Provkör hållbara färdmedel i Esboviken

19.8.2022 9.38Uppdaterad: 17.8.2023 7.13

Projektet SPARCS, som sköts av Esbo stads kompetenscenter för hållbar utveckling, ordnar som en del av festveckan Esbo 50 år som stad provkörning för allmänheten av hållbara färdmedel i Esboviken.

Evenemanget Kestävän liikkumisen koeajot (Provkörning av hållbara färdmedel) är öppet för alla och ordnas fredag 26.8 kl. 16–20 på Knoptorget i det nya köpcentret Lippulaiva i Esboviken.

Under evenemanget har invånarna möjlighet att pröva till exempel på Tiers elsparkcyklar och Helkama Velox elcyklar samt att lära sig mer om en hållbar livsstil tillsammans med Schneider Electronics, Helsingforsregionens trafik och Esbo stad. Det är också möjligt att bekanta sig med en elbil och hur man laddar den. Egna cyklar kan servas på Yeplys mobila cykelverkstad.

Trafiken ger upphov till ungefär en tredjedel av utsläppen i Esbo. Därför måste vi kontinuerligt undersöka och utveckla olika hållbara färdsätt, så att vi kan minska på klimatutsläppen. Esbo stad samarbetar och fungerar som ledstjärna inom det EU-finansierade SPARCS-projektet, som utvecklar och åskådliggör nya lösningar inom hållbar trafik och energi. Esbo fungerar som testmiljö för utveckling av lösningar och de bästa resultaten kan också spridas till andra ställen.

”Vägen till en grönare trafik är en viktig del av en fungerande, trivsam och hållbar stad, samtidigt som den stöder uppnåendet av målet om ett klimatneutralt Esbo 2030. Tillsammans med gång, cykling och kollektivtrafik främjar olika elfordon och gemensamma mobilitetstjänster denna övergång”, säger specialsakkunnig inom mobilitet Jani Tartia från Esbo stads kompetenscenter för hållbar utveckling.

Evenemanget Provkörning av hållbara färdmedel ordnas som en del av SPARCS-projektet, som främjar en hållbar livsstil samt lägger fokus på energipositiva områden och invånarnas möjligheter att delta. Under hösten 2021 genomfördes en enkät om invånarnas syn på arbetet med hållbar utveckling i Esbo och invånarnas intresse för att själva delta och påverka. Enkäten visade att det bland invånarna finns ett intresse för hållbar och utsläppssnål trafik och evenemang för hållbar utveckling.

Spänn alltså fast din cykelhjälm och kom till Knoptorget i köpcentret Lippulaiva fredag 26.8 kl. 16. Varmt välkommen att finna inspiration för att röra dig på ett hållbart sätt!

Evenemanget Provkörning av hållbara färdmedel ordnas också till ära av att Esbo varit stad i 50 år. Välkommen att fira jubileet tillsammans ända till årets slut!

  • Hållbar utveckling
  • Esbo50
Esboviken