa.

"Suomalaisyritysten lokaalin läsnäolon merkitys Yhdysvalloissa korostuu entisestään," muistuttaa EK:n johtaja Timo Vuori

Espoon kaupunginhallitus hyväksyi Espoon liittymisen Gateway to US Innovation Partnership Platform (GIPP2) -kumppanuusyhteistyöhön kokouksessaan 20.6.2022.

Lisätiedot:

Kiinnostuitko Industrial Consulin tehtävästä? Lue hakuilmoitus Business Finlandin sivuilta(ulkoinen linkki)