Vårglädjen bubblar i daghemsbarnens nya musikvideo

6.6.2022 11.22Uppdaterad: 7.6.2022 6.02

Den ny musikvideon med femåringar på daghemmet Silkkiniitty gör en djupdykning i det urbana Hagalund och bubblar av glädje över våren och kompisar på två språk.

Författare: Into School

Hagalund är ett av de mest kända stadscentrumen i Esbo, dit man har kommit från när och fjärran alltsedan 50- och 60-talet för att beundra arkitekturen. Nu får man även beskåda de kända landmärkena i Hagalund i Silkkiniittys daghems nya, fantastiska musikvideo, som avlöper i bekanta landskap.

Musikvideon Kevät ja kaverit är bäst är ett gemensamt projekt för Esbo stads finska småbarnspedagogik, stadens kulturtjänster och Into School, där daghemsbarn och Into Schools yrkesmusiker tillsammans illustrerar och skapar ny musik. Kreativt skapande och sätt att uttrycka sig samt att lära sig nytt står i centrum.

Femåriga barn i tre grupper, Sinitiaiset, Punatulkut och Nyckelpigor, på daghemmet Silkkiniitty deltog i att komponera musikstycket och videon.

Till källan för kreativitet via utforskningar i närmiljön

I början av projektet bekantade sig barnen med omgivningen kring daghemmet och dess ljudvärld ur perspektivet för såväl den naturliga som den urbana miljön. Skapandet av musik på utflykten väckte nya insikter hos barnen, i hur man kan skapa musik genom att bulta på träd, plaska med vatten eller ringa med en cykelklocka.

”Man behöver inte alltid ha färdiga instrument eller stora resurser, man kan undersöka ljudvärldar och producera var som helst”, sammanfattar Marjo Kujala, lärare i småbarnspedagogik på Silkkiniitty daghem.

Barnen själva har författat texten till musikstycket och spelat det digitalt. Musikerna Tuomas och Janne Hiedanniemi från Into School hjälpte till med att komponera musiken, Johannes Rantanen med inspelningen och barnboksförfattare Meri Savonen med texten. Vi får höra musikstycket både på finska och svenska, då Silkkiniitty daghem även har ett småbarnspedagogiskt språkbad på svenska.

”Det har varit helt svindlande att få följa barnens oändliga kreativitet på nära håll och göra saker tillsammans med dem. Likaledes kan man inte annat än beundra förmågan hos de vuxna i gruppen att genuint glädjas och inspireras tillsammans med barnen”, säger musiker Janne Hiedanniemi.

Sommarens hitlåt

Utöver närmiljön, utforskade barnen i projektet även den urbana sidan av Hagalund, och fick inspiration av den till att pyssla ihop ett mini-Hagalund till daghemmet. I mini-Hagalund ser vi såväl isträdgården som klätterställningen i raketform på Heikintori och Kaisa cafés örfilar. Rummet fungerar även fint som stämningsfylld studio för ljudinspelningar när man skapar egna sånger.

”På studiodagen var grabbarna Hiedanniemi redan bekanta för barnen och fastän inspelningen var en ny grej, var barnen avslappnade och varje barns styrkor kom fram i projektet”, lovordar Johanna Tiainen, lärare i småbarnspedagogoik.

Den bästa responsen till lärarna i småbarnspedagogik är nog att barnen engagerade sig och inspirerades att skapa tillsammans.

”De här va min bästa da på daghemme!” utbrast en femårig musiker i vimlet under projektet.

Det skvimpar i det inre även hos en vuxen åhörare när musikstycket sprider fröjden av sedan barndomen kända vårtecken, såsom tussilago och att löven på träden slår ut. ”Nyt ei tarvii takkii, mä käytän lippalakkii” ("Ingen jacka nu behövs, nu kepsen på huve bara"), sjunger barnen i låten.

Musiker Janne Hiedanniemi förutspår att låten garanterat blir en hit på sommaren. ”Det är lätt att föreställa sig att låten komponerad av barnen på Silkkiniitty daghem blir en öronmask på sommaren och den låter en också höra världens första sexhändiga gitarrsolo”, skrattar han.

 

Videon ingår i musikvideoserien Kika in Esbo. Idén till videorna kommer ur Esbos egen bilderbok Kika in i Esbo, färgglatt illustrerad av Carlos da Cruz. Tidigare i serien har videon Talvikaruselli (Vinterkarusellen) utkommit, som sprudlar av glädje och är inspelad i och omkring Esbo centrum, och videon Nauravien rantakalojen Rantaräp (Skrattande strandfiskars strandrap), som avlöper i Esboviken.

Videor som tidigare utkommit i serien:

Bild: Johannes Rantanen | INTO SCHOOL
Bild: Johannes Rantanen | INTO SCHOOL
Bild: Johannes Rantanen | INTO SCHOOL
  • Småbarnspedagogik
  • Fostran och lärande