Tapiolan Honkas tips till organisationer: Så här gör du hållbar utveckling till en del av den egna verksamheten

2.1.2023 9.50Uppdaterad: 2.1.2023 12.38

Meri Löyttyniemi, ordförande för projektet Hiilineutraali Tapiolan Honka, berättade under organisationsdagen i Esbo 8.9.2022 om sina erfarenheter av att göra målen för hållbar utveckling till en del av basketklubbens vardag. Ta med dig Meris tips till arbetet i din organisation!

Precis före coronan inleddes vid Tapiolan Honka ett projekt för att minska klubbens kolavtryck. Projektet startade på föräldrarnas initiativ och fick en flygande start tack vare ivriga frivilliga och hela organisationens stöd. Projektets genomslagskraft ökade när Esbo stad och företagspartner togs med. Lyssna på Meris inlägg om idrottsklubbens verksamhet för hållbar utveckling på Esbo stads YouTubekanal. Espoon järjestöjen päivä 8.9.2022 - Hiliineutraali Tapiolan Honka - YouTube(extern länk, öppnas i ett nytt fönster) (på finska).

Miljön, människorna och ekonomin som prioriterade områden

Honkamedlemmarna kör ungefär 1,4 miljoner kilometer med bilen varje år, så i utsläppen från trafiken finns besparingspotential. Likaså är energiförbrukningen en stor källa för koldioxidutsläpp. År 2020 räknade klubben sitt kolavtryck med hjälp av Sitras kalkylator Hiilifiksu. För att minska utsläppen gick klubben över till miljövänlig fjärrvärme och vindel och uppmuntrar sina medlemmar att samåka och cykla.

Klubben har samarbetat med bland annat Fortum, Ilmatar, Yeply, Kone och Esbo stad. Samarbetet är också ett sätt att skaffa medel och ger partner positiv synlighet. Partnerskapet syns också i klubbens kärnverksamhet. Exempelvis på matcherna delar man ut priset Hyvän tuulen pelaaja i samarbete med Ilmatar.

Tapiolan Honka uppmuntrar sina medlemmar att samåka och cykla.

Olympiska kommittén beviljade klubben miljöpriset Årets smarta förening 2021 och med prispengarna köpte man i linje med klubbens värdegrund en gemensam pump till hallen för att främja cykling.

Cirkulär ekonomi främjas med klubbens egen FB-loppis, genom att underlätta sopsorteringen i Honkahalli och olika slags talkon där man har skänkt saker till välgörenhet och skickat överflödiga matchtröjor till Tanzania.

Kommunikation och utbildningar ökar effekten

Aktiv kommunikation med partner via olika kanaler inspirerar både klubbens egna medlemmar och andra idrottsklubbar att genomföra motsvarande verksamhet. Den hjälper också med att få finansiering för projektet via positiv synlighet.

Kolneutralitetsprojektet har bland annat deltagit i Planeringen av Esbo stads projekt Hiilineutraali Tapiolan futisstadion & Urheilupuisto 2030. Tapiolan Honka har också som första finländska aktör gått med i FN:s internationella klimatnätverk för idrott och uppmuntrar andra klubbar och idrottsaktörer att också gå med.

Kolneutrala Tapiolan Honka fick 2021 miljöpriset Årets smarta förening för klubbens smarta och miljövänliga verksamhetssätt i vardagen.

Mindre är mer – börja med det väsentliga

Meri rekommenderar för andra idrottsklubbar den nya webbkursen Kestävästi liikkeelle(extern länk, öppnas i ett nytt fönster) som genomförs av Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry. Efter kursen förstår man att idrott är en av utmaningarna för hållbar utveckling och man vet också hur man själv som en del av idrottsbranschen ska påverka positivt. Kursens omfattning är en studiepoäng och man kan avlägga den i sin egen takt.

- Trovärdigheten lider om det grundläggande inte är i ordning,

avslutar Meri sin presentation. Man bör först få ordning på hemboet och fokusera på det som är det mest väsentliga i den egna klubbens verksamhet.

Honkas hållbara utveckling fortsätter. Härnäst kommer klubben att fokusera på att främja bergvärme och solel i träningshallen Honkahalli, på hållbar energiförbrukning i stadens skolor och på att stötta hållbara färdsätt. Också den biologiska mångfalden, mat och hållbara upphandlingar har blivit viktiga utvecklingsobjekt bland klubbens medlemmar

Hur kommer man i igång?  – Esbo stads tips för organisationer

  • Evenemang: Uppmuntra deltagarna att ta sig till evenemanget med hållbara färdsätt.
  • Servering: Ta med veganska alternativ i basutbudet, betona hälsoaspekten.
  • Anskaffningar: Återvinn, reparera, köp från ansvarsfulla leverantörer, köp produkter tillverkade av återvunna material. Fundera alltid på om anskaffningen verkligen behövs.
  • Lokaler: Byt till exempel till vindel. Kontrollera temperaturen och att ingen onödig belysning används när lokalerna står tomma. Kontrollera att sopsorteringen fungerar.
  • Kommunicera på inspirerande sätt: Ta hållbar utveckling med i kommunikationen och inspirera medlemmarna att komma med.
  • Lär dig nytt: Webbkursen Kestävästi liikkeelle https://liike.fi/kestavasti-liikkeelle-kurssi/(extern länk, öppnas i ett nytt fönster)  (i synnerhet för organisationer i idrottsområdet, på finska).
  • Samarbeta med lokala företag
  • Lär dig av andra – kopiera god praxis.

 

Berätta för oss om åtgärder för hållbar utveckling i din organisation

Vi uppmuntrar alla organisationer i Esbo att berätta om sina miljögärningar till sina medlemmar och stadsinvånarna. Vi lyfter gärna fram bra exempel också i Esbo stads kommunikation, så kontakta oss om du är intresserad av kommunikationssamarbete för att främja hållbar utveckling!

Följ Esbo stads sida för hållbar utveckling (https://www.espoo.fi/fi/kestava-kehitys) och håll dig uppdaterad om stadens arbete för hållbar utveckling och om aktuella nyheter och evenemang.

Utredningen har utförts inom projektet Ekosystemlösningar för en hållbar tillväxt (RAKKE), som finansierats genom finansieringen av stöd för hållbar tillväxt och livskraft i Nyland (UKKE).

 

  • Hållbar utveckling
  • Klimat