Kurkkaa Talven karuselliin - eskareiden oma musiikkivideo tempaa mukaansa

12.4.2022 7.38Päivitetty: 12.4.2022 12.35

Lasten ja muusikoiden yhteistyönä syntyi riemastuttava ja talven iloa pursuava musiikkivideo.

Tekijä: Into School

Mitä syntyy, kun laitetaan yhteen joukko eskari-ikäisiä lapsia yhdessä musiikin ammattilaisten kanssa? Tietenkin riemastuttava kappale ja iloisen talvinen musiikkivideo Talven karuselli! Espoon varhaiskasvatuksen ja kulttuuripalveluiden yhteistyönä Into Schoolin kanssa toteuttama musiikkivideo tarjoaa kurkistuksen Espoon Järvenperän päiväkodin esiopetusryhmä Majavien talvisiin tunnelmiin.

Lasten omista ideoista ja luovuudesta alkunsa saanutta Talven karuselli -musiikkivideota oli mukana toteuttamassa joukko muusikoita ja luovan alan ammattilaisia sekä päiväkodin henkilökuntaa. Työryhmään kuuluivat Into Schoolista muusikot Janne Hiedanniemi ja Tuomas Hiedanniemi. Molemmilla on pitkä kokemus musiikin teosta ja tuottamisesta sekä työskentelystä eri artistien kanssa. Lisäksi tiimissä oli mukana lastenkirjailija ja sanoittaja Meri Savonen. Videon kuvasi ja editoi Johannes Rantanen.

Musiikkiprojekti käynnistyi videokuvauksilla helmikuussa, kun talviset säät vielä suosivat. Lapset ja työryhmän aikuiset lähtivät ulos lumeen ja raittiiseen ilmaan touhuamaan. Ulkoilun aikana lapset alkoivat leikkiä talven karusellia, ja ensimmäiset demolaulut äänitettiin heti leikin lomassa. Lasten spontaanista lauleskelusta alkunsa saanut ”Talven karuselli hyörii ja pyörii” lausahdus päätyi lopulta biisin kertosäkeeksi.

Seuraavaksi lapset piirsivät ja maalasivat, miltä talven karuselli voisi näyttää. Sanoituspajassa yhdessä Meri Savosen kanssa kerättiin yhteen koko ryhmän lasten näkemykset siitä, millaisia vaunuja karusellissa on ja mitä karusellissa tehdään, minkä jälkeen kappaleen sanoitus olikin jo viittä vaille valmis. 

Uusia taitoja, yhdessä tekemistä ja onnistumisen kokemuksia

Karuselli sai musiikillisen muotonsa Tuomas Hiedanniemen ja Janne Hiedanniemen johdolla toteutetussa musatyöpajassa. Jokainen lapsi sai valita itselleen mieluisan virtuaalisen älysoittimen, jolla pääsi soittamaan sointukiertoa ihan itse. Heti huomattiin, että musiikissa tarvitaan myös matikkaa, ja ryhmä laski yhdessä tahtia soittajaa kannustaen. Vetäjien innostava ja lapsia kuunteleva ohjaus varmisti jokaiselle onnistumisen kokemuksen, ja jo ensimmäisen pianoraidan kuuntelu aiheutti osallistujille kylmät väreet.

Talven karuselli on lasten ja aikuisten yhteisen sitoutumisen tulos. Majavien ryhmän esiopetuksen opettajat Kati Kärki ja Minna Moilanen sekä varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Anna-Riikka Kallio olivat täysillä mukana, ja kappaletta harjoiteltiin lasten kanssa sinnikkäästi. Lapset piirsivät itse kappaleen säkeistöön ja kertosäkeeseen tueksi kuvia, jotta sanat jäisivät mieleen. Eskarilaiset miettivät tarkkaan, miten kuvitetaan erilaisia asioita, kuten vaikkapa loskakuravelli. Piirtämisen ohessa harjoiteltiin myös kirjoittamista. 

Muutamien viikkojen harjoittelun jälkeen jäljellä oli vielä loppusilaus eli lauluosuuksien äänittäminen kappaleeseen. Mikrofoniin laulaminen on jännittävä paikka kenelle tahansa, mutta kavereiden tuella ja kannustavassa ilmapiirissä laulut ja hengästyttävä räppiosuus saatiin purkkiin hienosti. Into Schoolin ammattilaisten tekemien taikojen jälkeen vuorossa onkin enää musiikkivideon julkistusjuhlat päiväkodissa.

Esiopetuksen opettaja Kati Kärjen mielestä parasta projektissa on ollut yhdessä tekemisen fiilis ja tunnelma ryhmässä.

”Mennään seikkailemaan ja katsotaan mitä tapahtuu, annetaan prosessin viedä”, Kärki kuvailee ryhmän ennakkoluulotonta suhtautumista.

Sekä lapset että aikuiset oppivat projektin aikana uutta, ja kaikki saivat osallistua oman innostuksensa mukaan.

”Esimerkiksi lapsi, joka ei pystynyt laulamaan, on voinut osallistua keksimällä idean sanoitukseen. Kaikille jäi sellainen fiilis, että on saanut olla osana yhteistä juttua ja jokainen löytää itsensä sieltä lopputuloksesta”, Kärki kertoo.

Digipedagogiikalla kehitetään Espoossa yhteisöllisyyttä ja luovaa ilmaisua

Varhaiskasvatusyksikön johtaja Hanna Salminen on antanut musiikkivideoprojektille täyden tukensa. Salmisen johdolla koko Järvenperän päiväkoti osallistuu tänä vuonna Espoon varhaiskasvatuksen Uudet lukutaidot -kehittämishankkeeseen(ulkoinen linkki), jossa kehitetään yhdessä digipedagogiikan eri osa-alueita. Hanketta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö. Kehittämistyössä painotetaan digitaalisten välineiden ja ympäristöjen käytössä yhteisöllisyyttä, lasten omaa luovaa tuottamista ja ilmaisua, osallisuutta, leikkiä ja turvallisuutta. Nämä osa-alueet näkyivät vahvasti myös Majavien musiikkiprojektissa.

”Varhaiskasvatuksen digipedagogiikan kehittäminen ja lasten monipuolisen ilmaisun mahdollistaminen on ollut yhteiskehittämistä parhaimmillaan”, toteaa varhaiskasvatuksen asiantuntija Satu Nerg-Öhman.

Samaa mieltä on myös Into Schoolin Janne Hiedanniemi.

”On upeaa nähdä, miten visiot ja tavoitteet konkretisoituvat arjessa. Kun kynnystä toimintaan saadaan madallettua, aikuisten epävarmuus ja ennakkoluulot karisevat. Lasten kanssa toimiessa kiteytyy se kaikki, miksi tätä tehdään: ilo ja into lämmittävät sydäntä”, Hiedanniemi sanoo.

Talven karusellin innoittajana on Espoon kulttuuripalveluiden vuonna 2021 julkaisema Kurkkaa Espooseen -kuvakirja. Lasten ideoima ja Carlos da Cruzin toteuttama kuvitus esittelee Espoon viisi kaupunkikeskusta. Talven karuselli -video sijoittuu Espoon keskukseen, ja toiveissa on, että pääsemme kurkistamaan lasten musiikkivideoiden kautta myöhemmin myös muihin espoolaisiin maisemiin.

 

Kuva: Hanne Manner
Kuva: Hanna Manner
  • Varhaiskasvatus
  • Kasvatus ja opetus