Museer och utställningar

KAMU Esbo stadsmuseum värnar, undersöker och bevarar Esbos och Esbobornas historia och kulturtradition. Stadens mångsidiga museiutbud kompletteras även av bland annat EMMA, Gallen-Kallela Museet och Helinä Rautavaaras museum.

KAMU Esbo stadsmuseum

KAMU Esbo stadsmuseum grundades 1958 till ett kulturhistoriskt museum som genom sin museisamling respektive utställningar berättar om Esbobornas och stadens inrättningars historia. Stadsmuseet har till uppgift att på många olika sätt värna, undersöka och bevara Esboområdets och dess invånares historia och kulturtradition samt presentera och berätta om detta för nutidens människor.

Webbplatsen för Stadsmuseet

EMMA – Esbo museum för modern konst

EMMA visar inhemsk och internationell modernism, modern konst samt design. Den förenklade arkitekturen hos Weegee, planerad av arkitekt Aarno Ruusuvuori, stöder samlingarna i EMMA, stiftelsen Saastamoinen, stiftelsen Tapio Wirkkala Rut Bryk och empirisk visning av varierande utställningar.

Webbplatsen för EMMA(extern länk)

Utställningscentret WeeGee

Utställningscentret WeeGee är ett mångsidigt centrum för museer, utställningar och evenemang. WeeGee verkar i ett hus med Weilin&Göös förra boktryckeri planerat av professor Aarno Ruusuvuori, i Hagalund.

Webbplatsen för WeeGee

Gallen-Kallela Museet

Gallen-Kallela Museet, ateljéslottet Tarvaspää, som konstnären Akseli Gallen-Kallela (1865–1931) planerade och byggde åt sig själv, öppnades 1961. Museet visar varierande utställningar med konst av Gallen-Kallela och hans samtida och om deras liv samt modern konst. Museet erbjuder ett mångsidigt utbud av aktiviteter och evenemang samt är ett centrum för information om Akseli Gallen-Kallela.

Webbplatsen för Gallen-Kallela Museet(extern länk)

Helinä Rautavaaras museum

Helinä Rautavaara (1928–1998) var en färgstark upptäcktsresande, reporter och samlare, som aldrig tröttnade på att resa jorden runt. Hon ville se, uppleva och förstå livet hos lokala samhällen och delta i det.  Helinä Rautavaaras samling och berättelser vaknar till liv på museet. Rautavaara lämnade sitt spår i Finlands största samling av västafrikanska föremål, med tiotusentals fotografier, hundratals ljudinspelningar och tiotals timmar smalfilmer. Museet förlänger traditionen efter Rautavaara genom att föra olika människor samman och på många sätt utöka förståelsen för och dialogen mellan kulturer.

Webbplatsen för Helinä Rautavaaras museum(extern länk)

Leikki – Lekmuseet

Museet Leikki – Lekmuseet är ett museum om barndomen, leksaker och lekar. Museet finns i Hagalund i Esbo vid Utställningscentret WeeGees gård. Museet bjuder på intressanta, nostalgiska och gripande kulturupplevelser för alla ålderskategorier. Museet Leikki fungerar som en spegel över barndomen under olika tider både genom sina fyndigt varierande utställningar och genom sin fängslande huvudutställning Leklaboratoriet.

Webbplatsen för Lekmuseet(extern länk)

Finlands ur- och smyckesmuseum Kruunu

Det nya Finlands ur- och smyckesmuseum Kruunu kommer med aktuella och tankeväckande utställningar relaterade till klockor och smycken till alla som är intresserade av branschen. Museet lyfter fram de krävande hantverksyrken och du kan prova själv hurdant det är att vara en smed i museets olika verkstäder. Ofta växlande utställningar garanterar att det alltid finns något nytt att uppleva! Museet öppnar sina dörrar 13.4.2022. 

Webbplatsen för Kruunu(extern länk)

 

Galleria Aarni

Utställningsverksamheten för Esbo Bildkonstnärer rf koncentreras till Galleria Aarni. Galleria visar modern konst på utställningar, som byts var fjärde vecka. Espoon taidelainaamo (Esbo konstlåneri) verkar i samma lokaler som Galleria Aarni och erbjuder ett mycket brett spektrum, producerat av yrkeskonstnärer i Esbo. Utställningar, vernissager, diskussionstillfällen, elevbesök och samarbete med andra aktörer i kulturbranschen är centrala i verksamheten.

Webbplatsen för Esbo Bildkonstnärer rf(extern länk)

Naturens hus Villa Elfvik

Villa Elfvik är en jugendvilla som byggdes som ett privathem 1904. Sedan 1992 har huset fungerat som ett centrum för miljöupplysning. Husets grundutställning Leve Esbo presenterar Esbos varierande natur för besökare i alla åldrar. I specialutställningarna presenteras naturen och en hållbar livsstil på olika sätt. Det är också möjligt att låna utställningar från Villa Elfvik.

Webbplatsen för Villa Elfvik