Sytytä valo naisten turvallisuuden puolesta 25.11.

24.11.2021 11.18Päivitetty: 3.12.2021 10.01

Torstaina 25.11. haastamme kaikki espoolaiset sytyttämään valon, joka muistuttaa naisiin kohdistuvasta väkivallasta.

YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää vietetään maailmanlaajuisesti torstaina 25.11. Kampanja puolustaa naisten ihmisoikeuksia, ruumiillista koskemattomuutta ja oikeutta väkivallattomaan elämään.

Asia ei ole meille lainkaan vieras. Lähes kolmannes suomalaisista naisista on kokenut lähisuhdeväkivaltaa nykyisen tai entisen puolison taholta 15 vuotta täytettyään. Lue lisätietoa sisäministeriön julkaisusta: Turvallisuuden toteutuminen eri sukupuolten ja väestöryhmien kannalta(ulkoinen linkki) 

Tänä vuonna haluamme muistuttaa erityisesti korona-ajan kärjistävistä vaikutuksista naisten kokemaan väkivaltaan, ja luoda katseita siitä selviytymiseen.

Naisiin kohdistuvan väkivallan tiedostamiseksi ja vastustamiseksi samanaikaisesti on käynnissä myös Valoa, ei väkivaltaa -kampanja. Väkivaltaobservatorio järjestää 25.11. kello 17-19 ilmaisen webinaarin (ulkoinen linkki)liittyen väkivaltakokemuksista selviytymiseen.

Aihe tulee olemaan myöhemmin esillä myös Espoon tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan blogissa.

Sinäkin voit osallistua

YK:n kampanjan oranssinen teemavalaistus näkyy 25.11. Espoon kulttuurikeskuksessa, Näyttelykeskus WeeGeellä, Sellosalissa, Kannusalissa ja Lasten kulttuurikeskus Aurorassa. Haastamme myös kaikki espoolaiset osoittamaan tukensa asialle.

Osallistu esimerkiksi näin

  • sytytä valo työpöydälle tai ikkunaan. Sosiaalisessa mediassa voit osallistua käyttämällä tunnisteita #ValoaEiVäkivaltaa ja #ValaistaanEspoo.
  • pukeudu oranssiin ja jaa kuvasi sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #OranssitPäivät ja #NaisenPaikkaOnElossa.

Apua lähisuhdeväkivaltaan

Lähisuhdeväkivaltaan on mahdollista saada apua. Espoolaiset lähisuhdeväkivaltatyön toimijat tarjoavat laaja-alaista tukea niin väkivallan kokijoille, tekijöille kuin heidän lapsilleen. Lähisuhteessa tapahtuva väkivallanteko on kriisi koko perheelle. Ota yhteyttä, kysy ja konsultoi! Palvelut toimivat myös korona-aikana ja ovat koronaturvallisia.

  • Omatila, p. 043 825 0535 - tukea väkivallan tunnistamiseen sekä väkivallasta irrottautumiseen ja selviämiseen; turva-asuminen.
  • Turvakoti Pellas(ulkoinen linkki), p. 040 457 3840 (24h / vrk) – maksuton ja kaikille avoin palvelu, kun kotiin jääminen väkivallan, uhkailun tai pelon takia ei ole mahdollista.
  • Lyömätön Linja Espoossa ry(ulkoinen linkki), p. 09 276 6280 – miehille, jotka ovat käyttäneet tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa perheessään tai muissa läheisissä suhteissa.

Myös yllä mainitut espoolaiset lähisuhdeväkivaltatyön toimijat osallistuvat Valoa, ei väkivaltaa -kampanjaan.

Lisätietoa

Kulttuurikeskus Tapiolassa on valaistu oranssiksi.
  • Aikuisten sosiaalipalvelut
  • Tukea arkeen