Esbo stads 3D-stadsmodell i karttjänsten

16.11.2022 13.30Uppdaterad: 17.11.2022 5.27
Gator och byggnader.
3D-stadsmodellen visualiserar vår stadsmiljö och gör det möjligt att granska geodatamaterial på nya sätt.Bild: Esbo karttjänst

Esbo karttjänst är ett utmärkt verktyg och en databank för både kommuninvånare och för dem som arbetar med stadsmiljö och geodatamaterial.

I Esbo karttjänsten(extern länk) finns nu också en 3D-stadsmodell som upprätthålls av Esbo stad. Modellen visualiserar vår stadsmiljö och gör det möjligt att studera geodatamaterial på nya sätt. I materialet ingår smarta 3D-objekt, terrängmodeller och punktmolnsmaterial från olika år som producerats genom laserskanning. Det är också möjligt att sambruka olika 3D-material, lokalisera platser med hjälp av adresser och skapa kartlänkar. 

En punktmolnsbild som producerats genom laserskanning.Bild: Esbo karttjänst

Klicka på 2D-ikonen uppe till vänster i karttjänsten för att visa 3D-materialet. I materialet kan du visa målområdet med hjälp av sex olika vyer. Dessa vyer är:

  • stadsmodell
  • punktmoln
  • hybridmodell
  • terrängmodell, flygfoto
  • terrängmodell, grundkarta
  • terrängmodell, detaljplan

Länk: Till 3D-stadsmodellen(extern länk)

Mer detaljerade förklaringar till vyerna finns under info-knapparna.

Det är enkelt att använda karttjänstens gränssnitt.Bild: Esbo karttjänst, Jani Havukainen

Esbo stadsteknikcentral upprätthåller Esbo stads 3D-stadsmodell i samband med det dagliga underhållet av geodatamaterial. Geodatamaterialen bidrar till exempel till utvecklingen och byggandet av Esbo stadsmiljö. Karttjänsten fungerar som ett lättanvänt gränssnitt för att visa en mängd olika geodatamaterial och dessutom har en omfattande del av materialen publicerats i öppna gränssnitt(extern länk).

Exempel på en kartlänk: 3D-tomter på Esbovikens metrostation(extern länk)

Mer information om det öppna gränssnittet för stadsmodellen som publicerades 2019 och om Esbo stads 3D-stadsmodellsmaterial finns på https://kartat.espoo.fi/3d/(extern länk)

 

Hela Esbo