Kevään riemu koskettaa päiväkodin lasten uudella musiikkivideolla

1.6.2022 12.00Päivitetty: 2.6.2022 7.28

Silkkiniityn päiväkodin viisivuotiaiden uusi musiikkivideo sukeltaa urbaaniin Tapiolaan ja iloitsee keväästä ja kavereista kahdella kielellä.

Tekijä: Into School

Tapiola on yksi Espoon parhaiten tunnettuja kaupunkikeskuksia, jonka arkkitehtuuria on tultu ihailemaan läheltä ja kaukaa jo 50- ja 60-luvuilta lähtien. Nyt Tapiolan tunnettuja maamerkkejä pääsee bongaamaan myös Silkkiniityn päiväkodin uudelta upealta musiikkivideolta, joka sijoittuu tuttuihin maisemiin.

Kevät ja kaverit är bäst -musiikkivideo on Espoon suomenkielisen varhaiskasvatuksen ja kulttuuripalveluiden sekä Into Schoolin yhteistyöprojekti, jossa päiväkodin lapset ja Into Schoolin ammattimuusikot kuvittavat ja luovat yhdessä uutta musiikkia. Keskiössä on luova tekeminen, itseilmaisu ja uuden oppiminen.

Kappaleen ja videon tekemisessä oli mukana viisivuotiaita lapsia Silkkiniityn päiväkodin kolmesta ryhmästä: Sinitiaisista, Punatulkuista ja Nyckelpigor-kielikylpyryhmästä.

Lähiympäristöä tutkimalla luovuuden lähteille

Projektin aluksi Silkkiniityn lapset tutustuivat päiväkodin lähiympäristöön ja sen äänimaailmoihin sekä luonnonympäristön että urbaanin kaupunkiympäristön näkökulmista. Musiikin tekeminen retkellä herätti lapsissa uusia oivalluksia, miten musiikkia voi tehdä myös hakkaamalla puuta, loiskimalla vettä tai soittamalla pyöränkelloa.

”Aina ei tarvita valmiita soittimia eikä isoja resursseja, vaan äänimaailmoja voidaan tutkia ja tuottaa missä vain”, kiteyttää varhaiskasvatuksen opettaja Marjo Kujala Silkkiniityn päiväkodista.

Kappale on lasten itse sanoittama ja digitaalisesti soittama. Musiikin tekemisessä auttoivat Into Schoolin muusikot Tuomas ja Janne Hiedanniemi, kuvaamisessa Johannes Rantanen ja sanoituksessa lastenkirjailija Meri Savonen. Kappaleella kuullaan sekä suomea että ruotsia, sillä Silkkiniityn päiväkodissa toimii myös ruotsinkielinen varhaiskasvatuksen kielikylpyryhmä.

"Lasten loppumatonta luovuutta ja yhdessä tekemisen riemua on ollut aivan huikea päästä seuraamaan läheltä. Samoin ryhmän aikuisten kykyä iloita ja innostua aidosti yhdessä lasten kanssa ei voi kuin ihailla", sanoo muusikko Janne Hiedanniemi.

Tulevan kesän hittibiisi

Lapset tutkivat projektissa lähiympäristön lisäksi myös Tapiolan urbaania puolta ja askartelivat sen innoittamana päiväkotiin pienen mini-Tapiolan. Nähtävillä mini-Tapiolassa ovat niin jääpuutarha, Heikintorin raketin muotoinen kiipeilyteline kuin Kaisan cafén korvapuustitkin. Huone toimi hienosti myös tunnelmallisena äänitysstudiona omaa laulua tehdessä.

”Studiopäivänä Hiedanniemet olivat jo lapsille tuttuja, joten vaikka äänitys oli uusi juttu, rentous lapsissa säilyi ja jokaisen lapsen vahvuudet tulivat projektissa esiin”, kiittelee varhaiskasvatuksen opettaja Johanna Tiainen.

Varhaiskasvatuksen opettajille parasta palautetta onkin lasten sitoutuminen ja innostus yhteiseen tekemiseen.

”Tää oli mun päiväkodin paras päivä!” intoili yksi viisivuotiaista muusikoista projektin tiimellyksessä.

Aikuisenkin kuulijan sisimmässä läikähtää, kun kappaleella iloitaan lapsuudesta tutuista kevään merkeistä kuten leskenlehdistä ja puiden lehtien puhkeamisesta. ”Nyt ei tarvii takkii, mä käytän lippalakkii”, kappaleella lauletaan.

Muusikko Janne Hiedanniemi povaakin kappaleesta taattua kesähittiä. "Silkkiniityn päiväkodin lasten säveltämästä biisistä on helppo kuvitella tulevan kesän korvamatoa ja siinä kuullaan tiettävästi myös maailman ensimmäinen kuusikätinen kitarasoolo", hän nauraa.

 

Musiikkivideo on osa Kurkkaa Espooseen -musiikkivideoiden sarjaa. Videoiden innoittajana on toiminut Espoon oma Kurkkaa Espooseen -kuvakirja Carlos da Cruzin värikkäällä kuvituksella. Aiemmin sarjassa ovat ilmestyneet talven riemua pursuava Espoon keskuksen alueella kuvattu Talvenkaruselli -video sekä kesätunnelmaan virittävä mainio Nauravien rantakalojen Rantaräp, joka sijoittuu Espoonlahteen.

Kurkkaa sarjassa aiemmin ilmestyneet videot:

Kuva: Johannes Rantanen | INTO SCHOOL
Kuva: Johannes Rantanen | INTO SCHOOL
Kuva: Johannes Rantanen | INTO SCHOOL
  • Varhaiskasvatus
  • Kasvatus ja opetus