Roliga aktiviteter för barn och unga på sommaren

2.6.2022 9.21Uppdaterad: 2.6.2022 11.11
studenter
Bild: Taru Turpeinen

Åter ett exceptionellt skolår närmar sig sitt slut, och det är dags för sommarlov. Vi hoppas att ni under sommaren får en chans att ladda batterierna, göra roliga saker och ha tid att umgås med era närmaste.

Gymnasiernas studentfester firas lördagen den 4.6.2022. Vi önskar studenterna och deras närstående en härlig festdag! Jag gläder mig på alla ungdomars och gymnasiers vägnar för att så många abiturienter nu får ta på sig sin studentmössa, säger direktören för utbildningen på andra stadiet och för ungdomstjänsterna Tapio Erma.  

Roliga aktiviteter under sommaren 

Nu är det sommar och sommarlov! Esbo erbjuder många olika aktiviteter för hela familjen under lovtider. Här hittar du Ung Esbos sommaraktiviteter. Info om skatecontainern i Mattby skatepark och om hurdana sommarplaner husbilen Kerttu och skåpbilen Patrik har. Och vad är StreetArt och den mobila verkstaden Mopokärry? De ungas egen plats Pointti i Sellobiblioteket har öppet under sommaren, vare sig solen skiner eller det regnar. Ungdomarnas poolfest i Albergas friluftsbad är sommarens höjdpunkt! Bekanta dig noggrannare med de somriga aktiviteterna och grenarna.  

  • Skatecontainern i Mattby skatepark 
  • De mobila ungdomslokalerna husbilen Kerttu och skåpbilen Patrik 
  • StreetArt-graffiti, BMX-cykling och skateboardåkning 
  • Den mobila verkstaden mopokärry 
  • Ungdomslokalen Pointti i Sellobiblioteket har öppet hela sommaren! 
  • Poolfest för sjundeklassare –17-åringar 20.8.2022 

Polisen och räddningsverket påminner om att fira tryggt och säkert 

Det bästa sättet att fira är nykter. Äldre konstapel Reetta Kuusisto från polisinrättningen i Västra Nyland påminner om att en vårdnadshavare eller annan vuxen inte får förse minderåriga med alkohol. 

En annan viktig sak för vårdnadshavarna att komma ihåg är att den vuxna ska vara anträffbar om den unga ska i väg och fira med sina kompisar.  

”Kom överens om spelregler redan i förväg och berätta att den unga kan ringa hem i vilken situation som helst. Var medveten om var den unga rör sig och med vem. Var också förberedd på att hämta hem ditt barn om det behövs. Kom ihåg att du kan få samtal även från ett okänt nummer om den unga behöver hjälp av akutvården eller polisen. Ha ljudet påkopplat på din telefon tills den unga är tryggt hemma,” ber Kuusisto. 

Äldre konstapel Johanna Lindroos berättar att polisen är närvarande där ungdomarna rör sig under avslutningsveckoslutet. Lindroos har några viktiga tips åt de unga.  

”Sätt själva gränser för hur kvällen ska gå, och ta hand om dig själv och dina vänner. Spara för säkerhets skull din vårdnadshavares telefonnummer också i en kompis telefon, om det skulle hända din egen telefon något.”  

”Vi säkerhetsmyndigheter rekommenderar att ladda ner 112 Suomi-applikationen i mobiltelefonen. Då man ringer nödcentralen via applikationen förmedlas platsen som samtalet kommer ifrån automatiskt till nödcentralen och vår hjälp hittar snabbare fram. Det kan vara svårt att definiera sitt exakta läge till exempel då man spenderar en sommarkväll på en strand eller ett berg” säger jourhavande chef Clas Tallberg från Västra Nylands räddningsverk.  

Under avslutningsveckoslutet är det bra att beakta även andra säkerhetsaspekter. Diskutera gärna hemma om användningen av engångsgrillar och brasor. En brasa är en öppen eld, och man får inte tända en brasa utan tillåtelse av markägaren. Även engångsgrillar klassificeras som öppen eld. Båda orsakar risk för att elden sprids i terrängen. Man ska inte heller sätta en engångsgrill i en skräpkorg innan den säkert har slocknat och svalnat helt, påminner Tallberg.  

  • Fostran och lärande
  • Ungdomstjänster