Espoon 3D-kaupunkimalli karttapalvelussa

11.11.2022 11.32Päivitetty: 11.11.2022 12.06
Katuja ja rakennuksia ylhäältäpäin.
3D-kaupunkimalli visualisoi kaupunkiympäristöämme ja mahdollistaa paikkatietoaineistojen uudenlaisen tarkastelun.Kuva: Espoon karttapalvelu

Espoon karttapalvelu on oivallinen apuväline ja tietopankki niin kuntalaisille kuin kaupunkiympäristön ja paikkatietoaineistojen kanssa työskenteleville.

Karttapalvelusta(ulkoinen linkki) löytyy nyt myös Espoon kaupungin ylläpitämän 3D-kaupunkimalli. Se visualisoi kaupunkiympäristöämme ja mahdollistaa paikkatietoaineistojen uudenlaisen tarkastelun. Aineisto sisältää älykkäitä 3D-kohteita, maanpintamalleja ja laserkeilauksella tuotettuja pistepilviaineistoja eri vuosilta. Eri 3D-aineistojen yhteiskäyttö, osoitteella paikantaminen sekä karttalinkkien muodostaminen on myös mahdollista. 

Laserkeilauksella tuotettu pistepilvikuva.Kuva: Espoon karttapalvelu

Karttapalvelun vasemmassa ylälaidassa olevasta 2D-ikonista painamalla pääsee 3D-aineistoon. Siinä kohdealuetta voi tarkastella kuuden eri näkymän avulla. Ne ovat

  • kaupunkimalli
  • pistepilvi
  • hybridimalli
  • maanpintamalli, ilmakuva
  • maanpintamali, kantakartta
  • maanpintamalli, asemakaava

Linkki: 3D-kaupunkimalliin(ulkoinen linkki)

Näkymien tarkemmat selitykset löytyvät info-painikkeiden alta.

Karttapalvelun käyttöliittymä on helppokäyttöinen.Kuva: Espoon karttapalvelu, Jani Havukainen

Espoon kaupungin kaupunkitekniikankeskus ylläpitää Espoon 3D-kaupunkimallia osana päivittäistä paikkatietoaineistojen ylläpitoa. Paikkatietoaineistot palvelevat mm. Espoon kaupunkiympäristön kehittämistä ja rakentamista. Karttapalvelu toimii helppokäyttöisenä katselukäyttöliittymänä moninaisille paikkatietoaineistoille ja lisäksi aineistot ovat laajasti julkaistu avoimissa rajapinnoissa(ulkoinen linkki).

Esimerkki karttalinkistä: Espoonlahden metroaseman 3D-kiinteistöt(ulkoinen linkki)

Lisätietoa vuonna 2019 julkaistusta avoimesta kaupunkimallirajapinnasta sekä Espoon 3D- kaupunkimalliaineistoista löytyy osoitteesta https://kartat.espoo.fi/3d/(ulkoinen linkki)

Koko Espoo