Kultursommaren njuts utomhus

3.6.2022 8.56Uppdaterad: 2.8.2022 10.45
Lapsuus + The Shrieks på Esbo kulturcentrums Amfi tors. 7 juli

Evenemangs- och kulturtjänsterna ordnar oförglömliga upplevelser inom dans, livemusik, gör ditt eget-verkstäder och annat kulturfyllt sommarprogram runtom i Esbo.

Kultur och urban stugstämning i Sökö  

Hanikkas sommartisdagar tar kultur och stugstämning till rekreationscentret Hanikka i Sökö på tisdagskvällar 7.6–9.8 kl. 17–21. Programmet byts varje vecka och det innehåller bland annat utomhusyoga, dansbanedans och konstverkstäder. Förutom det gratis programmet som är öppet för alla är även centrets strandbastu och grilltak fritt tillgängliga på sommartisdagar.  

Rekreationscentret Hanikka välkomnar alla som firar midsommaren i Esboviken också fredagen den 24 juni. På midsommarafton kan man bada bastu och grilla självständigt på rekreationscentret Hanikka. 

Gratiskonserter på Esbo kulturcentrums Amfi och sommarterassen i Alberga hela sommaren 

Esbos trivsammaste uteservering för hela familjen är öppen på Sveaborgstorget vid köpcentret Sello i Alberga 1.6–28.8. Uteserveringen har 400 platser. Du kan välja mellan åtta restauranger. På uteserveringen ordnas också underhållning för olika målgrupper: på estraden för jubileumsåret Esbo 50 år som stad bjuds det under sommaren bland annat på olika slags musik och föreställningar för barn. Programmet på estraden kulminerar på Esbodagen och festveckan 22–28.8. Programmet har producerats i samarbete med Sellosalen och evenemangen stöds också av stadens utvecklingsprogram Evenemangens gemensamma Esbo.

Esbo kulturcentrum bjuder in att njuta av sommaren på kulturevenemang på utescenen Amfi i Hagalund. Under juni–augusti ser man mycket konserter, dans och scenkonst på Amfi. På utescenen Amfi stiger upp bland andra Finlands folkrockhimlens hetaste band Pekko Käppi & K:H:H:L den 20 juli. Alla uppträdanden är gratis för publiken. 

fre. den 3 juni kl. 19 Amfi 
Etta 
Etta som förtjuser med sin mångsidighet gav ut sitt genrebrytande debutalbum Tyttö i juni 2021 och det etablerade hennes ställning som ett av de intressentaste nutida artisterna. 
Längd 1 h 


ons. den 15 juni kl. 19 Amfi 
Ege Zulu 
Vinnaren av YleX pris Läpimurto (Genombrott) 2022 Ege Zulu är stolt över att vara från Rödbergen. Han strävar efter att med sin uppiggande musik förmedla positiv energi runt omkring sig. Artistens mångsidiga soundvärld bygger särskilt på fransk musik, ”Marseille-sounden” med vilken han på ett skickligt sätt kombinerar afropop och hiphop. 
Längd 1 h 


tors. den 23 juni kl. 18 Amfi 
Luukas Oja + Bad Sauna 
Muntre Luukas Oja gör saker passligt med tunga i kinden. Bandet är självironiskt i sina texter som med glimten i ögat griper tag i människans mänsklighets alla sidor.   
Bad Sauna har i rasande fart blivit ett av de mest lovande nya rockbanden i Finland. Deras musik kombinerar melankoli, den amerikanska alternativrockens energi, en lättsamt punkaktig ”gör ditt eget”-attityd, en tillfällig härlig låtgåmentalitet och medvetenhet om världen omkring. 
Längd 2 h 


tors. den 30 juni kl. 19 Amfi 
Madboiali 
Madboiali, det vill säga Alioune Dia, är framtidens stjärna. Hans musik kombinerar fängslande melodier, de mest aktuella sounderna och ett stilfullt förverkligande. Madboiali som fick miljontals streams på eget förlag gav ut sitt debutalbum Mielentila i september 2020. 
Längd 1 h 


ons. den 6 juli kl. 19 Amfi
Rosa Coste + Jambo 

Den finska R&B- och soulmusikens budbärare Rosa Coste utmärker sig genom sina starka texter och sitt exceptionella sound, vilket är fräscht tillskott till den finska musikvärlden. Artisten som kommer från Rovaniemi har arbetat inom musik sedan barndomen och har växt upp mitt i hiphop, rock och afrikansk rytmmusik. 
Jambo är en rapartist och underhållare som har sprungit fram från Åbo i Finland. Jambos musik har en touch av funk, förföriska melodier samt budskap – budskap som inte paketeras färdigt för lyssnaren. 
Längd 1 h 40 min. 


tors. den 7 juli kl. 18 Amfi 
Lapsuus + The Shrieks 
Lapsuus är ett hopplöst intensivt band vars lätta popmelodier bär upp texter om att leva som människa bland människor. 
The Shrieks är ett vansinnigt fint punk’n’roll-band som får kjolen att fladdra och irokesen att svänga. 
Orkestern som är känd för sin sprakande scenpresence har gjort publiken uppsluppen på sina spelningar både i Finland och utomlands. 
Längd 2 h 


ons. den 13 juli kl. 19 Amfi 
Nelma U 
Nelma U som på riktigt heter Alma Uimonen är en blandning av internetålderns märklighet och den urfinska melankolin. Hon är musikälskarnas fynd och en av landets mest intressanta unga artister. 
Längd 1 h 


ons. den 20 juli Amfi
Pekko Käppi & K:H:H:L 
Pekko Käppi & K:H:H:L är den finländska folkrockens hetaste och mest högljudda kvartett som kommer från Tammerfors. Bandet grundades när sångaren-sångskrivaren Pekko Käppis album Rammat Jumalat gavs ut 2013. Därefter har bandet spelat in fyra skivor, fått hyllning för dem och åkt runt vår planet. Spelningen sker med en större sammanställning, där det ordinarie bandet K:H:H:L kompletteras av Jussi Jaakonaho, Laura Moisio och Kielo Kärkkäinen. 
Längd 1 h 


tors. den 28 juli kl. 19 Amfi 
Turisti 
En felfri flow, fängslande refränger, en galen stil och nästan perfekt liveuppträdande. Listan skulle kunna fortsättas hur länge som helst eftersom artisten inte alls går att jämföra med andra. När Turisti går upp på scenen, rappar han inte bara. Han dansar, skådespelar och erbjuder publiken en verklig teater. Det vill du inte missa. 
Längd 1 h 

lör. den 6 augusti kl. 19 Amfi
Xantone Blacq
Xantone Blacq (Amy Winehouse, Paul Jackson, Emelie Sande, Michael Urbaniak) är en sångerska, kompositör och pianist från London vars karriär har tagit honom runt i världen i 20 år. Xantone och trummisen Kari Paavola har bildat ett band med gitarristen Aki Haarala och basisten Heikki Laine som spelar utöver dem.

Esbo kulturcentrum

Esbo dansar under sommaren 
– Som tur är kräver stadsdansen ingen förhandsanmälan eller tidigare danstalanger och man hittar ofta även en partner på plats!  

Stadsdansen är huvudstadsregionens undervisningskoncept där man på sommaren erbjuder gratis undervisning i pardans på torg, öppna platser och i parker. För undervisningen ansvarar Tanssiteatteri Tsuumis utbildade dansinstruktörer. Vid dåligt väder ställs dansen in. 

Stadsdansen i Alberga på Musikanplatsen framför Sellosalen måndagar kl. 19.00–19.45: 
mån. den 6 juni single swing 
mån. den 3 juni tango 
mån. den 20 juni cha-cha 
mån. den 25 juli vals 
mån. den 1 augusti bugg 
mån. den 15 augusti foxtrot 
mån. den 22 augusti samba   

Sellosalen 


Stadsdansen i Hagalund på Esbo kulturcentrums utescen Amfi tisdagar kl. 19.00–19.45: 
tis. den 7 juni samba 
tis. den 14 juni vals 
tis. den 21 juni foxtrot 
tis. den 28 juni cha-cha 
tis. den 2 augusti humppa 
tis. den 9 augusti jenka 
tis. den 16 augusti single swing 
tis. den 23 augusti tango 

Esbo kulturcentrum 

 
Gör ditt eget-sommaren: Barnkulturcentret Auroras verkstäder för alla som är på gott humör!

Auroras Sommargård – på sommarhumör bjuder åter in till ett äventyr i Träskända (Träskändavägen 1–3) 
Det blir underlig magi och fest samt förstås en gård full av konst – som man själv har gjort!  

Sommarkvällens färgbad kl. 18.00–18.45 – handledare Jenni Vilander  
Tors. den 9 juni spädbarn 4–12 mån.  SLUTSÅLD
Tors. den 16 juni småbarn 1,5–3 år  SLUTSÅLD
Tors. den 7 juli spädbarn 4–12 mån.  
Tors. den 4 augusti spädbarn 4–12 mån.  
Biljetter: 10 euro Esbo stads webbutik (extern länk)

tis. den 31 maj–tors. den 23 juni Sommargårdens konstspektakel  
I juni ordnar man på Auroras sommargård miljö- och samhällskonstverkstäder för barn och dem som har barnasinnet kvar! Man skapar konst, är ute på äventyr på sommargården och funderar roligt över sin relation till miljön med andra i verkstäderna. Verkstäder på Auroras gård tis. den 31 maj–tors. den 23 juni kl. 10–13 tisdagar, onsdagar och torsdagar! Obs! Tis. den 7 juni undantagsvis ingen verkstad. Fritt inträde. Planering och uppsättning av verkstäder: konstverksamhetens ledare, sommarjobbare Ella Haavisto

Konstveckorna: 
tis.–fre. den 28 juni–den 1 juli kl. 10–13 Konstveckan: Seikkailutaidekoulu Eväsretkimaja 
I verkstaden bygger vi tillsammans en picknickhydda. Du får öva på att spika, knyta och såga samt andra kunskaper man behöver för att bygga en hydda. Hyddan planeras tillsammans som perfekt rast- och mellanmålsplats för stadsvandrare på Auroras gård. Verkstadsveckan kulmineras i en picknickfest i hyddan. Ta med till exempel en dryck! Fritt inträde

tis.–fre. den 5–8 juli  kl. 10–13 Konstveckan: Ihmesatua & kumman totta
Vi målar tillsammans med solen, växer jättestora, krymper till minimini och hittar en hemlig rutt till en tokrolig trädgårdsfest.  Fritt inträde.

 tis.-tors. den 12–14 juli kl. 10–14 Konstveckan: Soihtupuun Taikametsä
Under Soihtupuus konstvecka undersöker vi magiskt papper, skapar troll av lera och övar animationsskapande. Du behöver en aning nyfikenhet, en gnutta gott humör och glädje av att pyssla. Fritt inträde. 

Föreställningar:

Tis 14.6. kl. 10 & 18 Piste kollektiivi: Viima
Ordlös circus- och teaterföreställning. För 3-10 åringar. Fritt inträde.

Ons 13.7. kl. 18-18.30 Company Kate & Pasi: Rafla
Circus föreställning för hela familjen. Fritt inträde.

Upplevelsestigen
fre. den 1 juli–mån. den 1 augusti Runoropinoita: Runosäveliä-stigen på egen hand 
Somriga vindklockor spelar dikttoner! Hitta vindklockorna på Auroras gård och ha en avkopplande diktstund. Ta med dig fjärilsvingars snuddande, solstrålars nuddande och sommarregnets mjuka droppar.  Hitta massor av medaljer och tassa på gräset. Var alldeles på sommarhumör!  

Tidshopp på WeeGees bakgård

Upplev ett spännande tidshopp i Futurohuset på WeeGees bakgård! Futuro är ett ellipsformat plasthus ritat av arkitekten Matti Suuronen (1933–2013). I Futuro sammanfattas arkitekturens och designens experimentella former, nya material och optimistiska idéer från rymdåldern i slutet på 1960-talet.

Öppettider till 11 september mån, lör och sön kl. 11–17 och ons–fre ​​kl. 11–19. Fri entré på fredagar kl. 17–19.

Tips för en regnig dag: Besök utställningarna på WeeGees museer! Förutom Futurohuset kan du besöka EMMA – Esbo moderna konstmuseum(extern länk) och KAMU Esbo stadsmuseum med samma biljett.

Utställningscentret WeeGee