Tänd lyset för kvinnors trygghet 25.11.2021

Publicerad: 24.11.2021 13.42Uppdaterad: 3.12.2021 10.01

Torsdag 25.11.2021 utmanar vi alla Esbobor att tända lyset som påminnelse om våld mot kvinnor.

FN:s internationella dag mot kvinnovåld infaller torsdag 25.11.2021. Med kampanjen vill man uppmärksamma kvinnors mänskliga rättigheter, fysiska integritet och rätt till ett liv utan våld. 

Kampanjens tema är inte alls främmande för oss. Nästan en tredjedel av de finländska kvinnorna över 15 år har utsatts för våld av en nuvarande eller tidigare partner. Läs mera i rapporten: Onko Suomi maailman turvallisin maa kaikille? (på finska).

I år vill vi särskilt påminna om hur mycket våld mot kvinnor som förekommer alltjämt och som tillspetsats under coronapandemin och se på hur man kan klara sig ur våldet.

Samtidigt pågår även kampanjen Ljus, inte våld. Även med den kampanjen vill vi öka medvetenheten om våld mot kvinnor och visa var vi står. Suomen kansallinen väkivaltaobservatorio (våldsobservatoriet) ordnar 25.11 kl. 17–19 ett gratis webinarium: Valoa, ei väkivaltaa (på finska).

Temat kommer senare att tas upp också i Esbo stads jämlikhetskommittés blogg Espoo kaikille (på finska).

Du kan delta i kampanjen mot kvinnovåld

Till FN:s kampanj mot kvinnovåld hör orange belysning. Torsdag 25.11.2021 kommer delar av Esbo kulturcentrum, Utställningscentret WeeGee, Sellosalen, Kannusalen och barnkulturcentret Aurora att belysas med orangefärgat ljus. Vi utmanar också alla Esbobor att visa sitt stöd för kampanjen mot kvinnovåld.

Du kan delta så här: 

  • tänd lyset till exempel på skrivbordet eller i fönstret. I sociala medier kan du delta med hashtaggarna  #ValoaEiVäkivaltaa och #ValaistaanEspoo (#LjusInteVåld och #ViLyserUppEsbo).
  • klä dig i orange och dela din bild i sociala medier med hashtaggarna #OranssitPäivät och #NaisenPaikkaOnElossa (#OrangeDagar och #KvinnansPlatsÄrVidLiv).

Hjälp vid våld i nära relationer

Det finns hjälp att få vid våld i en nära relation. I Esbo erbjuds olika slags stöd för dem som utsätts för våld, för dem som brukar våld och för deras barn. Våld i en nära relation är en kris för hela familjen. Ta kontakt, fråga och konsultera! Tjänsterna ordnas också i coronatider, coronasäkert.

•    Omatila – stöd vid våld i nära relationer, ring tfn 043 825 0535. Vi hjälper dig att känna igen våld, lösgöra dig från våld och hantera upplevelser av våld. 
•    Skyddshemmet Pellas , ring tfn 040 457 3840 dygnet runt. Skyddshemmet är gratis och öppet för alla som inte kan stanna hemma på grund av våld, hot eller rädsla.
•    Lyömätön Linja Espoossa ry , ring tfn 09 276 6280. Vi är till för män som har brukat eller är rädda att de kommer att bruka våld i familjen eller i andra nära relationer.

Vi deltar alla i kampanjen Ljus, inte våld.

Esbo kulturcentrum i Hagalund.
  • Vuxensocialarbete
  • Stöd i vardagen